Sistemul de Panouri Solare cu Circulaţie Naturală AristonSistemul de panouri solare cu circulaţie naturală Ariston

Sistemul de încălzire cu panouri solare cu circulaţie naturală mai este cunoscut şi sub denumirea de sistem solar de tip termosifon.

Este compus dintr-unul sau două colectoare solare, care sunt conectate în mod direct la un rezervor de apă caldă menajeră. Este cel mai simplu sistem de încălzire a apei pentru locuinţă şi nu generează costuri suplimentare.

Ariston Thermo Romania are un panou solar de înaltă performanţă despre care vom află detalii mai jos:


Panouri solare cu circulaţie naturală Kairos Thermo HFSistemul de panouri solare cu circulaţie naturală Ariston

 • Certificat solar Keymark
 • Asigura apă caldă la temperaturi ridicate
 • Montaj uşor
 • Cantitate maximă de apă caldă menajeră în funcţie de radiaţia solară

Click pentru detalii


Cum funcţionează panourile solare cu circulaţie naturală?

 1. Sistemul de încălzire a apei de tip termosifon este alcatuit dintr-un rezervor (boiler) şi un colector solar care este conectat la acesta.
 2. Transferul agentului termic între cele două module este guvernat de un principiu fizic cunoscut (densitatea apei calde este mai scăzută decât cea a apei reci). În locul pompei (precum în cazul panourilor solare cu circulaţie forţată), diferenţa de densitate dintre rece şi cald este utilizată ca energie de propulsie. Aşa se explică şi denummirea de sistem solar tip termosifon. Pentru a putea fi funcţional, generatorul de căldură (colectrorul solar) trebuie să fie amplasat dedesubtul consumatorului de căldură (rezervorul).
 3. Agentul termic de încălzire este încălzit în interiorul colectorului solar. Datorita principiului fizic conform caruia “ fluide de temperaturi diferite au densitate diferita” rezulta o circulatie de flux fara mijloace mecanice.
 4. În interiorul cilindrului, agentul de încălzire transferă căldura sa către cel înmagazinat în rezervorul de apă caldă menajeră şi apoi, odată răcit, cade către cel mai scăzut punct al circuitului din colector.

Pe măsură ce apa care s-a încălzit îşi mareşte volumul, iar forţa gravitaţională trage în jos moleculele de apă rece, care sunt relative mai grele, moleculele de apă încălzită se ridică.

Instalare uşoară

Sistemul solar de tip termosifon nu necesită nici pompă, nici un controler, ca în cazul încălzirii cu panouri solare cu circulaţie forţată.

Apa rece de la reţea sau hidrofor curge direct în rezervorul de pe acoperiş. Apa încălzită de la razele solare curge din rezervorul de pe acoperiş ori de câte ori apa este folosită de către cei din locuinţă.

Care sunt avantajele unui sistem de încălzire cu panouri solare cu circulaţie naturală?

 • Este unul dintre cele mai simple sisteme,
 • Zero costuri de energie electrică;
 • Întreg ansamblul este amplasat exterior, pe acoperiş, fără a exista niciun element dispus în interiorul locuinţei;
 • Este o investiţie care nu necesită costuri ridicate.

Funcţionarea sistemului depinde de modul de dispunere al boilerului (deasupra panourilor solare) şi de existenţa unei presiuni constante (fără pierderi de presiune sau cu mici scăderi ale presiunii).

Care sunt dezavantajele unui sistem de încălzire cu panouri solare cu circulaţie naturală?

 • Potenţiale pierderi de căldură la suprafaţa bolierului, care este amplasat în mediul exterior;
 • Prezintă riscuri în zonele cu o climă instabilă. Pe timp de iarna exista pericolul de inghet si trebuie golit.

Dacă sunt ingnorate aceste aspecte (care nu deranjează decât din punct de vedere estetic), avantajele oferite de acest tip de încălzire sunt mult mai importante.

Instalarea şi mentenanţa unui sistem termosifon

Instalarea şi mentenanţa unui sistem solar cu circulaţie naturală trebuie:

 • Să fie efectuată de către un instalator profesionist sau de către o echipă autorizată;
 • Să fie asigurată suprafaţa de lucru şi verificată structura de rezistenţă a acoperişului;
 • Să fie verificate conexiunile şi elementele de legătură dintre piesele sistemului;
 • Să fie verificate de către personal autorizat anual.

Unghiul de înclinare la panouri solare

Sistemele cu panouri solare cu circulaţie naturală funcţionează cel mai bine la un unghi de înclinare între 20 ̊ – 45 ̊.

Atenţie sporită la apa fierbinte!

Datorită naturii sale şi lipsei controlului termostatic trebuie să se acorde o atenţie sporită atunci când este instalat, dar şi când se efectuează verificările periodice.

Concluzie

Un sistem solar de tip termosifon de încălzire a apei este una dintre cele mai curate şi mai eficiente opţiuni de încălzire din punct de vedere energetic.

Graţie beneficiilor oferite şi faptului că se utilizează energie regenerabilă, acest tip de sistem este ieftin şi constituie o soluţie a viitorului pentru încălzirea apei din locuinţe.Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: