9 Pasi Simpli Pentru A Gasi Un Instalator Bun

Poate fi foarte greu sa gasesti un instalator bun. Cei care sunt buni sunt la mare cautare, si nu sunt disponibili tot timpul pentru ca au multe lucrari.

Din pacate poti da si peste unii instalatori care incearca sa te insele, si care fac lucrari de mantuiala gresind la montaj, sau facand un montaj din cauza caruia apar defectiuni ale instalatiei imediat sau in timp.

Ce vei afla din acest articol:

Vei afla in acest articol cum sa te feresti de instalatorii care nu sunt seriosi si nu fac treaba buna, si cum sa faci sa gasesti un instalator bun.

9 Pasi Simpli Ca Sa Gasesti Un Instalator Bun - poza

Iata care sunt pasii:

1. Verifica daca are autorizatie ISCIR.

Daca instalatorul lucreaza la o firma, verifica daca are autorizatie ISCIR. Mai ales in cazul in care ai de facut lucrari pentru centrala termica. Verifica si daca are si scolarizare, diploma sau cursuri de specialitate. Gasesti pe siteul ISCIR numele firmelor autoarizate.

2. Cauta-i numele si numarul de telefon.

Fa o cautare pe google pentru a gasi recomandari sau pareri despre el. In unele cazuri poti gasi si imagini cu lucrarile facute. Citeste pagina de Facebook sau Twitter ca sa vezi cum interactioneaza cu clientii si cu oamenii in general. Daca vrei cateva detalii despre mine gasesti aici pagina mea de facebook. Te invit sa-mi dai un like pentru a vedea primul articolele noi si postarile mele 🙂 .

3. Intreaba-l de cat timp lucreaza in acest domeniu.

Poti sa-ti dai seama dupa vechimea lui daca va disparea dupa ce termina lucrarea ta sau nu.

Teoretic firmele sau oamenii cu o buna reputatie, ar trebui sa dureze, iar cei cu reputatie patata ar trebui sa dispara de pe piata.

Din pacate nu este o regula care sa se aplice intodeauna.

4. Cere a doua oferta de pret de la alt instalator.

Si sa te asiguri ca vei compara mere cu mere. Un instalator poate sa ceara o manopera foarte mica dar lucrarea facuta de el nu va fi de lunga durata.

Intreaba instalatorul care cere pret mai mare, de ce pretul lui este la acel nivel, ca sa-ti dai seama care este diferenta.

5. Intreba despre garantie.

Cat este garantia, 3luni, 6luni, 1an, 2ani? Ofera banii inapoi daca este cazul? Elibereaza o garantie scrisa si factura?

Instalatorii care se bazeaza pe servicii bune, nu vor avea probleme sa raspunda la aceste intrebari.

6. Pretul dat la telefon poate sa nu fie corect.

Un instalator care-ti da pretul lucrarii la telefon, nu este neaparat un instalator bun. Uni instalatori prefera sa dea oferte numai dupa ce au vazut lucrarea la fata locului si pot estima foarte bine ce materiale si manopera sunt necesare.

Si din perspectiva instalatorului si din cea a clientului, nu este nimic mai rau decat sa spuna ca lucrarea costa X lei si sa ajunga la lucrare pentru a constata ca va costa Y lei din cauza unor factori naprevazuti.

7. Obtine o oferta fixa si exacta.

Cheia este sa obti oferte de pret fixe si exacte, ca sa stii ce va face instalatorul si ce vei avea de platit. Singurul mod in care asta va fi foarte exact, este daca instalatorul este la fata locului cand face evaluarea materialelor si a manoperei.

8. Intreaba vecinii si prietenii daca-ti recomanda pe cineva.

Cel mai bun mod de a gasi un instalator bun, este printr-o recomandare. Intreaba un prieten, ruda sau coleg in care ai incredere sa-ti dea o recomandare de instalator bun.

Daca nu ai gasit, cauta in Grupul Instalatorilor Din Romania (grup pe Facebook).

9. Cere recomandare de la alt mester.

Daca ai avut o experienta placuta cu un mester din alt domeniu gen electrician sau constructor, cere-i lui o recomandare. Daca lucreaza mai demult in domeniu sunt sanse mari sa aiba contacte. Si daca chemi instalatorul printr-o recomandare, asigurate ca el va afla cine l-a recomandat. Poate sa-ti dea si o reducere pentru asta.

Alte sfaturi:

 • Intreba-l pe instalatorul care vine la lucrare, de cat timp lucreaza pentru firma sau in domeniu. Poate fi un indicator important. Intreaba si cati ani de experienta are.
 • Daca este o lucrare mai mare, cere cel putin 3 oferte. Daca sunt diferente majore intre ele, intreba fiecare firma referitor la pret. O sa vezi cui ii pasa suficient de mult sa iti dea detalii, cine este entuziast si te intelege, si vei intelege mai bine.
 • Cel mai ieftin instalator poate a estimat gresit costul si te va taxa mai tarziu. Sau poate chiar are un pret bun. Trebuie verificat.
 • Cel mai scump instalator poate sa folosasca o alta tehnologie, alta calitate. Sau poate nu vrea lucrarea ta pentru ca este prea ocupat acum, sau nu are oameni, sau lucrarea este prea mica si nu castiga foarte mult din asta (desi in conditiile de azi este cam neobisnuit).
 • Instalatorii mici pot fi mai ieftini pentru ca nu au costuri foarte mari. Dar uneori instalatorii ce lucreaza singuri pot fi tineri care doar au inceput sa lucreze serios si au putina experienta.
 • Instalatorii mari sau firmele mai mari de instalatii au costuri mari, dar vor avea mai multi oameni care sa-ti raspunda cand o sa ai nevoie si resurse ca sa livreze lucratori cu scule solide si scolarizare buna pentru solicitari de service sau alta natura.

De avut in vedere:

 • Daca simti ca instalatorul nu este de incredere, scapa de el.
 • Afla tariful exact pentru lucrare (materiale si manopera).
 • Daca ai situatii in care instalatorul nu vine cand promite, sau incepe mai tarziu decat trebuie, sau trebuie sa-l supraveghezi la fiecare pas, este un semn rau.

Concluzia:

Cauta bine si verifica inainte. Instalatorul pe care-l angajezi trebuie sa aiba experienta la sarcina de care ai nevoie. Adica daca ai o teava infundata, angajeaza un om care sa stie ce sa faca in aceasta situatie, nu doar pentru ca ti-a spus cineva ca este priceput in general.

Sa gasesti un instalator priceput, iti ofera o siguranta ca munca depusa de el va fi buna calitativ.

Inca un lucru:

Daca ai citit articolul si ti-au venit in minte intrebari sau vrei sa impartasesti experienta pe care ai avut-o, te astept in sectiunea de comentarii de jos ca sa vorbim mai multe.

Ditribuie acum pe facebook, si aboneaza-te la newsletter.

Click Here to Leave a Comment Below

gigi - 4 years ago Reply

nu toate recomandarile date de dvs sunt corecte, referitor la faptul ca un instalator nu este bun daca nu vine atunci cand spune, daca apar situatii neprevazute la lucrarea in curs si nu o poate termina miercuri cum a presupus ci vineri, dar a anuntat ca joi se apuca la altcineva, dupa sugestia dvs ar trebui sa il lase balta pe cel la care lucreaza deja si sa dea curs celui pe care la anuntat ca joi se apuca la el. ( priceput si responsabil nu inseamna sa fi punctual, aia se numeste slugarnicie parerea mea. ) singura verificare reala este ca instalatorul sa iti ofere posibilitatea de a verifica activitatea din spatele lui, nu sunt cautati meseriasi scoliti, autorizati, si priceputi ci muncitori ieftini ieftini, meseriasii sunt solicitatii atuci cand se constata ca nu functioneaza x montaj

  Nitan Dumitru - 4 years ago Reply

  instalatorii buni au programul ocupat
  NU POATE LASA O LUCRARE UNCEPUTE PENTRU CA SUNA d-na YXY
  UN INSTALATOR BUN VA INTREABA::
  – CUM DORITI INSTALATIA ? SE POATE FACE ASA SAU ASA…………
  – DE DOMUN ACORD O SA STABILITI VARIANTA OPTIMA PENTRU DUMNEAVOASTRA.

  ATENTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  UN MESERIAS (FIRMA) RESPONSABILA TREBUIE SA RESPECTE ANUMITE NORMATIVE

  si acum sa discutam despre punctele de mai sus (DIN BLOG)

  sub incidenta ISCIR nu intra decat Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat

  NOTA: PRIN CAZAN SE INTELEGE SI CENTRLA TERMICA DE APARTAMENT , BOILERUL PE LEMNE FACUT DE VECINUL SAU PRIETENUL XXXX ,SI CENTRALA PE LEMNE, MOTORINA………

  SINCER VA SPUN:::: CEL MAI BUN MESERIAS (FIRMA) este cel care rezolva problema in max 8-24 ore

  OFERTA DE PRET FIXA LA INTERVENTII (MAI ALES PRIN COMVORBIRE TELEFONICA ) ESTE IMPOSIBILA

   blogdeinstalatii - 4 years ago Reply

   @Nitan Dumitru
   Sunt deacord cu tine ca instalatorii buni au program ocupat.
   Sunt multi care dau pretul la telefon, chiar daca zici ca este imposibil.
   Apoi vad ei ce fac… ori se potriveste pretul cu ce e de facut, ori mai cer ceva in plus 🙂

    Matei - a couple of years ago Reply

    Nu vad de ce ar fi o problema sa iti spuna un pret la telefon. Trebuie doar sa sublinieze ca este doar o estimare si asa poti sa iti faci si tu o idee. Si este si o masura de siguranta pentru instalator: face un drum si cand spune pretul beneficiarul refuza asteptandu-se la ceva mult mai ieftin. Si am vazut ca sunt destui care au tarife publicate (ex.: schimbat sifon chiuveta – 40 lei, etc.)
    Si chiar am o intrebare legata de preturi (sa vedem cine raspunde). Vreau un instalator pentru lucrari specifice (nu da cu matura, nu face fusiune nucleara). Cat m-ar costa ziua de munca (8 ore) a unui instalator prieceput?

   Mouse - last year Reply

   Nici eu nu sunt de acord cu dumneavoastră, domnule Dumitru.

   În primul rând, dacă un client insistă, atunci trebuie să îi oferiți un preț, deoarece altfel l-ați pierdut definitiv. Oamenii care nu primesc cel puțin o estimare pe moment sunt de părere că urmează să fie înșelați sau că nu li se va oferi un preț corect pentru că se vor lua în calcul și ofertarea, prezentarea la locație, etc.

   Fiecare om lucrează la rândul său în alt domeniu și știe că prețurile sunt volatile, dar măcar apreciază interesul manifestat pe moment.

blogdeinstalatii - 4 years ago Reply

Foarte interesant comentariul dumneavoastra Domnule Gigi.
Trebuie sa va spun ca nu sunt de acord cu afirmatia pe care ati facut-o:
“(priceput si responsabil nu inseamna sa fi punctual, aia se numeste slugarnicie parerea mea.)”

gigi - 4 years ago Reply

in legatura cu pretul prin telefon, pt mine este o procedura foarte buna, pt ca eu fac pretul per obiectiv, x ron costa montaj grup sanitar cu x obiecte, x ron motaj calorifer pt ct, x ron montaj calorifer in ap la bloc, x ron montaj ct x model, x ron mp incalzire in padoseala, x ron montaj hidrofor de x model, ii cer omului cate informatii imi poate da despre lucrarea ce vrea sa o faca si ii spun pretul prin telefon, inportant este sa respecti ceea ce ai vorbit,si o fac intotdeauna, daca la fata locului apar lucruri pe care nu mi le-a spus se discuta la fata locului, daca lucrarea este usoara poate i le las bonus, daca ete greoaie le discutam la fata locului, important pt mine este ca omul sa stie cam ce preturi practic si sa fie de acord cu ele, daca zice aooleooo!!!!! eu n-am ce sa caut acolo, pretul este fix si nu scad un leu, nu negociez, in cazul unei negocieri executantul iti da un pret aproape dublu, daca se leaga bine, daca nu sa aiba de unde sa scada, eu multe preturi le am afisate direct pe net si ma suna doar cei ce sunt de acord cu acestea
intr-o zi in urma cu multi ani am primit trei solicitari in trei locuri diferite ale bucurestiului toate in cele mai indepartate puncte, am fost la fiecare sa discutam pretul la fata locului, toata ziua am mers cu masina prin bucuresti cu consum de benzina pe masura si nu sa legat nici-o lucrare, o fi bine!!!!! dar sa te duci la giurgiu sa ii spui omului la fata locului cat ii iei pe montajul unei ct pe peleti si cat pe per calorifer si sa spuna aooleooo!!!!!
intr-o alta situatie am primit solicitari pe mail, sa intocmesc deviz pt x lucrari am fost la fata locului, am masurat, am numarat, am calculat, am venit acasa i-am facut preturile, i-am scos devizul la imprimanta, parafat, semnat, lucruri serioase nu asa, cu garantie, cu termen de executie, multumiti nevoie mare, a ramas sa stranga bani si sa ma sune, este vorba de ceva ani in urma,
nu ma sunat nimeni nici in ziua de azi, in primavara aceea am facut saptisprezece astfel de devize, o fi bine!!! cu acea ocazie am terminato si cu blocurile.

aici se discuta despre protectia clientilor de nenorociti de meseriasi, dar nu se poate deschide o discutie si despre protectia muncitorilor de uni excroci de clienti care dupa ce ai terminat treaba te da afara ca pe un nenorocit fara sa te plateasca ??

  Iulian - 4 years ago Reply

  De acord cu ce ai spus Gigi

  Mihai - 4 years ago Reply

  Mai sunt și exemple de “clientii” care te pun sa le faci calcule și devize măsurători exacte , țeavă , fitinguri etc și al iau pe “gigel” de la coltul străzii avand devizul facut gata , calculul la materiale etc.nici eu nu sunt de acord cu prețul prin telefon .romanul e priceput la toate și pt o treaba de 1 ora montat calorifer când aud 150 ron dau un exemplu , aoooleuuu pai eu câștig 1000 de ron pe luna și dumneata îmi ceri 150 pe un calorifer .un meseriaș știe exact la o casa , lucrare etc ce materialele ai sunt necesare experiența pe care o are în ani de munca își spune cuvântul .o seara buna și spor la bani !!

   Ristea Gheorghe - a couple of years ago Reply

   Bine punctat.

gigi - 4 years ago Reply

pt mihai. pretul prin telefon se refera exclusiv la manopera, pt ca pe client nu il prea deranjeaza costurile materialelor, sa fie sigur ca este bine iti cere sa ii cumperi materialele cele mai bune sa nu aiba probleme, dar manopera, manopera este problema ea trebui sa fie de doi lei, la noi in tara tot ce cumperi, cumperi cu preturi occidentale, daca nu mai scump, doua lucruri au ramas foarte ieftine salariile muncitorilor si mana de lucru. la o casa in constructie cu instalatii ingropate un calorifer nu il montezi intro ora, pt ca il executi in mai multe etape,si faci mai multe drumuri, valoarea muncii nu se estimeaza in functie de durata sau de efortul fizic, ci pe baza complexitatii ei si de raspundere. nu am inteles bine mesajul 150 de ron ti-se pare un pret mare si o mie de ron un salariu bun, in acest caz meritam din plin ceea ce suntem, daca noi dispretuim valoarea lucrurilor pe care le facem ce pretenti avem de la semeni nostri ( angajatorii ), in occident mana de lucru este foarte apreciata, la noi este o umilinta, spunemi cu acel salariu mentionat, sa contribui la cheltuielile casnice in cat timp iti poti cumpara o masina noua, pe cea mai ieftina.

  Mihai - 4 years ago Reply

  Salut Gigi .când am spus 150 ron nu am spus ca mi se pare un preț mare ci un preț ok pt munca prestată. Iar referitor la durata de 1 ora era vorba de montaj calorifer la un apartament de bloc .

gigi - 4 years ago Reply

????

gigi - 4 years ago Reply

sa asternut linistea sau discutiile sunt incomode?

Nicu Matei - 4 years ago Reply

Buna ziua, va multumesc pentru e-mail!
Pentru alegerea unui client serios, bun platnic, care are dorinta sa respecte legislatia si contractul incheiat cu executantii de instalatii, aveti la fel o lista cu pasii care trebuie sa-i parcurga o firma?
Din punctul meu de vedere seriozitatea sau neseriozitatea unei firme se datoreaza in mare parte, clientilor.
Astept cu nerabdare, punctul Dumneavoastra de vedere!

Blog de Instalatii - 4 years ago Reply

Buna ziua Domnule Nicu,

Nici clientii nu sunt toti “de cea mai buna calitate”.
Pentru a evita situatiile neplacute in care pot sa apara diverse neintelegeri intre instalator si client, se pot lua de la inceput anumite masuri.
Printre acestea sunt cele pe care le-ati spus si dumneavoastra: – se face contract, se stabilesc etapele de executie, se detaliaza platile.
Nu sunt deacord cu afirmatia ca neseriozitatea instalatorului se datoreaza clientului, desi trebuie sa te aperi intr-un fel daca esti pus intr-o situatie dificila (clientul nu plateste, este neserios).

  Mihai - 4 years ago Reply

  Cel mai bine este încheierea unui contract cadru în care sunt trecute operațiunile și stabilirea unor puncte fixe și exacte cât se plătește pe ce se plătește și în ce condiții. Avans la începutul lucrării sau alte modalități de plata .În caz de nerespectare se poate apela la un avocat chiar dacă trăim în România și procesele pot dura ani buni ! Cel puțin ești acoperit atât tu ca și executant cât și ca beneficiar !

Ioan - a couple of years ago Reply

Salut. Ma simt frustrat de prea multe ori. : Cind chemam un meserias, se presupune ca nu ne pricepem iar el este totdeauna “cel mai…” Presupun ca o centrala care sfiriie, fisie, pocneste si o ia de la cap iar si iar fara sa incalzeasca nimic are probleme cu aprinderea. Meseriasul zice ca e placa…(sfinta placa). O poate schimba ,dar nu garanteaza ca va functiona!
Treaba ar fi simpla daca cel care o repara pe cheltuiala mea ar garanta ca va functiona. Poti recomanda pe cineva care lucreaza cu asa conditii pe aici, in judetul Neamt?
Ma pricep suficient la “sisteme de calcul” si automatizari ca sa afirm ca meseriasul este depasit de situatia ingrata de a avea in fata “ics” marci de centrale “de inmultit” cu “igrec” modele si zet ani de fabricatie. (aSm lasat deoparte numarul de furnizori de componente…)
Sint inventator si caut solutii. Cred ca o sa-mi construiesc o centrala desteapta si simpla, si ieftina si ecologica, far gaz de la rusi sau lemne din padurile seculare ale patriei, una de lut si piatra.

  ion olaru - 10 months ago Reply

  just.

vlad - a couple of years ago Reply

daca vrei un instalator bun, incearca si pe proz.ro. Vei avea de unde sa alegi

alex - a couple of years ago Reply

Zilele trecute m-am certat cu un tampit de instalator (pe persoana fizica) , de fapt m-am abtinut fiindca eram vecini: l-a deranjat ca am intrebat de garantie lucrare+centrala. Dupa ce mi-a dat o oferta (telefonica) in prealabil vazand locul de montaj, la o centrala de la el de la firma (instalatia urma sa se faca in particular dupa orele lui de program) a revenit cu un telefon sa iau centrala de oriunde REPEDE ca nu se mai fabrica ,cica, si nu mai gasesc…si mi a spus si pretul calorifere+teava + robineti + manopera, la care eu am incercat marea cu degetul si am cerut un discount; In secunda 2 tipul a luat foc ca nu lucreaza pe nimic ca e obosit, ca famile, ca cutare, ca nu a mancat nimic, etc. …. dar chef de scandal avea. Am facut prostia si am luat centrala noroc ca mai am o firma sa-i faca PIF. Acum caut alt instalator CEL MAI SIGUR VOI MERGE PE FIRMA nu mai vreau sa aud de ciubucari….

Ana. Hoza - a couple of years ago Reply

Am nevoie urgent de un instalator foarte bun. Rog bip la tel nr 0722291025. Multumesc anticipat!

ionescu gigi - last year Reply

domnule blog de instalatii de la prima postare am abservat multe nereguli in legatura cu sfaturile pe care le dati, sunt atatea nereguli ca nu stiu pe care sa o comentez prima. dar totusi sa incercam.
referitor la “( Verifica daca are autorizatie ISCIR.)” urmat de textul: “( Daca instalatorul lucreaza la o firma, verifica daca are autorizatie ISCIR. Mai ales in cazul in care ai de facut lucrari pentru centrala termica. Verifica si daca are si scolarizare, diploma sau cursuri de specialitate. gasesti pe siteul ISCIR numele firmelor autoarizate.)”
Asta se numeste dezinformare, nu explici omului ce fel de autorizatie trebui sa aibe executantul pt lucrarile de instalare centrala termica, sau aparat consumator de combustibil,iti poate arata o autorizatie ISCIR RSL IT sau una de depanari lifturi ca tot ISCIR este, sau incarcator GPL la statia PECO ca tot ISCIR este. pai tu RVT – istule mai sti cum arata un certificat de conformitate RSL IP, pai nu mai sti ca faceti pif – ul fara acest certificat. va bazati pe faptul ca legea nu se aplica, de ce nu le spuneti oamenilor ca acest certificat este obligatoriu si ca tu nu ai voie sa faci pif – ul si garantia fara acest certificat, si ca acest certificat ca si hartia dvs costa aparte de instalarea propriu – zisa a CT si ca legea interzice participarea fizica la lucrarile de instalare CT a agentului autorizat ISCIR, si ca voi RVT – isti nu aveti voie sa desfasurati lucrari de constatare si reparatii a aparatelor consumatoare de combustibil . si sa mai sti RVT – istule ca daca teh, maistru, sau inginerul RSL IP este independent nu il gasesti pe siteul ISCIR dupa tine inseamna ca nu exista!!! sau este infractor, ia cautama pe mine sa vedem ma gasesti pe siteul ISCIR, deci nici eu nu exist. ar trebuii sa ti se faca o reclamatie pt informatii incomplete. una peste alta iti faci reclama odioasa cu acest blog, dai de inteles ca daca oameni doresc sa nu aibe probleme cu instalatiile ar trebuii sa apeleze la supremi de voi. Dar mai intai ar trebuii sa te asiguri ca acoperi toate cererile din tara de instalari de aparate cosumatoare de combustibil sau repararea acestora

  ion olaru - 10 months ago Reply

  fb. pe deasupra,dialogul e greoi pe acest sit.

ionescu gigi - last year Reply

o alta neconformitate: tu spui ” Intreaba-l de cat timp lucreaza in acest domeniu.Poti sa-ti dai seama dupa vechimea lui daca va disparea dupa ce termina lucrarea ta sau nu.” – ( precizez ca te referi la persoana care se prezinta la usa ). pai dupa ce a terminat lucrarea ce ai vrea sa faca, sa ramana acolo, sau nam inteles este obligat
sa continue colaborarea cu persoana ce la angajat o data, poate omului nu ia convenit, o fi dat de unul ce a corespondat mai sus care ne face tampiti, na fost omul acela prost ca ia calcat pragul?.
sa revenim la noi tu spui ” Intreaba-l de cat timp lucreaza in acest domeniu.Poti sa-ti dai seama dupa vechimea lui” ce sa intelegem din asta? dupa dvs in momentul in care ai terminat scoala si ai obtinut certificatul de calificare nu ai voie sa lucrezi? ce le recomanzi oamenilor sa accepte numai oameni cu vechime, si dupa mintea ta oameni aia cu vechime unde oare o fi practicat meseria de au prins vechime la ei in dormitor ? proasta informatie, deci dumneata sugerezi ca un tanar recent calificat sa stea acasa vreo 10 ani sa prinda vechime si abia dupa – ia sa profeseze si el. ar trebuii sa se sesizeze ministerul munci pt descurajarile pe care le faceti.
cum ar fi sa obtii permis de conducere auto si sa ai voie sa conduci dupa 10 ani, pana atunci capeti experienta si o sa ai si vechime.
daca nu dispare acest blog vom mai discuta si alte articole. PS vad ca nu te – a deranjat corespondentul de mai sus ca ne face tampiti pt faptul ca nu neam supus intocmai si la timp conform cerintelor lui.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Domnule Ionescu,

  Multumesc pentru comentariile dumneavoastra.
  Blogul nu va disparea curand, asa ca o persoana cu experienta ca dumneavoastra, poate sa contribuie cu informatii de valoare pentru toata lumea.

  Cu bine,

  Cosmin

ionescu gigi - last year Reply

Si eu va multumesc domnule Cosmin pt raspunsul ironic pe care mi l – ati dat. ma asteptam sa ma luminati, sa imi spuneti ca x sfat pe care il dati se referea la una sau la alta si ca am inteles eu gresit, dar se pare ca nu. Recunosc ca nu trebuia sa fiu asa direct si badaran, dar in ziua postarii am avut o zi foarte proasta cu un client ce dorea toate autorizatiile si garantiile din lume ( cam cum ii sfatuiti dvs sa ceara ), si de toate cam auzise numai de RSL nu stia nimic, mi sa reprosat ca vreau sa – l pacalesc ca i – am prezentat toate bazaconiile, foarte indicnat mia reprosat ca ce autorizatie este asta? ca el nu are incredere in ce i – am facut eu acolo unde sa mai pomenit o asemenea prostie unul o monteaza si trebui sa vina altul sa ii dea drumul si sa – i semneze garantia. si sa stiti ca nu iam cerut nici un ban pt certificatul de conformitate, de mult nu mai cer bani pt acest certificat pt ca tota lumea il considera absurd, cum, imi plateste o data instalarea si ii mai cer bani si pe certificat, binenteles ca a refuzat acel certificat si ma anuntat ca ma va plati in momentu in care domni de la PIF ii confirma ca totul este in regula si bine – inteles dupa ce ii face garantia. Eu stiu dar intreb, legal!! ce ar trebui sa faca in aceasta situatie domni de la PIF ? nu mar deranja un raspuns din partea dvs, ce vor face domni de la PIF ? simplu ce fac intotdeauna, ii face ISCIR – izarea si ii pune omului CT in functiune.
majoritatea clientilor sunt mai atrasi de o minciuna frumoasa de – cat de adevarul absurd, de ex: vine instalatorul, binen – teles ca ii spune omului ca are toate autorizatiile de pe lume, ( asta ii place la culme clientului ) se mandreste ca ce destept a fost el ia angajat pe cei mai destepti instalatori din lume el nu apeleaza la fites – cine, ( ex unul fara experienta, unul fara 30 de ani devechime, si daca se poate sa aiba si cam 30 de ani varsta ), pai la valoarea lui nici nu se preta sa apeleze la alt – cineva, ( ori – cat de nevoias ar fi clientul la care lucram el se comporta ca un suprem, ca cu o sluga, normal ca noi venim sa lucram la el nu el la noi. ) asta este diferenta de mentalitate intre noi si occidentali, ei se bucura nespus cand cineva le calca pragul sa – i ajute cu problemele pe care le au si ei, pt ca ei intre ei nu prea lucreaza unul la altul ca se simt jenati, cel putin sigur va spun ca in Germania asa este, am rude acolo, nu te intreaba cat costa sa nu cumva sa te superi,
la sfarsit ii dai factura si contul unde sa vireze bani pt ca nu se plateste chas, daca clientul nu iti plateste factura se duce fiscul la ei si iti recupereaza bani ca au si ei interes sa le platesti impozit, nu trebui sa – l dai in judecata ca la noi, sa revenim la super instalatorii nostri, termina oameni treaba isi incaseaza bani ( fara factura ) si ce sa vezi nu ii da nici – o autorizatie, pe motiv ca acea autorizatie o aduce seful lor cel mare, dupa ce vine personal sa vada ca totul este in regula, si se ofera ei sa – l sune, si suna, unde credeti? pai la firma autorizata pt PIF care este trecuta in cartea tehnica, cand vine PIF – ul si ii spune omului ca nu are nici – o legatura cu instalatorii ce iau montat CT omul incepe si injura in stanga si dreapta, ca tara asta este plina numai de infractori, fara sa uite sa – i faca si tampiti.
Acum eu intreb, daca domni de la PIF nu ar mai face punerea in functiune fara certificatul RSL ( cum este si normal ) nu sar auto exclude domni neautorizati ?
Ma asteptam ca in momentul in care sfatuiti omul sa ceara o autorizatie pt x serviciu sa – l informati ce fel de autorizatie sa ceara in functie de serviciile ce le solicita.
Dar este greu din moment ce chiar domni de la PIF cu oameni lor executa lucrari de instalare CT. Spunetile oamenilor daca este legal sau nu, ( acest lucru este mediatizat si cunoscut de majoritatea clientilor, cand nu se intampla asa oameni devin suspiciosi si irascibili )

Olteanu Alex - 6 months ago Reply

Buna ziua, v-am citit articolul si aveti cateva indrumari gresite: 1 nu poti renunta la o lucrare inceputa la care apar neprevazute din diferite motive. 2 Un instalator tanar nu inseamna ca este si prost, ganditi-va ca si dvs a-ti inceput de jos. 3. Metodele de recomandare ale Dvs nu sunt 100/100 corecte, ex eu am 32 ani am fost plecat 8 ani in suedia clinti in Ro putini datorita timpului petrecut in afara, experienta in instalatii 12 ani, am diploma de Maistru de 3 ani firma la care lucrez este pe piata de 18 ani iar pe mine nu-o sa ma gasiti pe nici-un site si nici autorizatie iscir nu am deoarece nu lucrez in gaze. 4. Vorbi-ti de preturi la piese si manopera poate Dvs va referiti la la blocuri si vile noi dar un instalator priceput se vede nu la intins pex, un instalator adevarat il vedeti la carpit instalatiile comuniste, aratati-mi ca-ti instalatori au ramas la noi in tara pana in 40 de ani care stiu cum se face corect imbinarea intre plumb si ppr sau alte materiale si ca-ti stiu sa cositoreasca un sifon fie dv acurgere fie de pardoseala din plumb. Ar mai fi de enumarat dar s-a terminat pauza si trebuie sa incep treaba. NU UITATI nu discriminati BREASLA toti am luat-o de jos cati tineri de la 18 vor sa se apuce de meserie in general dapai de instalatii. O zi buna in continuare.

  Blog de Instalatii - 6 months ago Reply

  Multumim pentru contributia ta Alex.

Leave a Reply: