47 de Întrebări Și Răspunsuri Despre Pompe de Căldură – Ghidul Complet

 1. Ce este o pompă de căldură?

O pompă de căldură este un dispozitiv care face parte din sistemul de încălzire/răcire, si care are capacitatea de a oferi atât funcție de răcire și menținerea a temperaturii la un nivel confortabil în lunile călduroase de vară, cât și funcție de încălzire pentru lunile de iarnă mai friguroase.

Unele pompe de căldură sunt concepute și proiectate pentru a încălzi apa în locul aerului. Aceste pompe de căldură sunt utilizate în sistemele de încălzire ale piscinelor și sistemelor de incălzire prin pardoseală.

POMPĂ DE CĂLDURĂ - GHIDUL COMPLET

 1. Îmi poți oferi un exemplu al principiului de funcționare al pompei de căldură?

Gândește-te la modul de funcționare al pompei de căldură prin prisma aparatului de aer condiționat, care are montat în afara fereastrei din locuința ta o unitate externă. Iar în interiorul locuinței o unitate internă, acesta fiind dispozitivul care îți oferă aer rece în lunile toride de vară.

Atunci când vei ieși afară pentru a verifica unitatea externă a aparatului de climatizare, în timpul funcționarii, o să simți că acesta sufla aer cald.

Așadar, se poate spune că aparatul de aer condiționat preia căldura din interiorul locuinței și o deplasează în afara acesteia. Un aparat de aer condiționat transferă căldura din interiorul unei cladiri către exteriorul acesteia.

Prin urmare, gândește-te ce s-ar întâmpla dacă am muta unitatea exterioară a aparatului de aer condiționat (cea de dincolo de fereastră) și am instala-o cu partea interioară către exterior și cu partea exterioară înspre interior.

Rezultatul ar fi că, în loc să furnizeze aer rece în spațiul ocupat, ar sufla aer cald. În locul aerului cald din partea externă a unității, acum ar fi suflat aer rece. Așadar, în acest caz, va fi preluată căldura din mediul exterior și această va fi suflată în interiorul locuinței.

Dacă aparatul de aer condiționat a fost inversat, atunci căldura va fi transferată din exteriorul locuinței către interiorul acesteia.

Astfel, fără a mai fi nevoie să rotească în mod continuu aerul condiționat (unitatea exterioară cu cea interioară), pompa de căldură are rolul de a se inversa în mod mecanic pentru a executa atât funcția de încălzire, cât și pe cea de răcire.

 

pompa de caldura rece pompa de caldura cald

sursa foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Cum poate o pompă de căldură să încălzească, dar să si răcească?

Există două suprafețe de transfer de căldură în sistemul standard al unei pompe de căldură. O suprafață de transfer de căldură este amplasată în interiorul clădirii, în timp ce suprafața cealaltă este situată în afara clădirii.

Aceste suprafețe sunt denumite condensator și vaporizator.

Vaporizatorul pompei de căldură absoarbe căldura, în timp ce condensatorul este responsabil pentru respingerea căldurii.

Funcția suprafețelor de transfer de căldură poate fi modificată pentru a executa modul de funcționare dorit în sistem. Astfel, suprafețele interioare și exterioare pot funcționa fie asemenea unui condensator, fie asemenea unui vaporizator, în funcție de modul în care operează sistemul.

 

 1. Cum funcționează o pompă de căldură în modul de răcire?

În modul de răcire, suprafața interioară funcționează asemenea unui vaporizator, în timp ce suprafața exterioară funcționează precum un condensator. Aerul din spațiul ocupat trece peste vaporizator sau suprafața de răcire, iar energia termică este transferată din aer către suprafață.

Această căldură este transferată, în cele din urmă, către suprafața exterioară, care acționează ca un condensator. Atunci când ajunge la condensator, căldura este respinsă și dirijată către exterior.

 

 

 1. Cum funcționează o pompă de căldură în modul de încălzire?

În modul de încălzire, suprafața interioară funcționează precum un condensator, iar suprafața exterioară îndeplinește rolul vaporizatorului. Aerul aflat în afara clădirii trece prin suprafața exterioară (vaporizatorul), iar căldura este transferată din aer către suprafața.

Această căldură este transferată, în cele din urmă, către suprafața interioară, care acționează precum un condensator. Odată ajunsă la condensator, căldura din exterior este transferată în aerul care trece peste suprafața interioară.

 

 1. Cum absoarbe vaporizatorul căldură?

Pentru ca vaporizatorul pompei de caldură să poată absorbi căldură dintr-un mediu este nevoie ca temperatura să aibă o valoare mai mică decât mediul din care este transferată căldura.

Mediul de transfer al căldurii, cunoscut ca agent refrigerant, circulă pentru a facilita transferul de căldură dorit.

 

 

 1. Cum respinge condensatorul căldura?

Pentru ca un condensator să respingă căldura, mediul care înconjoară suprafața condensatorului trebuie să fie mai rece decât temperatura suprafeței condensatorului.

Cu alte cuvinte, condensatorul trebuie menținut la o temperatură care este cu mult peste temperatura mediului înconjurător. Mediul de transfer al căldurii, cunoscut ca agent refrigerant, circulă pentru a facilita transferul de căldură dorit.

Citeste și: Cum Aleg Cel Mai Bun Aparat de Aer Condiționat?

 

 1. Ce este un agent refrigerant?

Refrigerantul (denumit și agent de răcire) este o substanța chimică care are capacitatea de a absorbi și de a respinge foarte rapid cantități mari de energie termică.

Prin controlul presiunii agentului de răcire în diferite puncte din sistem, se poate determina dacă o suprafață de transfer de căldură specificată va funcționa asemenea unui condensator sau unui vaporizator.

În sistemul unei pompe de căldură, agentul de răcire poate fi prezent în oricare dintre cele trei stări de agregare. Aceste stări sunt:

 • 100% lichid,
 • 100% vapori sau
 • un amestec de lichid și vapori.

Atunci când agentul refrigerant este un amestec de lichid și vapori, se consideră că acesta este saturat. Agenții de răcire saturați urmează o relație specifică între presiune și temperatură. Fiecare agent de răcire are propria relație de presiune/temperatură.

Folosindu-se legile fizicii care guvernează comportamentul agenților refrigeranti saturați, se poate controla temperatura agentului de răcire prin exercitarea unui control asupra presiunii sale.

 

 1. Cum se menține rece vaporizatorul?

Vaporizatorul pompei de căldură este suprafața de schimb de căldură care absoarbe căldura în pompa de căldură, de aceea acesta trebuie să fie mai rece decât mediul pe care îl răcește. Deoarece se dorește ca vaporizatorul să fie la o temperatură scăzută, presiunea agentului refrigerant trebuie să fie, de asemenea, la o valoare scăzută.

Sunt folosite alte componente ale sistemului, și anume compresorul și ventilul de expansiune, pentru a se menține presiunea agentului de răcire la nivelul dorit.

 

 1. Cum se menține cald condensatorul?

Condensatorul pompei de căldura este suprafața de schimb de căldură responsabilă de respingerea căldurii din cadrul sistemului pompei de căldură, ceea ce înseamnă că acesta trebuie să fie mai cald decât mediul înconjurător.

Din acest motiv, este de dorit ca un condensator să fie la o temperatură mai ridicată. Acest lucru se obține prin menținerea presiunii agentului de răcire din condensator la un nivel ridicat. Sunt folosite alte componente ale sistemului, și anume compresorul și ventilul de expansiune, pentru a se menține presiunea agentului de răcire la nivelul dorit în suprafețele de transfer a căldurii.

Care sunt celelalte componente care fac parte din sistemul unei pompe de căldură?

Sistemul unui pompe de căldură are patru componente principale. În afara vaporizatorului și a condensatorului, sistemul unei pompe de încălzire are, de asemenea, un compresor și un ventil de expansiune. Aceste două componente ale sistemului mențin fluxul de circulație al agentului refrigerant prin sistemul pompei de căldură și suprafețele de transfer ale căldurii la temperaturile și presiunile dorite.

 

 1. Care este rolul compresorului pompei de căldură?

Compresorul unei pompe de căldură este componenta sistemului care este responsabilă pentru crearea unei diferențe de presiune în sistem și care permite agentului refrigerant să curgă prin sistem. Este o pompă de vapori, așadar trebuie să existe vapori la intrarea, precum și la ieșirea ei. Agentul refrigerant sub formă de vapori care intră în compresor se găsește la o temperatură și o presiune de valori scăzute. La ieșirea din compresor, agentul de răcire sub formă de vapori are o temperatură  și o presiune de valori ridicate.

Diferența de presiune care este creată îi permite agentului de răcire să curgă din orificiul de ieșire sau să se elibereze din compresor prin suprafețele de transfer de căldură și apoi înapoi la intrarea compresorului unde presiunea este din nou ridicată la nivelul dorit. Se poate concluziona, așadar, că elementul care acționează precum un punct de separare între partea de înaltă presiune și partea de joasă presiune a sistemului pompei de căldură este compresorul.

 

 1. Care este rolul ventilului de expansiune?

Precum compresorul, ventilul de expansiune este o componentă a sistemului care acționează precum un punct de divizare între părțile de înaltă și joasă presiune ale sistemului pompei de căldură. Acest dispozitiv acționează ca un blocator în circuitul de răcire și restricționează curgerea, deoarece agentul refrigerant curge între cele două suprafețe de transfer ale căldurii.

Temperatura și presiunea agentului de răcire la intrarea ventilului de expansiune sunt ridicate, în timp ce temperatura și presiunea agentului refrigerant la ieșirea ventilului de expansiune este scăzută.

 

 1. Cum sunt conectate toate componentele pompei de căldură?

Cele patru componente importante ale sistemului despre care am discutat anterior formează ceea ce specialiștii denumesc ciclul de bază de refrigerare. Aceste componente sunt conectate una la cealaltă, după cum se arată în această figură.

pompa de caldura schema de functionare

 1. Cum funcționează sistemul?

Să începem discuția de la intrarea compresorului.

 • La intrarea compresorului, starea agentului de răcire este de 100% vapori, acesta găsindu-se la o presiune și la o temperatură cu valori scăzute. Pe măsură ce agentul frigorific curge prin compresor, acesta se comprimă, iar temperatura și presiunea vaporilor se măresc.
 • La ieșirea din compresor, agentul refrigerant are o temperatură și o presiune de valoare ridicată. Nu uitați: deoarece agentul de răcire este 100% vapori, acesta nu respectă principiul de legătură presiune / temperatură pentru agentul frigorific respectiv.
 • Din compresor, agentul refrigerant curge către suprafața condensatorului. Aici este locul în care căldura sistemului este respinsv. Pe măsură ce căldura este transferată din agentul de răcire către mediul înconjurător, agentul refrigerant începe să se condenseze și să se transforme în lichid.
 • Acum agentul frigorific este un amestec de lichid și vapori care urmează principiul de legătură presiune / temperatură pentru respectivul agent refrigerant. La ieșirea din condensator, agentul de răcire este 100% lichid, acesta curgând în ventilul de expansiune.
 • Acest agent refrigerant se găsește încă la o presiune și la o temperatură de valoare ridicată. Ventilul de expansiune controlează fluxul agentului de răcire în vaporizator, acționând ca un element de blocaj.
 • La ieșirea din ventilul de expansiune, agentul de răcire se găsește acum la o presiune și o temperatură de valoare scăzută. Lichidul cu presiunea și cu temperatura cu valori scăzute curge mai apoi în vaporizator.
 • Vaporizatorul este punctul din sistemul în care se introduce căldură în agentul refrigerant. Pe măsură ce se adaugă mai multă căldură agentului de răcire prin intermediul suprafeței vaporizatorului, acesta începe să se evaporeze sau să fiarbă. Când agentul refrigerant lichid începe să fiarbă redevine un agent refrigerant saturat sau un amestec de lichid și vapori.
 • Din moment ce este saturat, urmează relația de legătură presiune / temperatură pentru agentul de răcire respectiv. La ieșirea din vaporizator, agentul refrigerant este 100% vapori și este gata să intre din nou în compresor.

 

 1. Cum asigură pompa de căldură o răcire confortabilă?

Atunci când aerul trece peste sau prin cadrul vaporizatorului, căldura se transferă din aerul mai cald către agentul refrigerant mai rece ce trece prin vaporizator.

 

 1. Cum asigură  încălzirea o pompa de căldură?

Pompa de căldură încălzește aerul în spațiul ocupat atunci când acesta trece peste sau prin suprafața condensatorului. Din moment ce temperatura suprafeței condensatorului este mai mare decât temperatura aerului care trece prin ea, căldura este transferată de la agentul refrigerant cald pe suprafața condensatorului prin intermediul aerului, acesta încălzindu-se în acest mod.

 

 1. Cum știe pompă de căldură când trebuie să încălzească și când trebuie să răcească?

Pompa de căldură este echipată cu un dispozitiv numit vană deviatoare sau vană cu 4 căi. Această vană direcționează agentul refrigerant către suprafețele corecte la momentul potrivit pentru a asigura modul de operare dorit.

 

 1. Cum arată o vană cu 4 căi pentru pompe de căldură?

Iată o imagine a unei vane deviatoare tipice dintr-o pompă de căldură. Vana are capacitatea de a schimba direcția fluxului agentului refrigerant în funcție de modul în care funcționează sistemul.

vană cu 4 căi pentru pompe de căldură

 1. Cum funcționează vana deviatoare cu 4 căi?

Vana deviatoare este controlată cu ajutorul unei suprafețe bobinate cu sârmă care, atunci când este alimentată cu energie electrică acționează vana pentru a schimba pozițiile.

 

 1. Ce este o bobină pentru vana deviatoare?

O bobină este în principiu un dispozitiv pe care a fost înfășurată o anumită cantitate de sârmă. Atunci când tensiunea electrică este aplicată pe această suprafață și curentul trece prin ea, se creează un câmp magnetic. Acest câmp magnetic acționează asupra vanei deviatoare și determină schimbarea poziției. Atunci când bobină primește impuls energetic, sistemul va funcționa într-un singur mod, în timp ce, atunci când bobina nu primește impuls energetic, va acționa în celălalt mod.

 

 1. Cum redirecționează de fapt vana cu 4 cai agentul refrigerant?

Vana deviatoare are patru porturi:

 1. Un port conectat la ieșirea compresorului,
 2. Un port conectat la intrarea compresorului,
 3. Un port conectat la o parte a suprafeței interioare,
 4. Un port conectat la o parte a suprafeței exterioare.

Vana deviatoare are un dispozitiv intern de glisare care determină modul în care sistemul va funcționa în funcție de solicitare.

 

 1. Unde este amplasată vana deviatoare în cadrul pompei de căldură?

Vana deviatoare este localizată în mod obișnuit, între orificiul de ieșire al compresorului (evacuarea) și intrarea suprafeței exterioare. Dacă sistemul este un sistem tip split, atunci amplasarea se află în partea exterioară a sistemului.

 

 1. Cum circulă agentul refrigerant prin sistem în modul de încălzire?

Agentul de răcire (la ieșirea din compresor urmează linia roșie, așa cum este prezentat în diagrama de mai jos) curge mai întâi prin vana deviatoare, de unde este îndreptat către suprafața interioară. Deoarece agentul refrigerant curge întotdeauna către condensator imediat ce a ieșit din zona compresorului, suprafața interioară acționează precum un condensator.

În acest mod de funcționare, căldura din agentul refrigerant este respinsă în aerul din spațiul ocupat. De la suprafața interioară, agentul de răcire curge prin ventilul de expansiune, ajungând apoi pe suprafața exterioară, unde preia sau absoarbe căldura din aerul exterior. Agentul refrigerant revine mai apoi în compresor, prin vană deviatoare și ciclul se repetă.

pompa de caldura pentru incalzire

 1. Cum circulă agentul refrigerant prin sistem în modul de răcire?

Agentul de răcire (la ieșirea din compresor urmează linia roșie, așa cum este prezentat în diagrama de mai jos) curge mai întâi prin vana deviatoare, de unde este îndreptat către suprafața exterioară. Deoarece agentul refrigerant curge întotdeauna către condensator imediat ce a ieșit din zona compresorului, suprafața exterioară acționează precum un condensator.

În acest mod de funcționare, căldura din agentul refrigerant este respinsă în aerul din spațiul ocupat. De la suprafața exterioară, agentul de răcire curge prin ventilul de expansiune, ajungând apoi pe suprafața interioară, unde preia sau absoarbe căldura din aerul aflat în zona care a fost răcită. Agentul refrigerant revine mai apoi în compresor, prin vana deviatoare și ciclul se repetă.

pompa de caldura pentru racire

 1. Toate pompele de căldură au vane deviatoare?

Nu. Pompele de căldură care sunt concepute pentru a furniza atât încălzire, cât și răcire sunt echipate cu vane deviatoare. Cu toate acestea, sistemele pompele de căldură care sunt concepute să furnizeze numai încălzire, nu sunt echipate cu astfel de vane deviatoare.

 

 1. Poți sa-mi dai un exemplu de o pompă de căldură care nu are vană deviatoare?

Pompele de căldura pentru piscine nu utilizează o vană deviatoare. Singurul scop al încălzitorului de acest tip cu pompă de căldură, este încălzirea apei din piscină. Această pompă de căldură nu este utilizată niciodată pentru răcirea apei din piscină, astfel încât nu este nevoie ca sistemul să funcționeze atât în modul de încălzire, cât și în modul de răcire.

Pompa de căldura pentru piscină este o pompă de căldură de tip aer-apă și utilizează un schimbător de căldură aer – agent refrigerant și un alt schimbător de căldură agent refrigerant – apă.

 

 1. Toate pompele de căldura sunt la fel?

În mod sigur, nu! Există mai multe tipuri diferite de pompe de căldură, acestea fiind clasificate în funcție de procesele pe care trebuie să le efectueze, precum și modul în care sunt concepute pentru a realiza aceste procese.

De exemplu, pompele de căldură pot fi utilizate pentru încălzirea sau răcirea apei, a aerului sau a altor fluide.

Pentru ca pompele de căldură să încălzească un mediu trebuie să existe o sursă de căldură sau sursă de încălzire. Această sursă de căldură poate fi apă, aer sau chiar pământul. Atunci când se utilizează apă, aceasta poate proveni dintr-un dispozitiv de răcire sau chiar dintr-un puț. În momentul în care care folosim Pământul ca sursă de căldură, căldura pământului în sine este utilizată drept sursă de încălzire atunci când sistemul funcționează în mod de încălzire și ca radiator atunci când sistemul funcționează în modul de răcire.

 

 1. Ce este o pompă de căldură geotermală?

Termenul geotermal este alcătuit din două părți. Prima parte a cuvântului este “geo” și se referă la pământ, termenul avându-și rădăcina în unele cuvinte precum geografia, adică studiul pământului, și geologia, care este studiul originii, istoriei și structurii pământului. Restul cuvântului este “termic”, care este legat de producția, utilizarea, studiul sau transferul de căldură. Deci, putem concluziona rapid că termenul de geotermală se referă la căldura care este conținută de Pământ.

Atunci când folosim termenul de pompă de căldură geotermală, ne referim la sistemele de pompe de căldură care utilizează pământul atât ca sursă de căldură, cât și ca un radiator, în funcție de modul în care funcționează pompa de căldură. Pompele de căldură geotermale pot utiliza fie căldura din pământ în sine, fie pot folosi apa care se află în subteranul Pământului.

 

 1. Cum sunt clasificate pompele de căldură?

Pompele de căldură sunt clasificate pe baza fluidului utilizat drept sursă de încălzire, în timp ce pompa de căldură funcționează în modul de încălzire. De exemplu, o pompă de căldură care utilizează aerul ca sursă de căldură atunci când operează în modul de încălzire este denumită pompă de căldură cu sursă de aer. De asemenea, un sistem de pompe de căldură care utilizează apă drept sursă de căldură atunci când operează în modul de încălzire este clasificat ca pompă de căldură cu sursă de apă.

Clasificare si tipuri de pompe de caldura:

 • Pompă de căldură aer – aer. Are sursă de căldură aerul, şi folosesc aer cald pentru a încalzi spaţiul interior.
 • Pompă de căldură aer – apă. Are sursă de energie aerul şi produce apă caldă pentru sistemele de încălzire de joasă temperatură – încălzire prin pardoseală, ventiloconvectoare.
 • Pompă de căldură sol – aer. Are sursă de energie caldura solului care este relativ constanta (7 – 21C).
 • Pompă de căldură sol – apă. Foloseste sonde geotermale. Are costuri mai mari, dar si avantaje multiple.
 • Pompă de căldură apă – apă. Foloseste drept caldura energia apei.

 

 1. Îmi poți da câteva exemple de pompă de căldură care au sursă aerul?

Așa cum am menționat deja, pompele de căldură cu sursă de aer utilizează aerul drept sursă de încălzire atunci când sistemul funcționează în modul de încălzire. Un alt lucru important de luat în considerare este fluidul care este tratat la final. De exemplu, putem folosi căldura din aer pentru încălzirea aerului sau a apei.

Atunci când folosim căldura în aer pentru a încălzi aerul, numim pompa de căldură drept pompă de căldură aer-aer. În momentul în care utilizăm căldura din aer pentru a încălzi apa, denumim pompa de căldură drept pompă de căldură aer-apă. Prima parte a clasificării se referă la sursa de căldură atunci când sistemul funcționează în modul de încălzire, iar cea de-a doua parte se referă la mediul care este tratat. Așadar, în general, o pompă de căldură care este clasificată ca fiind de tip X-Y folosește căldura în “X” pentru a încălzi în cele din urmă “Y”.

Un exemplu de pompă de căldură aer-aer este o unitate tipică, utilizată pentru răcire și pentru încălzire. Folosim căldura conținută de aerul din exterior pentru a încălzi aerul din spațiul ocupat.

Un alt exemplu de pompă de căldură aer-apă este cel oferit de sistemul de încălzire prin pardoseală. În acest caz, căldura din aerul exterior este utilizată pentru încălzirea apei care este în cele din urmă răspândită prin sistemul de încălzire. Un alt exemplu de sistem de pompare a căldurii aer-apă ar fi cel pentru încălzirea piscinei. În acest caz, căldura din aerul exterior este utilizată pentru a încălzi apa dintr-o piscină.

Daca cauti pompe de caldura romanesti, te poti orienta la pompa de caldura Termocasa.

 

 1. Îmi poți oferi câteva exemple de pompă de căldură cu sursă apa?

Pompele de căldură cu sursă apa, utilizează apa drept sursă de căldură atunci când sistemul funcționează în modul de încălzire. Un alt lucru important de luat în considerare este fluidul care este tratat la final. De exemplu, putem folosi căldura în apă pentru încălzirea aerului sau a apei.

În momentul în care utilizăm căldura din apă pentru a încălzi aerul, numim pompa de căldură drept pompă de căldură apă-aer. Atunci când folosim căldura din apă pentru încălzirea apei, denumim pompa de căldură drept pompă de căldură apă-apă. Prima parte a clasificării se referă la sursa de căldură atunci când sistemul funcționează în modul de încălzire, iar cea de-a doua parte a clasificării se referă la mediul care este tratat. Așadar, în general, o pompă de căldură care este clasificată ca fiind de tip X-Y folosește căldura în “X” pentru a încălzi într-un final “Y”.

Pompele de căldură de tip “apă-aer” sunt utilizate pentru încălzire și răcirea. Folosim căldura din apă pentru a asigura încălzirea spațiului ocupat.

Pompele de căldură apă-apă pot fi utilizate într-o varietate de aplicații, inclusiv sisteme de încălzire prin pardoseală și cele de încălzire a piscinei.

 

 1. De unde provine sursa de alimentarea cu apă pentru pompele de căldură cu sursă apa?

În majoritatea cazurilor, apa folosită împreună cu pompele de căldură rezidențiale provine din puțuri sau fântâni. Aceste puțuri sunt forate pe proprietar și trebuie să fie destul de adânci pentru a ajunge la nivelul pânzei freatice. O altă configurație populară de pompă de căldură utilizează țevi îngropate care conțin fie apă, fie un amestec de apă / antigel.

 

 1. Ce este o pompă de căldură cu circuit deschis?

O pompă de căldură cu circuit deschis este acel sistem care utilizează o sursă de apă care este deschisă către atmosferă. De asemenea, putem spune că sistemele de pompă de căldură cu circuit deschis au, în cea mai mare parte, surse de apă “infinite”. În timpul modului de încălzire, căldura este transferată din apă în Pământ către circuitul de răcire. Această căldură este apoi transferată de la circuitul de răcire în aer sau în apa care este încălzită.

Sistemele de pompă de căldură cu circuit deschis se bazează pe o aprovizionare constantă cu apă subterană, așadar acestea este un element de care trebuie ținut cont înainte de a se decide ce tip de circuit va fi utilizat. În plus, concentrația minerală din apă poate afecta funcționarea sistemului, astfel încât și aceasta trebuie să fie evaluată de un profesionist pentru a evalua calitatea apei dintr-o regiune geografică specifică.

 

 1. Ce este o pompă de căldură cu circuit închis?

Un sistem cu circuit închis este acel sistem care utilizează conducte sau tuburi îngropate care conțin apă sau un amestec de apă cu antigel. Aceste țevi sunt sigilate și, dacă nu există scurgeri, vor rămâne complet umplute tot timpul. Apa conținută în aceste conducte este utilizată și reutilizată la nesfârșit pentru a facilita transferul de căldură în sau în afara sistemului pompei de căldură.

Sistemul cu circuit închis este o alegere preferată atunci când nivelul pânzei freatice este mult sub nivelul solului, temperatura apei din subteran este prea scăzută, iar calitatea apei este nesatisfăcătoare sau conținutul mineral este prea mare. Sistemele cu circuit închis implică deseori deteriorări ale proprietății datorită faptului că necesită îndeplinirea anumitor stas-uri legate de instalare, dat fiind faptul că, aceste conducte ce sunt îngropate, au dimensiuni destul de mari și pot, în funcție de configurația selectată, să acopere o mare parte a proprietății.

Citeste si: 3 Variante de Antigel Pentru Centrale Termice

 

 1. Cum arată configurație unui puț pentru pompa de căldura?

Privită de la suprafață (de sus) o fântâna standard nu arată prea multe. Probabil că singurul lucru pe care îl vei vedea este capacul puțului, care este singură parte a fântânii care se află deasupra solului. Cu toate acestea, la nivel subteran se petrec mult mai multe. Fântâna trebuie să fie suficient de adânc săpată/forată pentru a permite ca pompa să fie poziționată sub linia apei staționare sau al nivelului pânzei de apă freatică.

În partea inferioară a puțului există o sită care împiedică intrarea substanțelor din afară în puț și în pompă. Sistemul de conducte de apă, adesea cunoscut sub denumirea de conductă de legătură are rolul de a conecta ieșirea pompei la nivelul apei din pânza freatică din subteran. Conducta de apă subterană transportă apa din fântână în sistemul pompei de căldură.

Citeste si: Cum Aleg Corect O Pompa Submersibila?

put pentru pompa de caldura

 1. Ce este nivelul pânzei freatice?

Nivelul pânzei freatice este punctul sau nivelul în care se găsește apă în mediul subteran. Locația exactă a nivelului pânzei freatice variază în funcție de zona geografică, astfel încât trebuie consultați săpători experimentați pentru a determina cât de adânc trebuie să fie forat un anumit puț. Acest lucru va ajuta la asigurarea disponibilității unei cantități mari de apă pentru sistem. În timpul perioadelor cu vreme excesiv de uscată, nivelul pânzei freatice poate scădea, iar în perioadele cu precipitații excesive, acesta poate crește.

Deși un nivel al pânzei freatice în creștere nu va avea un efect negativ asupra funcționării sistemului de pompă de căldura, un nivel al pânzei freatice negativ (care este prea scăzut) poate reduce în mod drastic cantitatea de apă disponibilă în sistem și poate, în cazul cel mai grav, să împiedice funcționarea sistemului.

 

 1. De ce nu putem folosi apă menajeră într-o pompă de căldură cu sursă de apă?

Este necesară furnizarea unui volum mare de apă pentru a se asigura capacitatea necesară bunei funcționări a unei pompe de căldură cu sursă de apă. În cea mai mare parte, folosirea ca sursă de alimentare pentru funcționarea pompei de căldură a apei din rețeaua locală este o acțiune ilegală. Asigură-te că verifici cadrul legal înainte de a încerca să utilizezi drept sursă de aprovizionare a pompei de căldură apa de la robinet.

 

 1. Cum furnizează puțurile forate apa necesară pompei de căldură?

Pompele submersibile sunt poziționate în partea inferioară a puțului pentru a asigura alimentarea cu apă a sistemului. Atunci când sistemul este în funcțiune și are nevoie de apă, pompa va intra în acțiune și va pompa apă din fântână în schimbătorul  apă-agent refigerant din sistemul pompei de căldură.

 

 1. Pompa submersibilă trebuie să funcționeze ori de câte ori sistemul este în funcțiune?

Uneori. Dacă sistemul nu utilizează un vas de expansiune, atunci răspunsul este afirmativ. Aceasta înseamnă că pompa va porni și se va opri odată cu pompa de căldură. Asta poate duce, la defectarea prematură a pompei. Dacă sistemul utilizează un vas de expansiune, ciclurile de funcționare ale pompei vor fi mai puțin frecvente.

 

 1. Ce este exact un vas de expansiune?

Vasul de expansiune este un rezervor care stochează apă sub presiune până în momentul în care este nevoie de aceasta pentru sistemul pompei de căldură. Presiunea din vas este menținută la un nivel dorit. Atunci când presiunea vasului de expansiune este scăzută, pompa intră în acțiune și apa este pompată în vas. Imediat ce presiunea din vasul de expansiune atinge nivelul dorit, pompa este oprită.

Pe măsură ce sistemul pompei de căldură funcționează, apa este dirijată din vasul de expansiune prin pompa de căldură. În momentul în care presiunea din vas scade sub nivelul prestabilit, pompa este repornită pentru a crește presiunea apei din vasul de expansiune. Acest vas de expansiune este amplasat între rezervorul de acumulare și pompa de căldură.

 

 1. Există configurații și scheme de amplasare diferite pentru puțuri?

Da. Pompele de căldură cu sursă de apă pot fi configurate cu un număr diferit de modele și scheme de puțuri. Sistemele de pompă de căldură pot folosi un puț cu gură de alimentare și una de returnare a apei, un sistem cu o singură fântână, cu un puț de alimentare și un puț de drenare sau cu un puț geotermal dedicat. Tipul sistemului de puțuri utilizat este determinat în mod parțial de localizarea geografică a sistemului.

 

 1. Cum este configurată o pompă de caldură cu două puțuri?

Sistemul cu două puțuri utilizează un puț pentru alimentarea cu apă a sistemului de pompă de căldură și o altă fântână pentru a primi apa care deja a trecut prin pompa de căldură. Configurația este prezentată în diagrama următoare. Fântâna de alimentare furnizează apă în vasul de expansiune care alimentează pompa de căldură.

Din momentul în care apa a trecut prin suprafață de încălzire din pompa de căldură, aceasta este apoi trimisă înapoi în sol prin intermediul fântânii de retur. Fântânile ar trebui să fie la cel puțin 30 de metri una de cealaltă pentru a preveni afectarea funcționarii sistemului de operare din cauza apei încălzite. Iată un desen al unui sistem cu două puțuri pentru pompe de căldură.

pompă de caldură cu două puțuri

 1. Cum este configurată o pompă de căldură cu un singur puț?

Dacă sistemul este amplasat în apropierea unui iaz, a unui râu sau a unui lac, apa care este evacuată de sistemul pompei de căldură poate fi direcționată  către acesta. În această configurație, apa este adusă în sistem din puț și apoi descărcată direct în iaz, râu sau lac.

Deoarece apa nu vine în contact cu niciun fel de substanțe chimice sau alte substanțe din sistem, nu rezultă nici o deteriorare a mediului înconjurător. Este important, totuși, să verifici legislația și deciziile de pe plan local referitoare la instalarea acestui tip de sistem de pompă de căldură. Un sistem cu un singur puț utilizează un lac, un iaz sau un flux pentru a prelua apa evacuată din sistem.

pompă de căldură cu un singur puț

 1. Cum este configurat un sistem cu puț de aprovizionare și puț de drenare?

Dacă solul terenului este alcătuit din pământ nisipos, poate fi utilizată configurația cu un puț de drenare. O fântână de drenare este o gaură mare, umplută cu o combinație de pietriș și / sau nisip. Conducta care transportă apa de la pompa de căldură este îndreptată către fântâna de drenare. Apa se scurge prin puțul umplut cu pietriș și se întoarce în sol. Puțul de drenare este utilizat pentru a prelua apa care este evacuată din sistemul pompei de căldură. Așa cum este ilustrat în imaginea de mai jos:

pompa de caldura cu puț de aprovizionare și puț de drenare

 1. Cum este configurat un sistem cu puț geotermal dedicat?

Un puț geotermal dedicat este un sistem cu o singură fântână care asigură atât aprovizionarea cu apă a pompei de căldură cât și reîntoarcerea apei care iese din sistemul de pompe de căldură. Fântâna geotermală are atât conexiuni la alimentarea cu apă, cât și la conductele de retur a apei.

Apa care revine în fântână de la pompa de căldură este introdusă în puț la o adâncime de aproximativ 1-1,25 metri sub punctul în care apa este pompată din fântână în sistemul pompei de căldură. O secțiune a unui puț geotermal dedicat este prezentat în imaginea următoare.

pompa de caldura cu puț geotermal dedicat

 1. ​​Dacă pompa de căldură este utilizată pentru încălzirea și răcirea aerului, cum ajunge căldura din pompa de căldură în aer?

Asemenea oricărei alte unități de climatizare, există o serpentină prin care circulă agentul de răcire. Atunci când pompa de căldură funcționează în modul de încălzire, gazul fierbinte din compresor este direcționat către suprafața interioară.

Ventilatorul ventilează apoi aerul din spațiul condiționat către suprafață și căldura este transferată din agentul refrigerant în aer. În momentul în care pompa de căldură funcționează în modul de răcire, agentul refrigerant care circulă prin suprafața interioară este un lichid cu o temperatură scăzută. Atunci când ventilatorul suflă aerul din spațiul condiționat peste suprafață, acesta, fiind mai cald decât agentul de răcire, transferă căldura agentului refrigerant, ceea ce are drept efect răcirea aerului.

 

 1. Dacă pompa de căldură este utilizată pentru încălzirea apei, cum ajunge căldura de la pompa de căldură în apă?

În loc să se utilizeze un schimbator de căldura care a fost utilizat pentru transferul căldurii în aer, este utilizat un alt dispozitiv de tip tub în tub. Acest tip de sistem va fi utilizat pentru schimbatorul de căldură tub în tub pentru a transfera căldura între apa din pământ și pompa de căldură și un altul pentru a transfera căldura de la agentul refrigerant în pompa de căldură prin intermediul apei utilizate pentru încălzire.

 

La final…

Ți-a plăcut articolul? Ai găsit ceva interesant în el, ai învățat ceva, poate un lucru nou pe care nu-l știai? Dacă răspunsul este da, mă bucur foarte mult că am putut să-ți fiu de folos.

Pentru că am depus multe ore de muncă la acest articol (și la celelalte).

Haide să dăm informația mai departe, ca să afle și prietenii tăi, și să ajungă la câți mai mulți români.

Te rog să distribui articolul pe Facebook sau pe Linkedin. Si inscrie-te la newsletter, pentru a primi si alte articole ca acesta pe email. Mulțumesc.

Și dacă ai o întrebare, o părere, sau vrei să ne spui cum merge pompa ta de căldură și cât consumă, te rog să scri un comentariu în secțiunea de mai jos.

sursa 1  2

Pompe de Căldură – Ghidul Complet
Pompa de căldură este un dispozitiv care face parte din sistemul de încălzire/răcire.
Pompe de Căldură
Written by: blogdeinstalatii.ro
Date Published: 02/15/2018
Aceste pompe de căldură sunt utilizate în sistemele de încălzire ale piscinelor și sistemelor de incălzire prin pardoseală.
5 / 5 stars

Click Here to Leave a Comment Below

Dan - last year Reply

M-ar intersa cat costa? Cat consuma o pompa de caldura? Cat ajunge per total,cu put forat,etc. Informativ. Va multumesc anticipat.

daniel - last year Reply

Care este cea mai economica pompa de caldura aer-apa de 8kw de pe piata ?

  alex - last year Reply

  NIBE Suedia..

  am una montata anul trecut, si la 120mp cu pardoseala mi-a consumat 6000kW din octombrie anul trecut pana in septembrie anul acesta…

  in zona brasov cu temperatura interioara la +24 grade

Cristi - last year Reply

Despre caldura nu se poate spune ca este respinsa ci ca este TRANSFERATA: caldura SE TRANSFERA de la un mediu cu temperatura mare la altul cu temperatura mica. Pompa de caldura este compusa din vaporizator si condensator. |In vaporizator – dupa cum ii spune numele – se vaporizeaza agentul intermediar din instalatie si astfel agentul intermediar preia caldura; in condensator agentul intermediar se va condensa si astfel cedeaza caldura preluata in vaporizator. Agentul intermediar poate fi apa, aer, azot, argon, freon sau alta substanta – depinde de destinatia pompei de caldura, la ce vrem sa folosim pompa de caldura. De exemplu o pompa de caldura este frigiderul: agentul intermediar este freonul care se vaporizeaza la o temperatura foarte mica – la +1 grad Celsius freonul deja este vaporizat. Compresorul frigiderului preia vaporii de freon si prin comprimare freonul este lichefiat(transformat in lichid), prilej cu care se incalzeste; de aceea este necesar radiatorul – aflat in spatele frigiderului, in exterior – care va raci freonul lichid. Freonul lichid intra in interiorul frigiderului de unde preia caldura – realizand racirea interiorului frigiderului – si prin incalzire se vaporizeaza. Vaporii de freon sant comprimati in compresor si astfel se reia ciclul de transfer al caldurii. Pana aici am descris cum functioneaza instalatia de aer conditionat pe timp de vara: este un frigider, realizand racirea aerului din casa.
Tot o pompa de caldura este si un calorifer: agentul intermediar de aici este apa – care preia caldura de la o sursa (exterioara) de caldura si apoi intra in calorifer iar caloriferul transfera caldura spre aerul din casa.
Se vede ca TOTDEAUNA TRANSFERUL DE CALDURA SE REALIZEAZA DE LA TEMPERATURA MARE LA TEMPERATURA MICA, NICIODATA INVERS.
Transferul de caldura se poate realiza: 1)intre gaz si gaz; 2) intre lichid si gaz; 3) intre lichide.

  Cristi - last year Reply

  Completare: lichidul sau gazul circula in circuite separate, nu exista amestec intre substanta din vaporizator cu substanta din condensator.

   gica70 - 10 months ago Reply

   “Tot o pompa de caldura este si un calorifer: agentul intermediar de aici este apa – care preia caldura de la o sursa (exterioara) de caldura si apoi intra in calorifer iar caloriferul transfera caldura spre aerul din casa.
   Nu este asa, mai jos tot tu spui ca:”Se vede ca TOTDEAUNA TRANSFERUL DE CALDURA SE REALIZEAZA DE LA TEMPERATURA MARE LA TEMPERATURA MICA, NICIODATA INVERS.” Exact si cand se intapla invers, adica aduci, iarna, de afara “caldura”, asta inseamna “invers” de aici vine si denumirea de pompa. De fapt ar trebui sa se opereze cu “cantitatea de caldura” si nu cu cu termeni gen caldura, frig. Cantitatea de caldura este produsul dintre temperatura si masa acelei substante, fie ea aer, apa, sol s.a.m.d.Daca am o tona de apa la 10 grade o pot “transforma” cu pompa in 500 de kile la 20 grade si le circul prin casa.Dupa cum se vede am marit temperatura de la 10 grade la 20. Deci pentru o suprafata de 100m.p. de incalzit imi trebuie o suprafata de cca 3 sau chiar de 4 ori mai mare in exterior respectand aceeasi densitate de tevi pe metrul patrat, acelasi agent iar pozitionarea conductelor ingropate sa fie undeva la o adancime unde se pastreaza cca 10 grade pe timpul iernii. Desigur am dat niste exemple teoretice pentruintelegerea fenomenului, cred ca asa trebuia sa inceapa si autorul articolului. In rest, ce tine de procesele fizice din instalatie, fiecare firma isi face reclama cu acel COP dar nu ne spune, efectiv, care este randamentul transferului.

    gica70 - 10 months ago Reply

    Ca o completare, nu se poate da sfaturi pana nu se vad ce posibilitati locale, ce probleme specifice ar aparea in aceasta privinta, intr-un cuvant care este potentialul zonei. Aceste lucruri le fac specialistii si..costa!Sistemul ales, practic, se autoimpune in functie de potentialul loco.

    Cristi - last week Reply

    Pentru ”gica70”: Instalatia de incalzire din casa(calorifere sau tevi de sub parchet) are un volum constant, sa zicem ca incap 100 ”kile” de apa. Temperatura solului este si ea constanta, nu este crescatoare, si tu ai spus ca este de 20 grade celsius. Transferul de caldura in instalatia de incalzire(de la apa la aerul din casa) nu se face instantaneu de la 10 la 20 grade celsius ci se face intr-un anumit timp: cred ca stii ca daca te indepartezi de calorifer temperatura este mai mica(daca pui mana pe calorifer te frige si e suficient sa iei mana ca nu te mai frige). Sa zicem ca dupa ce au circulat 100 litri de apa(1 tur de instalatie de incalzire) temperatura a crescut cu 2 grade celsius si in casa sant acum 12 grade celsius. Transferul de caldura de la apa de 20 grade celsius la aerul de 12 grade celsius necesita mai multa apa(dupa cum bine ai spus tu) – si va fi nevoie de caldura de la 125 litri de apa(la 20 grade celsius). Transferul caldurii de la apa de 20 grade celsius la aerul de 14 grade grade celsius se va face cu 167 litri de apa si se vede ca e nevoie de si mai multa apa(timpul de incalzire pana la 16 grade celsius va fi si el mai mare).De la 16 la 18 grade va fi nevoie de si mai multa apa decat de la 14 la 16 grade, la fel si de la 18 la 20 grade celsius. Asa cum vezi, incalzirea de la 10 la 20 grade celsius se face cu mai mult de 500 de litri de apa. In momentul in care aerul din casa a ajuns la 20 grade celsius acesta nu se va mai incalzi si e bine sa fie oprita circulatia apei de incalzire. Timpul de incalzire depinde de volumul de aer al incaperii: mai mult aer se incalzeste intr-un timp mai mare si deci e nevoie sa circule mai multa apa(prin parcurgerea mai multor tururi de cate 100 litri de apa) prin instalatie. Sper ca ai inteles si tu cum e cu incalzirea casei: se face prin TRANSFERUL DE CALDURA DE LA APA DE INCALZIRE LA AERUL DIN INCAPERE. Inca ceva: pompa de caldura nu e pompa cu care umfli tu cauciucurile de la masina cu care te plimbi pe strada. POMPA DE CALDURA reprezinta tot ANSAMBLUL de tevi(din sol si din casa), calorifere, pompa de circulatie a apei prin instalatia din casa(calorifere, tevi, vas de expansiune si altele), pompa de circulatie a apei scoase din sol.

Carsiuale Sandu - last year Reply

Buna dimineata
Am citit materialul explicativ de mai sus si nu am gasit nici o explicatie referitoare la calculul dimensionarii a unui vaporizator, pentru o pompa de caldura sol-apa , in system helix ( cel cu teava de plastic in spirala introdusa intr-un put) . Adincimea maxima a putului in care se baga teava spiralata,distanta intre puturi , lungimea maxima admisa pe put a unei , sau a ”x” ,spirale de teava ? Cum este mai bine/ avantajos pentru pompa , diametrul tevii respective sa fie mai mare sau mai mic, sau cam cit trebuie sa fie?Sau principiul dupa care sa ne ghidam ,”mai multa apa/agent circulata mai multa caldura” sau invers?Astept cu interes completarea ghidului si multumesc pentru ce este pina acum.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua Domnule Sandu,
  Multumesc pentru comentariul dumneavoastra.
  Datele cerute de dumneavoastra nu le am, pentru ca acest sistem nu este folosit foarte mult, si acestea sunt date de dimensionare, care tin de proiectare.
  Luati legatura cu o firma producatoare care furnizeaza aceste echipamente, sau cu o firma de proiectare.

MARIONIU RODICA - last year Reply

aparatele de aer conditionat cu inverter sunt considerate pompe de caldura/?sunt incluse in programul casa verde?

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Aparatele de aer conditionat nu sunt incadrate in programul casa verde.

MARIONIU RODICA - last year Reply

am montat 3 aparate de aer conditionat cu inverter ,sunt considerate ca fiind pompe de caldura?si as vrea sa stiu daca investitia se incadreaza in programul casa verde? va multumesc

  Cristi - last year Reply

  Da, sant pompe de caldura. Nu stiu daca se incadreaza in programul casa verde (dar nu cred ca se incadreaza: consuma curent electric care daca e obtinut cu “mori de vant” – adica centrale eoliene – sau in alt mod folosind o sursa nepoluatoare atunci s-ar putea incadra la casa verde).

Cristi - last year Reply

Pentru Carsiuale Sandu: Inteleg ca vrei sa proiectezi o pompa de caldura: nu se poate face pe internet. Daca esti o persoana care face asemenea proiecte atunci nu ne cazul sa-ti mai spun ceva. Pentru un oarecare curios: ceea ce vrei presupune existenta apei calde subterane – deci e o pompa de caldura geotermala – care trebuie sa fie suficient de calda ca sa o poti folosi pentru incalzirea care o doresti (sa-ti incalzesti apa din piscina sau poate sa-ti incalzesti apa cu care sa faci o cafea) si suficient de multa ca sa ai de unde sa iei caldura de care ai nevoie. Cunoscand temperatura apei geotermale (o temperatura mai mare inseamna si obtinerea unui randament mai mare) si impunand conditiile noastre de incalzire/racire se poate proiecta instalatia necesara (se vor alege tevile, pompele de apa, poate e nevoie de compresoare, alte elemente utile proiectului).

Veghes - last year Reply

Va rog sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez
– am centrala termica care trimite apa incalzita in doua circuite paralele:
Un circuit de incalzire prin pardoseala
Un circuit de incalzire clasic cu calorifere

Incalzirea prin pardoseala functioneaza bine, dar circuitul de incalzire cu radiatoare nu are randament,, caloriferele sunt doar caldute.
Intrebarea mea este : daca maresc temperatura de incalzire la centrala ce se intampla cu incalzirea prin pardoseala?
Multumesc

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua,

  Cresterea prea mult a temperaturii pe tur la centrala termica, nu este o solutie pentru dumneavoastra.
  La incalzirea prin pardoseala, temperatura pe tur este limitata la 45 de grade.
  – este periculoasa o temperatura mai mare de 27 – 29 de grade la nivelul pardoselii, pentru ca va puteti arde la picioare
  – gresia sau parchetul pot fi deteriorate de la temperatura prea mare.
  O varianta pe care o puteti aplica este sa puneti o vana termostatica de amestec pentru pardoseala.
  https://www.emag.ro/vana-amestec-pardoseala-3-4-vta-322-esbeIar pentru calorifere sa ramana agent termic la temperatura mai mare.

Claudiu - last year Reply

Buna ziua! Va rog sa mi recomandati daca exista o centrala mai eficienta si mai silentioasa decat Vitodens. Pentru centrala Viessmann Vitodens 050 24 kw, mai este nevoie de butelie de egalizare si sau pompa evacuare condens si daca da ce modele sunt necesare pentru o instalatie de cupru ( parter distribuitor 8 cai, mansarda 7 cai) total locuinta 125m2. Multumesc.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua

  Nu stiu exact care centrala termica este mia silentioasa. Poate doar sa vedeti dumneavoastra la cineva cum functioneaza, si sa apreciati daca este zgomotoasa.
  De butelie de egalizare nu aveti nevoie.
  Pompa de condens este necesara daca nu aveti acces la canalizare, sau este la o distanta prea mare.

Ursache - last year Reply

M-ar interesa o pompa de incalzire aer-aer,cit costa,care este randamentul la o casa de 200mp(zona de munte),ce temperatura poate asigura interior la calorifer cind afara sunt -18sau -20 grade si care este consumul electric?

Stelica - last year Reply

Salut Cosmin,

Am o intrebare despre plasarea caloriferelor intr-o incapere.
De ce se prefera amplasarea caloriferelor sub fereastra?

Multumesc in avans.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Salut,

  Caloriferele se pun de obicei sub fereastra pentru ca acolo este cel mai mare transfer termic.
  Acela este perete exterior care cedeaza caldura, si se pierde multa si prin geam.
  Caloriferul incalzeste acolo unde este nevoie mai multa.
  Se poate monta si in alta parte din camera daca este nevoie.

Florin - last year Reply

Cum aleg o butelie de egalizare la o centrala pe gaz 24kw centrala nu e in condensare si are 6 calorifere. Multumesc

Dan Bojoga - last year Reply

Buna ziua,
Am o pompa de căldură 20kw cu stalpi de gheata, artizanala,formata din
– Compresor Copeland Scroll ZR94KCE TFD (94000BTU echivalentul 27KW termic)
– schimbator de caldura AlfaLaval
– agent R407
– valva expansiune si celelalte componente noi (schimbate in decembrie). Mie îmi consuma prea mult, se pare ca e supradimensionata pt. casa mea sau vaporizatorul nu functioneaza cum trebuie. Ieșirea din compresor e la -28, intrarea la -16. Mă gândeam să schimb stâlpii cu un vaporizator de la o pompa clasica aer-aer. Imi puteti da o solutie?
Multumesc,
Cu respect
Dan B.

Liviu - last year Reply

Buna ziua,

As fi interesat daca ma puteti consilia pentru alegerea unei pompe de caldura. Datele pe scurt sunt:
– Casa in constructie, sub 200mp in total (parter si mansarda) bine izolata, la ora actuala se monteaza incalzirea in pardoseala.
– Doresc sa ma mut in toamna aceasta
– Locatia este in comuna Fundeni- Calarasi, la 15km departare de metrou Anghel Saligny
– Dispun de teren 1300mp (daca este sa ganditi alta varianta- apa-apa sau sol-apa)
– Localizare in comuna, chiar langa lac (de care ma separa cararea comunala)
Cum am gandit-o eu pana acum:
– Pompa aer-apa (pentru simplitate si pret mai accesibil)
– Second hand (dar nu obligatoriu, daca gasesc varianta noua suficient de convenabil, chiar daca mai putin performanta)
– Varianta sh ma gandesc sa o achizitionez din Germania, UK sau chiar Ro.
Daca sunteti interesat sa ma ajutati va rog sa imi comunicati cum va ganditi sa procedam si care ar fi costurile mele.
Va multumesc,

Liviu

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua Domnule Liviu,

  Multumesc pentru mesajul dumneavoastra. Alegerea pompei de caldura aer-apa este simpla intr-adevar.
  Dar nu va recomand folosirea unei pompe de caldura second hand. 
  Este destul de riscant.

   Liviu - last year Reply

   Buna ziua,

   Va multumesc pentru raspuns. Sunt interesat de ceva in genul
   https://www.ebay.co.uk/itm/DAIKIN-Altherma-Air-to-water-Heat-Pump-ERSQ011AAV1-11Kw-HT-Outdoor-Unit-ONLY/223069968098?epid=26017526267&hash=item33f00196e2:g:d7AAAOSwikdaw6XR
   adica pompe noi (nefolosite) lichidare de stoc, chiar daca modelul nu este cel mai performant, dar mult mai ieftine.
   M-ar interesa parerea dvs. ca specialist (daca este  buna, ce materiale suplimentare sunt necesare), dar ma intereseaza evident si sprijin in montaj, setare, punere in functiune, etc.

   Va multumesc inca odata,

    Blog de Instalatii - last year Reply

    Ca si marca este buna o pompa de caldura Daikin.
    Si aveti avantajul ca puteti gasi piese de schimb in caz ca este nevoie.
    Cel mai bine este sa luati legatura cu 2-3 firme de instalatii care va pot ajuta cu montaj si punere in functiune.

Constantin Stoianovici - last year Reply

Vă recomand pompele de caldura ASG – caracterizate de cel mai performant si stabil COP, avand in vedere temperatura aproximativ constanta in jurul valorii de 11-14ᵒC, din panza de apa freatica de pe teritoriul Romaniei.

claudio - last year Reply

Buna ziua,
am o casa noua construita P+E cu suprafata utila P 70 mp si E 90mp (160 in total).
As dori sa pun incalzire pe ambele nivele, avand in vedere ca suprafata este foarte mare.Casa va fi izolata cu poliesterin de 10, geamuri termopan cu 3 sticle tripan!!mentionez ca am posibilitatea sa ma leg la apa geotermala Oare, ma puteti ajuta cu sfaturi. Eventual, lucrare?ce kit imi recomandati si cat mar costa maso menos???va multumesc!!

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua,
  Pentru apa geortermala puteti folosi o pompa de caldura, Dar este recomandat sa aveti si un proiect termic.
  Daca nu aveti gaz, probabil o centrala pe lemne si peleti poate fi folosita pentru incalzire (28 – 30 kw).

Vasile - last year Reply

Buna. Felicitari pentru informatiile postate pe blog. Doresc sa aflu informatii despre posibilitatea de a folosi apa din fantana pentru o pompa de caldura. Am urmatoarea configuratie: o fantana de 8-9 m adancime care are aproape permanent aprox 7-8 m coloana de apa (tuburile au aprox 1 m diametru). Daca pompez toata apa din fantana se reface coloana in aprox 24 ore.
Am cautat traseul panzei freatice care alimenteaza fantana folosind doua bucati de sarma indoite in forma de L si am marcat acest traseu cu niste tarusi. Sunt interesat daca ar merge sa fac un put la aproximativ 15-20 m de fantana pe traseul marcat cu tarusi si cu adancimea de aproximativ 7-8 m si sa dau de stratul de apa care alimenteaza fantana si apoi sa introduc in circuitul de alimentare al pompei de caldura apa din fantana iar apa folosita care iese de la pompa de caldura sa o introduc in putul nou pentru a realimenta fantana prin panza freatica naturala.
Cred ca pentru functionarea pompei de caldura ar fi necesar un debit de apa de 3 mc/ora. Multumesc

Bogdan - last year Reply

Buna ziua,

Pentru o casa 170<200 mp si 2 – 4 persoane:
Varianta cu pompa de caldura Nibe sol-apa mi sa propus un pret aprox 40.500 de lei.
Imi puteti spune o parere despre pompele "Nibe". O estimare pret sapaturi? am inteles ca pretul variaza intre 15E-40E, dar nu stiu cat de mult/adanc trebuie sapat.
Casa va fi izolata foarte bine.
Parter vreau sa fie incalzire in pardoseala.
Etaj incalzire nu stiu. Ventiloconvectoare? am inteles ca o pompa sol-apa nu renteaza/nu poate incalzi agentul asa de tare? sau cum sa fie folosita si pt pardoseala si pt radiatoare?

Care ar fi consturile de intretinere/revizii pompa sol-apa?

Va multumesc anticipat.
PS: foarte bun blogul 😀

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Domnule Bogdan,

  Recomandarile mele sunt acestea:
  – sa faceti un proiect pentru sistemul de incalzire al casei.
  – sa puneti incalzire prin pardoseala si la etaj, nu dar la parter. Este confortabila, si o sa regretati poate daca veti avea doar la parter.
  – pentru pompa de caldura sa lucrati cu un specialist in dmeniu.
  De exemplu cu cel mai mare producator de pompe de caldura din Romania: firma Termocasa https://termocasa.ro/ro/

nicloae lupu - last year Reply

Am o locuinta pe 2 nivele cu suprafata totala de 200mp incalzita in pardoseala(ambele nivele) cu centrala termica pe gaze.As dori sa conectez in paralel o pompa de caldura aer apa,in speranta ca pot usura cheltuielile de incalzire.Mentionez ca centrala termica se afla la subsolul cladirii compus din 2 camere de aproximativ 60-70 mp unde am o temperatura constanta 12-15 grade iarna-vara si unde as intentiona sa instalez pompa de caldure.Dilema mea este:pot sa folosesc aceasta varianta,ce capacitate tre sa aiba pompa,
si cam ce consum electric as putea sa am?
Mare multam.

LucianAndrei Cristodulo - 6 months ago Reply

Cat ma costa?

  Blog de Instalatii - 6 months ago Reply

  La ce va referiti?

Cat Consuma O Centrala Pe Lemne? 18 Raspunsuri - a few months ago Reply

[…] deoarece in perioada de toamna si primavara folosesc o instalatie de climatizare de tip pompa de caldura aer-apa de 21000 BTU care reuseste sa incalzeasca casa cu un consum de cel mult 300 ron/luna. Revenind la […]

Anamaria I - last month Reply

Buna ziua! Am o casa veche-100m2, din caramida izolata cu polistiren de 5 cm incalzita in prezent cu calorifere electrice (instalatie electrica veche-consum aprox. 4-5 kwh).O pompa de caldura cu 4-5 ventiloconvectoare(capacitate 11kw, cu rezistenta aditionala de 6kw) va fi suportata de instalatia electrica prezenta?

  Blog de Instalatii - last month Reply

  Este bine sa discutati cu un electrician acest lucru, si sa aveti 2-3 oferte de pret de la firme care comercializeaza si monteaza pompe de caldura.

Cosmin - a couple of weeks ago Reply

Buna seara,

Detin o pompa de caldura de 12 kw aer-apa, problema mea este ca la temperaturi cu minus se formeaza un brau de gheata la baza acesteia lucru care ii provoaca intrarea mult mai rapida in degivrare…(mentionez ca acelasi model la un vecin nu are gheata pe el indiferent de temperatura de afara) Care credeti ca ar fi problema? Multumesc

Flo - a couple of weeks ago Reply

Buna ziua!

Felicitari pentru informatiile din articol si pentru munca depusa pentru documentare.

Sunt in stadiul de proiect pentru construirea unei case de 150 mp, zona de deal.
Doresc sa va intreb daca ati avut experiente cu pompele geotermale (cu incalzire prin pardoseala) si daca intr-adevar sunt eficiente pentru incalzirea unei case pe timp de iarna, avand in vedere amploarea investitiei dar si pregatirea ei.

Va multumesc!

  Blog de Instalatii - a couple of weeks ago Reply

  Buna ziua,

  Daca sunteti la faza de proiectare, acum e cel mai bine sa alegeti echipamentele.
  Pompa de caldura este unul din cele mai eficiente echipamente de incalzire.
  Si se potriveste foarte bine cu incalzirea prin pardoseala.

Leave a Reply: