Centrale termice electrice – avantaje si dezavantaje

Centrale termice electrice – avantaje si dezavantaje

Centralele termice electrice sunt o metoda de incalzire a apei calde printr-un sistem care foloseste doar energie electrica. O centrala termica tipica foloseste gazul pentru incalzirea apei, in timp ce una electrica poate fi folosita si in zone in care alimentarea cu gaz nu este posibila.

Intrucat centralele termice obisnuite se bazeaza pe arderea gazului pentru a genera caldura, centralele termice electrice se bazeaza pe energia electrica provenita de la reteaua de alimentare a proprietatii. Ele incalzesc cu ajutorul rezistentelor electrice din centrala. Apa devine tot mai fierbinte pe masura ce intra in contact cu rezistentele electrice. Dupa ce se incalzeste suficient este pompata in calorifere pentru a incalzi toate camerele.

Incalzirea cu centrale termice electrice este foarte populara pentru ca sunt considerate foarte eficiente. Acest lucru se datoreaza faptului ca centralele termice electrice nu se bazeaza pe arderea combustibililor fosili, precum gaz ori petrol, pentru a produce caldura. Asa ca nu exista nicio sansa ca in timpul arderii combustibilului, sa existe si pierderi de caldura.

Magazinul online Roinstalatii, unul dintre liderii pietei de instalatii, cu mii de clienti multumiti la activ, vine in intampinarea dumneavoastră cu informatii valoroase despre centralele termice electrice.

Avantajele centralelor termice electrice

 • Eficienta crescuta

O centrala termica traditionala, pe gaz, scapa de gazele reziduale prin evacuarea lor printr-un horn sau printr-un cos de fum. Pentru ca in cazul centralelor termice electrice nu este nevoie de un astfel de sistem, energia termica utila nu se pierde. O centrala termica electrica are astfel randament de 99%.

 • Nu trebuie sa fie racordata la retele comune

In anumite zone ale tarii oamenii nu au acces la conducte de gaz, motiv pentru care se folosesc foarte mult centrale termice electrice pentru ca sunt o alternativa perfecta pentru incalzirea locuintei si pentru asigurarea apei calde menajere.

 • Costuri reduse de instalare

Daca pe proprietatea dumneavoastra nu exista conducte de gaze, instalarea sistemului poate atinge costuri foarte ridicate, de zeci de mii de lei. O centrala termica electrica reprezinta, in acest caz, o solutie ieftina, intrucat nu necesita instalarea unor sisteme suplimentare.

 • Nu ocupa mult spatiu

Centrala termica electrica este perfecta pentru casele de mici dimensiuni, in care spatiul ridica probleme. Spre deosebire de centrala termica pe gaz, centrala termica electrica nu trebuie sa fie montata in apropierea unui perete exterior. Poate fi montata fara probleme in camere inchise, in debara, pe hol, si nu trebuie sa fie aproape de peretele exterior pentru ca nu are tubulatura de evacuare.

 • Mentenanta redusa

Centralele termice electrice nu au nevoie de revizii la fel de des precum cele pe gaz, servindu-si scopul ca orice alt aparat electric.

 • Sunt prietenoase cu mediu

Centralele termice electrice se bazeaza pe energie electrica, nu pe arderea de combustibil. Astfel ele nu aduc prejudicii mediului.

Dezavantaje pentru centrale termice electrice

 • Nu sunt ideale pentru casele mari

Centralele termice electrice pot incalzi o cantitate relativ mica de apa, motiv pentru care in cazul proprietatilor de mari dimensiuni sunt recomandate sisteme de incalzire conventionale. Pentru casele de locuit, de obicei se pot instala puteri electrice intre 6 – 28 de kw.

 • Costurile electricitatii

Pentru ca centrala termica electrica utilizeaza o cantitate mare de energie electrica, costurile acesteia din urma vor fi mai mari.

 • Potentiale pene de curent

Daca alegeti o centrala termica electrica, va veti baza exclusiv pe electricitate pentru incalzirea apei, ceea ce inseamna ca in cazul unor pene de curent puteti ramane fara apa calda pana cand instalatiile sunt reparate.

Roinstalatii este un magazin online care comercializeaza centrale termice, precum si calorifere, radiatoare, boilere, pompe de apa si alte instalatii termice si sanitare, din anul 2011. Punand pret pe experienta clientului, Roinstalatii se angajeaza ca livrarile sa se faca prompt. Garantia produselor este respectata cu strictete, la fel si drepturile de consumator ale clientului. Roinstalatii colaboreaza cu marci de renume din domeniul instalatiilor, calitatea produselor fiind exceptionala.

Ce alte avantaje sau dezavantaje ale centralelor termice electrice mai cunosti? Scrie parerea ta intr-un comentariu mai jos, si hai sa discutam.

Centrale termice electrice
https://blogdeinstalatii.ro/
Written by: Blog de Instalatii
Date Published: 02/09/2017
5 / 5 stars

Click Here to Leave a Comment Below

SANDU Florin - a couple of years ago Reply

Sunt interesat de achizitionarea unei central electrice care sa-mi acopere necesarul casei mele si anume aprox 180m2, construita din caramida porotherm si izolatie de 10 cm.
In prezent casa este dotata cu incalzire in pardoseala electrica si de o centrala pe lemne, constructie proprie si am si un puffer de 500 de litri insa nu sunt multumit de operarea cu aceasta centrala si as vrea sa folosesc o centrala electrica in paralel cu cea prezenta pe lemne. As vrea sa incalzesc apa din instalatie cu lemne si sa folosesc centrala electrica numai peste noapte, sa-mi mentine o temperature constanta in casa. Credeti ca este convenabil si capacitatea centralei electrice de cat sa fie? Eu am o putere instalata de 15 kw, trifazic.
Va multumesc anticipat pentru informatiile transmise!

Florin SANDU

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua Domnule Sandu,
  Veti putea folosi o centrala electrica de cel mult 15 kw pentru incalzire.
  Aceasta este o varianta buna pentru perioada noptii, ca sa nu mai trebuiasca sa faceti focul.
  Puteti sa-i legati un termostat de camera programabil de la care sa setati:
  – programul de functionare doar pe perioada noptii,
  – temperatura de functionare
  De exemplu, o puteti seta sa mearga noaptea la 22 de grade, si cand scade temperatura in casa dupa ce s-au terminat lemnele, sa porneasca centrala electrica.

Florin SADU - a couple of years ago Reply

Multumesc pentru informatii.
Va trebui sa o leg pe acelasi circuit, la puffer si acesta sa-i dea informatia pentru a putea porni (adica cand scade temperatura apei din acesta sa pornesca centrala?) Aici nu prea inteleg eu cum ar trebui sa fie montata central.

Multumesc!
Florin SANDU

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Cautati mai intai un instalator din zona dumneavoastra care sa va faca montajul.
  Ati putea monta centrala electrica dupa puffer, pentru ca nu aveti nevoie sa incalziti toata apa din puffer cu centrala electrica, ea poate incalzi direct caloriferele.

Eugen - a couple of years ago Reply

Aș dori o centrala electrica pe curent la 220 v ,am o camera 36 mp ,aș dori să știu un model eficient,pt 2 calorifere living 28 mp ,baie 1’60 mp inaltimea 2,60 ,și 2 chiuvete+ un duș,vă mulțumesc,casa e placata interior 2 cm exterior urmează 10 polistiren.

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua Domnule Eugen,
  Puteti folosi o centrala electrica de 6 kw care poate fi alimentata monofazic sau trifazic.
  Iar pentru apa calda menajera aveti nevoie de un boiler electric.

Craciun Sorin - a couple of years ago Reply

Buna ziua.

As dori sa-mi montez o centrala electrica. Locuiesc la casa in localitatea Rediu langa Iasi. Casa are 70 mp cu mansarda (40 mp jos si 30 mp mansarda). Este pe structura de lemn cu vata minerala la interior si polistiren de 10 la exterior.
Instalatia electrica este monofazata cu puterea de 6 kw.
Ce fel de centrala electrica as putea folosi si daca trebuie sa aduc modificari instalatiei electrice?
Multumesc si astept raspunsul dvs.

Cu stima,
Sorin Craciun
Tel: 0741077873

mihai - a couple of years ago Reply

Pretul unui kw de caldura in cazul centralelor electrice este de 4 ori mai mare decit cel pe gaz metan si de 2 ori mai mare decit pe butan sau gpl
Energia electrica de baza se obtine in termocentrale care ard gaz metan,produse petroliere,carbune (emisii de compusi in urma oxidarii) si in ore de virf hidrocentrale la care se adauga pierderi la transport .Iarna hidrocentralele au probleme in furnizare datorita sloiurilor de gheata,iar vara datorita secetei
Daca va referiti la eoliene ar fi o solutie dar nu in modul de conectare actual
Sunt deschis sa discutam in amanunt despre astfel de subiecte
cu stima

Cristina - a couple of years ago Reply

Suntem în faza de proiect pentru o construcție locuință în suprafață de 125 mp pe structura de lemn,in zona nu sunt gaze și ne-am gândit la o centrala electrica.Furnizorul de energie electrica ne racordează la 220V,este suficient,instalația electrică în casă ar trebui să aibă anumite specificații sau poate fi una obisnuita?Avand in vedere faptul că nu este o construcție convențională și că această casă pe structura de lemn, cu ferestre tripan este mai bine izolata,valoarea facturii este cea din tabel sau variaza semnificativ?

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua,

  Daca veti putea instlala o putere electrica de 9 kw pe monofazic, adica fir de 10 mmp sectiune si siguranta de 50 amper, o sa puteti pune centrala electrica de 9 kw.
  De obicei se instaleaza o putere electrica mai mica, de 6 kw.
  Consumul variaza in functie de multi factori, si poate sa fie mai mare.

sandu liviu - a couple of years ago Reply

Buna seara.
Doresc centrala electrica pt o camera de 16 m2 si bucatarie + baie de 8 m2, lemn izolat cu vata stica si folie fono-termo-izolanta la interior si polistiren 10 la exterior. In bucatarie am soba cu plita si teracota care incalzeste si camera (prin perete).
Ce tip/putere de centrala electrica as putea folosi?
Ce sfaturi mai pot primi?

Multumesc.

Cristian Savu - a couple of years ago Reply

Buna seara. Centrale termice in combinatie gaz si curent exista. Ce parere aveti?

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Nu cred ca exista. Dar puteti sa montati 2.
  Gazul fiind mai ieftin este de preferat.

Cristi - a couple of years ago Reply

Buna ziua.La un apart.demisol de 44 mp utili ce centrala electrica recomandati.As dori cu aproximatie cam cat ar fi consumul pe luna.Costul in ron.Multumesc

FG - a couple of years ago Reply

Am o centrala pe lemne Arca de aprox 47-50 kw si as dori sa o cuplez cu o centrala electrica.
Ce indicati puteti oferi

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  – gasiti un instalator bun
  – vedeti ce centrala electrica puteti monta
  – eventual o puteti folosi doar noaptea, ca sa nu mai faceti focul.

Bacanu Maria - last year Reply

Daca bag curent de 380 costurile la plata electricitatii sunt mai mici. Centrala de 9 kw.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Da, costurile pentru exploatarea pe curent trifazic sunt mai mici.

Nicu - last year Reply

Buna ziua.
În prezent am încălzirea celor 140m2 cu un cazan cu gazeificare de 30kw si sistem de încălzire în pardoseala automatizat cu termostate pe fiecare camera. Consumul anual este de cca 9 – 10 m3 de lemn. As vrea sa schimb sistemul de încălzire pe lemn cu unul electric. Ma puteti ajuta cu un consum estimativ? Casa este zidită cu porotherm de 38 cm, geamuri tripane.
Multumesc.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua Nicu,

  Poti gasi un tabel cu consumul estimative al centralei electrice in acest articol:

  https://blogdeinstalatii.ro/centrala-electrica/

  Ai putea sa montezi centrala electrica si sa o folosesti doar noaptea sau dupa ce se termina focul in cazanul pe lemne.

Drăghici - 9 months ago Reply

Buna ziua, as dori sa-mi spuneti ce model de centrala ar fi indicat pentru un ap suprafata totală 35 mp , curent 220 v. Ap are doua camere si baie , deci 3 calorifere , doua chiuvete + dus . Casa este din beton si nu este izolata . Va mulțumesc .

  Blog de Instalatii - 9 months ago Reply

  Este recomandat sa folositi o centrala termica electrica de 6 kw (si sa izolati casa).

Drăghici - 9 months ago Reply

Problema asta e că nu pot izola casa in viitorul apropiat ( ap este intr-o vila cu trei etaje , eu locuiesc la et. 2 ,ceilalti proprietari nu vor să izoleze ).Intrebarea mea este daca centrala aceasta de 6 kw face fata la o casă neizolata . Va multumesc !

Drăghici - 9 months ago Reply

Astept si eu răspuns , dar vad că intarzie să mi-l dati !

Drăghici - 9 months ago Reply

Nu mă mai intetesraza raspunsul d-voastra si vă rog insistent să nu-mu mai trimiteti numic pe email si nici pe facebook !

Leave a Reply: