15 Mituri Despre Pompa De Caldura [Care Este Adevarul?]Pompa de caldura e mai greu de inteles decat o centrala pe gaz. Fie arata ca un frigider mare, fie ca o unitate externa de aer conditionat.

Dar tot mai multe case si blocuri noi aleg sa foloseasca pompe de caldura pentru incalzire si apa calda menajera.

La un moment dat si tu vei lua in considerare sa inlocuiesti centrala termica cu o pompa de caldura.

Si cu toate cresterile de pret la energie, o sa vrei sa fi sigur ca ai facut o alegere buna pentru casa ta.

Dar cum functioneaza pompa de caldura? Merge cand e foarte frig afara? Sunt zgomotoase? Sunt usor de intretinut?

In acest articol, Blog de Instalatii impreuna cu Trust Expert iti arata 15 mituri despre pompa de caldura.

15 Mituri Despre Pompa De Caldura [Care Este Adevarul]

1. Pompa de caldura merge in zonele reci?

In Suedia, acolo unde sunt facute pompele de caldura NIBE iernile sunt mai reci decat la noi.

Pompele de caldura NIBE si-au dovedit functionalitatea in toti anii de cand sunt folosite si sunt o solutie populara pentru incalzirea casei.

Testele arata ca in functie de model pompele de caldura pot sa functioneze eficient si la temperaturi de -15 grade celsius. Asa ca aceasta tehnologie este potrivita pentru climatele reci.

Pamantul are o temperatura constanta de circa 10 grade la adancime. Pompele de caldura sol apa sau apa apa pot fi folosite tot timpul anului, chiar si in lunile reci de iarna.

Pompa de caldura aer apa va avea o eficienta ce se reduce treptat cand scade temperatura de afara. Dar sunt inca capabile sa functioneze si sa extraga caldura din aerul de afara si la – 15 grade.

Pentru ca avem temperaturi constante in pamant, pompa de caldura sol apa poate sa mearga eficient tot anul, indiferent de vremea de afara.

In schimb pompa de caldura aer apa are o eficienta ce variaza direct in functie de temperatura exterioara. Pentru ca o astfel de pompa de caldura extrage caldura din aerul de afara.

Pompa de caldura merge in zonele reci

2. Pompa de caldura consuma mai mult decat o centrala pe gaz?

Aici este mai complicat sa-ti raspund. Pentru ca intodeauna depinde de conditii.

In general, o casa obisnuita cu izolatie buna va avea un cost la fel sau poate putin mai mare folosind o pompa de caldura aer apa fata de consumul centralei pe gaz.

Factorii de care depinde comparatia sunt:

 • tipul constructiei si izolatia termica
 • eficienta centralei termice (conventionala sau cu condensatie)
 • eficienta pompei de caldura
 • preturile de la gaz si curent electric care fluctueaza si cresc foarte mult.

Ca sa ai o instalatie de incalzire cu pompa de caldura eficienta, e important sa te sfatuiesti cu proiectantul si instalatorul inca din faza de constructie.

E bine sa poti folosi caloriferele cu agent termic de temperatura joasa. Sau mai bine sa ai incalzire in pardoseala sau ventiloconvectoare.

Pompa de caldura consuma mai mult decat o centrala pe gaz

3. Pompele de caldura sunt zgomotoase?

Pompele de caldura pot sa faca zgomot cand functioneaza, in mod normal in jur de 50 de decibeli. De exemplu, pompa de caldura aer apa NIBE S2125 este silentioasa avand doar 49 de decibeli.  

La 50 de decibeli avem zgomot moderat care nu este daunator pentru auzul uman. Este similar cu o conversatie obisnuita sau tastatul la un laptop. Sunetele intre 31 – 60 db sunt considerate linistite.

Cand este vreme foarte rece, pompa de caldura poate sa faca zgomot mai mare, pentru ca sistemul trebuie sa lucreze mai din greu. Dar asta se intampla doar in zilele reci cand sunt temperaturi sub nivelul de inghet. 

Acesta este unul din cele mai comune si raspandite mituri despre pompele de caldura. In ziua de azi pompele de caldura nu mai sunt atat de mari, butucanoase si zgomotoase ca atunci cand au aparut pe piata.

Pompele de caldura actuale si moderne sunt compacte si eficiente energetic. In interiorul casei fac zgomot la fel ca frigiderul tau.

Daca pompa de caldura aer apa se aude la interior, e posibil sa nu fie montata corect. Ar trebui sa nu auzi nimic inauntru de la ea.

Pompele de caldura sunt zgomotoase

4. Pompa de caldura aer apa trebuie montata langa casa?

Ca sa ai un sistem de incalzire eficient, e recomandat ca pompa de caldura aer apa sa fie montata cat mai aproape de casa posibil.

Pentru ca va necesita o lungime mai mica de tevi pentru a o conecta la sistemul de incalzire din interior.

Dar nu este obligatoriu ca unitatea externa a pompei de caldura sa fie montata pe un perete exterior al casei.

De fapt pompele de caldura aer apa pot avea unitatea externa montata pana la 20 de metri distanta de casa si tot sa poata merge eficient.

Nu prea merita sa o montezi departe de casa. Cu cat e distanta mai mare, cu atat mai mult va costa traseul de tevi si manopera sa fie montate.

Pompa de caldura aer apa trebuie montata langa casa

5. Orice pompa de caldura este buna?

Pompa de caldura va avea un efect benefic cand o montezi la casa ta. Te ajuta cu consum mic, eficienta energetica, si poti avea o casa nzeb sau chiar o casa pasiva.

Performantele pompei de caldura sunt bazate pe felul in care este ea construita, dar si pe sistemul de incalzire din casa.

Este important sa lucrezi cu profesionisti si sa ai sistemul montat de o firma specializata. O sa-ti las recomandarea mea mai jos pentru asta.

Un sistem de incalzire cu pompa de caldura este de multe ori mai bun decat sistemele alternative de incalzire.

Daca vrei un sistem de încălzire premium, iti recomand aceste modele de pompe de caldura. Sunt mii de unitati montate in Romania.

Pompa de caldura merge doar cu incalzire in pardoseala

6. Pompa de caldura merge doar cu incalzire in pardoseala?

Pompele de caldura aer apa si pompele de caldura sol apa sunt compatibile cu incalzirea in pardoseala si cu caloriferele. Dar este mai eficient sa le conectezi la incalzire in pardoseala.

Caloriferele mai mari aduc beneficii pompelor de caldura, pentru ca pot sa faca incalzire cu agent termic la temperaturi scazute.

Alt lucru important este sa ai izolatie buna la casa. Pentru ca minimizeaza pierderile de caldura.

Desi pompa de caldura e mai eficienta cand o folosesti cu incalzire in pardoseala, nu inseamna ca nu o poti folosi cu instalatia de calorifere obisnuita.

Chiar si cu caloriferele standard, poti in continuare sa ai beneficiile pompei de caldura cat timp te asiguri ca pierderea de caldura din casa e redusa la minim.

Pompa de caldura este scumpa si nu-mi permit

7. Pompa de caldura este scumpa si nu-mi permit

Costul initial al pompei de caldura poate sa fie mare. Dar beneficiile vor veni mai tarziu.

Chiar daca costul cu pompa de caldura si montajul ei sunt mari la inceput, costul cu incalzirea va fi mai mic cat timp o folosesti.

Daca vrei sa vezi pretul pentru pompa de caldura si costul de montaj, foloseste acest calculator pentru pompa de caldura.

Pompa de caldura se monteaza doar la casele noi

8. Pompa de caldura se monteaza doar la casele noi?

Ce este atractiv la pompele de caldura, e faptul ca pot sa inlocuiasca centralele termice mai vechi la diverse tipuri de case. Se pot monta si la cladiri istorice sau blocuri de locuinte, nu doar la case noi.

Pompa de caldura aer apa se poate monta usor la casele ce se renoveaza. Dar si pompele de caldura sol apa se poat monta la casele existente.

Este recomandat sa ai un proiect termic pentru a avea un calcul cu necesarul de caldura 

La pompa de caldura sol apa iti trebuie spatiu in gradina pentru foraje sau serpentine ingropate.

Iar pompa de caldura aer apa are o unitate externa ca un aparat de aer conditionat si se poate pozitiona usor la casele in renovare.

Pompa de caldura trebuie sa mearga tot timpul

9. Pompa de caldura trebuie sa mearga tot timpul?

Comparand cu versiunile mai vechi, ultimele modele de pompe de caldura disponibile pe piata au putere termica mare si eficienta crescuta.

Daca ai o casa cu izolatie buna si montajul pompei de caldura este facut corect, va putea sa functioneze ca orice alt sistem de incalzire.

Poti sa o pornesti si sa o opresti de la termostat. Sau din aplicatia de pe telefon la produsele premium. Diferenta sta in viteza cu care pompa de caldura livreaza incalzire.

Pompa de caldura nu va incalzi instant casa. In schimb ea va incalzi treptat, in functie de modul de incalzire pe care este setata.

Pompa de caldura ocupa mult spatiu

10. Pompa de caldura ocupa mult spatiu?

Chiar daca pompa de caldura are multe componente externe, cum sunt serpentine, tevi, compresorul, nu ocupa chiar atat de mult spatiu.

 • La pompa de caldura apa apa colectorii sunt in foraje de apa la adancime
 • La pompa de caldura aer apa, unitatea de caldura este un pic mai mare decat unitatea de la aerul conditionat.

In interiorul casei, sistemul de distribuitie al incalzirii nu este cu mult diferit fata de cel folosit la incalzirea obisnuita cu centrala termica pe gaz.

Cand folosesti incalzire in pardoseala, e si mai putin spatiu folosit, pentru ca toate tevile vin prin podea.

Multe pompe de caldura NIBE au unitatea interna montata in bucatarie, sub scara sau pe hol. Ocupa putin spatiu si se incadreaza usor in decorul interior al casei.

Pompa de caldura face doar incalzire

11. Pompa de caldura face doar incalzire?

Un echipamente premium cum sunt pompele de caldura NIBE din Suedia, pot sa faca mai mult decat incalzire. Cu pompa de caldura poti sa faci:

 • incalzire,
 • racire,
 • apa calda menajera.

In zilele reci poti sa incalzesti casa, iar in zilele calde sa o racesti, cu aceeasi pompa de caldura

Ca sa poata face asta, pompele de caldura moderne au o valva reversibila care in functie de pozitia ei, va directiona agentul frigorific care este circulat prin sistem.

Mai mult decat atat, pot sa prepare si apa calda menajera. La fel ca o centrala pe gaz, va alimenta atat bucataria cat si baia cu apa calda atunci cand este nevoie.

Risipesti banii cu pompa de caldura

12. Risipesti banii cu pompa de caldura

Cand compari un sistem de incalzire obisnuit cu o pompa de caldura poti sa economisesti pana la 30% la factura de incalzire.

Economia la consum depinde de cat de izolata este casa ta. Si daca folosesti incalzire in pardoseala, ventiloconvectoare sau calorifere.

In zilele foarte reci cu temperaturi sub -10 grade, o pompa de caldura aer apa poate sa nu fie la fel de eficienta ca o centrala in condensatie.

Dar aceste temperaturi le intalnim pentru maxim 1 sau 2 saptamani intr-un an, sau chiar mai putin.

In tot restul timpului, pompa de caldura isi scoate banii datorita COP-ului. Sigur nu este o risipa, pentru ca produce mai mult decat consuma.

Pompa de caldura nu se potriveste la orice casa

13. Pompa de caldura nu se potriveste la orice casa

Chiar daca circula acest mit, afla ca de fapt pompa de caldura se poate monta la aproape orice casa. 

Trebuie totusi sa tii cont de cateva lucruri atunci cand vrei sa montezi pompa de caldura.

 • Ai nevoie de ceva spatiu in gradina pentru pompa de caldura sol apa. Daca nu ai gradina mare, o pompa de caldura aer apa poate sa fie alternativa.
 • Sa ai izolatie buna la casa inainte sa montezi pompa de caldura. Minimul de izolatie este la peretii exteriori, tavanele, impreuna cu ferestre si usi de calitate.

Pompa de caldura are nevoie de mentenanta multa

14. Pompa de caldura are nevoie de mentenanta multa?

Pompa de caldura are nevoie de atentie si resurse financiare la inceput, mai ales daca este pompa de caldura sol apa sau apa apa.

Dar dupa ce este montata, nu trebuie sa faci prea multe pentru ea. Este mai sigura decat o centrala termica pe gaz, pentru ca nu arde combustibil.

La fel ca masina si ca orice centrala termica, are nevoie de mentenanta periodica. Odata pe an sau cel tarziu la doi ani, de preferinta inainte de sezonul rece.

Este foarte important sa faci revizia periodic ca sa te asiguri ca totul functioneaza asa cum trebuie.

NIBE VIP Installer BlogdeInstalatii.ro

15. E greu sa gasesti un instalator pentru pompa de caldura?

Sunt multe lucruri de luat in calcul cand montezi o pompa de caldura. Gasirea unui instalator profesionist este unul dintre ele.

Este bine sa compari 2-3 oferte si sa nu o alegi pe cea mai ieftina. Pentru ca ce este ieftin in general nu are valoare mare.

Vestea buna pentru tine este ca poti sa gasesti un partener de montaj NIBE VIP Installer. Asa vei avea o pompa de caldura montata profesionist, ca la carte.

Trust Expert are o retea de instalatori pentru pompe de caldura in toata tara. Sunt firme de instalatii cu experienta, specializate in echipamente NIBE Suedia.

Cu ei vor fi respectate cerintele de montaj, punere in functiune si service.

E greu sa gasesti un instalator pentru pompa de caldura

Concluzie

In anii urmatori, pompele de caldura vor deveni obisnuinta in casele din Romania. Deja in ultimii doi ani cererea pentru ele aproape ca s-a triplat.

Dupa ce ai citit aceste mituri despre pompele de caldura, sper ca vei fi mai convins si tu sa folosesti una in viitor.

Daca vrei sa primesti o oferta de pret personalizata, trimite o cerere de oferta aici (cu mentiunea de la Blog de Instalatii).

Trust Expert pompe de caldura sau panouri fotovoltaice NIBE

Despre Trust Expert

Au inceput inca din 1993 cu o reprezentanta in Piatra Neamt. S-au extins continuu si au castigat increderea clientilor.

Apoi s-au impus ca experti in centrale termice, climatizare, instalatii termice si proiectare. Se transforma si se adapteaza pentru a raspunde nvoilor clientilor.

Trust Expert este reprezentanta in Romania pentru Nibe Suedia, Henco Belgia, Sabiana Italia.Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: