Cum Scapi De Mucegai Și Igrasie? [Solutii Antimucegai]



Mucegaiul este o problemă comună pentru multe locuințe  și una pe care nu ar trebui să o ignori sub nicio formă. Nu numai că arată urat, dar poate cauza și probleme grave de sănătate.

Mucegaiul poate fi dăunător pentru oricine. Dar bebelușii, bătrânii și persoanele cu probleme de respiratie prezintă un potențial de risc foarte ridicat. Dacă este atins sau inhalat, poate declanșa reacții alergice, care se manifestă sub forma unor erupții cutanate, iritații ale ochilor, nasului și gâtului și poate declanșa tuse și dificultăți de respirație.

Persoanele care locuiesc în case cu mucegai și umiditate crescută prezintă, de asemenea, riscul de a dezvolta probleme respiratorii și astm. Este important să tratăm cât mai rapid orice prezență a urmelor de mucegai pentru a evita răspândirea acestuia. Deoarece va avea un efect devastator asupra suprafețelor pe care crește.

Dacă mucegaiul și-a făcut apariția în locuința ta, nu dispera. Prin acest ghid, Blog de Instalații îți arată cum să scapi de mucegai și cum să împiedici reapariția acestuia.

mucegai in casa BlogdeInstalatii

 

Ce este mucegaiul?

Mucegaiul este un tip de ciupercă care descompune materialele organice moarte. Se deplasează prin aer sub forma unor spori și se dezvoltă rapid atunci când aterizează pe o suprafață umedă.

Mediul ideal pentru dezvoltarea mucegaiului este reprezentat de prezența aerului umed și cald. De asemenea, locuințele noastre constituie locul perfect pentru mucegai, pentru ca poate să se hrănească cu materiile din praf,  de pe covoare și lemn.

Locuiești în aproprierea unei zone cu apă sau intr-o zona umeda? Acest lucru poate însemna un nivel natural ridicat de umiditate în aer, ceea ce face ca sporii de mucegai să intre și să dezvolte pete de mucegai în casa ta.

Dacă o suprafață a fost umedă de mai mult de 24 de ore, atunci este probabil ca mucegaiul să înceapă să crească și, de obicei, acest lucru reprezintă o problemă legată de umiditate. Mucegaiul va continua să se dezvolte până când va fi îndepărtat prin curățare și uscare.

cum sa cureti mucegaiul blogdeinstalatii.ro

Printre diferitele cauze ale mucegaiului sunt incluse:

  • Umiditatea din casa
  • Ventilația necorespunzătoare
  • Condensul ce se formeaz pe geamuri sau pereti
  • Incalzire neuniforma a camerelor

Umiditatea provoaca mucegai

Mucegaiul se dezvoltă cu rapiditate în condiții de întuneric și căldură, dar principala sa cerință este legată de umiditate. Acesta este motivul pentru care este întâlnit cel mai des în bucătării și băi, acolo unde umiditatea este ridicată. Cu toate acestea și alte încăperi din locuință pot fi afectate de mucegai, mai ales dacă umiditatea este crescută în aceste zone.

* Solutia (review de la utilizator): ”M-a scapat de igrasie in toata casa, lasat cateva ore pe zi sa mearga constant de o luna prin camere si bucatarie” – este vorba de acest echipament.

mucegai pe langa geam in casa Blogdeinstalatii

 

Ventilația necorespunzătoare

Ventilația necorespunzătoare este una dintre principalele cauze ale umezelii din locuințe. Atunci când umiditatea nu dispune de nicio cale de evacuare, se acumulează în aer și apoi se depune pe suprafețe tari, sub formă de condens.

Activitățile care cresc nivelul umidității dintr-o cameră, cum ar fi gătitul, îmbăiatul sau uscarea rufelor care sunt încă umede sunt cauze care pot înrăutăți lucrurile. În cazul în care condensul nu se usucă în 24 de ore, poate începe să se dezvolte mucegai.

* Solutia: Foloseste un ventilator de baie care sa scoata umiditatea afara. De exemplu acest produs. (review de la utilizator): ”Super ventilator. Silentios, micut, si cel mai important pentru mine – poate fi montat la fata peretelui.”

Umezeala crescută

Umiditatea poate fi cauzată de scurgerile de la conductele și țevile de apă din spatele pereților sau de sub chiuvetă, de exemplu. Sau, apa s-ar putea infiltra din exterior dacă există probleme legate de structura locuinței.

Scurgerile care nu sunt rezistente la umezeală, jgheaburile care nu fac față fluxului de apă, țiglele sparte de pe acoperiș, ferestrele și ușile care nu sunt etanșate corespunzător sau plăcile de parchet din lemn care au început să se deterioreze pot fi cauze ale creșterii umidității și a prezenței mucegaiului din casa ta.

cu ce sa cureti mucegaiul blogdeinstalatii.ro

Cum să cureți si cu ce sa cureti mucegaiul?

Există multiple metode de tratament pe care le poți folosi contra mucegaiului. Pentru un tratament standard cu substanțe chimice, îți poți cumpăra o soluție gata preparată sau îți poți face acasă o astfel de soluție.

Pentru a-ți face propria soluție de tip înălbitor contra mucegaiului de pe pereți trebuie să urmezi acești pași:

  1. Amestecă o parte de înălbitor (clor) cu patru părți de apă
  2. Pulverizează soluția pe zona afectată
  3. Freacă mucegaiul folosind o perie
  4. Clătește zona cu o cârpă umedă, apoi trebuie să o usuci.

Dacă preferi o soluție făcută acasă, iată câteva opțiuni alternative ieftine și pe care le poți folosi cu succes:

1. Soluție pentru mucegai cu 3% concentrație de peroxid de hidrogen

  • Pulverizează și lasă să acționeze timp de zece minute, freacă cu o perie, apoi clătește și șterge cu o cârpă umedă.

2. Oțet alb distilat 

  • Pulverizează și lasă să acționeze timp de o oră, freacă cu o perie, apoi clătește și șterge cu o cârpă umedă.

3. Bicarbonat de sodiu ca solutie antimucegai

  • Se dizolvă un sfert de lingură într-o sticlă cu apă. Se pulverizează, apoi se freacă cu o perie. Clătește și curăță cu o cârpă umedă, apoi pulverizează din nou și lasă zona să se usuce.

În mod obișnuit mucegaiul crește pe pereții din jurul ferestrelor, în spatele mobilierului, pe tavan și în colțurile superioare ale încăperilor. În cazul în care este cauzat de umezeala crescută, atunci se va dezvolta și pe părțile exterioare ale plintei de la parchet.

cum scapi de mucegai solutie antimucegai blogdeinstalatii.ro

Solutii pentru mucegai

Indiferent de tratamentul contra mucegaiului pe care îl alegi, protejează-te întotdeauna și folosește mănuși de cauciuc, ochelari de protecție și o mască contra prafului.

De asemenea, este indicat să deschizi o fereastră în timp ce cureți mucegaiul pentru a avea o ventilație cât mai bună a camerei.

Cum să scapi de mucegaiul din baie

Mucegaiul iubește băile, deoarece îi asigură condițiile perfecte de umezeală pentru a crește. Trebuie să știi că până și cea mai impecabilă baie tot va prezenta urme negre de mucegai în rosturile, crăpăturile și fisurile de la plăcile de gresie și faianță. Sau în alte locuri, cum ar fi orificiile de la prize, furtunul de duș și în jurul bazei robinetelor.

Pentru a îndepărta mucegaiul care s-a format pe zone mici din baie, folosește oricare dintre tratamentele pe bază de substanțe chimice sau soluțiile preparate acasă pe care le-am menționat anterior.

Aplică-le pe aceste zone, așa cum sunt pereții, amestecând o parte de înălbitor sau clor cu patru părți de apă. Pulverizează soluția pe zona afectată și lasă să acționeze timp de 30 de minute. Folosește mai apoi o periuță de dinți veche pentru a îndepărta mucegaiul și clătește la final cu apă.

Cum scapi de mucegaiul din baie blogdeinstalatii.ro

Sfaturi pentru prevenirea apariției mucegaiului în casă

Soluția antimucegai pentru prevenirea apariției acestuia este tratarea problemei principale care o provoacă, aceasta fiind în cele mai multe cazuri umiditatea.

In video-ul de mai jos am vorbit despre umiditate si despre dezumidificator (mai exact acest model de dezumificator). Hai sa vedem video-ul amandoi:

Urmând acești pași simpli, poți controla nivelul de umiditate din locuința ta și poți preveni dezvoltarea pe viitor a mucegaiului.

  • Aerisește zilnic și lasă geamurile deschise ca să intre aerul curat și să fie eliminată umiditatea
  • Închide ușa camerei pe care o ventilezi pentru a menține cald în restul casei și pentru a preveni tranzitul umidității în alte părți
  • Deschide o fereastră sau folosește un ventilator de absorbție a aerului atunci când faci baie, gătești sau utilizezi un uscător de rufe
  • Atunci când nu faci baie sau gătești, lasă deschise ușile din interiorul locuinței pentru ca aerul să tranziteze întreaga locuință
  • Usucă rufele afară atunci când este posibil
  • Dacă usuci rufele în interior, deschide o fereastră și închide ușa camerei în care se află uscătorul de rufe
  • Dacă ai ferestre, lase-le deschise în permanență
  • Folosește un dezumidificator pentru a îndepărta umezeala din aer
  • Usucă cât mai repede orice urmă de condens din zona ferestrelor și pervazurilor
  • Remediază rapid scurgerile instalațiilor sanitare și usucă zona care a avut probleme.

Concluzie

Știu că mucegaiul poate fi o problemă mare în unele locuințe. Dar, după cum poți observa, nu trebuie să te panichezi, exista si solutii antimucegai.

Dacă acționezi imediat ce vezi că ai o problemă cu mucegaiul, identifici cauza și realizezi acțiuni de prevenție, poți opri evoluția și răspândirea acestuia, astfel încât să nu mai revină niciodată.

Ai avut probleme cu mucegaiul? Cum ai scapat de mucegai?

P.S. Daca vrei sa reduci umiditatea si sa scapi de mucegai, am pregatit o carte gratuita pentru tine. Aici poti sa o descarci. Sunt 7 metode pe care sa le aplici inainte de a cumpara un dezumidificator. 

Solutie pentru mucegai

1. Amestecă o parte de clor cu patru părți de apă
2. Stropeste soluția pe zona afectată
3. Freacă mucegaiul folosind o perie
4. Clătește zona cu o cârpă umedă, apoi usuca bine

Cu ce se curata mucegaiul din baie?

Pentru a îndepărta mucegaiul din baie, folosește tratamentele pe bază de substanțe chimice sau soluțiile preparate acasă (de exemplu otet cu apa sau clor).

Cu ce se curata mucegaiul de pe perete?

1. Freaca mucegaiul cu un burete sau periuta muiata in otet
2. Curata bine peretele
3. Stropeste cu otet si apa pe suprafata cu mucegai
4. Lasa un timp sa actioneze
5. Repeta curatarea si lasa sa se usuce.

Ce este mucegaiul?

Mucegaiul este un tip de ciupercă ce descompune materialele organice.
Se deplasează prin aer sub forma unor spori și se dezvoltă rapid atunci când aterizează pe o suprafață umedă.
Foloseste solutii antimucegai ca sa-l indepartezi, si scade umiditatea.
Pentru umiditate am scris maimulte metode pe care sa le aplici. Descopera-le in aceasta carte gratuita.



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: