Cat Consuma O Centrala Pe Lemne? 18 RaspunsuriDaca vrei sa afli cat consuma o centrala pe lemne, vei gasi mai multe pareri citind acest articol. Pentru ca vei gasi 18 raspunsuri ale celor care au deja centrala.

Este ca si cum ai merge la un vecin si l-ai intreba:

Auzi vecine? Cat consuma centrala ta pe lemne intr-o iarna?

Daca vecinul tau nu are centrala pe lemne (sau daca esti certat cu el si nu vrei sa-l intrebi) vezi raspunsurile de mai jos.

Comunitatea Blog de Instalatii este super si le multumesc pe aceasta cale cititorilor care mi-au raspuns in numar mare la intrebarea ”Cat consuma o centrala pe lemne”?

Pentru a primii aceste raspunsuri, am trimis un email la lista de abonati si am postat intrebarea pe pagina de facebook.

Intrebarea pe care am trimis-o a fost aceasta:


Te salut cititorule. Azi iti scriu pentru ca vreau sa-ti cer ajutorul.

Daca ai si folosesti o centrala pe lemne, te rog sa-mi spui :

 • Cat consuma o centrala pe lemne?

Ca sa fie relevant, te rog sa incluzi cat mai multe detalii, si anume:

 1. Ce putere are centrala pe lemne?
 2. Ce suprafata are casa?
 3. Casa este izolata?
 4. Folosesti centrala si pentru apa calda, sau doar pentru incalzire?
 5. Cat consuma centrala pe lemne?

Raspunsurile tale vor face parte dintr-un nou material care sa ajute oamenii sa afle despre consumul centralei pe lemne.

Multumesc


Cat consuma o centrala pe lemne?

Haide sa privim impreuna acest video in care am prezentat consumul centralei pe lemne:

Firmele producatoare de centrale termice declara consumul centralei pe lemne in fisa tehnica a centralei.

De exemplu:

Consum maxim de lemn 1,58 kg/h (centrala Stropuva de 20 kw, capacitate maxima 50 kg lemn, durata de ardere 31,5 ore)

Consum de lemn conform fisa tehnica 6,4 kg/h (centrala Viadrus U22 D4 20 kw)

Consum de lemn conform fisa tehnica 5 kg/h (centrala cu gazeificare Atmos DC22S putere 15-22 kw)

cat consuma o centrala pe lemne pe iarna

Care este pretul lemnului de foc?

Pret lemn de foc – lemn de foc la palet

Pret lemn de focVezi detalii si pret

Brichete de lemn preturi

brichete de lemn preturiVezi detalii si pret Compara pretul 

Peleti de lemn preturi

Peleti de lemn preturi

Vezi detalii si pret Compara pretul 

 

Acestea sunt raspunsurile pe care le-am primit pentru consumul centralei pe lemne:

 

 1. Mihai

a.Viadrus 45KW b.210 – M2 – incluzand si garajul c.polistiren de 10, densitate 80 d. si pentru apa calda

e. 8m3 de lemn si o tona de carbune. In bani in zona mea [Salaj] vine 2400 lei lemnele si 1000 lei carbunele

 

 1. Rotarescu Ioan

Cosmin, am o centrală pe lemne Ferroli de 35 kw, suprafață casei apr 150 mp. ,9 calorifere, casa nu este izolată cu toate că se află într-o zonă deal-munte, centrala este folosită atât ptr încălzire cât și ptr apă caldă. O folosesc în perioada noiembrie-martie (5 luni),consumul de lemne (fag) fiind de aprox. 22-25 mc .

 

 1. Giuca George

Cazan ATMOS 40 kw, suprafața 230 m, casa neizolată,boiler ACM 120l, consum centrala pe lemne 20 m cub/an

 

 1. Harbulea Mihai (Iasi)

Am o centrala pe lemne VIADRUS cu 6 elementi din fonta. Incalzesc o casa P+M in suprafata de 140 m.p. Casa este izolata cu polistiren expandat EPS80 Ferestrele sunt termopan cu 6 camere iar instalatia de incalzire este pe uponor cu calorifere din tabla de aluminiu. Detin un puffer de 500 l. Consumul de lemne pe o iarna adica de la 01 oct pina in 30 aprilie – 7 luni este de aprox 14 metri steri de lemne pentru incalzire si partial apa calda. Costul pt 7 luni era acum 1 an de aprox 6500 lei.

Dar slava domnului ca a venit gazul si pe la noi si am scapat de munca de fochist

 

 1. Bogdan

Folosesc o centrala pe lemne, cu gazeificare , pentru a incalzi o locuinta de 180 mp. Centrala este de 36 kw, cam mare, dar la calculele initiale am mai adaugat o marja de siguranta. Centrala este intr un sistem cu puffer, panouri solare pt acm si aport termic la incalzire, iar incalzirea este prin pardoseala. Casa este foarte izolata, 10 cm la exterior si 3 cm la interior, bariere de ruptura termica…. Centrala consuma o roaba de lemne pe zi, un singur foc. Sunt foarte multumit de ea si de consum. Instalatia am facut o singur dupa o documentare temeinica si incercari experimentale….

 

 1. Csaba Elod (Harghita)

Iata raspunsurile mele la intrebari:

 1. 35 kw Viadrus
 2. Suprafata utila a casei 80 MP
 3. Casa are peretii din caramida GPV, nu este izolata , fara ferestre termopan
 4. Centrala o folosesc numai pentru incalzire
 5. Consumul masurat este de 8- 9kg lemne/ora

In conditiile climatice din Gheorgheni, jud. Harghita (unul dintre polii frigului din tara)!

 

 1. Costin Branisteanu

Ma numesc Costin Branisteanu si am o centrala pe lemne de 22 kwh care deserveste o casa pe parter de 88 mp utili, cu pod, izolata cu polistiren de 100 mm si cu geamuri termopan. O folosesc doar in perioada noiembrie-februarie deoarece in perioada de toamna si primavara folosesc o instalatie de climatizare de tip pompa de caldura aer-apa de 21000 BTU care reuseste sa incalzeasca casa cu un consum de cel mult 300 ron/luna. Revenind la centrala pe lemne, pe perioada mentionata (aproximativ 4 luni de zile) aceasta consuma cam 6 metri steri de lemne in total in conditiile in care fac foc dimineata cam doua ore si seara dupa ora 17:00 cam 5 ore in continuu, ca sa se pastreze caldura pe timpul noptii. Acum faceti dumneavoastra calculul consumului, eu cumpar camionul de 6 metri de lemn taiat ,crapat si stivuit cu 1600-1800 ron sau doua camionete mai mici de 4 metri( circa 3.2 metri steri dupa stivuire:), care le iau cu 900-1100 ron/camioneta. Daca vreti sa faceti si un pic de sport cu taiatul si crapatul, atunci puteti achizitiona direct busteni mari ,unde metrul ster e mai ieftin,ajungand la 230-250 ron. Deci, in concluzie, o luna de incalzire cu lemn, ma costa pe mine cam 400-500 ron. Sper ca a fost utila prezentarea mea,

 

 1. Caba Olimp

Salut Olimp ma numesc , locuiesc la tara , da am centrala pe lemne Sime 3 elementi , cred ca undeva 15 kw , casa are undeva 120 m patrati total sa zicem 115 m utili este din BCA si cu izloatie de 10 cm polistiren cu densitate de 80, centrala este functionala si pt incalzire si pt apa calda cu un boiler 150 litri Ariston termoelectrica , centrala pe lemne consuma undeva la 14-15 m de lemne dar depinde de iarna , daca e cum a fost iarna trecuta undeva la 12 de lemne sper sa fiu de ajutor

 

 1. Craciun George

Buna ziua. Raspund la intrebarile d-voastra. Locuiesc langa Eforie Sud , zona litorala in care iernile sunt blande . Casa cu parter si mansarda are suprafata utila de 130mp . Instalatia de incalzire este mixta , radiatoare si IPAT .

Cazanul Viadrus pe lemne are puterea de 35kw . Incalzirea este indirecta printr-un sistem tank in tank 800/200 litri , cu doua serpentine , ambele cuplate la un panou solar cu 30 de tuburi vidate cu circulatie fortata prin pompare , deci nu este cu rezervor pe acoperis .

Necesarul termic al casei este de 10 kw. Izolatia de 30mm  polistiren extrudat sub IPAT . Era perfect 50-60mm. Pereti izolati cu polistiren expandat de 100mm , pentru zonele mai reci recomand minim 150mm . Acoperisul este izolat cu 200mm vata bazaltica . Recomand dublu .

Consumul pe iarna doar cu lemne ar fi de aproximativ de patru tone , dar daca iernile ar fi mult mai reci consumul ar fi 6 tone sigur . Folosesc ardere mixta lemne /cox , maxim doua tone lemne , maxim doua tone cox in iernile mai geroase . Lemnul in zona litoralului este 490 ron tona si coxul 620 ron tona plus 300 transport de la Midia Navodari .

Coxul nu este de calitate buna si are si mult praf , praf pe care il amestec cu rumegus umed sau imbibat in ulei , nu conteaza de care . Iarna trecuta am consumat 1,5 tone carpen si 1,3 tone cox . Doua focuri pe zi doar cand temperaturile scad sub minus -5*C .

Costul aproximativ pe 6 luni de iarna este de 1800 ron cu transportul inclus . Foarte mare importanta are izolatia . Sau ziduri din caramida eficienta ori BCA de 60 cm fara izolatie . Costurile s-ar compensa . Instalatia mea imi ofera incalzire si apa calda de consum 6 luni datorita cazanului si restul anului  datorita panoului cu tuburi vidate , chiar si iarna , in zile insorite , desi aporul este mult mai mic . Instalatia mea , datorita boilerului tank in tank cu doua serpentine , suporta mai multe configuratii .

Numai ganduri bune

 

 1. Adrian Tecuseanu

Centrala Viadrus 30kw pufer 800l ( e mic trebuia sa fie macar de1000l), automatizare, temp setata 23 grade zi/ noapte , casa f bine izolata 140 mp ,alimentare cazan o data pe zi in 75% din zile, amplasare Cheile Rasnoavei, utilizare cam 200 zile pe an, consum mediu 25-30kg lemne pe zi,cu preparare ac. Costuri: 6000kg lemne (esenta tare, uscate 1,5-2ani) ,aprox 12 msteri x 200lei/ mst. Aprox 2400 lei/ an.

 

 1. Domonco Romica

POSED O CENTRALA PE LEMNE MARCA ARCA ASPIRO DE 34 KW. CASA ARE 170 MP,NU ESTE IZOLATA LA EXTERIOR CI PE INTERIOR,FURNIZEAZA SI APA CALDA.

CONSUMUL RAPORTAT LA 5 LUNI DE ZILE IN TIMPUL RECE ESTE LA CIRCA 10-12 METRI STERI LEMN DE FAG.

 

 1. Silviu
 1. Ce putere are centrala pe lemne? – 30Kw, Viadrus
 2. Ce suprafata are casa? – 290mp incalziti + 70mp garajul si camera tehnica (incalzite de caldura radiata de cos, tevile care nu erau isolate in totalitate si cazan)
 3. Casa este izolata? Pereti 30cm BCA + 10 cm polistiren expandat. Termopane de o calitate medie.
 4. Folosesti centrala si pentru apa calda, sau doar pentru incalzire? – Pana acum nu. Din iarna asta da.
 5. Cat consuma centrala pe lemne? Anul acesta am instalat-o si utilizat-o. Casa noua, nelocuita pana atunci. In perioada 15 februarie pana la Paste a consumat 1.5 mc de fag, taiat anul trecut. In casa am avut temperatura de 24-25 de grade, pe toata suprafata. Garaj si camera tehnica – 17-18 grade.

P/S. Consumul se poate sa fie cam mare, deoarece nu incalzeam decat 2-3 zile pe saptamana, cat mai stateam pe acolo. Dupa care, inevitabil, casa se racea cat de cat. Prima data am facut foc 3 zile ca sa o aduc de la aproximativ 4-5 grade pana la o temperatura mai mare de 20 de grade. Dupa care a mers mai lejer. La -10 grade afara faceam un foc dimineata si unul seara, apoi a fost sufficient un foc seara.

Revin la primavara, cu date mult mai exacte, dupa ce voi instala si termostatul de ambient (de regula dimineata este prea cald). Centrala este dotata cu un puffer de 1000l. Cu stima, Silviu.

 

 1. Ani

Bună…avem centrala de 30 la 6 calorifere consum 20 m cubi casa izolata

 

 1. Augustin Adam

Salut. Am o centrala de 30 kw. Am 5 calorifere. Incalzesc 3 camere un hol si bucataria deocamdata. Casa nu e izolata. Consumam intre 15-20 m cubi p an, dar facem foc cam din octombrie pana in mai,iunie fiindca avem copii mici. Si folosesc apa calda mereu. Totusi recomand centrala pe gazificare. e mai scumpa dar se face economie la lemne.

 

 1. Constantin Nita

Centrala este Orlan de 25 kw cu gazeificare, comandata de un termostat de ambient cu fir, incalzesc si un boiler pt. apa calda de 80l si o temperatura interioara de minim 25 grade. Suprafata de incalzit cam 115 mp la 2.5m inaltime cu 8 calorifere. Casa este izolata cu polostiren de 5 cm, tamplarie termopan, tavan de rigips cu izolatie de vata 10 cm si polistiren de 5 cm.

Consumul este de 6, 7 tone cu foc din 15 oct. ’’pana cand trebuie” (aprilie sa zicem) lemn de esenta tare.

 

 1. Attila Trintalin

Atmos( cu gazeificare) 25kw ,120 m2 , casa izolata poliestiren de 5, tavanele cu vata minerala de 15 cm , tamplarie termopan ….consum de 20 m lemn de fag( +/- 2m), fara apa calda menajera , la o temperatura interioara de minim 23 grade.

 

 1. Samuel Moleta

Am poate cea mai performanta centrala ,,,papa 35 de m cubi de lemne + 5 to brichete ( ouo)… pe iarna..12 calorifere…plus apa calda 2 bai…165 m ^….locuibili..

 

 1. Ele Luk

Ferroli 34 KW, deservește 2 apartamente ( 3 camere, baie bucătărie, hol generos) respectiv 12 calorifere, consum 12 m cubi (fag, carpen, stejar).

 

Concluzie

Dupa cum poti vedea, consumul la o centrala termica pe lemne difera in functie de mai multi parametrii. Dar din estimarile de mai sus, poti sa-ti faci o idee cam cat de mare o sa fie. Citeste si acest articol despre centrale pe lemne: Centrală Pe Lemne Ieftină. TOP 10 Cazane Pe Lemne Cu Transport Gratuit

 

Cat consuma o centrala pe lemne Viadrus?

Consumul de lemn conform fisa tehnica 6,4 kg/h (centrala Viadrus U22 D4 20 kw)

Cat consuma o centrala pe lemne Stropuva cu ardere tip lumanare?

Consumul maxim de lemn 1,58 kg/h (centrala Stropuva de 20 kw, capacitate maxima 50 kg lemn, durata de ardere 31,5 ore)

Cat consuma o centrala pe lemne cu gazeificare Atmos?

Consumul de lemn conform fisa tehnica 5 kg/h (centrala cu gazeificare Atmos DC22S putere 15-22 kw)Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: