Ghid de Instalare Pentru Centrale Termice



Centrala termica este unul din cele mai scumpe echipamente din casa. Si e importanta deoarece tine de cald si face apa calda pentru baie, dus si spalatul vaselor.

Atunci cand centrala termica se strica si trebuie inlocuita, cauta un instalator bun care sa te ajute cu montajul centralei termice.

Am discutat cu specialistii de la QuickShop.ro si impreuna cu ei, Blog de Instalatii iti prezinta acest ghid de instalare pentru centrale termice.

Alaturi de motivele pentru care e important sa facem revizia periodica a centralei si sa montam filtrele de impuritati necesare. Hai sa vedem impreuna care sunt.

Ghid de Instalare Pentru Centrale Termice BlogdeInstalatii.ro

Cum stii daca trebuie schimbata centrala termica?

O centrala termica obisnuita ar trebui sa tina in jur de 10 – 15 ani si chiar mai mult daca are mentenanta facuta la timp.

E o idee buna sa incepi sa economisesti bani pentru o centrala noua, daca centrala ta se apropie de varsta de 15 ani.

Daca centrala termica se strica des si necesita multe interventii, probabil este timpul s-o schimbi.

Piesele de schimb sunt scumpe (la orice produs, nu doar la centrale) si pe termen lung poate fi mai avantajoasa o centrala noua decat reparatiile la cea veche.

Alegerea centralei termice potrivite

Pentru a alege o centrala termica potrivita, e nevoie sa stii volumul de aer ce trebuie incalzit si consumul de apa calda menajera.

Poti avea o centrala termica instant (centrala de apartament) sau o centrala termica cu boiler. Cea din urma ocupa un spatiu mai mare si e potrivita pentru case in general.

Ca regula generala, pentru un apartament cu 2-3 camere, sau o casa pana la 150 de m2 sau circa 10 radiatoare, poti folosi o centrala termica de 24 de kw. De exemplu acest model de centrala termica.

Alegerea centralei termice potrivite BlogdeInstalatii.ro

Instalarea centralei termice

Timpul pentru instalarea centralei termice poate sa varieze intre 1-3 zile in functie de cat de complex este montajul.

Daca se schimba centrala termica cu una similara ca dimensiuni si nu sunt multe modificari, se poate face intr-o zi.

Timpul de montaj si tipul instalarii depinde de cerinte. Uite care sunt cativa pasi pe care instalatorul ii va face cand instaleaza o centrala termica.

Ce se intampla in timpul montajului centralei termice?

  1. Schimbarea centralei termice vechi

Daca exista o centrala temica veche montata, atunci instalatorul va incepe cu demontarea ei. Timpul pentru demontarea centralei depinde de cat de complex este montajul.

  1. Spalarea instalatiei

Instalatorul ar trebui sa curete instalatia existenta facand o spalare. E important ca circuitul de incalzire format din tevi si calorifere sa fie pastrat cat mai curat posibil. Mai ales cand montezi o centrala noua in instalatia existenta.

Spalarea instalatiei previne blocarea pompei sau colmatarea schimbatorului de caldura.

  1. Montajul tevilor si fitingurilor

Racordurile pentru noua centrala termica trebuie adaptate daca este nevoie. E posibil sa trebuiasca inlocuite trasee de teava si adaugate elemente de siguranta cum ar fi robineti, filtre, vase de expansiune.

  1. Montajul centralei termice

Instalatorul va monta centrala termica in locul centralei vechi sau intr-o noua locatie. Poti schimba locul de montaj al centralei, dar trebuie sa stii ca presupune timp si bani.

Proiectul de gaz trebuie refacut daca instalatia de gaz isi schimba traseul.

  1. Accesoriile de montaj pentru centrala

Un filtru antimagnetita ar trebui montat pentru centrala termica. In afara de acesta mai sunt si alte produse ce trebuie montate:

  • Obligatoriu ai nevoie de un regulator de gaz cu filtru incorporat, cu 2 robineti inainte de el, detector de gaz si electrovana de gaz, un filtru y 1/2., filtru y ¾ /, filtru magnetic anticalcar si robineti pentru izolarea lor si a centralei in caz de interventie. Quickshop.ro recomanda obligatoriu la centralele termice pe gaz/GPL conectate la instalatii de incalzire unde exista calorifere de otel aluminiu sau fonta filtrul antimagnetita.
  • Optional poti monta un termostat de camera (pe care-ti recomand sa-l ai). Quickshop considera un accesoriu obligatoriu daca se doreste confort si economie de combustibil.
  1. Punerea in functiune a centralei

Dupa ce ai terminat de facut montajul, trebuie facuta punerea in functiune. Aceasta se face cu o firma care e autorizata de producatorul centralei.

De multe ori instalatorul care a facut montajul nu poate face si PIF-ul, de aceea trebuie sa chemi o firma care e listata in certificatul de garantie.

Ei vor verifica montajul si vor face pornirea centralei. Daca esti din Bucuresti, scapi de alergatura dupa instalatori, pentru ca poti alege centrala termica cu montaj incus in Bucuresti.

Cat costa montajul centralei termice BlogdeInstalatii.ro

Cat costa montajul centralei termice?

Costul pentru montajul centralei termice depinde de mai multi factori. Daca schimbi o centrala termica, depinde ce modificari trebuie facute.

Un pret aproximativ pentru montajul centralei termice este intre 600 – 1200 de lei.

Inainte de a lua o decizie, e bine sa ai cel putin 2-3 oferte de pret, ca sa fi sigur ca ai un pret corect.

Cat de des trebuie sa fac revizia obligatorie a centralei?

Dupa ce ai montat centrala termica, e important sa faci tot ce trebuie pentru a o intretine bine pe temen lung. Reviziile si serviciile pentru centrala termica sunt:

  • Punerea in functiune PIF de obicei e gratuita si o face o firma de service autorizata care semneaza si garantia.
  • Autorizatia de functionare ISCIR se elibereaza odata cu PIF si e valabila 2 ani dupa care trebuie reinnoita. Costa ( depinde de puterea centralei ) intre 200-350 lei.
  • Revizia centralei termice este recomandat sa se faca anual si costa inter 200 – 350 lei in functie de puterea ei.

Pentru ca performantele centralei sa se pastreze pe termen lung, se recomanda revizia anuala facuta cu o firma autorizata de service.

Cat costa montajul centralei termice BlogdeInstalatii.ro

De ce am nevoie de un filtru antimagnetita?

Atunci cand montezi o centrala termica in condensatie, agentul termic ar trebui sa aiba o solutie cu inhibitori si un filtru antimagnetita.

E necesar pentru ca centralele in condensatie au schimbatoare de caldura cu tuburi relativ subtiri construite sa creasca transferul de caldura.

Acestea sunt predispuse la colmatare, si de aceea un filtru antimagnetita este o idee buna.

Filtrul antimagnetita si inhibitorii nu sunt obligatoriu de montat. Insa unii producatori de centrale solicita sa fie prezente pentru garantie.

Sfatul meu este sa faci o spalare a instalatiei inainte de a schimba centrala si sa adaugi solutie cu inhibitori si un filtru antimagnetita.

Care filtru antimagnetita este mai bun?

Sunt mai multe filtre antimagnetita pe piata de la mai multi producatori. Unele din ele sunt dotate cu sita pentru impuritati, si pot sa tina si loc de filtru Y.

Marci populare de filtru antimagnetita sunt: Fernox, Cleanex Chemstal, Salus.

Care filtru antimagnetita este mai bun BlogdeInstalatii.ro

Ce este spalarea instalatiei?

Toti producatorii de centrale termice mentioneaza in instructiunile de montaj ale centralei termice ca instalatia de incalzire existenta trebuie spalata.

Asta trebuie facut inainte de a monta centrala termica. In felul acesta impuritatile din instalatie sunt eliminate.

De ce este necesar sa spalam instalatia de incalzire?

Spalarea instalatiei este necesara pentru a beneficia de garantie in primul rand. Namol si rugina din tevi si calorifere pot ajunge in centrala si s-o strice.

Schimbatorul de caldura al centralei se poate colmata si asta inseamna circulatie insuficienta, zgomote in instalatie, si risc de stricare al centralei.

La fel si pompa din centrala se poate strica de la mizerie. Agentul termic din instalatia de incalzire e recomandata sa aiba inhibitori care asigura o folosire indelungata fara probleme.

De ce este necesar sa spalam instalatia de incalzire Blogdeinstalatii.ro

Concluzie

Dupa ce ai terminat instalarea centralei termice, poti sa te bucuri de caldura si apa calda din casa ta. E recomandat sa faci o revizie anuala si autorizarea functionarii la 2 ani.

Atunci cand faci service la centrala termica ea va functiona bine pe termen lung si in siguranta.

Cheama firma care a facut punerea in functiune sa faca si reviziile. Si sa le programezi pe timp de vara, pentru a avea caldura asigurata iarna.



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: