Solar De Gradina [Schita Solar] Cum Construiesc Un Solar De Legume? 



Un solar de gradină este exact ceea ce îți trebuie. 

  • dacă ești unul dintre agricultorii care își vând produsele la piață și care își dorește să își extindă producția
  • sau daca faci parte dintr-o familie care dorește să își cultive propriile legume pe tot parcursul anului.

Imaginează-ți aceste solarii de grădina ca pe niște sere de gradina mai mici, ce nu trebuie încălzite. Si care pot prelungi perioada de creștere a legumelor în ambele direcții.

Vei avea producție in solarul de gradina atât primăvara devreme, cât și pe finalul verii. 

Aceste spații (sere solarii) pentru cultivarea și creșterea diverselor plante sunt folosite de grădinari pentru protejarea răsadurilor cultivate la interior.

Le plantează în prima parte a primăverii, acestea fiind protejate pe parcursul sezonului de dăunători. Si ajuta în același timp și la creșterea rezistenței și la extinderea perioadei de recoltare. 

De exemplu, în unele zone, serele și solariile de grădina le permit grădinarilor  se bucure de culturi chiar și în timpul sezonului rece. 

Grădinăritul în interiorul unui solar de grădina (cum sunt solariile de legume) poate fi asemanat cu relocarea terenului tău la mii de kilometri către sud, într-o zonă cu climă caldă.

Totul facandu-se cu o investiție minimă în materiale și timp mai ales daca alegi solarii ieftine, cum sunt de exemplu aceste modele.

Este o dovadă a faptului că poți obține rezultate avantajoase utilizând cea mai simplă formă de tehnologie pentru a face sere de gradina.

Solar De Gradina [Schita Solar] Cum Construiesc Un Solar De Legume BlogdeInstalatii.ro

Solar de legume pentru gradina

Poate că ți se pare că toate solariile de grădina arată cam la fel, ca un solar de legume. Dar adevărul este că pot fi construite într-o varietate de moduri și cu diferite dimensiuni. 

Unul dintre cele mai populare tipuri de solarii este cel care îți permite să stai în picioare în interior și să lucrezi cu plantele la fel ca într-o mică seră – numai că nu dispune de o sursă de căldură. 

Pentru cei interesați  construiască acest tip de solar de grădina pentru legume, vă sugerez să căutați cea mai buna folie pentru solar. Adica folie de solar din polietilenă de 120 microni pentru a acoperi un solar de gradina. 

Va rezistă mai mult decât materialele ieftine dinplastic și vor fi foarte utile pentru solariile de grădină în care vei avea paturi de răsaduri. 

Schiță construcție solar din lemn sau țeavă

În primul rând, vei avea nevoie de aceste materiale: țevi din PVC sau PPR (tip furtun pentru apă, dar rigide, nu flexibile), bare din fier beton și sârmă pentru grădina, cât mai rezistentă. 

În plus, o să fie necesar și câteva folii din polietilenă sau plastic mai solid, adica folie de solar.

Mai trebui capace pentru capetele țevilor, izolație pentru țevi, clești din plastic, coliere pentru prindere și niște clești din plastic (ceva mai mari). 

În ceea ce privește instrumentele de lucru pentru construirea de solarii de gradina vei avea nevoie de ferăstrău și de un ciocan. 

■ Amplasează barele din fier beton la distanțe egale de-a lungul patului de grădină. Distanțeaza-le la aproximativ 90 cm distanță unele de altele și asigură-te că sunt la aproximativ 15/20 cm deasupra solului. 

■ Apoi, trebuie  tăi în două țevile din PVC. Țevile ar trebui  fie suficient de lungi pentru a formă un semicerc, asigurându-te că sunt și suficient de înalte pentru ca plantele să se poată ridica cât mai sus în interiorul tunelului creat. 

■ Flexează țeavă până ia poziția de semicerc, apoi poziționează capetele în suporții barelor din fier beton. 

■ Trebuie  montezi un stâlp de rezistență pe centru pentru a face conexiunile între țevi (în partea superioară a solarului de grădină). Acesta va ajută la stabilizarea structurii și va împiedică prăbușirea foliei. 

■ Asigură-te că ambele capete ale stâlpului de rezistență sunt acoperite cu capace sau cu benzi solide, astfel încât  nu aibă margini ieșite în afară, care să rupă plasticul în cazul în care este vânt puternic. Apoi folosește colierele din plastic pentru a conecta toate țevile împreună. 

■ Acoperă solariul cu foliile de plastic având grijă să că această să acopere în mod egal țevile (așează niște pietre pe margini pentru a te asigura că nu intră vântul pe acolo). Folosește izolația pentru țevi ca să fixezi polietilenă pe acestea și pentru a evita frecarea (strânge izolația apoi cu clemele de prindere).

Interacțiunea dintre țevile din PVC și polietilenă poate provoca deteriorarea prematură a foliei. De aceea, ar trebui să aplici bandă de protecție pe întreagă suprafață a acestora.

Urmareste acest video pentru a vedea cum poti sa faci sere si solarii ieftine:

Solarii de vanzare

  • Solar de gradina 4×10 m, teava galvanizata – vezi pretul

Solar de gradina 4x10 m, teava galvanizata

  • Solar de gradina 2×5 m, teava galvanizata – vezi pretul

Solar de gradina 2x5 m, teava galvanizata

  • Solar de gradina 5×10 m, teava galvanizata – vezi pretul

Solar de gradina 2x5 m, teava galvanizata

Solar de grădină

Solariile pentru grădina sunt niște mini-sere realizate din țevi care sunt acoperite cu folii de solar din polipropilenă sau plastic transparent cu un singur strat (sau uneori două) și care sunt fixate cu diverse cleme. Sunt mult mai ieftine și mai puțin tehnice decât serele din sticlă. 

Genul acesta de sere si solarii profesionale oferă beneficii pe tot parcursul sezonului de creștere a legumelor și verdețurilor.

  • Primul dintre acestea este că oferă o bună protecție împotriva înghețului.
  • Reducerea intensității vântului asupra răsadurilor,
  • Condiții de creștere mai eficiente (umiditate mai bună) și
  • Concentrații mai mari de dioxid de carbon în interior de-a lungul sezonului.

Acestea reprezintă motivele pentru care vei beneficia de produse mai bune și de care vei avea parte pentru o perioadă mai îndelungată de timp.

Pentru grădinari, solare de acest gen, dar cu dimensiuni mari permit, de asemenea, plantarea răsadurilor mult mai repede în primăvară și cultivarea lor până iarnă târziu.

solarii oltenia, solarii Blogdeinstalatii.ro

Construcție solar ieftin

Solariile cu laterale rulante și umbrar din pânză oferă beneficii chiar și zonele în climă caldă, pentru că permite o protecție excelentă împotriva acțiunii razelor solare.

Cu toate că din punct de vedere structural sunt mai simple decât serele, solariile pentru grădină necesită planificarea din timp a modului de construcție și o întreținere ulterioară cât mai atentă.

Un exemplu în acest sens este cel pentru un solar care să reziste cât mai mult timp , caz în care construcția acestuia necesită detalii de construcție care necesită o aprofundare din timp.

Sunt de preferat acele construcții care îți permit să te bucuri de beneficiile acestora pentru anii următori, așa cum sunt cele prezentate aici.

Înainte de a începe, stabilește-ți în mod clar care sunt așteptările tale în ceea ce privește solariul.

Îți dorești doar un spațiu mic pentru a te bucura de câteva răsaduri timpurii? Ori te gândești la ceva de dimensiuni mari, în care să poți grădinări fără să fie nevoie să stai aplecat?

Iei în calcul să optezi pentru niște rulouri laterale pentru a regla căldura? Poți încorpora toate aceste caracteristici într-un concept care să poarte amprenta personală.

solar legume, solarii de vanzare blogdeinstalatii.ro

Folie pentru solar

Folosește folie de solar de plastic de cea mai bună calitate pentru seră sau pentru solarul tău de grădină. Chiar dacă scheletul de solar este una de mici dimensiuni.

Nu te lăsa păcălit de aspectul estetic al multor materiale de prin magazine. Pentru că este posibil doar să arate bine, dar, în realitate, o să se degradeze sub acțiunea razelor solare și să se rupă într-un an sau doi.

Cea mai bună opțiune pentru solarii este folia de solar de la 120 – 150 microni protejată UV. Îți va asigura pe puțin patru sau cinci ani de folosință, oferindu-ți liniște sufletească și eficiență termică mai performantă.

Te vei bucura de o durată de viață mai îndelungată și de un nivel de performanță mult mai bun, dacă utilizezi plastic dublu stratificat. Poți folosi două straturi de plastic peste cadru și să-l fixezi în niște cleme de prindere.

Utilizează ventilatoare electrice mici, eficiente din punct de vedere energetic, pentru a sufla continuu aerul în spațiul dintre straturi, pentru a le menține întinse.

Aerul dintre straturile de plastic acționează ca o izolație, sporind nivelul temperaturii interne atunci când este rece. În plus, plasticul dublu stratificat va beneficia de rezistență crescută în fața acțiunii vântului.

Amplasarea și orientarea solarului din grădină 

Orice solar necesită un loc plat, nivelat și bine drenat. Având în vedere că până și vânturile moderate exercită destul de multă forță asupra unui solar de gradina este nevoie să alegi o locație adăpostită de copac sau de alte construcții, dacă este posibil.

Deoarece excesul de căldură din interiorul solarului pe timpul verii va fi o problemă, orientează construcție astfel încât capetele să fie aliniate în bătaia vântului pentru a beneficia de o ventilație maximă.

Alege o locație cu un sol afânat, fără pietre, pentru a facilita ancorarea eficientă a structurii.

solar gradina, folie solar Blogdeinstalatii.ro

Concluzie 

Știu că în comerț sunt disponibile destul de multe modele de solare și mini-solarii, dar este la fel de simplu să-ți proiectezi propria construcție. Plus că poți să faci ceva din materiale reciclabile.

Caută uși și ferestre vechi din sticlă prin centrele de reciclare. Ramele solide pot fi folosite ca structuri permanente. Cu toate acestea, solarul de grădina este mai interesant în varianta portabilă.

Fie că îți plac legumele, florile sau verdețurile, un solaru de grădină îți permite să plantezi mai devreme și să recoltezi mai târziu decât ai crede.

 

Ce fel de plastic se folosește pentru solarii (folia de solar)? 

Folosește plastic de cea mai bună calitate pentru solarul tău chiar dacă este vorba despre o structură cu dimensiuni mici.
Nu te lăsa păcălit de aspectul estetic al multor materiale de prin magazine, pentru că este posibil doar să arate bine, dar, în realitate, o să se degradeze sub acțiunea razelor solare și să se rupă într-un an sau doi.
Cea mai bună opțiune pentru solariile de gradina este folia de solar incepand de la 120 microni, protejată UV.

Pot cultiva legume și verdețuri pe tot parcursul anului într-un solar de grădină? 

Un solari ieftin în curtea din spate îți poate oferi un mediu stabil și cald, unde poți cultiva plante tot anul. 
Solarii de gradina pot fi folosite, de asemenea, pentru a pregăti răsaduri pentru în sezonul de creștere, pentru că sunt unele plante, precum ar fi roșiile și ardeii, care pot fi plantate devreme și mai târziu răsădite în grădină.

De ce sa folosim solarii de legume?

Te ajută să extinzi perioada de recoltare a plantelor. 
Căldura din interior încălzește solul suficient pentru a susține creșterea plantelor. Solarul protejează plantele de vânt, îngheț, zăpadă sau gheață.

Este mai ieftin să construiești sau să cumperi un solariu? 

Mulți oameni vor crede că își pot construi propria seră sau solar la un cost mai mic decât dacă ar cumpăra un kit pentru instalare sau schelet de solar. Nu este neapărat așa. 
Dacă îți achiziționezi un kit de dimensiuni standard este posibil să îl găsești la un preț mai mic decât cât te-ar costa să asamblezi toate materialele de care ai nevoie. 

Cât costă construirea unui solariu pentru grădină? 

Construirea unei astfel de structuri costă între 500 – 2500 Lei sau ceva mai mult. De exemplu, un solar de 4×8 costă în jur de 2500 Lei. Vezi detalii in articol.



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: