19 Întrebări Frecvente Despre Dezumidificatoare (Și Raspunsurile Lor)Este necesar să folosim dezumidificatoare pentru a elimina excesul de umiditate din aer, și pentru a controla și a menține calitatea aerului din casă. Cercetările arată că umiditatea crescută în case poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre, și a cantității de alergeni din mediul în care locuim.

Dacă folosești cel mai bun dezumidificator pentru apartament (dezumidificatorul Trotec TTK40E care are 139 de review-uri) poți să menții controlul asupra umidității la un nivel ideal. Asta-i ajută pe cei care au probleme să respire mai ușor, și să se simtă mai confortabil.

Prea multă umezeală în casă sau în camera în care dormi, ajută la apariția mucegaiului, care se dezvoltă rapid în condiții de aer umed și cald. Sunt afectați și cei care au probleme cu somnul, și în special pe cei cu probleme respiratorii, cu astm sau care au alergii.

Blog de Instalații îți prezintă mai jos 19 Intrebări frecvente despre dezumidificatoare.

 1. Ce face mai exact un dezumidificator?

Un dezumidificator elimină apa din aerul care se găsește în locuința, până când umiditatea relativă este redusă la nivelul pe care îl alegi. Imediat ce s-a atins acest nivel, un dezumidificator bun ar trebui să mențină în mod automat același indice de confort, fără să fie nevoie de intervenția directă a utilizatorului!

 1.  Ce este umiditatea relativă?

Umiditatea relativă este o măsură a cantității de apă din aer în raport cu cantitatea de aer care ar fi putut fi menținută la un nivel stabil de saturație. Umiditatea relativă este exprimată sub formă procentuală. Atunci când umiditatea relativă atinge nivelul de 100%, aerul este „plin” de apă și apa va începe să formeze condens, acesta urmând să se depună pe orice suprafață. Aerul cald deține mai multă apă decât aerul rece, așa că umiditatea relativă a aerului o să crească, chiar dacă cantitatea fizică rămâne la un nivel constant.

Poti masura umiditatea folosind acest termohigrometru de la Alecoair.

 1. De unde provine această apă?

Apa se găsește întotdeauna în aer, în interiorul și în afara locuinței. Cantitatea din interiorul casei variază și este crescută de numeroase activități pe care le efectuăm zilnic, cum ar fi gătit, spălat, duș, făcut ceai și chiar din respirație. Dacă ai în locuință diverse recipiente de apă care sunt descoperite, cum ar fi acvariul cu pești, atunci acestea vor mări și mai mult cantitatea de apă din aer.

19 Întrebări Frecvente Despre Dezumidificatoare

 1. Care este nivelul optim de umiditate pentru camera?

În general, o umiditate relativă de 50% este confortabilă pentru orice locuință. Acest lucru îți va proteja casa și bunurile, va preveni dezvoltarea mucegaiului și va controla populația de acarieni din praf. Chiar nu există nicio nevoie reală de umiditate scazută sub sub indicele de 45-50%. Iar dacă îți propui să realizezi acest lucru, te va costa pur și simplu foarte mult în termen de energie consumată în mod inutil.

Citeste si: Review Dezumidificator Trotec [Si Pareri]

 1. Cum funcționează un dezumidificator?

Cele mai multe dezumidificatoare funcționează prin tragerea aerului din încăpere printr-o baterie răcită, la o temperatură foarte scăzută, de către un sistem de răcire. Acestea sunt cunoscute sub numele de dezumidificatoare de refrigerare. Vaporii de apă se condensează pe suprafața rece și lichidul generat se va scurge în recipientul de colectare a apei de dedesubt. Din ce în ce mai multe dezumidificatoare utilizează acum o metodă alternativă cunoscută sub numele de dezumidificator desicant. Dezumidificatoarele de acest tip trec aerul printr-o roată acoperită cu un material care are proprietăți de absorbire a apei (denumit desicant).

Vezi informatii detaliate in acest video pe care l-am creat pentru tine:

 1. Cât timp durează până când voi ține umiditatea sub control?

Atâta timp cât dezumidificatorul pe care îl alegi este suficient de mare pentru zona în care acționează și dacă nu există probleme de umezeală specifice, atunci un dezumidificator va reduce în mod normal umiditatea la nivelul ales în decursul a câtorva zile și până la o săptămână.

Cel mai bun dezumidificator de la eMag este modelul Star Light DHD (marca proprie eMag si cea mai vanduta).

 1. Cât de multă apă elimină un dezumidificator?

Răspunsul la această întrebare depinde de trei factori specifici. Puterea dezumidificatorului, temperatura camerei și, de asemenea, umiditatea relativă a aerului din acea cameră. Un dezumidificator de 12 litri, de exemplu, va elimina rareori, 12 litri într-un interval de 24 de ore. De îndată ce umiditatea relativă a fost redusă la nivelul ales, dezumidificatorul ar trebui să funcționeze în mod intermitent doar pentru a menține acel nivel, astfel încât cantitatea de apă colectată în vasul colector să fie cât mai mică.

Ca regulă generală, este necesar să golești recipientul dezumidificatorului la intervale de timp care variază de la o dată la două zile și până la de două ori pe zi, în funcție de condiții.

cel mai bun dezumidificator forum

 1. Apa colectată în recipientul colector poate fi refolosită?

Apa colectată în găletușa dezumidificatorului se numește condens și îl poți folosi pentru fierul tău de călcat sau ca apă de udat plantele! Cu toate acestea, nu ar trebui să fie consumată de oameni sau de animale, deoarece poate conține urme de substanțe care te-ar putea îmbolnăvi pe tine sau pe animalele de companie.

 1. Este apă colectată în recipientul colector bună de băut?

Din nefericire, pe lângă apă colectată, dezumidificatoarele colectează tot felul de particule din aer, inclusiv spori de mucegai, viruși, polen, bacterii și alte astfel de substanțe, ceea ce o face improprie consumului.

 1. Cum știu cât de mare trebuie să fie dezumidificatorul de care am nevoie?

În principiu trebuie să se țină cont de dimensiunea camerei și cât de umed este. Dar, în general, cele mai multe dezumidificatoare sunt clasificate în funcție de mărimea locuinței, tocmai pentru a-ți ușura munca de alegere. De exemplu, cele mai mici dezumidificatoare sunt ideale pentru orice tip de locuință, care are până în 3 dormitoare. Unitățile mai mari sunt ideale pentru locuințe cu până la 5 dormitoare. Îți recomand întotdeauna să cumperi un dezumidificator cu o dimensiune mai mare decât ți se pare că ai nevoie.

Cumpara acest dezumidificator Meaco pentru 30 mp, cu higrostat, timer, transport gratuit si 5 ani garantie.

 1. Cum împiedică un dezumidificator apariția mucegaiului și a igrasiei?

Un dezumidificator previne creșterea mucegaiului și igrasiei în două moduri. Mai întâi usucă aerul din cameră, trăgând umezeala din obiectele și ceea ce se află în încăperea în care se vor forma în mod inevitabil mucegaiul și igrasia, și împiedică apariția din nou a umezelii. În al doilea rând, dacă dezumidificatorul dispune de funcția care îi permite să mențină umiditatea relativă la un nivel de 50% sau chiar mai jos, atunci aerul din camera va fi prea uscat pentru a se mai dezvolta sporii mucegaiului și ai igrasiei.

dezumidificatoare ieftine

 1. Unde este cel mai bun loc pentru a amplasa un dezumidificator?

Într-o lume ideală, un dezumidificator ar fi tăcut și invizibil. Următorul cel mai bun lucru ar fi să nu stea la vedere și nici să nu fie zgomotos în timpul utilizării. Dacă folosești un dezumidificator portabil într-o cameră mică sau medie, o spălătorie sau un dormitor, de exemplu, nu prea contează unde îl poziționezi. 

 1. Care este cantitatea de apă pe care o extrage un dezumidificator într-o zi?

Majoritatea producătorilor declară că dezumidificatoare lor extrag între 8 și 12 litri de condens pe zi. Aceste cifre sunt probabil obținute numai în zone foarte umede, unde aparatul trebuie să funcționeze în mod continuu.

Cele mai multe dezumidificatoare se activează automat după ce se atinge nivelul de umiditate necesar. Prin urmare, aparatul nu funcționează continuu, iar extracția zilnică va fi probabil în jur de 2-3 litri.

 1. Care sunt costurile funcționarii unui dezumidificator?

De obicei, cele mai multe dezumidificatoare casnice sunt destul de ieftine în ceea ce privește funcționarea. Totul depinde de cantitatea de energie necesară pentru dezumidificator, însă majoritatea eview-urilor afirmă că valoarea medie a costurilor de funcționare este între 0,20-0,50 Lei pe oră. Reține faptul că extracția apei este legată în mod direct de consumul de energie, astfel încât un dezumidificator care beneficiază de mai multă putere este, de asemenea, capabil să extragă și mai multă apă.

condens in camera

 1. Cât de zgomotos este un dezumidificator?

Cele mai multe dezumidificatoare au câteva setări în acest sens, cum ar fi nivel scăzut, mediu și crescut. Setările pe nivel scăzut sunt, în general, foarte silențioase și pot fi comparate cu nivelul de zgomot emis de un computer care funcționează. Setările medii, de obicei, funcționează la același nivel de zgomot pe care îl întâlnești într-o bibliotecă.

Setările pe nivel crescut sunt în general în gama de 45dB, care este comparabilă cu viteza maximă a unui ventilator de birou. Cele mai multe dezumidificatoare silentioase funcționează în modul normal, cu setările lor pe mediu.

 1. Care este nivelul de zgomot la care să mă aștept de la un dezumidificator?

Dezumidificatoarele necesită un ventilator pentru a trage, elibera și circula aerul dezumidificat în mediul înconjurător. Ca la orice aparat care utilizează un ventilator, cu cât sunt mai ridicate setările de la ventilator, cu atât te poți aștepta la mai mult zgomot. În plus, dezumidificatoarele folosesc un compresor, care face puțin mai mult zgomot decât un ventilator. Din fericire, modelele noi de dezumidificatoare sunt mult mai silențioase decât cele vechi. De fapt, la setările de nivel scăzut, zgomotul este comparabil cu un zgomot alb. Dacă zgomotul este un factor important în alegerea dezumidificatorului tău, atunci îți recomand un dezumidificator Alecoair, deoarece aceste dezumidificatoare sunt cele mai silențioase.

 1. Mă poate ajuta un dezumidificator la controlarea sau ameliorarea simptomelor mele de alergie?

Deoarece alergiile sunt adesea cauzate sau generate de un mediu umed, un dezumidificator îi poate ajuta, într-adevăr, pe cei care suferă de alergii. O zonă umedă este terenul de reproducere perfect pentru mucegai, igrasie, acarienii de praf și bacteriile care pot provoca simptome de alergie. Prezența unui dezumidificator face ca aerul din cameră să fie mai curat și sănătos, ceea ce ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor.

dezumidificatoare pentru reducerea umiditatii si a alergiei

 1. Dezumidificator sau aparat de aer condiționat?

Un dezumidificator pentru apartament nu are o unitate exterioară, ceea ce înseamnă că evaporatorul și condensatorul se află în aceeași unitate, astfel că nu se elimină căldură din încăpere. Deoarece este generată o căldura latentă în timpul condensării apei și compresorul trebuie răcit, dezumidificatorul produce aer cald. Un dezumidificator tipic, cu agent frigorific, și care se află amplasat într-o cameră închisă încălzește încăperea cu aproximativ 2 ° C după câteva ore de funcționare continuă.

Aparatele de aer condiționat funcționează destul de diferit: ceea ce face majoritatea aparatelor de aer condiționat pe modul de dezumidificare este să reducă în mod semnificativ viteza ventilatorului, astfel încât efortul de condensare a apei din aer este mai mare decât răcirea aerului.

Practic, majoritatea aparatelor de aer condiționat sunt nepotrivite pentru a fi utilizate ca dezumidificatoare în timpul zilelor mai reci sau pentru a controla umezeala și cele mai multe nu au nici măcar opțiunea de dezumidificare. Pe de altă parte, într-o zi fierbinte și umedă, un aparat de aer condiționat va extrage umiditatea de câteva ori mai rapid decât un dezumidificator dedicat, fără a crește temperatura camerei datorită compresorului mult mai puternic.

 1. Unde trebuie să-mi amplasez dezumidificatorul?

Pentru dezumidificatoarele care funcționează într-o singură încăpere, aparatul trebuie amplasat la cel puțin 15 centimetri de perete, astfel încât să nu fie împiedicat fluxul de aer . Dezumidificatoarele care controlează o zonă mai mare, cum ar fi o casă întreagă, cel mai bine ar fi să fie amplasate în camera care conectează cât mai multe camere posibil. În locuințele cu două etaje, ar trebuie să poziționezi dezumidificatorul în holul dintre parter și etaj.

Concluzie

Umiditatea din casa poate provoca probleme grave. Dar putem sa luptam impotriva ei.

Am scris 7 metode prin care poti sa reduci umiditate din casa. Le gasesti in aceasta carte gratuita. Descarc-o de aici.

 

Hai sa vedem rezumatul in cateva din cele mai importante intrebari despre dezumidificatoare:

Cum funcționează un dezumidificator?

Cele mai multe dezumidificatoare funcționează prin recircularea aerului din încăpere printr-o baterie răcită la o temperatură foarte scăzută folosind un sistem de răcire.

Câtă apă elimină un dezumidificator?

Un dezumidificator de 12 litri de exemplu, va elimina rareori 12 litri de apa într-un interval de 24 de ore.
De îndată ce umiditatea relativă a fost redusă, dezumidificatorul ar trebui să funcționeze în mod intermitent doar pentru a menține acel nivel.

Cât de mare trebuie să fie dezumidificatorul?

Trebuie să se ți cont de dimensiunea camerei și cât de umed este.
Dar în general, cele mai multe dezumidificatoare sunt clasificate în funcție de mărimea locuinței, tocmai pentru a-ți ușura munca de alegere.
De exemplu, cele mai mici dezumidificatoare sunt ideale pentru orice tip de locuință care are până în 3 dormitoare.
Descarca de aici cartea despre reducere umiditatii.

Tu folosesti un dezumidificator?Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: