Incălzire In Pardoseală – Avantaje Și Dezavantaje Pe Care Nu Le ȘtiaiÎncălzirea in pardoseală are multe avantaje si este o caracteristică de lux și o tendință populară la locuințele noi. Dar și atunci când se fac renovări, pentru ca le oferă beneficiarilor o viață curată, confortabilă și care se bazează pe un design inovativ.

Cu toate că nu există niciun dubiu că  încălzirea in pardoseală reprezintă cel mai confortabil mod de a-ți încălzi degetele de la picioare,  merită oare bătaia de cap și costurile suplimentare pe care le implică?

Sau ar trebui să rămâi la caloriferele tradiționale pentru a-ți încălzi casa?

În acest articol, Blog de Instalații îți oferă o trecere în revistă a avantajelor și dezavantajelor încălzirii in pardoseală. Vom începe cu argumentele pro, ca mai apoi să evidențiem și aspectele contra.

ÎNCĂLZIRE ÎN PARDOSEALĂ AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE blogdeinstalatii.ro

O privire rapidă asupra avantajelor si dezavantajelor

 • (+) Încălzire Eficientă la nivel de Consum de Energie
 • (+) Simplu de Utilizat
 • (+) Mai mult Spațiu & Libertate de Proiectare a Spațiului
 • (+) Compatibilă cu Toate Tipurile de Acoperitoare de Pardoseală
 • (+) Siguranță și Confort
 • (+) Ușurință la Instalare

 

 • (-) Pretul incalzirii in pardoseala
 • (-) Durata de instalare
 • (-) Probleme cu Înălțimea Pardoselii

Incalzire in Pardoseala Avantaje

 1. Încălzirea in pardoseală este eficientă

Sunt două tipuri de încălzire in pardoseala: încălzire in pardoseala electrica și încălzire in pardoseala cu apă. Ambele oferă încălzire într-o cameră, de la nivelul podelei, emanând o căldură consistentă și eficientă în întreaga încăpere.

Sistemele pe bază de apă caldă pompează apă încălzită prin țevi pentru a genera căldură, în timp ce încălzirea in pardoseală electrică încălzește cablajul de sub podea pentru a genera căldură.

Caloriferele tradiționale trebuie să fie încălzite la o temperatură ridicată (între 60-80 grade Celsius) pentru a încălzi o cameră în mod eficient, si sunt conectate la o centrala termica pe gaz, sau la o centrala termica pe lemne. Incălzirea in pardoseală are nevoie de o temperatură de numai 29 grade Celsius sau chiar mai puțin, în funcție de finisajul podelei, pentru a încălzi camera.

Grație acestor caracteristici se consumă mai puțină energie, ceea ce contribuie la menținerea unui nivel mai redus al facturilor la energie, acesta fiind primul argument pro atunci când vorbim despre încălzire in pardoseală avantaje și dezavantaje.

avantaje pentru incalzirea in pardoseala blogdeinstalatii

În plus, caloriferele încălzesc mai întâi aerul din zona cea mai apropiată de acestea, de aceea camerele încălzite de radiatoare sunt predispuse la „locuri reci”, ceea ce înseamnă că aerul se simte mai rece în mijlocul încăperii și foarte fierbinte lângă calorifere.

Iar dacă te-ai decis să deschizi o fereastră deasupra caloriferului pentru a lăsa să intre aer proaspăt în casă, toată energia plătită pentru a încălzi locuința o să iasă pe geam.

Încălzirea în pardoseală electrică, care este de tip radiant, asigură răspândirea căldurii începând de la podea, în întreaga cameră, fără să existe locuri reci în zona încălzită.

Pentru a concluziona, spre deosebire de caloriferele tradiționale care pot face o cameră să se simtă ca neîncălzită, în anumite momente și prea călduroasă în alte momente, incălzirea in pardoseala nu supraîncălzește. În schimb, se poate atinge temperatura dorită de utilizator, folosindu-se un termostat de perete, ceea ce este un avantaj dacă ai optat pentru incălzire prin pardoseala cu centrală pe gaz.

Incalzirea in pardoseala oferă o economie medie de 15% pentru facturile de la căldură datorită modului eficient de încălzire a locuinței.

 1. Simplu de utilizat

Odată instalată, încălzirea in pardoseala nu necesită practic niciun fel de întreținere și vine cu o garanție pe toată durata vieții pentru a-ți oferi un confort mental total. Termostatul de camera se asigură că încălzirea funcționează în modul cel mai eficient, fie automat cu un termostat inteligent WiFi, fie dacă dorești, cu un termostat programabil, care poate fi programat pentru a asigura că încălzirea pornește în anumite momente, oferindu-ți opțiunea de oprire pe timpul nopții.

distribuitor pentru incalzire in pardoseala

 1. Mai mult Spațiu & Libertate de Proiectare a Spațiului

Cu încălzirea in pardoseala, te poți bucura de faptul ca întreaga cameră nu o să mai prezinte calorifere pe pereți. Chiar și cele mai moderne radiatoare ocupă spațiu pe un perete, așa că imaginează-ți libertatea de proiectare a spațiului pe care ți-o ofera pardoseala încălzita. Poți decora pereții așa cum dorești, într-un mod cât mai reprezentativ pentru personalitatea ta si mai ales sa cumperi ce mobila vrei. Sau pentru a obține, pur și simplu, un aspect minimalist, indiferent de stilul tău și fără să mai fie nevoie să îți planifici totul, ținând cont că trebuie să integrezi și caloriferele în decorarea spațiului.

 1. Compatibilă cu Majoritatea Tipurilor de Pardoseală

Incălzirea in pardoseala îți oferă libertatea de a-ți proiecta casa așa cum dorești, profitând la maxim de spațiul de pe perete și de pe podea. Și ai libertatea de a-ți alege tipul de podea pe care o dorești, mai ales că încălzirea prin pardoseala funcționeze foarte bine cu parchet laminat, din lemn, gresie, mochetă, covoare și multe altele.

De exemplu acest parchet este compatibil cu incalzirea in pardoseala.

ce parchet aleg pentru incalzirea in pardoseala

 

 1. Siguranță și Confort

Atunci când ai încălzire prin pardoseala, nu mai trebuie să-ți faci griji cu privire la marginile ascuțite sau la suprafețele fierbinți ale caloriferelor, mai ales în momentele în care familia are copii. Sistemul de încălzire este ascuns în siguranță și nu va deveni prea fierbinte la atingere.

Căldura radiantă este, de asemenea, mult mai bună pentru calitatea aerului dintr-o încăpere, deoarece menține aerul în stare proaspătă și bogat în oxigen. Pe de altă parte, temperaturile ridicate cauzate de calorifere sporesc disconfortul și reduc nivelul de oxigen din cameră. Aerul cald emis de calorifere se ridică până la tavan și pune în mișcare tot praful care se adună mai apoi pe obiectele din încăpere, lucru care nu se va întâmpla cu un sistem de încălzire prin pardoseala.

Citeste si: Incălzire In Pardoseala Sau Calorifere? Uite Pe Care Să Alegi

 1. Ușurință la instalare

Încălzirea in pardoseala este ușor de instalat, mai ales atunci când este vorba de un proiect nou de construcție sau renovare. De exemplu incalzirea electrica prin pardoseala, este o soluție ce poate fi instalata super rapid, deoarece este vorba despre cablu electric, ce este tăiat la o dimensiune pre-stabilită, aceasta fiind ușor de întins. În plus, te bucuri și de un avantaj suplimentar, în ceea ce privește curățarea, deoarece menținerea camerelor fără praf este mai ușoară, fără colțurile caloriferelor pe care se depozitează deseori praf.

Dezavantaje Încălzirii prin Pardoseală

Dezavantaje Încălzirii prin Pardoseală

 1. Pretul incalzirii in pardoseala

Atunci când se estimează pretul incalzirii in pardoseala, o cotă de estimare a costurilor sigure este cuprinsă între 70 și 100 Lei pe metrul pătrat. Sau mai mult în funcție de tipul de sistem de încălzire pe care îl alegi pentru locuința ta.

Sistemele pe bază de apă sunt instalate de obicei în timpul fazei de construcție și sunt incluse în proiectul de construcție sau de renovare, costul fiind de obicei, de două sau trei ori mai mare decât cel pentru instalarea unui sistem electric.

 1. Durata de instalare

Din moment ce este necesar să aplici o sapa în partea superioară a sistemului de încălzire in pardoseală, trebuie să iei în considerare și timpul necesar pentru ca acesta să se usuce complet, înainte ca pardoseală să poată fi pusă pe loc – de obicei cateva zile. Încălzirea in pardoseală pe bază de apă solicită mai mult timp, deși acest lucru nu prea contează prea mult, pentru că discutăm de instalarea acestuia ca parte a unui proiect mai mare de construcție sau de renovare, instalarea fiind de obicei finalizată în termen de o săptămână.

montaj incalzire in pardoseala blogdeinstalatii

 1. Probleme cu Înălțimea Pardoselii

Pentru știința ta trebuie să știi că sistemele de încălzire in pardoseală măresc înălțimea podelei dintr-o cameră  în medie cu câțiva centimetri, în funcție de sistemul pe care îl alegi. În plus, este nevoie să faci montarea unor plăci izolatoare pe sub instalația de încălzire pentru a maximiza nivelul de eficiență energetică și pentru a te asigura că toată căldura se orientează către partea de sus, nu în jos. Panourile de izolație vor crește înălțimea pardoselii.

Cu toate acestea, dacă înălțimea în cameră este o problemă, atunci sistemul electric de încălzire prin pardoseală poate fi ideal – datorită cablului extrem de subțire atașat la plasă, în consecință, acesta nu va ridica în mod semnificativ înălțimea podelei.

Încălzire mixtă pardoseală și calorifere

În timp ce încălzirea prin pardoseală este adesea văzută ca noua tehnologie recomandată pentru locuințe, venind ca un înlocuitor al caloriferelor – percepute ca metodă arhaică și tradițională de încălzire – radiatoarele și încălzirea prin pardoseală pot funcționa foarte bine împreună, așadar te poți gândi la o încălzire mixtă pardoseală și calorifere.

Încălzirea în pardoseală dăunează sănătății

Această afirmație este din ce în ce mai folosită în legătură cu încălzirea în pardoseală. Chiar dacă nu este în întregime greșita, cu siguranță este o afirmație depășită de vremuri. Această ipoteză își are originea în anii ’60, atunci când cei care montau astfel de sisteme aveau foarte puțină experiență în încălzirea prin pardoseală, căldura adesea ajungând la suprafață, la temperaturi cu mult peste 30 ° C.

Se poate discuta și despre o răspândire accelerată a acarienilor de praf care se ridică în aerul fierbinte sau chiar despre accentuarea bolilor vasculare, iar asta este cam tot ce se poate spune despre faptul că încălzirea în pardoseală dăunează sănătății.

Concluzie: Merită să-ți Instalezi Încălzire sub pardoseală?

Încălzirea prin pardoseală este o modalitate ușoară și eficientă, din punct de vedere energetic, de a-ți încălzi casa și de a-ți menține confortul.  Costul instalării încălzirii in pardoseala este mai mare decât costul de instalare al radiatoarelor tradiționale; cu toate acestea există mai multe opțiuni disponibile și care se potrivesc bugetului, alternative pe merită să le ai în vedere, dat fiind faptul că încălzirea prin pardoseală îți oferă posibilitatea de a face economii substanțiale la facturile tale de energie pe termen lung.

Mai ales atunci când îți renovezi baia, încălzirea prin pardoseală este o îmbunătățire la care merită în mod special să te gândești. Vei economisi foarte mult în ceea ce privește costurile pentru că podeaua oricum va fi ridicată și schimbată. Confortul oferit și economiile de la facturile de încălzire realizate cu acest tip de încălzire vor fi în avantajul tău pe un termen îndelungat.

Tu ce parere ai despre incalzirea prin pardoseala? Scrie mai jos la comentarii.Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: