Incălzire In Pardoseală – Avantaje Și Dezavantaje Pe Care Nu Le Știai

Încălzirea in pardoseală are multe avantaje si este o caracteristică de lux și o tendință populară la locuințele noi. Dar și atunci când se fac renovări, pentru ca le oferă beneficiarilor o viață curată, confortabilă și care se bazează pe un design inovativ.

Cu toate că nu există niciun dubiu că  încălzirea in pardoseală reprezintă cel mai confortabil mod de a-ți încălzi degetele de la picioare,  merită oare bătaia de cap și costurile suplimentare pe care le implică?

Sau ar trebui să rămâi la caloriferele tradiționale pentru a-ți încălzi casa?

În acest articol, Blog de Instalații îți oferă o trecere în revistă a avantajelor și dezavantajelor încălzirii in pardoseală. Vom începe cu argumentele pro, ca mai apoi să evidențiem și aspectele contra.

ÎNCĂLZIRE ÎN PARDOSEALĂ AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE blogdeinstalatii.ro

O privire rapidă asupra avantajelor si dezavantajelor

 • (+) Încălzire Eficientă la nivel de Consum de Energie
 • (+) Simplu de Utilizat
 • (+) Mai mult Spațiu & Libertate de Proiectare a Spațiului
 • (+) Compatibilă cu Toate Tipurile de Acoperitoare de Pardoseală
 • (+) Siguranță și Confort
 • (+) Ușurință la Instalare

 

 • (-) Pretul incalzirii in pardoseala
 • (-) Durata de instalare
 • (-) Probleme cu Înălțimea Pardoselii

Incalzire in Pardoseala Avantaje

 1. Încălzirea in pardoseală este eficientă

Sunt două tipuri de încălzire in pardoseala: încălzire in pardoseala electrica și încălzire in pardoseala cu apă. Ambele oferă încălzire într-o cameră, de la nivelul podelei, emanând o căldură consistentă și eficientă în întreaga încăpere.

Sistemele pe bază de apă caldă pompează apă încălzită prin țevi pentru a genera căldură, în timp ce încălzirea in pardoseală electrică încălzește cablajul de sub podea pentru a genera căldură.

Caloriferele tradiționale trebuie să fie încălzite la o temperatură ridicată (între 60-80 grade Celsius) pentru a încălzi o cameră în mod eficient, si sunt conectate la o centrala termica pe gaz, sau la o centrala termica pe lemne. Incălzirea in pardoseală are nevoie de o temperatură de numai 29 grade Celsius sau chiar mai puțin, în funcție de finisajul podelei, pentru a încălzi camera.

Grație acestor caracteristici se consumă mai puțină energie, ceea ce contribuie la menținerea unui nivel mai redus al facturilor la energie, acesta fiind primul argument pro atunci când vorbim despre încălzire in pardoseală avantaje și dezavantaje.

avantaje pentru incalzirea in pardoseala blogdeinstalatii

În plus, caloriferele încălzesc mai întâi aerul din zona cea mai apropiată de acestea, de aceea camerele încălzite de radiatoare sunt predispuse la “locuri reci”, ceea ce înseamnă că aerul se simte mai rece în mijlocul încăperii și foarte fierbinte lângă calorifere.

Iar dacă te-ai decis să deschizi o fereastră deasupra caloriferului pentru a lăsa să intre aer proaspăt în casă, toată energia plătită pentru a încălzi locuința o să iasă pe geam.

Încălzirea în pardoseală electrică, care este de tip radiant, asigură răspândirea căldurii începând de la podea, în întreaga cameră, fără să existe locuri reci în zona încălzită.

Pentru a concluziona, spre deosebire de caloriferele tradiționale care pot face o cameră să se simtă ca neîncălzită, în anumite momente și prea călduroasă în alte momente, incălzirea in pardoseala nu supraîncălzește. În schimb, se poate atinge temperatura dorită de utilizator, folosindu-se un termostat de perete, ceea ce este un avantaj dacă ai optat pentru incălzire prin pardoseala cu centrală pe gaz.

Incalzirea in pardoseala oferă o economie medie de 15% pentru facturile de la căldură datorită modului eficient de încălzire a locuinței.

 1. Simplu de utilizat

Odată instalată, încălzirea in pardoseala nu necesită practic niciun fel de întreținere și vine cu o garanție pe toată durata vieții pentru a-ți oferi un confort mental total. Termostatul de camera se asigură că încălzirea funcționează în modul cel mai eficient, fie automat cu un termostat inteligent WiFi, fie dacă dorești, cu un termostat programabil, care poate fi programat pentru a asigura că încălzirea pornește în anumite momente, oferindu-ți opțiunea de oprire pe timpul nopții.

distribuitor pentru incalzire in pardoseala

 1. Mai mult Spațiu & Libertate de Proiectare a Spațiului

Cu încălzirea in pardoseala, te poți bucura de faptul ca întreaga cameră nu o să mai prezinte calorifere pe pereți. Chiar și cele mai moderne radiatoare ocupă spațiu pe un perete, așa că imaginează-ți libertatea de proiectare a spațiului pe care ți-o ofera pardoseala încălzita. Poți decora pereții așa cum dorești, într-un mod cât mai reprezentativ pentru personalitatea ta si mai ales sa cumperi ce mobila vrei. Sau pentru a obține, pur și simplu, un aspect minimalist, indiferent de stilul tău și fără să mai fie nevoie să îți planifici totul, ținând cont că trebuie să integrezi și caloriferele în decorarea spațiului.

 1. Compatibilă cu Majoritatea Tipurilor de Pardoseală

Incălzirea in pardoseala îți oferă libertatea de a-ți proiecta casa așa cum dorești, profitând la maxim de spațiul de pe perete și de pe podea. Și ai libertatea de a-ți alege tipul de podea pe care o dorești, mai ales că încălzirea prin pardoseala funcționeze foarte bine cu parchet laminat, din lemn, gresie, mochetă, covoare și multe altele.

De exemplu acest parchet este compatibil cu incalzirea in pardoseala.

ce parchet aleg pentru incalzirea in pardoseala

 

 1. Siguranță și Confort

Atunci când ai încălzire prin pardoseala, nu mai trebuie să-ți faci griji cu privire la marginile ascuțite sau la suprafețele fierbinți ale caloriferelor, mai ales în momentele în care familia are copii. Sistemul de încălzire este ascuns în siguranță și nu va deveni prea fierbinte la atingere.

Căldura radiantă este, de asemenea, mult mai bună pentru calitatea aerului dintr-o încăpere, deoarece menține aerul în stare proaspătă și bogat în oxigen. Pe de altă parte, temperaturile ridicate cauzate de calorifere sporesc disconfortul și reduc nivelul de oxigen din cameră. Aerul cald emis de calorifere se ridică până la tavan și pune în mișcare tot praful care se adună mai apoi pe obiectele din încăpere, lucru care nu se va întâmpla cu un sistem de încălzire prin pardoseala.

Citeste si: Incălzire In Pardoseala Sau Calorifere? Uite Pe Care Să Alegi

 1. Ușurință la instalare

Încălzirea in pardoseala este ușor de instalat, mai ales atunci când este vorba de un proiect nou de construcție sau renovare. De exemplu incalzirea electrica prin pardoseala, este o soluție ce poate fi instalata super rapid, deoarece este vorba despre cablu electric, ce este tăiat la o dimensiune pre-stabilită, aceasta fiind ușor de întins. În plus, te bucuri și de un avantaj suplimentar, în ceea ce privește curățarea, deoarece menținerea camerelor fără praf este mai ușoară, fără colțurile caloriferelor pe care se depozitează deseori praf.

Dezavantaje Încălzirii prin Pardoseală

Dezavantaje Încălzirii prin Pardoseală

 1. Pretul incalzirii in pardoseala

Atunci când se estimează pretul incalzirii in pardoseala, o cotă de estimare a costurilor sigure este cuprinsă între 70 și 100 Lei pe metrul pătrat. Sau mai mult în funcție de tipul de sistem de încălzire pe care îl alegi pentru locuința ta.

Sistemele pe bază de apă sunt instalate de obicei în timpul fazei de construcție și sunt incluse în proiectul de construcție sau de renovare, costul fiind de obicei, de două sau trei ori mai mare decât cel pentru instalarea unui sistem electric.

 1. Durata de instalare

Din moment ce este necesar să aplici o sapa în partea superioară a sistemului de încălzire in pardoseală, trebuie să iei în considerare și timpul necesar pentru ca acesta să se usuce complet, înainte ca pardoseală să poată fi pusă pe loc – de obicei cateva zile. Încălzirea in pardoseală pe bază de apă solicită mai mult timp, deși acest lucru nu prea contează prea mult, pentru că discutăm de instalarea acestuia ca parte a unui proiect mai mare de construcție sau de renovare, instalarea fiind de obicei finalizată în termen de o săptămână.

montaj incalzire in pardoseala blogdeinstalatii

 1. Probleme cu Înălțimea Pardoselii

Pentru știința ta trebuie să știi că sistemele de încălzire in pardoseală măresc înălțimea podelei dintr-o cameră  în medie cu câțiva centimetri, în funcție de sistemul pe care îl alegi. În plus, este nevoie să faci montarea unor plăci izolatoare pe sub instalația de încălzire pentru a maximiza nivelul de eficiență energetică și pentru a te asigura că toată căldura se orientează către partea de sus, nu în jos. Panourile de izolație vor crește înălțimea pardoselii.

Cu toate acestea, dacă înălțimea în cameră este o problemă, atunci sistemul electric de încălzire prin pardoseală poate fi ideal – datorită cablului extrem de subțire atașat la plasă, în consecință, acesta nu va ridica în mod semnificativ înălțimea podelei.

Încălzire mixtă pardoseală și calorifere

În timp ce încălzirea prin pardoseală este adesea văzută ca noua tehnologie recomandată pentru locuințe, venind ca un înlocuitor al caloriferelor – percepute ca metodă arhaică și tradițională de încălzire – radiatoarele și încălzirea prin pardoseală pot funcționa foarte bine împreună, așadar te poți gândi la o încălzire mixtă pardoseală și calorifere.

Încălzirea în pardoseală dăunează sănătății

Această afirmație este din ce în ce mai folosită în legătură cu încălzirea în pardoseală. Chiar dacă nu este în întregime greșita, cu siguranță este o afirmație depășită de vremuri. Această ipoteză își are originea în anii ’60, atunci când cei care montau astfel de sisteme aveau foarte puțină experiență în încălzirea prin pardoseală, căldura adesea ajungând la suprafață, la temperaturi cu mult peste 30 ° C.

Se poate discuta și despre o răspândire accelerată a acarienilor de praf care se ridică în aerul fierbinte sau chiar despre accentuarea bolilor vasculare, iar asta este cam tot ce se poate spune despre faptul că încălzirea în pardoseală dăunează sănătății.

Concluzie: Merită să-ți Instalezi Încălzire sub pardoseală?

Încălzirea prin pardoseală este o modalitate ușoară și eficientă, din punct de vedere energetic, de a-ți încălzi casa și de a-ți menține confortul.  Costul instalării încălzirii in pardoseala este mai mare decât costul de instalare al radiatoarelor tradiționale; cu toate acestea există mai multe opțiuni disponibile și care se potrivesc bugetului, alternative pe merită să le ai în vedere, dat fiind faptul că încălzirea prin pardoseală îți oferă posibilitatea de a face economii substanțiale la facturile tale de energie pe termen lung.

Mai ales atunci când îți renovezi baia, încălzirea prin pardoseală este o îmbunătățire la care merită în mod special să te gândești. Vei economisi foarte mult în ceea ce privește costurile pentru că podeaua oricum va fi ridicată și schimbată. Confortul oferit și economiile de la facturile de încălzire realizate cu acest tip de încălzire vor fi în avantajul tău pe un termen îndelungat.

Tu ce parere ai despre incalzirea prin pardoseala? Scrie mai jos la comentarii.

Incalzire prin pardoseala avantaje si dezavantaje
Merită oare bătaia de cap și costurile suplimentare pe care le implică?
Incalzire prin pardoseala
Written by: Cosmin de la blogdeinstalatii
Date Published: 03/26/2019
Confortul oferit și economiile de la facturile de încălzire realizate cu acest tip de încălzire vor fi în avantajul tău pe un termen îndelungat.
5 / 5 stars

Click Here to Leave a Comment Below

Eftenie - a few months ago Reply

Buna ziua, domnul Cosmin!
Am nevoie de un raspuns de la dumneavoastra !
Am decis pentru incalzirea in pardoseala cu centrala pe lemne, carbune, peleti si brichete cu gazeificare…1) care marca de astfel de centrale este mai buna?
2) pot lasa casa peste iarna neincalzita farà a exista pericolul de ingheț?

Va multumesc si va doresc o zi buna!

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Daca folositi o centrala pe lemne cu gazeificare, puteti alege intre: Arca Caldaie, Atmos, Viadrus, Stropuva.
  Iarna instalatia de incalzire o sa inghete daca nu este folosita.
  Adica se vor sparge tevile.
  Este recomandat sa folositi antigel pentru centrale

Marian - a few months ago Reply

Felicitări pt articol! La obiect si pertinent

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Multumesc Domnule Marian!

Lucian - a few months ago Reply

Salut,

Ce parere ai despre incalzire/racire in tavane radiante? Sunt mai putin invazive, mai comode, mai rapide si merg bine la renovari, cu o pompa de caldura sau o centrala cu randament inalt.

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Este o solutie buna Lucian.
  Trebuie pusa in practica dupa un proiect, pentru a fi sigur ca este acoperit necesarul de caldura.

  dan bojan - a few months ago Reply

  incalzirea si racirea in pereti pardosea si tavane este ceva nou in Romania , Germania foloseste de 10 ani China foloseste de mai multi ani . Trebiuie unproiect f minutios deaorece pe incalzire se combina cele doua suproafere radiante paerdosea / pereti cu tavanul , iar pe racire se elimina din sistem pardoseaua ca sistem radiant.Trebuie avut de grija de temparatura pe recire sa nu creeze punct de roua , crescand astfel umiditatea

Florin - a few months ago Reply

Am o casa supratata construita de 102 m.p. amprenta la sol, compusa din P, E si M. Mansarda nu este incalzita, dar temperatura pe timp de iarna nu scade sub 14 grade (sarpanta are sub tabla neopor de 20 cm). Este izolata cu polistiren de 18 pe exterior (neopor), interior 5,5 (neopor) iar intre acestea beton de 14 cm beton armat(sistem ISORAT – un fel de AMVIC).
Suprafata utila este de circa 150 m.p. (P – garajul nu este incalzit si E). Incalzirea este facuta prin 2 ventiloconvectoare, unul pentru etaj (dispus in mansarda) iar altul la parter (pentru parter). Aerul circula prin grile dispuse in fiecare usa.
L acest moment am un boiler, exterior, de 75 litri, pe care doresc sa-l desfiintez, intrucat nu este necesar, fiind numai 2 persoane.
Am o centrala FEROLI care a capotat. Inaltimea camerelor este de 2,80 m.V-as ruga sa-mi recomandati o centrala care se preteaza pentru locatia prezentata.

Costache - a few months ago Reply

Buna ziua! Am nevoie de un sfat. Ce agent sa folosesc in instalatia de incalzire? Apa sau din ce am auzit, ar exista un anumit antigel pentru asa ceva. Centrala banuiesc ca stie care este pentru incalzire si care pentru acm. Multumesc!

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  De obicei se foloseste apa obisnuita. Daca se poate, folositi apa distilata.
  Iar in caz ca doriti ca instalatia sa nu inghete, folositi antigel amestecat cu apa.
  Circuitele de incalzire si de acm sunt separate.

Gabriela - a few months ago Reply

Buna ziua!
Am o intrebare referitor la centrala de apartament.
Daca am termostat de ambianta si am la fiecare calorifer robinet cu termostat, si eu il inchid sau il dau la minim (robinetul de la calorifer) in cazul cresterii temperaturii afara, centrala mai porneste?
Ma inteb asta, deoarece daca plec de acasa pentru o perioada mai indelungata, asi dori sa stiu cam la ce consumt de GN sa ma astept. Multumesc!

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Depinde ce temperatura este setata la termostatul centralei.
  Teoretic, daca afara creste temperatura, centrala nu trebuie sa mearga.
  Daca plecati mai mult timp de acasa, puteti lasa termostatul centralei pe 10 grade, sau 7 grade, si probabil ca centrala nu va porni in aceasta perioada (iarna e diferit).

Lorand - a few months ago Reply

Salut,

Fac parte din aceea categorie a societatii care este la primul apartament si la prima instalatie de incalzire.

As avea nevoie de expertiza ta in domeniu, mai exact pentru un apartament de 50 mp, 3 camere, decomandat, parter, orientare vestica, izolatie exterioara, izolatie in podea, apartament la interiorul blocului (vecini de ambele parti) ce fel de incalzire ai recomanda. Stiu ca incalzirea in pardosea e cea mai ravnita, dar ma tem de executie defectuoasa.

Am citit despre diferite metode de incalzire, dar nu imi dau seama care ar fi ceea mai usoara de intretinut peste ani.

P.S. Imi doresc totul electric. Trec printr-o faza “green” in viata mea.

Claudia - a few months ago Reply

Buna ziua! Mulțumesc pentru materialele trimise! Mă puteți ajuta cu răspunsuri la câteva întrebări? – pentru o casa cu suprafața de 100 mp, ce putere ar trebui sa aibă o centrala pe lemne cu gazeificare?
-ce capacitate trebuie sa aibă pufferul?
Menționez ca înălțimea camerelor este de aprox 2,20m iar casa urmează sa fie izolata…
Mulțumesc!

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Buna ziua,

  As alege o centrala pe lemne de 24 de kw. Daca luati una mai mica, va intra lemn mai scurt, camera de ardere va fi mai mica, si autonomia mai mica.
  Pufer de 800 – 1000 litre.
  Sau poate va uitati si la centrala Stropuva care are autonomie mai mare. https://blogdeinstalatii.ro/centrala-termica-pe-lemne-stropuva/

bogdan toader - a few months ago Reply

Buna ziua,
Am achizitionat un apartament la etajul 3 al unui bloc nou. Blocul este inca in constructie. Imi recomandati sa aleg montajul incalzirii in pardoseala ? Sau sa aleg caloriferele oferite standard de dezvoltator ? Apartamentul are orientare spre sud si este un apartament de mijloc.

Multumesc frumos anticipat.
Bogdan

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  As merge pe calorifere la bloc. Depinde si ce buget aveti.

Adrian - a few months ago Reply

Momentan incalzirea locuintei se face prin intermediul sobelor si acum doresc sa cumpar o centrala termica si m-am cam indreptat spre varianta cu peleti.Locuiesc in oras,deci am acces si la gaze.
Modelul de centrala este kepo 25kw curatare manuala.Cred ca este ok pentru cei 130mp.
Ma intereseaza opinia dumneavoastra despre modelul ales si daca imi puteti spune ce trebuie sa mai cumpar pentru o buna exploatare.
Va multumesc!
O zi frumoasa!

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Buna ziua,
  Centrala pare sa fie de calitate medie. Trebuie sa va ganditi daca doriti sa folositi doar peleti, sau vreti si o variant pe lemne.
  Pentru montaj sunt necesare: pompe, supape de siguranta, vas de expasniune.

DAC - a few months ago Reply

Buna ziua,

Dupa parerea mea este o greseala in sensul ca prin incalzirea in pardoseala temperatura pe tur este 39 grade celsius, nu 29 grade cum este scris in mod eronat.
Avand in vedere tempeatura corpului de 37 grade celsius, temperatura de 29 grade nu reprezinta cald pentru corpul nostru.

Adrian - last month Reply

Salut. O intrebare am si eu va rog. Urmeaza sa ma mut intr-un duplex in care am vazut ca este gandit cu parterul -incalzire pardoseala iar etajul cu calorifere. 60mp+60mp. Nu am vazut pe distribuitorul incalzirii in pardoseala montat decat un robinet pe tur actionat electric, fara pompa de recirculare. Oare este necesara montarea acestei pompe la suprafata aceasta de 60 mp parosea + 60mp calorifere? Sa nu mai vorbim ca nu m-am lamurit cum pot face sa am temperaturi diferite intre pardoseala si calorifere, in conditiile in care in acel distribuitor nu am vazut decat incalzirea in pardoseala, nu si caloriferele :(. Multumesc!

  Blog de Instalatii - last month Reply

  Pompa din centrala ar trebui sa fie suficienta pentru aceasta suprafata.

DAC - last month Reply

Daca instalatia de incalzire a fost proiectata de un inginer, mai mult ca sigur ca aveti o vana cu trei cai pe instalatia de pardoseala care asigura temperatura maxima la incalzirea in pardoseala.
Caloriferele de la etaj se leaga tot printr-un distribuitor si este recomandata o butelie de egalizare presiune, la centrala pentru parter si etaj.
Daca instalatia este facuta de un meserias – depinde de noroc.
Daca sunteti cumparator, solicitati proiectul, solicitati verificarea lucrarilor prin diriginte de santier.

Adrian - last month Reply

Multumesc pentru raspunsuri. Nu am vana cu 3 cai, am doar un robinet pe tur actionat de un servomotor tiemme 9535. Repet, fara vana de amestec. Teoretic ar merge cu temperatura mica peste tot iar robinetul acesta electric sa se deschida doar la nevoie? Astfel sa mentin 45 grade si la calorifere si la pardoseala? Poate va fi frig..nu stiu..sau sa pun vana de amestec fara pompa oare? Am vazut ceva tot de la tiemme ca exemplu care arata banal, ca un robinet cu 3 iesiri in loc de 2 🙂 (pe limbajul popular)

DAC - last month Reply

In pardoseala temperatura maxima pe tur este 40 grade. Cel putin asa am fost informat. Caloriferele merg cu 55 grade pe tur.
Consultanti un inginer de instalatii.
Nu stiu sa va raspund.

Cat Consuma O Centrala Pe Lemne? 18 Raspunsuri - a couple of weeks ago Reply

[…] Centrala este intr un sistem cu puffer, panouri solare pt acm si aport termic la incalzire, iar incalzirea este prin pardoseala. Casa este foarte izolata, 10 cm la exterior si 3 cm la interior, bariere de ruptura termica…. […]

Leave a Reply: