Cum Montez Centrala Termică În Dulap Sau În Debara? [foto]

Mascarea unei centrale termice se poate face folosindu-te de corpurile din bucătărie, astfel încât să se potrivească cât mai bine aspectului bucătăriei tale.

Acest tip de operațiune poate fi foarte util modului în care va arăta bucătăria, mai ales că este un proiect relativ ieftin de realizat. Nu ai nevoie decât de ceva abilități de tâmplărie și câteva sfaturi și ponturi pe care ți le voi oferi pentru a reuși cu acest proiect.

Elementele de bază ale instalării unei centrale în bucătărie

Dacă intenționezi să montezi centrala termică în bucătărie, cel mai bun loc în care o poți poziționa este pe un perete exterior. Acest lucru se datorează faptului că evacuarea gazelor arse trebuie să se realizeze în afara locuinței.

Dacă ai fi optat pentru montarea pe un perete interior, atunci ar fi fost putin mai complicat, pentru ca traseul tubulaturii de evacuare va fi mai lung.

Ai parte de o multitudine de avantaje dacă îți montezi centrala în bucătărie, printre acestea numărându-se un traseu scurt între centrala termică și chiuvetă. Adica o sa vina apa calda mai repede.

Cu toate că majoritatea centralelor funcționează silențios, poziționarea în această parte a locuinței înseamnă că orice zgomot va fi limitat doar la spațiul bucătăriei.

Dezavantajele unei astfel de loc de montaj se referă la ocuparea unui spațiu destul de mare, care poate fi deosebit de complicat, atunci când este vorba de o bucătărie mică. Centrala termică instalată în bucătărie, de asemenea, poate să limiteze și spațiul de depozitare pe care îl ai la dispoziție.

Cum Montez Centrala Termică În Dulap Sau În Debara

Pot monta centrala termică într-un dulap, în bucătărie?

Da, mai ales dacă îți dorești ca aceasta să nu fie vizibilă. În plus, o centrală care este mascată într-un dulap poate ajuta și la reducerea nivelului de zgomot.

În situația în care ți-ai propus să instalezi centrala într-un dulap din bucătărie, este important să iei în considerare dimensiunea acesteia și cât de mare ar trebui să fie dulapul – este posibil ca acesta să fie prea mare pentru orice spațiu de depozitare care se află în bucătărie, ceea ce va necesita construirea unui dulap special.

Cu toate acestea, pe piață există oferte disponibile de centrale termice care sunt suficient de mici pentru a se potrivi într-un dulap de bucătărie standard.

Cum este centrala termică Sylber Basic 25, aceasta fiind o opțiune bună dacă ți-ai  propus sa achiziționezi o centrala noua, nu doar relocarea actualei centrale.

Totodată, este o idee bună dacă iei în considerare și ușurința în modul de acces în caz de potențiale intervenții, reparații sau lucrări de mentenanță. O discuție cu instalatorul despre locul în care vei monta centrala termică se poate dovedi mai mult decât utilă, așa că ți-o recomand.

mascare centrala termica

Idei de mascare a centralei

Centralele termice pot avea un aspect inestetic, dar mascarea lor prin plasarea într-un dulap de bucătărie este o idee excelentă.

Bucătăria poate să arate mult mai bine și este un proiect relativ ieftin de realizat cu doar câteva abilități de bază în tâmplărie și cele câteva ponturi și sfaturi pe care ți le-am promis la începutul articolului.

În momentul operațiunii de mascare a centralei termice trebuie să te asiguri de câteva aspecte:

 1. Ia în considerare să existe cale de acces cât mai confortabilă la centrala termică pentru service și reparații;
 2. În jurul centralei trebuie să existe cel puțin 50 mm de spațiu de circulație a aerului, fiindcă centrala are nevoie de o ventilație cât mai bună pentru a funcționa la parametrii corespunzători, si are nevoie de spatiu pentru service.

