Remedii Pentru Umiditatea Din Cameră Vei știi din prima clipă că în locuința ta umiditatea a ajuns la un nivel excesiv.

Nu va trebui decât să te uiți la geamurile aburite și pe care se găsesc stropi de apă în partea inferioară.

Poate chiar vei simți un miros înțepător de mucegaiiar pielea va începe  transpire. 

Si daca nu ai dat importanta acestor semne, atunci e posibil in scurt timp ca in diverse locuri din casa sa apara pete de culoare verzuie, cu niste puf albicios.

Asta înseamnă  deja te confrunți cu unul dintre efectele cele mai neplăcute ale umidității excesive – igrasia 

Se poate întâmpla ca aceste semne  nu își fi făcut (încăapariția în locuința ta și să-ți nu-ți dai seama care este nivelul real al umidității 

Ceea ce  face  îți enumăr câteva motive pentru care măsurarea umidității în permanență este una dintre măsurile înțelepte pe care le poți lua: 

 • Ajuta la îmbunătățirea condiției fizice și mentale (studiile arată că nivelul nostru de fericire este legat într-o mare măsură și de nivelul umidității) și, 
 • Te ajută să economisești datorită facturilor reduse de încălzire – ceea ce este o recompensă destul de avantajoasă. 

Așadar, cum poți  reduci nivelul umidității în cameră? 

De cele mai multe ori, chiar și cele mai simple măsuri pot face diferența. În alte cazuri, sunt necesare acțiuni mult mai drastice. 

În cele ce urmează îți voi face o prezentare atât a sfaturilor simple, cât și a soluțiilor ceva mai radicale, care te vor ajuta să combați cu succes umiditatea excesivă din casa ta.

 începem cu măsurile simple, pentru  este posibil  ai noroc și umiditatea  nu fie atât de puternică. 

Remedii Pentru Umiditatea Din Cameră BlogdeInstalatii.ro

Cum să reduc umiditatea din casă?

Printre primele acțiuni pe care le poți face de îndată ce conștientizezi creșterea nivelului se numără:

Trebuie să fie vizate zonele în care există un risc crescut de a apariție a umidității, așa cum sunt bucătăria și baia.

Atunci când sunt instalate ventilatoare în aceste zone, asigură-te că le pornești și le lași să funcționeze cât mai mult timp.

Mai ales în bucătărie, baie și la subsol. Dacă nu ai deja, atunci ar fi o idee bună să iei legătură cu un instalator pentru a le instala.

 • Gătitul, precum și dușurile, utilizarea mașinii de spălat și a unui uscător influențează nivelul de umiditate din aer, mai ales atunci când cei din casă preferă dușurile lungi și fierbinți. 
 • Dacă nu există în locuință un ventilator pe aerisirea de la baie sau un sistem de ventilație, poți deschide fereastra pentru câteva minute, în special la baie (dacă ai fereastră) pentru că în acest fel se elimină umiditatea care se acumulează în această zonă cu potențial ridicat de umiditate. 

Este nevoie de numai 2 – 3 litri de apă pentru a crește nivelul umidității în interiorul unei suprafețe de 90 m2 de la 15% la 60%. 

umiditatea din camera copilului BlogdeInstalatii.ro

Numărul persoanelor care locuiesc în casă poate afecta nivelul de umiditate din aer.

O persoană care respiră produce umiditate în proporție de aproximativ ¼ din volumul unei căni de apăȘi asta numai în decurs de o oră. 

 • Asigură-te că ventilatoarele montate pe gurile de aerisire din bucătării și băile au evacuarea aerului în exterior. 
 • Temperatura interioară influențează nivelul umidității (umiditatea relativă scade atunci când crește temperatura). 
 • Folosește un ventilator pentru a crește gradul de aerisire din camera 
 • Sunt recomandate dușurile cu apă călâie și cât mai scurte. Folosește un cap de duș cu debit scăzut sau un duș cu un flux redus, deschizând robinetul cât mai puțin. 
 • Monitorizează temperatura interioară și exterioară pentru a menține o umiditate corespunzătoare în casă. 
  Valorile temperaturii din locuință sunt mai scăzute decât temperatura sugerată? Dacă răspunsul este da, atunci nivelul de umiditate va fi mai ușor de reglat. 
 • Folosește aerul condiționat – cu toate acestea, dacă consideri această opțiune ca fiind costisitoare, sunt de preferat alte măsuri. 
 • În timp ce gătești încearcă să acoperi preparatele și să pornesti ventilatoarele si hota.
 • Usucă hainele afară (atunci când este posibil)! 
 • Pentru scurt timp plantele de casă trebuie ținute afară sau într-o singură cameră. Acestea eliberează vapori de umiditate în aer. Mai ales atunci când ai multe plante, rolul lor în creșterea nivelului de umiditate poate fi semnificativ. 
 • Lemnul de foc proaspăt tăiat conține cantități mari de apă care se evaporă atunci când sunt materialul lemnos este depozitat în interior. Mai bine păstrează-l afară.
 • Poate dorești să utilizezi un dezumidificator dacă menținerea umidității a devenit o problemă sau dacă locuiești într-o clădire mai veche și mai puțin aerisită.
 • Dezumidificatoarele sunt plasate în mod obișnuit în subsoluri, din moment ce aceste spații sunt subterane, nu primesc multă căldură sau lumina directă a soarelui sau nu au ferestre. Ele funcționează cel mai bine cu ușile și ferestrele închise.

