Pot Monta Pompa De Caldura, Daca Am Centrala Pe Gaz?Pompele de caldura se folosesc de mai multi ani pentru a incalzi casele noastre.

Prima pompa de caldura apa apa a fost facuta incepand din 1940. 

Totusi centralele pe gaz au dominat piata sistemelor de incalzire centrala.

Dar se va schimba asta vreodata? Sau si mai bine, putem sa le folosim impreuna pentru o perioada, intr-un sistem hibrid de incalzire?

In acest articol nou, Blog de Instalatii iti prezinta sistemele hibrid de pompa de caldura NIBE aduse in Romania de Trust Expert

Pot Monta Pompa De Caldura, Daca Am Centrala Pe Gaz

Centrala cu pompa de caldura

Un sistem hibrid care foloseste doi combustibili combina un sistem traditional pe gaz (sau electric, lemne, peleti) cu o sursa de energie regenerabilă ca pompa de caldura.

Daca stai la casa si te gandesti sa schimbi centrala termica cu o pompa de caldura in curand, sistemul hibrid care le foloseste pe amandoua este perfect.

Un sistem hibrid de incalzire format din centrala pe gaz si pompa de caldura ofera beneficiarilor familiaritatea centralei pe gaz, impreuna cu eficienta energetica a pompei de caldura.

Sistemul schimba automat intre cele doua surse, in functie de care poate sa livreze cea mai buna eficienta la momentul respectiv.

De exemplu, daca ai centrala termica pe gaz, si montezi un sistem cu pompa de caldura NIBE, automatizarea NIBE devine master-ul instalatie. 

Va controla tot timpul cand functioneaza pompa de caldura si cand functioneaza centrala pe gaz, dupa reguli facute de tine.

Centrala cu pompa de caldura

Cum functioneza sistemul de incalzire hibrid?

O pompa de caldura aer apa sau apa apa, extrage caldura din afara casei si o foloseste pentru a incazi casa pe timp de iarna si sa faca apa calda menajera.

Putem folosi tot anul pompa de caldura si vor fi mai eficiente in sezonul cald.

Centrala pe gaz e mai eficienta in lunile reci de iarna.

Sistemul de incalzire cu pompa de caldura si centrala pe gaz, monitorizeaza temperatura din exterior si alege automat cea mai eficienta optiune.

De exemplu cand temperatura exterioara este de 2 grade celsius sau mai mult, pompa de caldura va functiona pentru incalzirea casei cu energie regenerabila. In acest timp centrala pe gaz nu va merge.

Cand scade temperatura sub minus 5 grade, automatizarea va comuta catre centrala pe gaz. Asa vei avea mereu confort si eficienta, in timp ce mentii costurile cu incalzirea la minim.

Cum functioneza sistemul de incalzire hibrid

Am centrala pe gaz, pot sa montez si pompa de caldura?

Probabil ca te intrebi daca poti sa folosesti pompa de caldura impreuna cu centrala pe gaz pentru incalzire, inloc sa alegi doar una din ele.

Raspunsul este da. Nu trebuie sa te bazezi doar pe pompa de caldura daca nu vrei asta.

La noi in Romania temperaturile exterioare pot sa fie destul de scazute in unele localitati, si putem avea pentru mai multe saptamani -15 grade celsius sau chiar mai putin de atat.

Cand temperatura exterioara scade foarte mult, unele pompe de caldura isi reduc eficienta, mai ales pompele de caldura aer apa.

Chiar daca pompa de caldura poate sa incalzeasca casa si la -20 de grade celsius, s-ar putea sa nu o faca foarte eficient. 

In schimb poti sa folosesti amandoua sistemele de incalzire in mod hibrid, incalzind cu centrala termica pe gaz in zilele mai friguroase.

Am centrala pe gaz, pot sa montez si pompa de caldura

De ce pompe de caldura?

Pompele de caldura consuma doar curent electric si au impact minim asupra mediului. Caldura pe care o extrag din pamant sau din aer este energie gratuita si se reinnoieste continuu in mod natural.

Sunt doua tipuri de pompa de caldura pe care sa le integrezi intr-un sistem de incalzire hibrid: pompa de caldura apa apa si pompa de caldura aer apa.

De obicei se folosesc la sistemele hibride de incalzire pompe de caldura aer apa pentru ca acestea nu necesita prea mult spatiu exterior, sunt mai simplu de montat si pretul total este mai mic.

Pompa de caldura sol apa

O pompa de caldura sol apa extrage caldura din pamant prin foraje de apa sau serpentine orizontale in pamant sau in lacuri.

Agentul termic trece prin tevi si extrage caldura din sol pe care o transfera prin schimbatorul de caldura. Produce apa calda pentru incalzire si apa calda menajera.

Pompa de caldura aer apa

O pompa de caldura aer apa seamana cu o unitate exterioara de aer conditionat montata in afara casei care extrage caldura din aer. 

Poate functiona si la -25 de grade celsius, dar depinde de model si de producator. 

Caldura extrasa din aer produce agent termic si apa calda menajera.

Pentru a alege pompa de caldura potrivita pentru tine, intra aici si foloseste configuratorul.

Pompa de caldura sol apa nibe

Pompa de caldura aer apa

Cat de eficienta este incalzirea hibrida?

Eficienta energetica este unul din avantajele majore ale sistemelor hibride de incalzire.

Primesti ce este mai bun de la amandoua tehnologiile si ar trebui sa vezi o reduce a facturilor de incalzire.

Cea mai eficienta centrala pe gaz poate functiona la eficienta in jur de 92%.

Asta inseamna ca pentru fiecare 100 de lei pe care-i platesti pe gaz, doar 8 lei sunt irositi.

Pompa de caldura functioneaza consumand electricitate, dar pentru fiecare 1 kilowat pe care-l consuma, produce pana la 3 kilowati. 

Asta o face sa fie pana la  300% eficienta in functie de model. 

Cat de eficienta este incalzirea hibrida

Centala electrica cu pompa de caldura

Sistemul hibrid inseamna sa ai o pompa de caldura impreuna cu alta sursa de incalzire cum sunt centrala pe gaz, centrala electrica, centrala pe lemne, centrala pe peleti.

In acest caz centrala pe gaz sau centrala electrica va fi folosita pentru incalzire in perioadele cand pompa de caldura nu poate sa incalzeasca singura sau are eficienta scazuta.

Cele doua sisteme merg in tandem pentru a-ti da caldura intr-un mod eficient folosind cat mai multa energie regenenerabila.

Nu trebuie sa te bazezi doar pe pompa de caldura. Poti sa pastrezi si centrala pe gaz, iar cele doua pot sa functioneze impreuna.

Centala electrica cu pompa de caldura

Sisteme hibride cu pompa de caldura NIBE

Acum poti sa pastrezi centrala pe gaz ca backup. Automatizarea NIBE va folosi inteligent si pompa de caldura si centrala pe gaz cand este nevoie.

Cu automatizarea de la pompele de caldura NIBE, poti sa integrezi alte surse de caldura: centrala pe gaz, lemne, peleti, electrica, motorina.

Ai control din automatizare si functionarea lor este automata dupa setarile tale, nu e necesar sa le pornesti pe rand.

De exemplu din automatizare poti sa setezi ca la -5 grade sa se opreasca compresorul de la pompa de caldura si sa porneasca automat centrala pe gaz.

Printr-un contactor centrala pe gaz va primi comanda de pornit de la automatizarea pompei de caldura NIBE iar cand temperatura creste se va opri.

Sisteme hibride cu pompa de caldura NIBE

Centrala termica cu pompa de caldura NIBE

O alta varianta folosind modulul de control NIBE SMO S40  este sa faci programare orara. 

Ziua poti sa faci caldura cu pompa de caldura si poti avea si aport de la panourile solare fotovoltaice. Noaptea cand nu ai productie de la panourile solare sa incalzesti folosind centrala termica.

Daca ai centrala termica si montezi o pompa de caldura NIBE, automatizarea NIBE devine ‘’master’’ si controleza 

  • cand va functiona pompa de caldura si
  • cand va functiona centrala pe gaz.

Avantajul acestui sistem cu pompa de caldura de la NIBE este ca nu-ti mai trebuie automatizari performante care te costa multi bani ca sa cuplezi semi-automat sau manual functionarea surselor de caldura.

Centrala termica cu pompa de caldura NIBE

Exemplu de montaj #1

Intr-o locatie unde era montat o centrala termica pe gaz, s-a montat o pompa de caldura aer apa NIBE S2125 si controler NIBE SMO S40.

Avem un sistem hibrid comandat inteligent pentru functionare eficienta.

Acum nu mai trebuie sa schimbi complet centrala pe gaz. Pompele de caldura NIBE Suedia se pot instala usor la casele care au centrala pe gaz.

Functionarea este automata in functie de setarile pe care le vrei, in functie de temperatura exterioara sau programare orara. 

pompa de caldura aer apa NIBE S2125

controler NIBE SMO S40

Exemplu de montaj #2

Nu trebuie sa schimbi complet solutia de incalzire. Daca ai centrala pe gaz sau centrala pe peleti sau lemne, poti adauga o pompa de caldura NIBE.

Vei avea un sistem hibrid de incalzire eficient si economic pe timp de iarna.

De la automatizarea pompei de caldura NIBE poti sa setezi aditionalul prioritizat.

Tu alegi cum va functiona acest sistem hibrid de incalzire, in functie de necesarul de incalzire, in functie de timp, in functie de tariful de la gaz sau curent.

automatizarea pompei de caldura NIBE

pompa de caldura NIBE cu centrala electrica

Concluzie

Pompele de caldura sunt alese de tot mai multi proprietari de case noi. Daca ai o centrala termica, nu trebuie sa renunti la ea daca nu vrei.

Cu automatizarea de la NIBE, poti avea un sistem hibrid de incalzire care va merge pe combustibilul pe care-l vrei, atunci cand vrei tu.

Specialistii de la Trust Expert vand si monteaza zeci de sisteme saptamanal cu pompe de caldura NIBE.

Contacteaza aici Trust Expert pentru intrebari despre pompele de caldura NIBE si vei primi o oferta personalizata.

Trust expert pompe de caldura nibeClick Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: