- in Termice
- |
- 4 comments
20 De Sfaturi Utile Pentru Siguranta In Camera Centralei
Camera centralei sau camera tehnica este locul unde se monteaza centrala termica, boilerul, statia de dedurizare, hidroforul si alte masinari si aparate.
Pentru a fi sigura ca ai o casa sigura si confortabila, este important sa te asiguri ca verifici corespunzator camera centralei si sa urmezi niste reguli de siguranta.
La centralele cu puteri de sute de kilowati, este un operator sau fochist in sala cazanelor responsabil de procedurile de prevenire a incendiilor si exploziilor. Este un rol foarte important pentru ca buna functionare a instalatiei se bazeaza pe buna functionare a cazanelor.
Operatorul din sala cazanelor trebuie sa fie special instruit pentru a fi la curent cu reglementarile legii si caracteristicile de securitate ale zonei. Sunt necesare cunostinte dintr-o varietate de subiecte cum ar fi: instalatii de gaz natural, certificari si prescriptii ISCIR, norme de montaj ale cazanelor si altele.
In afara de aceste lucruri, trebuie sa aiba in vedere si alte aspecte legate de cladire, de echipamentele de siguranta din camera centralei, de usile camerei tehnice.
Toate acestea trebuie inregistrate in registrul jurnal de intretinere de opratorul RSVTI.
Un operator RSVTI este persoana Responsabila cu Supravegherea si Verificarea Tehnica a Instalatiilor care intre sub incidenta ISCIR si pentru obictivele din administrare.
Cel mai important aspect al operatorului este de a se asigura ca urmeaza un ghid de siguranta pentru camera tehnica a centralei ca sa protejeze toti oamenii din apropiere si sa asigure siguranta si utilizarea eficienta a cazanului.
Asta va preveni o potentiala explozie in camera centralei si da sfaturi pentru ce este de facut in caz de urgenta.
In scopul de a preveni accidentele si incendiile, operatorul camerei tehnice a centralei trebuie sa inteleaga ce poate provoca, sustine si opri oricare din incidentele ce pot sa apara.
Fiecare camera a centralei are propriul set de proceduri de urgenta ce trebuie urmate si respectate.
Ghidul prezentat mai jos cu sfaturi utile pentru a tine camera centralei in siguranta, ofera cateva reguli de siguranta de baza pentru operatorul din camera centralei.
Reguli comune in camera centralei (camera tehnica) indiferent de marime.
1. Poarta in orice moment imbracamintea si pantofii ceruti pentru a se folosi in instalatie .
2. Verifica daca firma ta de asigurare ofera un serviciu de inspectie a instalatiei. Profita de acest serviciu pentru a avea o a doua opinie asupra pericolelor ce pot sa apara.
3. Materialele combustibile sau combustibilul sunt componenta principala in initierea si sustinerea unui incendiu. Din cauza asta, toate carpele de ulei, deseurile si materialele combustibile, trebuie depozitate in cutii sigure. Daca exista scurgeri, trebuie curatate imediat folosind produsele corecte si orice deseu trebuie eliminat.
4. Operatorul trebuie sa cunoasca locul supapelor de siguranta ale centralei termice si sa le verifice regulat pentru a se asigura ca sunt in stare buna de functionare.
5. Daca se intampla un incident acesta trebuie raportat imediat cu detalii despre data, ora cand s-a produs, numele persoanelor implicate, care a fost prejudiciul si de ce s-a intamplat accidentul. Indiferent de natura acidentului trebuie raportat si inregistrat.
6. Operatorul trebuie sa stie unde sunt amplasate toate stingatoarele de incendiu din camera centralei si din instalatie si care ar trebui folosite pentru diferite tipuri de incendiu. Acestea trebuie verificate periodic.
7. Operatorul centralei termice trebuie sa fie constient de diferitele tipuri de clase de incendiu.
- Clasa A sunt incendii care ard materiale care contin carbon, lemn, hartie si materiale textile
- Clasa B: foca care arde petrol, gaze naturale si grasimi.
- Clasa C sunt incendii electrice ale motoarelor sau transformatoarelor.
8. Trebuie purtat echipament de protectie corespunzator. Acesta include ochelari de protectie, manusi pentru manipularea obiectelor fierbinti, scuturi de mana cand se inspecteaza focul cuptorului.
9. Casca de protectie trebuie purtata daca te deplasezi in jurul camerei cazanului si daca exista riscul de a cadea obiecte ce te pot lovi. Trebuie purtati bocanci cu protectie de otel la degetele de la picioare pentru a proteja picioarele de a fi strivite de orice echipamente greu.
10. Sa nu folosesti mainile pentru a opri echipamentele in miscare. Intodeauna opriti si asigurati orice echipament ce trebuie examinat sau pe care se va lucra.
11. Echipamentele cum ar fi scarile cu tronsoane sau telescopice trebuie depozitate in mod corespunzator si verificate de uzura. Daca este risc ca ele sa fie instabile, nu trebuie utilizate, trebuie inlocuite. Nu incerca sa folosesti echipamente care nu sunt potrivite sau nu sunt facute pentru scopul dat.
12. Sculele de mana trebuie folosite cu grija, curatate si depozitate corespunzator. Acestea se vor transporta si depozita in cutii, nu se tin in buzunare. Nu trebuie lasate pe jos neglijent si in caz ca nu functioneaza corespunzator se vor inlocui.
13. Daca este nevoie sa se scoata o componenta a centralei, sau o pompa de circulatie, vas de expansiune, se va opri inainte centrala si se vor inchide robinetii.
14. Daca trebuie inlocuit sau curatat orice echipament, sa te asiguri ca este identificat corespunzator si este sigur inainte de a-l atinge. Verificati intodeauna daca a fost inchis corect si este pregatit de folosire inainte de a incepe orice lucrare.
15. Asigura-te ca echipamentul este oprit in siguranta inainte de a incerca sa-l repari sau sa-l cureti. Inainte de repornire, verifica ca piesa inlocuita sau verificata este montata corect.
16. Daca se lucreaza in camere cu umiditate mare, folositi iluminare cu tensiune scazuta.
17. In caz de urgenta pastreaza-ti calmul, indreapta-te catre iesirea de urgenta si nu alerga. Operatorul cazanului trebuie sa actioneze rapid si sa evalueze situatia inainte de a decide ce actiune va face.
18. Echipamentele cu parti in miscare, trebie atinse sau sau lucrat cu ele doar in caz de urgenta extrema, in caz ca nu exista alte optiuni.
19. Toate conditiile nesigure sau problemele de functionare trebuie sa fie comunicate si rezolvate cat mai repede posibil.
20. Aceste reguli de siguranta de baza trebuie sa se aplice in orice camera de centrala cu cerinte de siguranta specifice fiecarei instalatii.
Acest ghid si set de reguli nu este un inlocuitor pentru pregatirea corespunzatoare si calificarea in lucrul cu centralele termice, instalatii sub presiune si proceduri de urgenta. Acesta este un ghid util pas cu pas care ajuta la promovarea sigurantei si constientizarea rolului unui operator.
Legaturi utile (click pe link pentru a merge spre magazin):
- Stingatoare de incendiu
- Scule pentru instalatori
- Truse de scule
- Echipament de protectie
- Pompe de circulatie