>>> Descarca aceasta carte pentru a afla mai multe metode de a reduce umiditatea in casa.

Cum Sa Reduc Umiditatea In Casa [Blog de Instalatii] 2

Tipuri de dezumidificatoare

Există diferite variante de dezumidificatoare. De la dispozitivele portabile, de mici dimensiuni și până la dezumidificatoarele mari, pentru toată casă, utilizând practic trei tehnologii diferite. Uite care sunt:

 • Dezumidificatoarele desicante 

Utilizează desicanți, care sunt substanțe ce absorb în mod natural umezeala (adică niște mici pachetele de silicagel, pe care le găsești în cutiile produselor electronice). Constituie cea mai bună alternativă pentru valorile mai scăzute ale temperaturii și umiditatea moderată. 

 • Dezumidificatoarele mecanice / frigorifice 

Funcționează în esență așa cum o face frigiderul sau aerul condiționat. Aerul trece de-a lungul unei plăci metalice răcită (bobină) condensând umiditatea din aer care apoi se scurge în rezervorul de apă. Spre deosebire de aerul condiționat, aceste unități cresc doar foarte puțin temperatura aerului.

Este instrumentul cel mai potrivit pentru nivelurile de umiditate moderată până la cele ridicate și de la moderate până la cele calde, deoarece acest tip de umidificator nu funcționează bine în condițiile de temperatura mai scăzute. Alegerea cea mai populară este  D12 Home care are afișaj, higrostat și timer.

 • Dezumidificatoarele Peltier 

Sunt de obicei recomandate pentru spațiile mici, cum ar fi dormitoarele de dimensiuni medii, băi și dulapuri. Deși sunt oarecum mai puțin eficiente din punct de vedere energetic, aceste unități sunt apreciate pentru că sunt silențioase și eficiente. Unul dintre produsele bune si recomandate care folosește tehnologia Peltier este modelul Peltier TTP 10 E.  

plante care absorb umiditatea din casa BlogdeInstalatii.ro

Ce absoarbe umezeala din casă?

Măsuri de luat în casă și în jurul acesteia:

 • Covorul poate păstra umezeala. Dacă ai încercat din răsputeri diverse metode și nu ai avut rezultate, este recomandat să înlocuiești covorul. 

Un alt beneficiu al acestei măsuri este faptul că scapi și de acarienii (organisme mici) care se dezvoltă foarte rapid în mediul umed și favorabil din covor. 

 • Aplicarea unei izolații termice pe țevi și conducte este o măsură utilă. 

Acestea ajuta la diminuarea „transpirației” conductelor de apă rece. Poti sa folosesti aceste izolatii pentru teava.

 • Din cauza diferenței de temperatură dintre aerul cald din încăpere și apa rece din rezervor și țevi, rezervoarele vaselor de toaletă și conductele de apă reprezintă o altă sursă de condens. 
 • Pereții din beton ai subsolului pot fi o sursă crescută a umidității în exces. Dacă nu au fost izolați la exterior, poți încerca să repari la interior crăpăturile din pereți, izolându-se

Plante care absorb umiditatea din casă

Este posibil să fi auzit că unele plante de apartament absorb umezeală din aer. Plantele tropicale denumite epifite, cum ar fi iedera englezească, crinul, arbuștii de apartament, ferigile din Boston și Tillandsia sunt plante care își trag  apa necesară din aer în loc de rădăcini.

Mulți proprietari de apartament susțin că plantele de casă filtrează umezeala din aer, reducând nivelul de umiditate periculos din locuință.

Dar știi ce se spune: dacă sună prea bine să fie adevărat … probabil că așa este. Eu știu că plantele degajă mai multă apă în atmosferă decât absorb.

Așadar, contrar a ceea ce se pretinde, aceste plante nu sunt dezumidificatoare naturale de aer. Cel mult acestea degajă mai puțină umiditate în comparație cu alte tipuri de plante.

Ce absoarbe umiditatea din casa Blogdeinstalatii.ro

De ce este important nivelul umidității

Nivelul inadecvat al umidității la interior reprezintă un pericol comun la domiciliu, care este adesea subestimat.

Acarienii de praf și alți agenți care pot cauza îmbolnăvirea, cum ar fi alergenii, sunt mult mai prezenți în condițiile crescute de umiditate.

Alergiile, durerile de cap, astmul bronșic indică, de asemenea, că în locuința ta este nevoie de reducerea umidității din interiorul încăperii.

Dezumidificatoarele, sistemele de ventilație, aerul condiționat, monitorizarea umidității, etanșarea fisurilor și crăpăturilor, izolarea țevilor, pot contribui la obținerea unei umidități ideale a locuinței. 

Aceste acțiuni pot implica anumite costuri, dar în cele din următe vor ajuta să economisesti și îți vor îmbunătăți starea de sănătate și a membrilor familiei tale.

Concluzie

Reține că nivelurile ideale ale umidității pentru locuința ta trebuie  fie mai mici de 60% vara și între 25 și 40% iarna. 

În dormitor, valoarea umidității trebuie să fie de aproximativ 50% pe tot parcursul anului pentru a reduce prezența acarienilor și a alergenilor.

Un nivel adecvat de umiditate, cu alte cuvinte, „un mediu suficient de umed”, ajută mucozitatea membranelor, iar experții susțin că ajută și la calitatea somnului.

P.S. Am facut o lista intr-o carte pdf cu lucruri pe care le poti face acasa pentru a reduce umiditatea. Te invit s-o descarci gratuit de aici.

 Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: