De Ce Un Detector De Gaz NU Este Bun La Orice Centrală?

Dacă încă nu ți-ai montat în locuință un detector de gaze naturale pentru a detecta scurgerile, atunci este timpul să o faci.

Dar nu orice fel de detector de gaz este bun pentru orice fel de centrală. Blog de Instalatii iti prezinta in acest articol 3 modele diferite de detector de gaz si modul in care e bine sa le folosesti.

Haide să clarificăm asta de la început, și apoi le discutăm pe rând. Centralele termice pot să fie de mai multe feluri in functie de ce combustibil folosesti:

 • centrală termică pe gaz,
 • centrală termică pe GPL,
 • centrală termică pe lemne.

În funcție de combustibilul folosit, îți trebuie un model diferit de detector de gaz. Uite care sunt acestea.

A) Detector de gaz pentru centrală termică pe gaz

Aceasta este varianta cea mai simpla si cea mai comuna. Daca ai o centrala termica de apartament, trebuie sa montezi acest kit detector de gaz si electrovana.

Gazul natural are in componenta lui metan si este mai usor decat aerul. Scurgerea de gaz duce la acumularea lui in partea de sus a camerei. Detectorul de gaz se va monta aproape de tavan.

Detector de gaz pentru centrală termică pe gazCumpara de la Spy Shop Cumpara de la eMag

B) Detector de gaz pentru centrala termica pe GPL

Pentru o centrala termica pe GPL, este necear un alt tip de echipament, si anume un detector de GPL.

GPL-ul sau gazul petrol lichefiat este format din propan sau butan si este mai greu decat aerul. Acumularea de gaz se face in partea de jos. Detectorul de gaz se va monta aproape de podea.

Detector GPL Prevent G Cumpara de la eMag 

C) Detector de monoxid de carbon pentru centrala termică pe lemne

Orice soba pe lemne si orice centrala pe lemne ar trebui sa aiba montate un detector de monoxid de carbon. Monoxidul de carbon este numit si ucigasul silentios pentru ca nu se simte si este foarte periculos.

Detector de monoxid de carbon Prevent C

Cumpara de la eMag Cumpara de la Spy Shop

 

Întrebări frecvente despre detectoarele de gaz

 1. Ce sunt gazele naturale?

Acestea sunt gaze care se găsesc în mod natural în scoarța terestră și care sunt, de asemenea, prelucrate în vederea utilizării comerciale a acestora. Lista include etanul, metanul, propanul, pentanul, butanul, etc.

 1. Gazele naturale au anumite proprietăți particulare?

Aproape toate gazele naturale sunt incolore, inodore și nu au gust. Ele sunt chiar mai ușoare decât aerul. Aceste gaze posedă proprietăți de ardere, fiind cunoscute și drept cei mai curați combustibili fosili.

 1. De ce miros gazele naturale a ouă clocite?

Un gaz natural nu dispune de un miros propriu. Dar, atunci când sunt livrate pentru uz comercial sau industrial, furnizorii adaugă mercaptan, un produs chimic care face mult mai ușor detectarea scurgerilor de gaze. Iar prezența acestui element îi oferă gazului natural un miros ciudat.

 1. Sunt gazele naturale periculoase?

Atunci când este folosită în  condiții de siguranță, este o sursă convenabilă de energie. Dar, în cazul unei scurgeri care depășește nivelul limită, atunci pot deveni periculoase.

 1. Care este perioada de funcționare a detectoarelor de scurgere de gaz?

De obicei, acestea funcționează la un nivel calitativ superior timp de cel puțin 3-5 ani. Dar, sunt și senzori care se comporta ireproșabil timp de 10 ani.

 1. Poate fi afectată viața bateriei din cauza temperaturilor variabile?

Da! Temperaturile mai scăzute reduc durata de viață a bateriei, care cedează mult mai devreme, în timp ce temperaturile ridicate cauzează descărcarea foarte rapidă a bateriei.

 1. Cât de des trebuie calibrate dtectoarele de gaze naturale?

Este recomandat ca în fiecare an să-ți calibrezi dispozitivul de detectare. Cu toate acestea, în anumite situații, această procedură trebuie efectuată mai des.

 1. Detectoarele de monoxid de carbon identifică scurgerile de gaze naturale?

Monoxidul de carbon (CO) este un gaz inodor și incolor; cu toate acestea, detectoarele de CO nu pot identifica alte gaze decât dacă au fost special concepute în acest sens.

detector de gaz si electrovalva pret

Utilizarea unui detector de gaze este esențială pentru siguranță. Motivele pentru care este bine sa ai unul sunt nenumărate. Pe măsură ce s-au dezvoltat noi tehnologii, detectoarele de scurgeri de gaze au devenit din ce în ce mai eficiente, fiind mai fiabile decât vechile modele.

Identificarea celui mai bun detector de scurgeri de gaze poate fi realizată foarte simplu, după o căutare pe internet sau folosind informatiile din acest articol.

Ce este un detector de gaz metan?

Deoarece anumite gaze nu pot fi văzute, mirosite sau gustate, este foarte important pentru noi să avem montate detectoare de scurgere de gaz de bună calitate. Ele pot detecta eficient orice tip de scurgere și ne pot salva de diverse situații periculoase.

Gazele naturale au tendința să producă explozii care, în spații închise, au efecte devastatoare.

Dar, atunci când oricare dintre aceste gaze nocive încep să atingă un nivel periculos, atunci este timpul să faci ceva pentru a le opri. Într-un astfel de moment intră în acțiune detectorul de scurgeri de gaze naturale!

Acesta este, practic, un echipament care monitorizează în mod constant prezența gazelor în aerul din încăperi și poate fi instalat pentru a preveni orice accidente cu efect dăunător. Acestea sunt dispozitive electronice de alarmă care te avertizează dacă nivelul gazelor naturale este la o limită extrem de nesigură.

Prin urmare, este o idee bună ca toate locurile de muncă și locuințele să aibă montate dispozitive fiabile, care să detecteze scurgerile de gaze naturale și care să pregătească măsurile de precauție ce trebuie luate (dacă există). Scurgerea de gaze poate fi periculoasă dacă are loc într-un mod necontrolat.

Cu toate acestea, o utilizare supravegheată face ca gazele naturale să fie utile pentru gătit, încălzirea apei și pentru alte astfel de aplicații. Dar, în caz contrar, aceste gaze, fiind silențioase, sunt mortale. De aceea este utilă o astfel de alarmă, mai ales că este disponibilă și la prețuri accesibile.

Uneori nu este posibil să detectezi scurgerea pe cale olfactivă. De aceea se recomandă instalarea unui detector de scurgeri de gaze. Acest dispozitiv te va avertiza dacă ceva nu merge bine și vei putea efectua cu succes verificarea locului exact al scurgerii.

Cum funcționează detectoarele de gaze naturale?

Poți opta pentru un sistem de detectare cu cablu sau să cumperi un dispozitiv care este operat cu baterii. Indiferent de modul de funcționare a acestor unități, toate acestea au ca obiectiv detectarea scurgerii de gaze naturale.

Senzorii puternici montați în aceste dispozitive sunt suficient de capabili să identifice prezența oricărei scurgeri de gaze naturale. O alarmă sonoră puternică avertizează utilizatorul atunci când nivelul de siguranță a fost depășit.

Beneficiile utilizării detectoarelor de scurgere a gazelor naturale

 1. Un detector de scurgeri de gaze naturale ajută la detectarea gazelor inflamabile și toxice emise în interiorul locuinței.
 2. Sistemul de detectare a scurgerilor de gaze naturale acționează că un avantaj suplimentar pentru securitatea locuinței.
 3. Acționează în timp real dacă survine o scurgere.
 4. Un astfel de dispozitiv te ajută să te decizi mult mai ușor ce măsuri trebuie să iei în continuare.
 5. Este un echipament destul de accesibil și care nu consumă timp la montaj.
 6. Previne manifestarea unor simptome deranjante cum ar fi durerile de cap, vărsături, vedere încețoșată, dureri toracice, dificultăți de respirație și / sau greață, care apar în cazul inhalării de gaze naturale.
 7. Îți permite să continui să monitorizezi nivelul gazelor din interiorul proprietății tale.

Concluzie

Atunci când ai montat un detector de gaze acasă sau la locul de muncă, poți să-ți întocmești un plan de urgență. Se recomandă să-l pui în practică împreună cu familia. La urma urmei, cel mai bun lucru este prevenția. Un astfel de dispozitiv va contribui din plin la creșterea nivelului de securitate al locuinței tale. Există o mulțime de riscuri ascunse care trebuie luate în considerare, dacă îți dorești ca totul să fie în ordine în căminul tău.

Informațiile de mai sus te vor ajută foarte mult în cazul în care cauți un detector de scurgere a gazelor cât mai eficient.

Ce parere ai despre detectoarele de gaz?

Click Here to Leave a Comment Below

Emil - 8 months ago Reply

Cine si cum se calibreaza dispozitivul de detectare gaze ?

  Blog de Instalatii - 8 months ago Reply

  In general, detectorul de gaz vine reglat / calibrat si nu are nevoie de modificari.

Cristina - 8 months ago Reply

Va rog sa ma ajutati cu o informatie daca se poate: Noi avem incalzire prin pardoseala, iar centrala va fi electrica. Credeti ca este nevoie si de un boiler pentru incalzirea apei menajere sau o incalzeste direct centrala? Multumesc

  Blog de Instalatii - 8 months ago Reply

  Buna ziua,

  Centrala electrica nu produce apa calda menajera.
  Pentru asta, va trebui sa folositi un boiler electric.
  Acesta poate sa fie separat de centrala (boiler cu rezistenta electrica).

Aurelian - 8 months ago Reply

Bună dimineața. Am observat ca atunci când folosesc pe încălzire apa menajeră se încălzește și conducta cu turul spre calorifer.Rog un sfat. Mulțumesc.

  Blog de Instalatii - 8 months ago Reply

  Buna ziua,

  De obicei acest simptom apare datorita unei defectiuni a vanei cu 3 cai.
  Aceasta deviaza agentul termic de pe incalzire pea pa calda menajera.
  Poate trebuie doar curatata. Sau poate trebuie schimbata cu totul.

David - 8 months ago Reply

Sint interesat de incalzirea cu panouri electrice tip nano la o casa în locul sobelor clasice cu lemne. Orice sfat din partea dumneavoastră referitoare la modul de funcționare,achiziție,montaj, pret,etc imi poate fi de ajutor. Va urmaresc cu interes si sint abonat la site-ul dumneavoastră. Aștept răspunsul dumneavoastră cu interes.Va mulțumesc anticipat!

  Blog de Instalatii - 8 months ago Reply

  Buna ziua,

  Daca va referiti la panourile radiante, sunt o variant buna.
  Totusi acestea incalzesc prin radiatie obiectele din camera, oamenii si peretii, si nu incalzesc direct aerul.
  Pentru unii utilizatori se simte diferit acest sistem de incalzire.
  Este bine sa vedeti la altcineva cum functioneaza si sa vedeti daca va place.

  Toate cele bune,

  Cosmin

Adrian - 8 months ago Reply

Buna ziua,
Ma numesc Adrian, va urmaresc blogul si as avea o intrebare, va rog: doresc sa realizez o instalatie de incalzire cu calorifere ptr o casa (bucatarie, living, 3 dormitoare si 2 bai) si doresc sa o realizez cu bistribuitoare. Ideea ar fi sa montez cate un termostat in fiecare camera iar acestea sa comande valvula din distribuitor (mai putin baile unde voi monta robinet thermostatic). Am vazut ca existe Actuator normal inchis iar termostatul o sa-l deschida pe fiecare in parte. Sau sa folosesc robineti cu electrovalvule? Cum vi se pare? As aprecia un sfat de la un specialist. Centrala pe gaz urmeaza sa o setez la un 55 grade (ma gandesc) si gata, fara termostat. Apoi ar mai fi necesara si o pompa pe tur? Pe viitor m-as gandi si la niste panouri solare sa le includ.
Va multumesc.

  Blog de Instalatii - 8 months ago Reply

  Buna ziua,

  Sistemul descris de dumneavoastra este destul de bun.
  Dar putn cam complicat.
  V-as propune o varianta mai simpla.
  – Montati la calorifere robineti cu capete termostatice, pentru ca fac cam acelasi lucru ca si termostatele care comanda circuitul din distribuitor.
  – Montati un termostat programabil pentru centrala termica. Poate sa fie unul cu unde radio, pe care sa-l mutate din living in dormitor daca vreti.
  Nu este necesara o alta pompa.
  Capetele termostatice de la calorifere pot sa fie electronice (cu afisaj digital).

Corina - 8 months ago Reply

Buna ziua,

Va rog daca imi puteti recomanda o centrala termica electrica (nu pe gaz) care produce si apa calda menajera, fara a fi necesara instalarea unui boiler. Deci sa functioneze similar cu o centrala pe gaz, dar sa fie electrica (nu exista gaze in zona).

Suprafata de incalzit este 88 mp si apa calda este acceptabil daca se foloseste la un singur punct odata, nu simultan baie / bucatarie.

Multumesc mult,
Corina

  Blog de Instalatii - 8 months ago Reply

  Buna ziua,

  Nu o sa vreti sa montati o centrala electrica care face si apa calda menajera Pentru ca are pretul in jur de 6000 – 7000 de lei.
  Va recomand aceasta varianta:
  – Montati o centrala electrica pentru incalzirea casei
  – Montati un boiler electric pentru preparare apa calda menajera (separate de centrala)
  Gasiti mai multe variante de boilere de exemplu la Ariston. Sunt unele modele care se pot monta vertical ca sa ocupe putin spatiu.

  Alta solutie este sa legati la centrala electrica un boiler pentru apa calda impreuna cu o vana cu 3 cai.
  Vedeti detalii in acest articol: https://blogdeinstalatii.ro/centrala-electrica/

Horia - 8 months ago Reply

Salut!

Despre detectoarele de gaz: emisiunile TV de stiri prezinta relativ des cazuri de explozii si/sau incendii cauzate de acumularile de gaze. Recent, cel putin in Bucuresti, a fost o actiune, in urma careia la apartamente s-au montat detectoare de gaz, numai pentru aragazuri. Nu stiu daca s-au montat detectoare si in cazul utilizarii buteliilor de aragaz. Dupa parerea mea actiunea este bine venita, mai ales la locuintele in care locuiesc persoane cu varsta inaintata, care ar putea scapa de pericolul de explozie sau incendiu!!!!!!!!!!!!!

Sebi - 7 months ago Reply

La o centrala cu condensare Bosch pot monta la evacuare 2 coturi de 90? la care tubulatura sa fie orientata una orizontal (50-60 cm) si una vertical (nu mai lunga de 50 cm) ? Multumesc.

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  Trebuie verificata lungimea maxima admisibila a tubulaturii de evacuare.
  In general, la condensatie este in jur de 8 metri, deci ar trebui sa mearga.

Bogdan - a few months ago Reply

Buna ziua,

Am un detector de gaze ieftin si vechi. Daca desfaci o sticla de otet sau alcool… iti taie gazul, din acest motiv nu l-am mai folosit. Pot schimba vechiul detector cu unul mai nou si mai profesional ( sa nu-mi inchida gazul cand desfac un borcan de castraveti murati 🙂 ) ? DAr fara sa inlocuiesc si electrovalva de afar, ma refer doar dispozitivul electronic din casa. Sa nu foiu nevoit sa chem o echipa sa inlocuiasca si electrovalva de afara.
Multumesc!

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Electrovana primeste comanda printr-un cablu electric.
  Nu trebuie schimbata.
  E deajuns sa luati un detector de gaz nou (si mai bun).

Leave a Reply: