Care Este Noua Lege Pentru Centrala Termica (Aplicata Din Septembrie)?

Chiar asa, care este? Multi vorbesc si fac referire la normativa ErP fara sa stie ce inseamna exact aceasta lege pentru centrala termica sau cine a dat-o.

Vei afla din acest articol care este enuntul legii si cum afecteaza centralele termice de apartament.

Iar la sfarsit vei gasi linkuri catre noua lege pentru centrala termica unde le poti citi in limba romana.

Care Este Noua Lege Pentru Centrala Termica (Aplicata Din Septembrie)

Ce este ErP si cum afecteaza centrala termica?

Din 26 septembrie 2015, Directiva ErP (Energy related Products) a intrat in vigoare ca actiune a Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor de carbon.

Noua etichetare a produselor face sa fie mai usor pentru utilizatori sa aleaga un produs dupa eficienta lui, si astfel poate sa salveze bani si sa reduca impactul asupra mediului.

Initiativa afecteza si instalatorii si producatorii de centrale termice.

Cum actioneaza aceasta lege pentru centrale termice?Care Este Noua Lege Pentru Centrala Termica (Aplicata Din Septembrie) ErP_1

Directiva ErP este impartita in doua parti: Ecodesign si Energy Labeling.

 • Ecodesign – Inseamna ca centrala termica trebuie sa indeplineasca anumite criterii de performanta pentru a putea fi produsa si vanduta. Centralele termice cu tiraj fortat (fara condensatie) vor fi eliminate pentru puteri de pana la 400 kw.
 • Energy Labeling – Inseamna etichetarea centralelor termice cu o clasificare de la A+++ pana la G (G fiind cea mai slaba calificare). Asa cum la frigider sau masina de spalat  in magazin sunt etichete cu clasa energetica lipite pe ele, la fel vei gasi pe centrala termica.
 sursa foto compass-plumbing.co.uk

Intrebari si raspunsuri despre legea pentru centrala termica ErP

Legea pentru centrala termica a fost implementata si contine niste lucruri foarte importante pe care trebuie sa stii ca se aplica inca de la 26.09.2015.

Aceasta lege pentru centrala termica se aplica acum?

Se aplica aceasta lege pentru centralele termice din 26 Septembrie 2015. Deasemenea sunt reglementari aplicate si pentru alte grupe de produse cum ar fi pompe de circulatie sau ventilatoare.

Ce s-a schimbat din 26 semptembrie 2015?

Se aplica o noua directiva Europeana pentru centrale termice, pompe de caldura si produsele trebuie sa indeplineasca norme minime de eficienta.

Ce produse sunt afectate?

Sunt afectate de aceasta lege pentru centrala termica cele cu puterea < 400 kw, iar cele cu putere < 70 kw necesita sa fie etichetate.

Pot sa montez o centrala termica ce nu este in condensatie?

Da, produsele care sunt pe piata sau se afla in depozitul magazinelor, pot fi montate in continuare si dupa aceasta data. Dar dupa 26.09.2015 producatorii de centrale termice pot produce doar centrale termice in condensatie care respecta normele ErP.

Circula multe zvonuri despre etichetarea centralelor termice. Ce inseamna?

Energy Labelling presupune ca centralele cu putere pana la 70 kw sa fie etichetate.

De exemplu daca se fac pachete de produse (centrala + boiler + termostat de ambianta) furnizorul va oferi o eticheta pentru sistem.

Care Este Noua Lege Pentru Centrala Termica (Aplicata Din Septembrie) eticheta centrala termica

Cine a facut aceasta lege pentru centrala termica?

Este emisa de Uniunea Europeana ca sa reduca consumul de energie cu 20% si sa creasca sursele de energie regenerabila cu 20% pana in 2020.

Ce se realizeaza cu legea centralelor pe gaz?

Se asigura cresterea calitatii produselor si reducerea impactului catre mediu asigurand instalarea doar a produselor foarte eficiente.

Instalatorul trebuie sa mai completeze alte hartii in plus?

Da, trebuie sa completeze un tabel pentru etichetare daca se instaleaza mai multe echipamente in plus (de exemplu centrala termica murala cu boiler, termostat de ambianta si panou solar)

Ce altceva mai trebuie sa faca instalatorul?

Instalatorul va primi suport de la producatorul centralei termice pentru etichetare sau alte detalii necesare.

Legile care afecteaza centralele termice:

Comisia Europeana a emis urmatoarele legi pentru centralele termice:

Concluzie

Aceasta lege pentru centrala termica este benefica pentru ca obliga producatorii sa faca doar echipamente performante cu consum mic pentru a reduce consumul de energie. Dar lucrul acesta se reflecta in buzunarul utilizatorului care va scoate mai multi bani pentru o centrala termica in condensatie.

Tu ce parere ai? Chiar daca esti utilizator final, instalator sau firma, esti afectat direct. Te rog sa scrii un comentariu in sectiunea de mai jos pentru a afla ce parere ai despre asta?

Daca ti-a placut articolul, te invit sa te inscri la newsletter pentru a primi pe mail sfaturile mele si articolele noi.

Iar daca ti-a placut foarte mult articolul, distribuie-l pe facebook, ca sa ajute cat mai multi oameni. Multumesc ?

 

Resurse: ec.europa.eu; gov.uk/guidanceinstalleronline.co.uk; holmesmedia.co.uk

Click Here to Leave a Comment Below

Marius - 3 years ago Reply

Incepeti sa uitati de centralele pe gaz.Viitorul este al pompelor de caldura aer-apa.centralele pe gaz in condensatie au clasa energetica A si o durata de viata de 7 ani,iar Pompele de caldura au clasa energetica A++,produc incalzire si apa calda +racire,i au si durata de viata de 20 de ani si merg pana la-25 grade afara cu o temperatura a agentului termic de 55 grade sau 80 grade.Deci…investiti inteligent !

Blog de Instalatii - 3 years ago Reply

Multumim pentru parerea ta Marius.
Sunt multi beneficiari interesati de pompe de caldura, dar nu sunt bine informati in domeniul acesta.
Poti sa ne dai cateva detalii pe scurt, ce ar trebui sa faca un viitor beneficiar de pompa de caldura, incepand de la proiect, si ce costuri estimative sunt?

marian - 3 years ago Reply

vrajeala si prosteala pe fata !

  Marius - a couple of years ago Reply

  Nu am mai intrat pe blogspot de ceva timp și acum am văzut reticenta ta.
  Iti atașez un clip din aceasta iarna de la un montaj executat de noi.Casa de 150 mp.Pompa instalata ROTEX aer-apa 8 kw.
  Instalatie de incalzire prin pardoseala.Dacă vrei pot sa-ți trimit consumul electric din aceasta iarna.Doar pt info,nu încerc sa conving pe nimeni.Și cam intr-o luna clientul apasă un buton și va avea rece în toată casa fără sa sufle nici un aer condiționat. Observatie: Acesta este numai un exemplu.Pentru cei interesați am exemple reale din Romania”Timisoara,Bucuresti,Suceava

Blog de Instalatii - 3 years ago Reply

Domnule Marian, la ce va referiti?

  Marius.S. - a couple of years ago Reply

  Se refera lafaptul ca centralele cu condensatie sunt eficiente la apartamente si case cu suprafata de locuit mai mare de 100m/patrati,pentru cei (majoritatea)cu apartamente mai mici ar trebui sa monteze calorifere mari cit peretele si pe toti peretii ca sa devina eficient circuitul de condensare,,,,,,,dar bine inteles ca asta ati uitat sa o mentionati,,,,doar e un detaliu foarteeee putin important,,,,,????nu???voi continuati sa ii periati pe homo-homo (sapiens) de la m,,-UE,in loc sa fiti adevarati pofesionisti si informati corect oamenii. Un pic de bun simt domnilor,nu mult,doar un pic si veti fi apreciati de toti.Numai bine va doresc.

gheorghiescu andrei - 3 years ago Reply

Ma intereseaza daca aveti ceva informatii referitor la obligativitatea existentei acelui orificiu de ventilare in incaperea in care a fost instalata o centrala de apartament, daca astuparea lui impiedica certificarea centralei de catre furnizorul de gaze, eventual trimitere catre un normativ ce face referire la acest aspect. Ce am gasit eu face referire la asa ceva, dar in acelasi timp conditioneaza existenta lui de volumul incaperii, informatia este totusi dinainte de 2008 deci probabil lucrurile s-au mai schimbat intre timp.

Alin Prelipceanu - a couple of years ago Reply

Buna seara,

Detin o centrala Vaillant clasica noua pe care doresc sa o folosesc pentru o instalatie noua. Spuneti-mi aceasta centrala se mai poate autoriza si monta ? Multumesc.

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua Domnule Alin,
  Puteti monta si autoriza fara probleme centrala termica.
  Este reglementat prin lege sa nu se mai importe modelele vechi de centrale termice conventionale. Deci firmele de instalatii nu mai pot trece la vama cu ele, sau daca trec, risca apoi sanctiuni mari.
  Pentru cele care exista pe piata sau in stocul magazinelor, nu sunt restrictii.

  mihai - a couple of years ago Reply

  acel orificiu trebuie sa asigure ,,aer de compensare”
  nu inteleg de ce a fost legat de centrala termica ,aceasta functionind cu aer din exterior,chitul de evacuare este tub in tub.Ventilarea bucatariei,functionarea hotei,ar fi singura utilitate.acest orificiu alimenteaza cu aer rece apartamentul datorita diferentelor de temperatura (,,curentul”)anulind efectul garniturilor geamului termopan care prin constructie scadea pierderea de caldura prin neetanseitati (contur de fereastra)
  cu stima

Florin - a couple of years ago Reply

Salut,profesore, am si eu o dilema,doresc sa montez o centrala termica pe gaz te rog limpezestemi gandurile si recomanda-mi o centrala buna si radiatoare otel, suprafata casei 160metrii patrati,deci ceva de la 30kw in sus .
Cu mult respect te salut.O zi faina sa ai!

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua,

  Puteti folosi o centrala de 28 de kw.
  Iar ca marca, depinde de buget. Puteti alege intre Vaillant, Viessmann, Ariston.

  mihai - a couple of years ago Reply

  la alegerea radiatoarelor trebuie sa calculezi necesarul pentru fiecare camera.Volumul camerei x 50w/mc.rezulta o valoare
  fiecare model de radiator are in specificatie puterea termica in functie de agentul termic 90/70 sau 55/45
  iei de baza valoarea indicata pentru 55/45.rezulta un radiator ex;22 x 600 x 1400 ,cumperi intotdeauna22 x 600 x1600
  faci suma de necesare si rezulta marimea centralei la care foarte multi adauga 9-12kw pentru preparare acm.
  nu trebuie exagerat pentru ca centralele de apartament nu produc in acelasi timp acm si caldura.
  foloseste robineti termostatati obligatoriu mai putin la portprosopul din baie.
  centrala nu se opreste in perioada oct-aprilie ( pentru caldura pierduta consumi in plus )
  temperatura de lucru centrala 45-50 grade
  cu stima

  Marius - a couple of years ago Reply

  Vă recomand centrala ROTEX GCU Compact 324 Biv (incalzire+apa calda+presispunere pt solar (fie presurizat fie cu Drain back)
  dacă veți conecta pe viitor panouri solare.

  Dacă doriți sa aveți incalzire + racire + apa calda va recomand centrala ROTEX HPU Hybrid la care factura lunara iarna este mai mica cu 30% fata de cea mai buna care o găsiți pe piața.
  În ambele situații puteți folosi radiatoare.
  În a doua situație fiindca aveți și răcire trebuie ca instalatia de incalzire sa fie pregătită si pentru racire (de exmplu sistem de incalzire/racire în tavan)
  Dacă doriți detalii vi le putem oferi

Nicolae Daniela - a couple of years ago Reply

Buna ziua, as dori sa stiu daca este mentionat undeva faptul ca este interzisa incastrarea centralei termice in mobila de bucatatie. Va multumesc!

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua,

  Pentru fiecare centrala termica, producatorul recomanda un spatiu necesar pentru service in jurul centralei.
  Acest loc trebuie sa fie liber pentru ca inginerul de service sa poata desface carcasa centralei si sa aiba acces componentele din interior.
  Verificati in instructiunile de montaj ale centralei termice, ce spatiu este necesar sa fie lasat liber.

Doina - a couple of years ago Reply

Am centrala Ariston cu tiraj normal. Trebuie sa fac verificarea periodica , iar cei care se ocupa m-au anunțat ca trebuie sa o schimb deoarece nu se mai face revizie la tipul ăsta de centrale și ca pana în toamna sa cumpăr alta. Întrebarea mea este dacă e normal așa ceva având în vedere ca centrala este în perfecta stare de funcționare. Mulțumesc.

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Este bine sa mai cereti o parere la o firma autorizata ISCIR.

constantin - a couple of years ago Reply

buna ziua dv specialistilor…..ma numesc Constantin din Brasov si locuiesc la o garsoniera de 24 mp la parterul unui bloc, iar sub garsoniera, un fel de demisol(are cca 0,5m deasupra solului ca inaltime si este prevazut cu doua vitrari de cca 0,35mp fiecare pe directie opusa), detin o boxa(beci) in aceasi suprafata cat garsoniera, respectiv 24mp si doresc sa,mi instalez si eu o centrala termica ptr aceasta garsoniera, insa datorita faptului ca bucataria este mica doar 8mp si este ff aglomerata, as dori ca aceasta CT de apartament de 24 kw sa o montez in beci la demisol, imediat sub bucatarie, iar kitul de admisie/evascuare gaze sa,l scot prin pardoseala de la bucatarie pana la un nivel de cca 2,50ml. Accesul in boxa il am printro usa direct din bucatarie pe o scara interioara din lemn.
Asadar, intrebarea mea este, catre cei cunoscatori, daca conditiile legale imi permit sa montez aceasta CT in acest loc indicat mai sus si astfel sa pot obtine autorizatia necesara in acest scop?. Eu am studiat ceva articole pe net in acest sens dar doresc si parerea dv, o confirmare sau infirmare in plus ar fi bine venita.
in asteptarea rasp dv profesionist, eu va multumesc anticipat.

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua,

  Pentru a monta centrala termica, ar trebui sa aveti mai intai proiectul de gaz facut.
  Deci luati legatura cu o firma de gaz, ca sa verificati daca se poate monta un consumator in acel spatiu.
  In principiu, ar trebui sa aveti suprafata vitrata si o aerisire.

m.g - a couple of years ago Reply

De ce se ocoleste a spune ca centralele termice cu condensare functioneaza efficient doar la temperatura agentului sub 50 grade Celsius. Peste aceasta temperatura functionarea este identica cu centrala fara condensare.
De aici si observatia , corecta , a d-lui Marius S. ca la centralele cu condensare trebuie majorata suprafata radianta a radiatoarelor cu cel putin 50 %. De ce nu se spune si despre acest aspect??? In loc de un radiator de 22x600x1200 trebuie sa instalezi unul de cel putin 22×600 x1800 .Concluziile le trage fiecare …

Ionel - a couple of years ago Reply

Salut,
Daca in cumpăr centrala termica din alta tara din comunitatea europeană,noua cu garanție și factura o pot monta in Romania.

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua,
  Puteti sa montati centrala in Romania.
  Doar ca nu veti beneficia de garantie pentru ea.
  Gasiti centrala mai ieftina in alta tara?

Ochian Marioara - a couple of years ago Reply

Bună ziua! Dețin o garsonieră de 30 m pătrați și aș dori sa -mi instalez centrală pe gaz.Ce șanse am sa îmi aprobe debranșarea in condițiile in care sunt racordată la sistemul termic centralizat?

DAN RAZVAN - last year Reply

Buna ziua ….am cumparat o centrala Viessmann cu condensare si am avut parte de un soc la punerea in funciune.Am aflat ca la tipul acesta de centrale sunt obligata sa fac o verificare in fiecare an si care ma costa 270 de lei si o data la 2 ani ISCIR Ce vreau eu sa va intreb , asa este legea sau fiecare isi fac legile ?Daca este asa , sincer imi pare rau ca am ales tipul acesta de centrala

  Blog de Instalatii - last year Reply

  La fiecare centrala este la fel.
  Revizia este recomandat sa se faca anual. Este similara cu revizia de la masina.
  Iar autorizatia de functionare ISCIR se face la 2 ani.

Arin - 6 months ago Reply

In Romania legile nu stau chiar asa si toate discutiile cum ca nu ai voie sa mai montezi centrala termica fara condensatie sunt false. Uniunea europeana a impus erp-ul, cei de la Iscir au informat personalul tehnic autorizat, in 2015, dar ce sa vezi, in 2019 ne au spus ca defapt a fost o greseala si ca legea care trebuia abrogata, in Romania, care permite montajul centralelor normale, nu a fost abrogata. Imi scapa numarul acum. Deci, pana nu o sa faca ceva guvernul nostru mult iubit … in Romania se pot monta centrale termice de tot soiul. O sa incerc sa gasesc si legea respectiva. Cine vine si zice ca nu ai voi sa mai detii sau sa montezi, face un abuz.

Leave a Reply: