47 de Întrebări Și Răspunsuri Despre Pompe de Căldură – Ghidul Complet
-
Ce este o pompă de căldură?
O pompă de căldură este un dispozitiv care face parte din sistemul de încălzire/răcire, si care are capacitatea de a oferi atât funcție de răcire și menținerea a temperaturii la un nivel confortabil în lunile călduroase de vară, cât și funcție de încălzire pentru lunile de iarnă mai friguroase.
Unele pompe de căldură sunt concepute și proiectate pentru a încălzi apa în locul aerului. Aceste pompe de căldură sunt utilizate în sistemele de încălzire ale piscinelor și sistemelor de incălzire prin pardoseală.
-
Îmi poți oferi un exemplu al principiului de funcționare al pompei de căldură?
Gândește-te la modul de funcționare al pompei de căldură prin prisma aparatului de aer condiționat, care are montat în afara fereastrei din locuința ta o unitate externă. Iar în interiorul locuinței o unitate internă, acesta fiind dispozitivul care îți oferă aer rece în lunile toride de vară.
Atunci când vei ieși afară pentru a verifica unitatea externă a aparatului de climatizare, în timpul funcționarii, o să simți că acesta sufla aer cald.
Așadar, se poate spune că aparatul de aer condiționat preia căldura din interiorul locuinței și o deplasează în afara acesteia. Un aparat de aer condiționat transferă căldura din interiorul unei cladiri către exteriorul acesteia.
Prin urmare, gândește-te ce s-ar întâmpla dacă am muta unitatea exterioară a aparatului de aer condiționat (cea de dincolo de fereastră) și am instala-o cu partea interioară către exterior și cu partea exterioară înspre interior.
Rezultatul ar fi că, în loc să furnizeze aer rece în spațiul ocupat, ar sufla aer cald. În locul aerului cald din partea externă a unității, acum ar fi suflat aer rece. Așadar, în acest caz, va fi preluată căldura din mediul exterior și această va fi suflată în interiorul locuinței.
Dacă aparatul de aer condiționat a fost inversat, atunci căldura va fi transferată din exteriorul locuinței către interiorul acesteia.
Astfel, fără a mai fi nevoie să rotească în mod continuu aerul condiționat (unitatea exterioară cu cea interioară), pompa de căldură are rolul de a se inversa în mod mecanic pentru a executa atât funcția de încălzire, cât și pe cea de răcire.
- eMag.ro are oferta la aparatele de aer conditionat inverter, aici poti vedea pretul si mai multe detalii.
-
Cum poate o pompă de căldură să încălzească, dar să si răcească?
Există două suprafețe de transfer de căldură în sistemul standard al unei pompe de căldură. O suprafață de transfer de căldură este amplasată în interiorul clădirii, în timp ce suprafața cealaltă este situată în afara clădirii.
Aceste suprafețe sunt denumite condensator și vaporizator.
Vaporizatorul pompei de căldură absoarbe căldura, în timp ce condensatorul este responsabil pentru respingerea căldurii.
Funcția suprafețelor de transfer de căldură poate fi modificată pentru a executa modul de funcționare dorit în sistem. Astfel, suprafețele interioare și exterioare pot funcționa fie asemenea unui condensator, fie asemenea unui vaporizator, în funcție de modul în care operează sistemul.
-
Cum funcționează o pompă de căldură în modul de răcire?
În modul de răcire, suprafața interioară funcționează asemenea unui vaporizator, în timp ce suprafața exterioară funcționează precum un condensator. Aerul din spațiul ocupat trece peste vaporizator sau suprafața de răcire, iar energia termică este transferată din aer către suprafață.
Această căldură este transferată, în cele din urmă, către suprafața exterioară, care acționează ca un condensator. Atunci când ajunge la condensator, căldura este respinsă și dirijată către exterior.
- Poti vedea aici pretul pompelor de căldură.
-
Cum funcționează o pompă de căldură în modul de încălzire?
În modul de încălzire, suprafața interioară funcționează precum un condensator, iar suprafața exterioară îndeplinește rolul vaporizatorului. Aerul aflat în afara clădirii trece prin suprafața exterioară (vaporizatorul), iar căldura este transferată din aer către suprafața.
Această căldură este transferată, în cele din urmă, către suprafața interioară, care acționează precum un condensator. Odată ajunsă la condensator, căldura din exterior este transferată în aerul care trece peste suprafața interioară.
-
Cum absoarbe vaporizatorul căldură?
Pentru ca vaporizatorul pompei de caldură să poată absorbi căldură dintr-un mediu este nevoie ca temperatura să aibă o valoare mai mică decât mediul din care este transferată căldura.
Mediul de transfer al căldurii, cunoscut ca agent refrigerant, circulă pentru a facilita transferul de căldură dorit.
-
Cum respinge condensatorul căldura?
Pentru ca un condensator să respingă căldura, mediul care înconjoară suprafața condensatorului trebuie să fie mai rece decât temperatura suprafeței condensatorului.
Cu alte cuvinte, condensatorul trebuie menținut la o temperatură care este cu mult peste temperatura mediului înconjurător. Mediul de transfer al căldurii, cunoscut ca agent refrigerant, circulă pentru a facilita transferul de căldură dorit.
Citeste și: Cum Aleg Cel Mai Bun Aparat de Aer Condiționat?
-
Ce este un agent refrigerant?
Refrigerantul (denumit și agent de răcire) este o substanța chimică care are capacitatea de a absorbi și de a respinge foarte rapid cantități mari de energie termică.
Prin controlul presiunii agentului de răcire în diferite puncte din sistem, se poate determina dacă o suprafață de transfer de căldură specificată va funcționa asemenea unui condensator sau unui vaporizator.
În sistemul unei pompe de căldură, agentul de răcire poate fi prezent în oricare dintre cele trei stări de agregare. Aceste stări sunt:
- 100% lichid,
- 100% vapori sau
- un amestec de lichid și vapori.
Atunci când agentul refrigerant este un amestec de lichid și vapori, se consideră că acesta este saturat. Agenții de răcire saturați urmează o relație specifică între presiune și temperatură. Fiecare agent de răcire are propria relație de presiune/temperatură.
Folosindu-se legile fizicii care guvernează comportamentul agenților refrigeranti saturați, se poate controla temperatura agentului de răcire prin exercitarea unui control asupra presiunii sale.
-
Cum se menține rece vaporizatorul?
Vaporizatorul pompei de căldură este suprafața de schimb de căldură care absoarbe căldura în pompa de căldură, de aceea acesta trebuie să fie mai rece decât mediul pe care îl răcește. Deoarece se dorește ca vaporizatorul să fie la o temperatură scăzută, presiunea agentului refrigerant trebuie să fie, de asemenea, la o valoare scăzută.
Sunt folosite alte componente ale sistemului, și anume compresorul și ventilul de expansiune, pentru a se menține presiunea agentului de răcire la nivelul dorit.
-
Cum se menține cald condensatorul?
Condensatorul pompei de căldura este suprafața de schimb de căldură responsabilă de respingerea căldurii din cadrul sistemului pompei de căldură, ceea ce înseamnă că acesta trebuie să fie mai cald decât mediul înconjurător.
Din acest motiv, este de dorit ca un condensator să fie la o temperatură mai ridicată. Acest lucru se obține prin menținerea presiunii agentului de răcire din condensator la un nivel ridicat. Sunt folosite alte componente ale sistemului, și anume compresorul și ventilul de expansiune, pentru a se menține presiunea agentului de răcire la nivelul dorit în suprafețele de transfer a căldurii.
Care sunt celelalte componente care fac parte din sistemul unei pompe de căldură?
Sistemul unui pompe de căldură are patru componente principale. În afara vaporizatorului și a condensatorului, sistemul unei pompe de încălzire are, de asemenea, un compresor și un ventil de expansiune. Aceste două componente ale sistemului mențin fluxul de circulație al agentului refrigerant prin sistemul pompei de căldură și suprafețele de transfer ale căldurii la temperaturile și presiunile dorite.
-
Care este rolul compresorului pompei de căldură?
Compresorul unei pompe de căldură este componenta sistemului care este responsabilă pentru crearea unei diferențe de presiune în sistem și care permite agentului refrigerant să curgă prin sistem. Este o pompă de vapori, așadar trebuie să existe vapori la intrarea, precum și la ieșirea ei. Agentul refrigerant sub formă de vapori care intră în compresor se găsește la o temperatură și o presiune de valori scăzute. La ieșirea din compresor, agentul de răcire sub formă de vapori are o temperatură și o presiune de valori ridicate.
Diferența de presiune care este creată îi permite agentului de răcire să curgă din orificiul de ieșire sau să se elibereze din compresor prin suprafețele de transfer de căldură și apoi înapoi la intrarea compresorului unde presiunea este din nou ridicată la nivelul dorit. Se poate concluziona, așadar, că elementul care acționează precum un punct de separare între partea de înaltă presiune și partea de joasă presiune a sistemului pompei de căldură este compresorul.
-
Care este rolul ventilului de expansiune?
Precum compresorul, ventilul de expansiune este o componentă a sistemului care acționează precum un punct de divizare între părțile de înaltă și joasă presiune ale sistemului pompei de căldură. Acest dispozitiv acționează ca un blocator în circuitul de răcire și restricționează curgerea, deoarece agentul refrigerant curge între cele două suprafețe de transfer ale căldurii.
Temperatura și presiunea agentului de răcire la intrarea ventilului de expansiune sunt ridicate, în timp ce temperatura și presiunea agentului refrigerant la ieșirea ventilului de expansiune este scăzută.
-
Cum sunt conectate toate componentele pompei de căldură?
Cele patru componente importante ale sistemului despre care am discutat anterior formează ceea ce specialiștii denumesc ciclul de bază de refrigerare. Aceste componente sunt conectate una la cealaltă, după cum se arată în această figură.
-
Cum funcționează sistemul?
Să începem discuția de la intrarea compresorului.
- La intrarea compresorului, starea agentului de răcire este de 100% vapori, acesta găsindu-se la o presiune și la o temperatură cu valori scăzute. Pe măsură ce agentul frigorific curge prin compresor, acesta se comprimă, iar temperatura și presiunea vaporilor se măresc.
- La ieșirea din compresor, agentul refrigerant are o temperatură și o presiune de valoare ridicată. Nu uitați: deoarece agentul de răcire este 100% vapori, acesta nu respectă principiul de legătură presiune / temperatură pentru agentul frigorific respectiv.
- Din compresor, agentul refrigerant curge către suprafața condensatorului. Aici este locul în care căldura sistemului este respinsv. Pe măsură ce căldura este transferată din agentul de răcire către mediul înconjurător, agentul refrigerant începe să se condenseze și să se transforme în lichid.
- Acum agentul frigorific este un amestec de lichid și vapori care urmează principiul de legătură presiune / temperatură pentru respectivul agent refrigerant. La ieșirea din condensator, agentul de răcire este 100% lichid, acesta curgând în ventilul de expansiune.
- Acest agent refrigerant se găsește încă la o presiune și la o temperatură de valoare ridicată. Ventilul de expansiune controlează fluxul agentului de răcire în vaporizator, acționând ca un element de blocaj.
- La ieșirea din ventilul de expansiune, agentul de răcire se găsește acum la o presiune și o temperatură de valoare scăzută. Lichidul cu presiunea și cu temperatura cu valori scăzute curge mai apoi în vaporizator.
- Vaporizatorul este punctul din sistemul în care se introduce căldură în agentul refrigerant. Pe măsură ce se adaugă mai multă căldură agentului de răcire prin intermediul suprafeței vaporizatorului, acesta începe să se evaporeze sau să fiarbă. Când agentul refrigerant lichid începe să fiarbă redevine un agent refrigerant saturat sau un amestec de lichid și vapori.
- Din moment ce este saturat, urmează relația de legătură presiune / temperatură pentru agentul de răcire respectiv. La ieșirea din vaporizator, agentul refrigerant este 100% vapori și este gata să intre din nou în compresor.
-
Cum asigură pompa de căldură o răcire confortabilă?
Atunci când aerul trece peste sau prin cadrul vaporizatorului, căldura se transferă din aerul mai cald către agentul refrigerant mai rece ce trece prin vaporizator.
-
Cum asigură încălzirea o pompa de căldură?
Pompa de căldură încălzește aerul în spațiul ocupat atunci când acesta trece peste sau prin suprafața condensatorului. Din moment ce temperatura suprafeței condensatorului este mai mare decât temperatura aerului care trece prin ea, căldura este transferată de la agentul refrigerant cald pe suprafața condensatorului prin intermediul aerului, acesta încălzindu-se în acest mod.
-
Cum știe pompă de căldură când trebuie să încălzească și când trebuie să răcească?
Pompa de căldură este echipată cu un dispozitiv numit vană deviatoare sau vană cu 4 căi. Această vană direcționează agentul refrigerant către suprafețele corecte la momentul potrivit pentru a asigura modul de operare dorit.
-
Cum arată o vană cu 4 căi pentru pompe de căldură?
Iată o imagine a unei vane deviatoare tipice dintr-o pompă de căldură. Vana are capacitatea de a schimba direcția fluxului agentului refrigerant în funcție de modul în care funcționează sistemul.
-
Cum funcționează vana deviatoare cu 4 căi?
Vana deviatoare este controlată cu ajutorul unei suprafețe bobinate cu sârmă care, atunci când este alimentată cu energie electrică acționează vana pentru a schimba pozițiile.
-
Ce este o bobină pentru vana deviatoare?
O bobină este în principiu un dispozitiv pe care a fost înfășurată o anumită cantitate de sârmă. Atunci când tensiunea electrică este aplicată pe această suprafață și curentul trece prin ea, se creează un câmp magnetic. Acest câmp magnetic acționează asupra vanei deviatoare și determină schimbarea poziției. Atunci când bobină primește impuls energetic, sistemul va funcționa într-un singur mod, în timp ce, atunci când bobina nu primește impuls energetic, va acționa în celălalt mod.
-
Cum redirecționează de fapt vana cu 4 cai agentul refrigerant?
Vana deviatoare are patru porturi:
- Un port conectat la ieșirea compresorului,
- Un port conectat la intrarea compresorului,
- Un port conectat la o parte a suprafeței interioare,
- Un port conectat la o parte a suprafeței exterioare.
Vana deviatoare are un dispozitiv intern de glisare care determină modul în care sistemul va funcționa în funcție de solicitare.
-
Unde este amplasată vana deviatoare în cadrul pompei de căldură?
Vana deviatoare este localizată în mod obișnuit, între orificiul de ieșire al compresorului (evacuarea) și intrarea suprafeței exterioare. Dacă sistemul este un sistem tip split, atunci amplasarea se află în partea exterioară a sistemului.
-
Cum circulă agentul refrigerant prin sistem în modul de încălzire?
Agentul de răcire (la ieșirea din compresor urmează linia roșie, așa cum este prezentat în diagrama de mai jos) curge mai întâi prin vana deviatoare, de unde este îndreptat către suprafața interioară. Deoarece agentul refrigerant curge întotdeauna către condensator imediat ce a ieșit din zona compresorului, suprafața interioară acționează precum un condensator.
În acest mod de funcționare, căldura din agentul refrigerant este respinsă în aerul din spațiul ocupat. De la suprafața interioară, agentul de răcire curge prin ventilul de expansiune, ajungând apoi pe suprafața exterioară, unde preia sau absoarbe căldura din aerul exterior. Agentul refrigerant revine mai apoi în compresor, prin vană deviatoare și ciclul se repetă.
-
Cum circulă agentul refrigerant prin sistem în modul de răcire?
Agentul de răcire (la ieșirea din compresor urmează linia roșie, așa cum este prezentat în diagrama de mai jos) curge mai întâi prin vana deviatoare, de unde este îndreptat către suprafața exterioară. Deoarece agentul refrigerant curge întotdeauna către condensator imediat ce a ieșit din zona compresorului, suprafața exterioară acționează precum un condensator.
În acest mod de funcționare, căldura din agentul refrigerant este respinsă în aerul din spațiul ocupat. De la suprafața exterioară, agentul de răcire curge prin ventilul de expansiune, ajungând apoi pe suprafața interioară, unde preia sau absoarbe căldura din aerul aflat în zona care a fost răcită. Agentul refrigerant revine mai apoi în compresor, prin vana deviatoare și ciclul se repetă.
-
Toate pompele de căldură au vane deviatoare?
Nu. Pompele de căldură care sunt concepute pentru a furniza atât încălzire, cât și răcire sunt echipate cu vane deviatoare. Cu toate acestea, sistemele pompele de căldură care sunt concepute să furnizeze numai încălzire, nu sunt echipate cu astfel de vane deviatoare.
-
Poți sa-mi dai un exemplu de o pompă de căldură care nu are vană deviatoare?
Pompele de căldura pentru piscine nu utilizează o vană deviatoare. Singurul scop al încălzitorului de acest tip cu pompă de căldură, este încălzirea apei din piscină. Această pompă de căldură nu este utilizată niciodată pentru răcirea apei din piscină, astfel încât nu este nevoie ca sistemul să funcționeze atât în modul de încălzire, cât și în modul de răcire.
Pompa de căldura pentru piscină este o pompă de căldură de tip aer-apă și utilizează un schimbător de căldură aer – agent refrigerant și un alt schimbător de căldură agent refrigerant – apă.
-
Toate pompele de căldura sunt la fel?
În mod sigur, nu! Există mai multe tipuri diferite de pompe de căldură, acestea fiind clasificate în funcție de procesele pe care trebuie să le efectueze, precum și modul în care sunt concepute pentru a realiza aceste procese.
De exemplu, pompele de căldură pot fi utilizate pentru încălzirea sau răcirea apei, a aerului sau a altor fluide.
Pentru ca pompele de căldură să încălzească un mediu trebuie să existe o sursă de căldură sau sursă de încălzire. Această sursă de căldură poate fi apă, aer sau chiar pământul. Atunci când se utilizează apă, aceasta poate proveni dintr-un dispozitiv de răcire sau chiar dintr-un puț. În momentul în care care folosim Pământul ca sursă de căldură, căldura pământului în sine este utilizată drept sursă de încălzire atunci când sistemul funcționează în mod de încălzire și ca radiator atunci când sistemul funcționează în modul de răcire.
-
Ce este o pompă de căldură geotermală?
Termenul geotermal este alcătuit din două părți. Prima parte a cuvântului este „geo” și se referă la pământ, termenul avându-și rădăcina în unele cuvinte precum geografia, adică studiul pământului, și geologia, care este studiul originii, istoriei și structurii pământului. Restul cuvântului este „termic”, care este legat de producția, utilizarea, studiul sau transferul de căldură. Deci, putem concluziona rapid că termenul de geotermală se referă la căldura care este conținută de Pământ.
Atunci când folosim termenul de pompă de căldură geotermală, ne referim la sistemele de pompe de căldură care utilizează pământul atât ca sursă de căldură, cât și ca un radiator, în funcție de modul în care funcționează pompa de căldură. Pompele de căldură geotermale pot utiliza fie căldura din pământ în sine, fie pot folosi apa care se află în subteranul Pământului.
-
Cum sunt clasificate pompele de căldură?
Pompele de căldură sunt clasificate pe baza fluidului utilizat drept sursă de încălzire, în timp ce pompa de căldură funcționează în modul de încălzire. De exemplu, o pompă de căldură care utilizează aerul ca sursă de căldură atunci când operează în modul de încălzire este denumită pompă de căldură cu sursă de aer. De asemenea, un sistem de pompe de căldură care utilizează apă drept sursă de căldură atunci când operează în modul de încălzire este clasificat ca pompă de căldură cu sursă de apă.
Clasificare si tipuri de pompe de caldura:
- Pompă de căldură aer – aer. Are sursă de căldură aerul, şi folosesc aer cald pentru a încalzi spaţiul interior.
- Pompă de căldură aer – apă. Are sursă de energie aerul şi produce apă caldă pentru sistemele de încălzire de joasă temperatură – încălzire prin pardoseală, ventiloconvectoare.
- Pompă de căldură sol – aer. Are sursă de energie caldura solului care este relativ constanta (7 – 21C).
- Pompă de căldură sol – apă. Foloseste sonde geotermale. Are costuri mai mari, dar si avantaje multiple.
- Pompă de căldură apă – apă. Foloseste drept caldura energia apei.
-
Îmi poți da câteva exemple de pompă de căldură care au sursă aerul?
Așa cum am menționat deja, pompele de căldură cu sursă de aer utilizează aerul drept sursă de încălzire atunci când sistemul funcționează în modul de încălzire. Un alt lucru important de luat în considerare este fluidul care este tratat la final. De exemplu, putem folosi căldura din aer pentru încălzirea aerului sau a apei.
Atunci când folosim căldura în aer pentru a încălzi aerul, numim pompa de căldură drept pompă de căldură aer-aer. În momentul în care utilizăm căldura din aer pentru a încălzi apa, denumim pompa de căldură drept pompă de căldură aer-apă. Prima parte a clasificării se referă la sursa de căldură atunci când sistemul funcționează în modul de încălzire, iar cea de-a doua parte se referă la mediul care este tratat. Așadar, în general, o pompă de căldură care este clasificată ca fiind de tip X-Y folosește căldura în „X” pentru a încălzi în cele din urmă „Y”.
Un exemplu de pompă de căldură aer-aer este o unitate tipică, utilizată pentru răcire și pentru încălzire. Folosim căldura conținută de aerul din exterior pentru a încălzi aerul din spațiul ocupat.
Un alt exemplu de pompă de căldură aer-apă este cel oferit de sistemul de încălzire prin pardoseală. În acest caz, căldura din aerul exterior este utilizată pentru încălzirea apei care este în cele din urmă răspândită prin sistemul de încălzire. Un alt exemplu de sistem de pompare a căldurii aer-apă ar fi cel pentru încălzirea piscinei. În acest caz, căldura din aerul exterior este utilizată pentru a încălzi apa dintr-o piscină.
Daca cauti pompe de caldura romanesti, te poti orienta la pompa de caldura Termocasa.
- Îmi poți oferi câteva exemple de pompă de căldură cu sursă apa?
Pompele de căldură cu sursă apa, utilizează apa drept sursă de căldură atunci când sistemul funcționează în modul de încălzire. Un alt lucru important de luat în considerare este fluidul care este tratat la final. De exemplu, putem folosi căldura în apă pentru încălzirea aerului sau a apei.
În momentul în care utilizăm căldura din apă pentru a încălzi aerul, numim pompa de căldură drept pompă de căldură apă-aer. Atunci când folosim căldura din apă pentru încălzirea apei, denumim pompa de căldură drept pompă de căldură apă-apă. Prima parte a clasificării se referă la sursa de căldură atunci când sistemul funcționează în modul de încălzire, iar cea de-a doua parte a clasificării se referă la mediul care este tratat. Așadar, în general, o pompă de căldură care este clasificată ca fiind de tip X-Y folosește căldura în „X” pentru a încălzi într-un final „Y”.
Pompele de căldură de tip „apă-aer” sunt utilizate pentru încălzire și răcirea. Folosim căldura din apă pentru a asigura încălzirea spațiului ocupat.
Pompele de căldură apă-apă pot fi utilizate într-o varietate de aplicații, inclusiv sisteme de încălzire prin pardoseală și cele de încălzire a piscinei.
-
De unde provine sursa de alimentarea cu apă pentru pompele de căldură cu sursă apa?
În majoritatea cazurilor, apa folosită împreună cu pompele de căldură rezidențiale provine din puțuri sau fântâni. Aceste puțuri sunt forate pe proprietar și trebuie să fie destul de adânci pentru a ajunge la nivelul pânzei freatice. O altă configurație populară de pompă de căldură utilizează țevi îngropate care conțin fie apă, fie un amestec de apă / antigel.
-
Ce este o pompă de căldură cu circuit deschis?
O pompă de căldură cu circuit deschis este acel sistem care utilizează o sursă de apă care este deschisă către atmosferă. De asemenea, putem spune că sistemele de pompă de căldură cu circuit deschis au, în cea mai mare parte, surse de apă „infinite”. În timpul modului de încălzire, căldura este transferată din apă în Pământ către circuitul de răcire. Această căldură este apoi transferată de la circuitul de răcire în aer sau în apa care este încălzită.
Sistemele de pompă de căldură cu circuit deschis se bazează pe o aprovizionare constantă cu apă subterană, așadar acestea este un element de care trebuie ținut cont înainte de a se decide ce tip de circuit va fi utilizat. În plus, concentrația minerală din apă poate afecta funcționarea sistemului, astfel încât și aceasta trebuie să fie evaluată de un profesionist pentru a evalua calitatea apei dintr-o regiune geografică specifică.
-
Ce este o pompă de căldură cu circuit închis?
Un sistem cu circuit închis este acel sistem care utilizează conducte sau tuburi îngropate care conțin apă sau un amestec de apă cu antigel. Aceste țevi sunt sigilate și, dacă nu există scurgeri, vor rămâne complet umplute tot timpul. Apa conținută în aceste conducte este utilizată și reutilizată la nesfârșit pentru a facilita transferul de căldură în sau în afara sistemului pompei de căldură.
Sistemul cu circuit închis este o alegere preferată atunci când nivelul pânzei freatice este mult sub nivelul solului, temperatura apei din subteran este prea scăzută, iar calitatea apei este nesatisfăcătoare sau conținutul mineral este prea mare. Sistemele cu circuit închis implică deseori deteriorări ale proprietății datorită faptului că necesită îndeplinirea anumitor stas-uri legate de instalare, dat fiind faptul că, aceste conducte ce sunt îngropate, au dimensiuni destul de mari și pot, în funcție de configurația selectată, să acopere o mare parte a proprietății.
Citeste si: 3 Variante de Antigel Pentru Centrale Termice
-
Cum arată configurație unui puț pentru pompa de căldura?
Privită de la suprafață (de sus) o fântâna standard nu arată prea multe. Probabil că singurul lucru pe care îl vei vedea este capacul puțului, care este singură parte a fântânii care se află deasupra solului. Cu toate acestea, la nivel subteran se petrec mult mai multe. Fântâna trebuie să fie suficient de adânc săpată/forată pentru a permite ca pompa să fie poziționată sub linia apei staționare sau al nivelului pânzei de apă freatică.
În partea inferioară a puțului există o sită care împiedică intrarea substanțelor din afară în puț și în pompă. Sistemul de conducte de apă, adesea cunoscut sub denumirea de conductă de legătură are rolul de a conecta ieșirea pompei la nivelul apei din pânza freatică din subteran. Conducta de apă subterană transportă apa din fântână în sistemul pompei de căldură.
Citeste si: Cum Aleg Corect O Pompa Submersibila?
-
Ce este nivelul pânzei freatice?
Nivelul pânzei freatice este punctul sau nivelul în care se găsește apă în mediul subteran. Locația exactă a nivelului pânzei freatice variază în funcție de zona geografică, astfel încât trebuie consultați săpători experimentați pentru a determina cât de adânc trebuie să fie forat un anumit puț. Acest lucru va ajuta la asigurarea disponibilității unei cantități mari de apă pentru sistem. În timpul perioadelor cu vreme excesiv de uscată, nivelul pânzei freatice poate scădea, iar în perioadele cu precipitații excesive, acesta poate crește.
Deși un nivel al pânzei freatice în creștere nu va avea un efect negativ asupra funcționării sistemului de pompă de căldura, un nivel al pânzei freatice negativ (care este prea scăzut) poate reduce în mod drastic cantitatea de apă disponibilă în sistem și poate, în cazul cel mai grav, să împiedice funcționarea sistemului.
-
De ce nu putem folosi apă menajeră într-o pompă de căldură cu sursă de apă?
Este necesară furnizarea unui volum mare de apă pentru a se asigura capacitatea necesară bunei funcționări a unei pompe de căldură cu sursă de apă. În cea mai mare parte, folosirea ca sursă de alimentare pentru funcționarea pompei de căldură a apei din rețeaua locală este o acțiune ilegală. Asigură-te că verifici cadrul legal înainte de a încerca să utilizezi drept sursă de aprovizionare a pompei de căldură apa de la robinet.
-
Cum furnizează puțurile forate apa necesară pompei de căldură?
Pompele submersibile sunt poziționate în partea inferioară a puțului pentru a asigura alimentarea cu apă a sistemului. Atunci când sistemul este în funcțiune și are nevoie de apă, pompa va intra în acțiune și va pompa apă din fântână în schimbătorul apă-agent refigerant din sistemul pompei de căldură.
-
Pompa submersibilă trebuie să funcționeze ori de câte ori sistemul este în funcțiune?
Uneori. Dacă sistemul nu utilizează un vas de expansiune, atunci răspunsul este afirmativ. Aceasta înseamnă că pompa va porni și se va opri odată cu pompa de căldură. Asta poate duce, la defectarea prematură a pompei. Dacă sistemul utilizează un vas de expansiune, ciclurile de funcționare ale pompei vor fi mai puțin frecvente.
-
Ce este exact un vas de expansiune?
Vasul de expansiune este un rezervor care stochează apă sub presiune până în momentul în care este nevoie de aceasta pentru sistemul pompei de căldură. Presiunea din vas este menținută la un nivel dorit. Atunci când presiunea vasului de expansiune este scăzută, pompa intră în acțiune și apa este pompată în vas. Imediat ce presiunea din vasul de expansiune atinge nivelul dorit, pompa este oprită.
Pe măsură ce sistemul pompei de căldură funcționează, apa este dirijată din vasul de expansiune prin pompa de căldură. În momentul în care presiunea din vas scade sub nivelul prestabilit, pompa este repornită pentru a crește presiunea apei din vasul de expansiune. Acest vas de expansiune este amplasat între rezervorul de acumulare și pompa de căldură.
-
Există configurații și scheme de amplasare diferite pentru puțuri?
Da. Pompele de căldură cu sursă de apă pot fi configurate cu un număr diferit de modele și scheme de puțuri. Sistemele de pompă de căldură pot folosi un puț cu gură de alimentare și una de returnare a apei, un sistem cu o singură fântână, cu un puț de alimentare și un puț de drenare sau cu un puț geotermal dedicat. Tipul sistemului de puțuri utilizat este determinat în mod parțial de localizarea geografică a sistemului.
-
Cum este configurată o pompă de caldură cu două puțuri?
Sistemul cu două puțuri utilizează un puț pentru alimentarea cu apă a sistemului de pompă de căldură și o altă fântână pentru a primi apa care deja a trecut prin pompa de căldură. Configurația este prezentată în diagrama următoare. Fântâna de alimentare furnizează apă în vasul de expansiune care alimentează pompa de căldură.
Din momentul în care apa a trecut prin suprafață de încălzire din pompa de căldură, aceasta este apoi trimisă înapoi în sol prin intermediul fântânii de retur. Fântânile ar trebui să fie la cel puțin 30 de metri una de cealaltă pentru a preveni afectarea funcționarii sistemului de operare din cauza apei încălzite. Iată un desen al unui sistem cu două puțuri pentru pompe de căldură.
-
Cum este configurată o pompă de căldură cu un singur puț?
Dacă sistemul este amplasat în apropierea unui iaz, a unui râu sau a unui lac, apa care este evacuată de sistemul pompei de căldură poate fi direcționată către acesta. În această configurație, apa este adusă în sistem din puț și apoi descărcată direct în iaz, râu sau lac.
Deoarece apa nu vine în contact cu niciun fel de substanțe chimice sau alte substanțe din sistem, nu rezultă nici o deteriorare a mediului înconjurător. Este important, totuși, să verifici legislația și deciziile de pe plan local referitoare la instalarea acestui tip de sistem de pompă de căldură. Un sistem cu un singur puț utilizează un lac, un iaz sau un flux pentru a prelua apa evacuată din sistem.
-
Cum este configurat un sistem cu puț de aprovizionare și puț de drenare?
Dacă solul terenului este alcătuit din pământ nisipos, poate fi utilizată configurația cu un puț de drenare. O fântână de drenare este o gaură mare, umplută cu o combinație de pietriș și / sau nisip. Conducta care transportă apa de la pompa de căldură este îndreptată către fântâna de drenare. Apa se scurge prin puțul umplut cu pietriș și se întoarce în sol. Puțul de drenare este utilizat pentru a prelua apa care este evacuată din sistemul pompei de căldură. Așa cum este ilustrat în imaginea de mai jos:
-
Cum este configurat un sistem cu puț geotermal dedicat?
Un puț geotermal dedicat este un sistem cu o singură fântână care asigură atât aprovizionarea cu apă a pompei de căldură cât și reîntoarcerea apei care iese din sistemul de pompe de căldură. Fântâna geotermală are atât conexiuni la alimentarea cu apă, cât și la conductele de retur a apei.
Apa care revine în fântână de la pompa de căldură este introdusă în puț la o adâncime de aproximativ 1-1,25 metri sub punctul în care apa este pompată din fântână în sistemul pompei de căldură. O secțiune a unui puț geotermal dedicat este prezentat în imaginea următoare.
-
Dacă pompa de căldură este utilizată pentru încălzirea și răcirea aerului, cum ajunge căldura din pompa de căldură în aer?
Asemenea oricărei alte unități de climatizare, există o serpentină prin care circulă agentul de răcire. Atunci când pompa de căldură funcționează în modul de încălzire, gazul fierbinte din compresor este direcționat către suprafața interioară.
Ventilatorul ventilează apoi aerul din spațiul condiționat către suprafață și căldura este transferată din agentul refrigerant în aer. În momentul în care pompa de căldură funcționează în modul de răcire, agentul refrigerant care circulă prin suprafața interioară este un lichid cu o temperatură scăzută. Atunci când ventilatorul suflă aerul din spațiul condiționat peste suprafață, acesta, fiind mai cald decât agentul de răcire, transferă căldura agentului refrigerant, ceea ce are drept efect răcirea aerului.
-
Dacă pompa de căldură este utilizată pentru încălzirea apei, cum ajunge căldura de la pompa de căldură în apă?
În loc să se utilizeze un schimbator de căldura care a fost utilizat pentru transferul căldurii în aer, este utilizat un alt dispozitiv de tip tub în tub. Acest tip de sistem va fi utilizat pentru schimbatorul de căldură tub în tub pentru a transfera căldura între apa din pământ și pompa de căldură și un altul pentru a transfera căldura de la agentul refrigerant în pompa de căldură prin intermediul apei utilizate pentru încălzire.
La final…
Ți-a plăcut articolul? Ai găsit ceva interesant în el, ai învățat ceva, poate un lucru nou pe care nu-l știai? Dacă răspunsul este da, mă bucur foarte mult că am putut să-ți fiu de folos.
Pentru că am depus multe ore de muncă la acest articol (și la celelalte).
Haide să dăm informația mai departe, ca să afle și prietenii tăi, și să ajungă la câți mai mulți români.
Te rog să distribui articolul pe Facebook sau pe Linkedin. Si inscrie-te la newsletter, pentru a primi si alte articole ca acesta pe email. Mulțumesc.
Și dacă ai o întrebare, o părere, sau vrei să ne spui cum merge pompa ta de căldură și cât consumă, te rog să scri un comentariu în secțiunea de mai jos.