- in Tehnologie , Termice
- |
- 51 comments
Ce Trebuie Sa Stie Toata Lumea Despre Centrala Termica Arca
Sunt putini cei care stiu ca numele ARCA provine de la initialele numelui Amando Cavallini fondatorul firmei AR.CA. Aceasta este una din cele doua firme europene ce are omologari pentru Statele Unite ale Americii, care sunt in mod absolut cei mai severi din lume la calitate si siguranta pentru utilizator.
Centralele termice Arca nu se vand pe urma publicitatii, ci pe baza recomandarilor clientilor din vorba in vorba
Cateva realizari ale firmei: Centrala termica Arca – singura cu instalatie de alama si schimbator de inox; Centrala termica Arca pe lemne LPA – primul cazan pe lemne cu functionare automata lemn – pelet.
Centrala termica Arca si Normativa ErP si Etichetarea Energetica
Iata ce vei afla in articolul de mai jos despre centrala termica Arca si normativa ErP
- Ce se intampla?
- Care sunt produsele supuse normativelor
- Ce subscriu normativele?
- Care sunt obligatiile si pentru cine?
- Ce se schimba concret?
- Ce va face ARCA?
-
Ce se intampla?
De la 1 August 2015 Cu intrarea in aplicatie a regulamentelor UE: n. 641/2009 – n. 622/2012 cu privire la circulatoare, in centralele termice se pot monta doar pompe de inalta eficienta cu turatie variabila.
Din 26 SEPTEMBRIE 2015 Cu intrarea in aplicatie a regulamentelor UE: n. 811/2013 – n. 812/2013 – n. 813/2013 – n. 814/2013 cu privire la instalatia pentru incalzirea incintelor si la instalatia pentru producerea apei calde sunt introduse normele care regleaza:
– Proiectarea Ecocompatibila (Ecodesign)
– Etichetarea energetica (Labelling)
-
Care sunt produsele supuse normativelor
La noua Proiectare Ecocompatibila subscriu:
1 Centrale pe gaz si pe combustibili lichizi pentru incalzirea si productia ACM, pana la 400 kW.
2 Pompe de caldura pentru incalzirea si productia ACM, pana la 400 kW.
3 Echipamentele de la punctele 1 si 2 + dispozitivele solare, pana la 400 kW.
4 Boilere pana la 400 kW si rezervoare pentru ACM cu capacitate pana la 2000 litri.
5 Echipamentele de la punctul 4 + dispozitivele solare, pana la 400 kW.
La noua Etichetare Energetica subscriu:
1 Aceleasi generatoare pana la putere termica de 70 kW.
2 Rezervoarele ACM pana la capacitate de 500 litri.
Centralele pe biomase pentru moment sunt scutite de normativele cu privire la proiectare ecocompatibila si la etichetare energetica .
-
Ce proiecte subscriu Normativelor?
Proiectare Ecocompatibila (ErP) Reglementarile de Ecodesign stabilesc cerintele minime pe care trebuie sa le respecte produsele pentru a putea fi introduse pe piata europeana din 26 deptembrie 2015:
Randament minim pentru incalzire Sunt prevazute randamente minime cu privire la functia de incalzire, diferentiate in functie de tipologia produsului , si in general relative eficientei energetice de sezon.
Randament minim pentru preparare apa calda menajera. Centralele termice instant si boilerele, cu privire la prepararea apei calde menajere, sunt prevazute niste profiluri de sarcina* si relativele randamente minime de respectat.
*Profilul de sarcina este o secventa de recoltare de apa calda in cursul zilei cu determinate caracteristici de sarcina, temperatura si durata.
Pentru orice produs, costructorul trebuie sa declare profilul de sarcina ales (indicat cu “masuri” ca S, M, L, XL, etc.) si sa garanteze randamentul minim asociat masurii.
Emisii poluante maxime
Din 26 septembrie 2018, Emisiile de Nox vor trebui sa respecte limitele specifice pentru fiecare categorie de produs.
Nivel de zgomot maxim admis
Pentru pompele de caldura din 26 septembrie 2015, sunt stabilite limitele de zgomot fie pentru unitatile interne ca si pentru cele externe in functie de puterea aparatelor.
Etichetarea energetica
Aparatele cu putere pana la 70 kW si boilerele cu volum pana la 500 litri, din 26 septembrie 2015, trebuie introduse pe piata EU cu eticheta energetica si fisa produsului, conform formatului prevazut. Eticheta energetica va clasifica produsele, in functie de eficienta, cu o scara dintre A+++ > G
-
Care sunt obligatiile si pentru cine?
Producatori de centrale termice
- Din 1° august 2015 se pot introduce pe piata Uniunii Europene doar centrale termice dotate cu pompe cu inalta eficienta.
- Din 26 septembrie 2015 pot introduce pe piata Uniunii Europene doar produsele conforme la ErP.
- DIN 26 septembrie 2015 trebuie sa furnizeze eticheta energetica si fisa produsului pentru aparatele si pachetele de aparate.
DISTRIBUTORI
- Din 26 septembrie 2015 trebuie sa expuna eticheta energetica pe produsele in expozitie.
- Din 26 septembrie 2015 trebuie sa expuna eticheta energetica si fisa produsului pentru aparatele si pachetele de aparate direct propuse.
- Pot vinde produse NE conform la ErP, FARA eticheta energetica sau nedotate de pompa cu inalta eficienta, doar daca introduse pe piata de catre constructori inainte de intrarea in vigoare a respectivelor normative (1 august pentru pompe – 26 septembrie pentru generatoare).
INSTALATORI
- Din 26 septembrie 2015 trebuie sa arate eticheta energetica si fisa produsului pentru aparatele si pachetele de aparate direct propuse.
- Pot vinde produse NEconforme ErP,, FARA eticheta energetica sau NEdotate de pompa cu inalta eficienta, doar daca au fost introduse pe piata de catre constructori inainte de intrarea in vigoare a respectivelor normative (1°august pentru pompe – 26 septembrie pentru centrale).
-
Ce se schimba concret?
Centrale pe gaz
Pot fi introduse pe piata UE doar centralele cu condensare si centralele cu cameradeschisa pana la 30 kW.
Centrale pe motorina
Grupurile termice cu motorina (pachet centrala + arzator) trebuie sa satisfaca randamentele minime stabilite de norma ErP.
Centralele asa numite freestanding (fara arzator )
NU fac parte din normativa ErP si pot fi vandute fara restrictii.
Pot fi introduse pe piata UE doar produsele care satisfac cerintele minime ale normativei ErP.
[schema type=”organization” orgtype=”Corporation” url=”https://blogdeinstalatii.ro/centrala-termica-arca” name=”ARCA S.r.l. Unipersonale” description=”Centralele termice Arca nu se vand pe urma publicitatii, ci pe baza recomandarilor clientilor din vorba in vorba.Cateva realizari ale firmei: Centrala termica Arca – singura cu instalatie de alama si schimbator de inox; Centrala termica Arca pe lemne LPA – primul cazan pe lemne cu functionare automata lemn – pelet.” street=”via I Maggio, 16 (zona industriale) ” city=”San Giorgio (MN)” state=”Milano” postalcode=”46030 ” country=”IT” email=”arca.romania@gmail.com ” phone=”0752 18 99 06 ” ]-
Ce va face producatorul de centrale termice ARCA?
1 Produsele conforme ErP vor fi reomologate vor avea eticheta energetica si pompele cu inalta eficienta.
2 Arca va produce oricum centralele traditionale. Centralale respective sunt destinate pietei extra UE, centralele respective vor fi produse cu data de inmatriculare antecedenta datei de 1 august 2015.
Spune-ne in sectiunea de comentarii de mai jos ce parere ai despre centrala termica Arca si despre normele ErP?