Condițiile de mai sus pot fi întrunite dacă utilizezi un mobilier de bucătărie plat și panouri care să asigure realizarea unui spațiu cu o configurație specială.

masca centrala termica

Cu ce ​​mascăm țevile de la centrală?

Multe dintre centralele termice moderne sunt destul de neutre în ceea ce privește aspectul, așa că este foarte posibil să ajungi la concluzia că unitatea în sine este în ordine, dar că trebuie să faci ceva cu țevile.

Într-un astfel de caz poți opta pentru mascarea țevilor într-un dulap special și să lași centrala vizibilă.

Uneori, în situațiile în care spațiul este limitat, modul de mascare trebuie astfel conceput încât să existe și suficient spațiu pentru ventilație. Există o mare varietate de elemente care pot fi folosite pentru confecționarea unei măști pentru centrală, printre acestea numărându-se atât dulapuri de bucătărie vechi, cât și panouri de tip lambriu.

Ceea ce vei utiliza în acest scop este ceva ce te privește pe tine personal, fiind o chestie de gust, dar întotdeauna este recomandat să te asiguri că elementele adăugate configurației se potrivesc și se completează în mod optim cu ceea ce deja există acolo.

Masca pentru centrala termică de apartament

Îți recomand ca să procedezi cu mare atenție atunci când te ocupi de mascarea centralei.

Înainte de a masca centrala, este recomandat să verifici cerințele stabilite în instrucțiunile producătorului cu privire la calea de evacuare și ventilație.

 • Verifică ca întotdeauna să existe suficient spațiu de ventilație, atât pentru aerul de combustie cât și pentru cel de răcire – mai multe informații vei găsi în ghidul producătorului.
 • Asigură-te că există suficient spațiu pentru efectuarea operațiunilor de mentenanță și service ale aparatului, ceea ce poate implica acces la ambele părți, atât în partea superioară, cât și în cea inferioară a aparatului.
 • Dulapul sau materialul,din care se confecționează masca, trebuie să respecte standardele referitoare la incendii.
 • Nu depozita niciodată substanțe inflamabile sau corozive, care pot reprezenta un pericol de incendiu în același dulap cu centrala termică.
 • Nu întinde rufe umede în dulapul care este mascată centrala termică.

O parte din echipamentele enumerate mai sus se gasesc pentru a fi cumparate online.

Uite cateva idei de mascare a centralei termice:

centrala termica montata in debara

 

cu ce mascam tevile de la centrala

dulap mascare centrala termica

 

idei de mascare a centralei

 

masca centrala termica dedeman

 

masca centrala termica ikea

 

mobilier masca centrala termica

surse: diydoctor.org.uk npower.com ukplumbersforums.co.uk

Click Here to Leave a Comment Below

Teodoru - a couple of weeks ago Reply

Cand montati o centrala in dulap, ganditi-va si la vremurile cand va trebui reparata. Un astfel de montaj limiteaza accesul la panourile laterale si la tevile ce ies din centrala….

Voda - a couple of weeks ago Reply

O centrala termica pe gaz metan este dependenta de oxigenul din incapere. Se stie ca arderea poate avea loc doar daca se arde oxigenul, rezultand CO2. Incastrarea in dulap a unei centrale termice pe gaz este o idee eronata. E o joaca cu bomba in casa. O solutie foarte buna este centrala termica pe ionizare ellasistems Centrala nu consuma oxigen si cu doar 4 kw incalzeste un ap de 70 mp. Avantajul este ca poate fi incastrata in dulap.

  Voda - a couple of weeks ago Reply

  Ma scuzati centrala termica pe ionizare ellasystems Centrala este o solutie de incalzire ideala pentru persoanele ce doresc solutii estetice avand in vedere ca se potriveste atat pentru incalzirea in pardoseala cat si pentru sistemul clasic cu calorifere.

  Inginer - last week Reply

  Centrala termică pe gaz metan își absoarbe oxigenul necesar din exteriorul clădirii. Tubul de evacuare a gazelor arse este un tub dublu, pe interior se elimină gazele, iar pe exterior se absoarbe oxigen…

Constantin - last week Reply

Am centrala Vaillant turbotec pro. Am montat un termostat cu fir pe perete Computherm. As vrea sa montez si un termostat fara fir in alta camera. Pentru asa ceva as dorii sa montez piesa receptoare de la termostatul fara fir langa termostatul existant cu fir- sa fac o prelungire cu fire de la termostatul vechi la piesa receptoare a termostatului fara fir, astfel incat ambele sa ramana conectate la centrala, iar componenta a doua a termostatului fara fir sa o pot plimba prin camere dupa cum doresc.
Asfel sa am posibilitatea fie sa intrerup de la buton cand doresc functionarea termostatuluicu fir, mai vechi, lasand sa functioneze numai termostatul wireless, fie sa intrerup de la buton functionarea termostatului wireless si sa las in functiune vechiul termostat cu fir.
Intrebari:
1- Se poate asa ceva?
2- Semnalul wireless functioneaza foarte bine la asemenea aparate? ( continuu fara intrerupere, semnal puternic, distanta de receptare a semnalului este suficienta de mare? etc…)
3- Trebuie sa tin cont de ceva anume?

Multumesc

  Blog de Instalatii - last week Reply

  Buna ziua

  1 Se poate dar in general nu se monteaza 2 termostate la o centrala. S-ar putea sa intervina complicatii. Sau termostatele sa nu functioneze exact cum vreti.
  2 Semnalul e bun in general, dar pot aparea si perturbatii.
  3 Nu as alege aceasta varianta. Un singur termostat radio e suficient.

  viorel - last week Reply

  Solutia e ok, termostatele functioneaza fara probleme daca au temperaturi diferite impostate (diferente de 2-3 grade sau mai mari). Probleme ar apare atunci cind au aceeasi temperatura impostata. Termostatele nu se incurca unul pe celalat ele lucrind in paralel.
  Tine cont de faptul ca termostatul cu temperatura reglata la temperatura cea mai mica nu va influenta oprirea si pornirea centrale.
  Daca in casa ai 15grade termostatul wirelwes impostat la 22 grade si termostatul cu fir la 20 grade centrala va fi pornita de ambele termostate (circuitul electric de pornire fiind inchis la ambele termostate) pina la temperatura de 20 grade , temperatura la care termostatul cu fir va inchide centrala (deschide circuitul electric) dar celelt termostat (avind circuitul electric de pornire inchis) va tine centrala in lucru pina la temperatura de 22 de grade cind va comanda centrala sa se opreasca.
  In continuare centrala va fi comandata de termostatul impostat cu temperatura cea mai mare respectiv 22 grade
  Ps:
  circuit electric inchis rezulta centrala pornita
  circuit electric deschis rezulta centrala oprita

Cristi - last week Reply

buna ziua ,

va rog daca ma puteti ajuta cu ceva sfaturi , doresc sa -mi instalez o
centrala termica pe gaz , am un apartament cu 3 camere , suprafata cca.
60 m patrati , din ce am mai citit pe forum as alege un model Viessmann
Vitodens 050-W 33 kombi , care sa faca fata solicitarilor , debit normal
la baie atunci cand este folosita si apa calda la bucatarie . ce sfaturi
imi puteti da ? poate un alt model ?
va multumesc ,
cu stima.

  Blog de Instalatii - last week Reply

  Buna ziua,

  Modelul este bun.
  Pentru apartament este suficienta o centrala de 24 de kw, nu aveti nevoie de 30.

Mihai Paraschivoiu - 6 days ago Reply

Interesant articol, mi-a oferit informatia necesara pentru a masca mai estetic tevile din casa. Multumesc!

Leave a Reply: