Cum Aleg O Centrala Termica Ariston Pentru Casa?

Alegerea unei centralei termice pentru casa poate sa fie destul de dificila. Este recomandat sa te consulti cu instalatorul tau pentru a cere o opinie, ca sa-ti faci o parere despre bugetul necesar.

Ca si estimare generala, majoritatea caselor de marime mica (pana in 150 m2) cu pana la 10 calorifere si o baie, pot folosi o centrala termica de 24 sau 28 de kW.

Pentru o casa mare cu 3 – 5 camere, pana la 20 de calorifere si 2 bai, este necesara o centrala termica de 35 – 45 kW.

Pentru casele cu necesar mare de apa calda menajera, este recomandata montarea unui boiler pentru apa calda menajera. Acesta asigura acumularea necesara pentru a furniza un debit suficient de apa.

Cum Aleg O Centrala Termica Ariston Pentru Casa

Ce putere sa aiba centrala termica?

Puterea termica necesara pentru centrala depinde de numarul de camere si de volumul  casei.

Alege atent marimea centralei pentru ca poate avea un impact semnificativ asupra facturii de gaz.

Un alt lucru pe care vrei sa-l verifici este cat de eficienta este centrala termica. mai nou, centralele termice sunt clasificate cu pe o scara de eficienta de la A la G.

Centralele termice din clasa A sunt cele mai eficiente. Vezi mai multe detalii despre etichetarea energetica pe site-ul Ariston Romania.

Cumpararea unei centrale termice pentru casa

Eu iti recomand sa iei o marca recunoscuta de centrale termice. De exemplu Ariston sunt campioni la numarul de centrale termice vandute in Romania.

Asta inseamna o sustinere foarte buna a lor pentru serviciile post vanzare, si produse de exceptie.

In functie de momentul alegerii tale, poti sa primesti si buy-back pentru centrala termica veche.

De ce centrala termica in condensare?

Normele Europene au impus ca toate centralele termice noi sa fie centrale cu condensare. Aceste centrale termice sunt mult mai eficiente decat centralele termice clasice pentru ca:

 • Temperatura gazelor arse este mai scazuta – adica nu pierd caldura pe cos.
 • Produc mai putine noxe.
 • Au eficienta crescuta si aduc economii de pana la 35%.

Apa calda menajera

Trebuie sa te gandesti cat de multa apa calda menajera are nevoie casa ta in decursul unei zi. Daca ai mai multe bai si pot merge mai multi robineti in acelasi timp, o centrala termica instant s-ar putea sa nu fie potrivita.

Probabil ai nevoie de o centrala termica cu boiler, care are acumulare de apa si poate asigura necesarul in orice moment.

Concluzie

Alegerea centralei termice pentru casa nu este un lucru usor si sigur nu vrei sa gresesti la acest pas. O centrale termica prea mica sau prea mare poate inseman batai de cap si posibile probleme.

Foloseste acest ghid pentru alegerea centralei termice si vezi ce putere si ce model este  necesar.

sursa foto: socialdesignmagazine.com

Click Here to Leave a Comment Below

Marian - last year Reply

Buna ziua ,am o casa parter construita cu caramida brikston 25 cm,izolat pardoseala si tavan, cu suprafata utila 90 mp. , inaltimea interioara 2,6 m . Pentru incalzire as dori o centrala Atmos 25 kw cu gazeificare .Ce parere aveti ?. Multumesc.

Olga - last year Reply

Buna seara, Am iar o intrebare: ce ma sfatuiti sa folosesc ca si incalzire inpardoseala:sa merg pe plasa electrica si centrala electrica sau incalzirea prin pardoseala cu instalatie termica si centrala pe gaz. Va spun sincer nu prea ma simt confortabila cu centrala de gaz. Se intampla prea multe si sant speriata. Multumesc si sa aveti o noapte buna.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Doamna Olga,

  Recomandarea mea este sa folositi o centrala termica pe gaz.
  Si daca se incadreaza in bugetul dumneavoastra, si incalzire prin pardoseala.
  Nu are de ce sa va fie frica de gazul metan. Se monteaza elemente de siguranta cum ar fi detector de gaz si electrovana de gaz, care sesizeaza scurgerile daca este cazul.

B Bogdan - last year Reply

Buna ziua,

As dori sa achizitionez o centrala marca Ariston de 24kw (pentru a inlocui una mai veche tot de 24kw) si inca nu m-am hotarat intre Genus Premium Evo(aproximativ 3200 lei) si Genus One (aproximativ 3700 lei).
In baza informatiilor tehnice si a faptului ca Genus One e din generatia cea mai recenta, nu imi dau seama daca merita diferenta de pret dintre cele doua modele.
Un argument in favoarea celei mai scumpe este campania aflata in desfasurare care permite extinderea garantiei ptr modelul Genus One de la 3 la 5 ani fara costuri suplimentare; pe de alta parte, modelul mai ieftin este pe piata de cativa ani si pare a fi destul de fiabil (cel putin conform comentariilor detinatorilor).
Dumneavoastra ce ati alege si de ce? Va multumesc anticipat!

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Eu as merge pe garantia extinsa si pe modelul nou. E bine intodeauna sa fi asigurat.

   B Bogdan - last year Reply

   Multumesc ptr sfat. La acele argumente ma oprisem si eu, dar am crezut ca exista si altele mai amanuntite in ceea ce priveste partea tehnica.

Marian - last year Reply

Bună ziua… Ce puteți sa mi spuneți și care este părerea dvs despre centralele Candle. Va mulțumesc anticipat

Manole - a couple of months ago Reply

Buna ziua. Ce putere sa aiba centrala pentru:
– o casa de 100 mp x 2.5 m (250 m cubi)?
– un apartament de 100 x 4 mp (400 m cubi)?
Dupa ce criteriu se face calculul? Logic, primul este volumul care trebuie incalzit, nu? Ce putere trebuie per metru cub?
Va multumesc.

Leave a Reply: