De Ce Să Alegi Centrale Electrice de Apartament?

 

centrale electrice de apartament

Nu ai neapărat nevoie de gaz metan sau de lemn, când poti sa folosesti centrale electrice de apartament. Dacă locuiești într-o casă care nu este conectată la rețeaua de gaz, sau are restricții față de o centrala pe gaz, poți folosi centrale termice pe curent.

Sunt o soluție buna, ușor de montat si foarte confortabila.

Vezi Oferta De Pret!

Centrale electrice cu eficiență ridicată

Centralele electrice nu au nevoie să ardă combustibil pentru a produce căldură, ele nu pierd astfel energie. În multe cazuri rezultatul este o rată a eficienței de 99%, comparativ cu 89-95% a centralelor termice pe gaz.

Mai ieftin de instalat

Deoarece nu există gaze reziduale, o centrală termică pe curent nu are nevoie de țevi sau de coș de fum. Astfel încât instalarea sa va fi mai ieftina și mai rapidă.

Compacte și ușoare

Lipsa unei aerisiri și a gazelor reziduale înseamnă că centrala electrică de apartament este mult mai compactă și poate fi instalata cu mai multă ușurință oriunde în casă.

Silențioase

Într-o centrală termică electrică nu există elemente mobile deci nu va produce aproape deloc zgomot.

Mai ușor de întreținut

Spre deosebire de centralele termice pe gaz care au mai multe sisteme mecanice, centralele electrice nu au nevoie de service anual pentru a funcționa. De obicei reparațiile sunt necesare doar în cazul unei defecțiuni.

Deasemenea, centralele pe gaz pot deveni nefuncționale dupa perioade lungi de repaus (exemplu: pe timpul verii). O centrala termică pe curent va funcționa fără probleme după o perioada de inactivitate.

Cat consumă o centrală electrică?

Costurile sunt mai ridicate Curentul electric este mai scump decât gazele, ceea ce presupune automat costuri si facturi mai mari. Vezi mai multe detalii in acest articol: Cum Aleg si Cat Consuma o Centrala Electrica?

Mai puțină apă caldă

Centralele electrice încălzesc apa la cerere iar cantitatea de apă caldă pe care o furnizază este limitată. Din acest motiv ele ar putea să nu reprezinte soluția ideală pentru case foarte mari.

Dar poti instala un boiler electric, si nu o sa mai ai aceasta problema.

Pene de curent

În cazul în care apare o pană de curent accesul la apă caldă și căldură poate fi restricționat.

Centrale electrice preț

Cu cât centrala electrică este mai mică, cu atât costurile sunt mai mici atât pentru funcționare cât și pentru montare. În medie, cea mai mică centrală costă 2150 lei iar cea mai mare poate ajunge la 2700 lei.

Este important ca înainte să achiziționați o centrale electrice sa puneți în balanță toate variantele existente.

Ce tipuri de centrale electrice și boilere electrice se găsesc?

Există câteva tipuri diferite de centrale si boilere electrice dintre care unele vor fi potrivite necesităților fiecaruia.

Instant de apa caldă

Acest boiler este modelul cel mai apropiat de o centrală termica instant cu gaze. El folosește un element ce încălzește apa la cerere. Deși acesta este cel mai simplu de montat si cel mai ieftin el nu dispune de un rezervor pentru depozitarea apei calde.

Boilerul electric pentru apa caldă menajeră

Acest tip de boler include un rezervor de apă. Asta îți permite să încălzești apă peste noapte atunci când costurile energiei sunt mai mici și să o folosești a doua zi.

Firme producătoare de centrale electrice

Există mai multe firme pe piață care produc acest tip de centrale cu o gamă largă de la 6kW până la 100kW.

Centrale electrice Protherm

 • Centrale electrice Protherm – se adaptează pentru apartamente sau case și există puteri de la 6 la 28 kw.
 • Centrale electrice Ferroli
 • Centrale electrice Vaillant
 • Centrale electrice Ecotermal
 • Centrale electrice Termostroj

Detalii centrale electrice

Nu sunt potrivite pentru un consum ridicat de apă caldă

Centralele electrice sunt limitate atunci când este vorba de o cantitate mare de apă ce necesită încălzire. Un consum ridicat apare in cazul proprietăților foarte mari sau a celor cu un consum ridicat din alte motive.

În aceste situații, este mult mai potrivită o centrală termica pe gaze in condensație.

Consum centrală electrică

Energia electrică este mai scumpă decât gazul, iar aceasta presupune un cost mai ridicat. Acest dezavantaj trebuie însă pus in balanță cu avantajele pe care o centrală electrică le aduce.

Acestea au fost sfaturile si recomandarile mele pentru centrale electrice. Scrie in secțiunea de comentarii de mai jos cat consuma centrala ta electrica. Mulțumesc.

sursa foto: wikimedia.org

Click Here to Leave a Comment Below

Bratu Eleonora - a couple of years ago Reply

Bună ziua, am montată o centrală electrică de 6 kw. Consumul este foarte mare. In lunile de iarnă 50-60 kw /zi pentru o temperatura in medie de 22 grade. Nu încălzesc decât 2 camere cu o suprafață totală de 40 mp si o înălțime a camerelor de 2.6 m.
Este o gresala undeva sau acesta este consumul real?
Aștept un răspuns de la cineva specializat in domeniu.

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua,

  Camerele sunt izolate? Ferestrele sunt de termopan?

  lapadat marin - a couple of years ago Reply

  Buna ziua ! La o centrala electrica de 12 kw pot pune un cablu de 5×4 mmp?

   Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

   Da, puteti. Pentru curent trifazic, de la 2,5 mmp in sus.

Dumitrache Elena - a couple of years ago Reply

Buna ziua,
Am o casa de vacanta la munte , clasa energetica E, cu un volum total de 150 mp.In zona nu sunt gaze, si m-am gandit la o centrala electrica.In casa sunt 15 calorifere.Ce putere ar trebui sa aiba centrala ?.Casa are si sistem electric de incalzire prin pardoseala (numai la parter)si ma gandeam sa instalez curent trifazic pentru o centrala electrica, caci mergem iarna doar de 2 ori pe luna .Ce ma sfatuiti ?
Va multumesc !

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua,
  Puteti monta o centrala electrica de 14 kw sau de 18, dar trebuie sa vedeti mai intai ce putere electrica puteti instala.
  Si va recomand sa va orientati si la o soba cu circuit de incalzire pentru calorifere.

Nicu - a couple of years ago Reply

Buna ziua !
Am un apartament de 30 m2 , cu 2 camere si nu stiu ce sa imi montez, centrala electrica sau convectoare electrice . Care dintre acestea sunt mai eficiente ? Am inteles de la Electrica ca la centrala electrica trebuie modificata instalatia blocului . Va multumesc !

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua,
  Pentru centrala electrica montata la bloc, va trebuie cablu de 6 mm2 si minim 6 kw putere.
  Cel mai bine incercati cu convectoare electrice.

Vasile - a couple of years ago Reply

Bună ziua !

Vasile e numele meu…..
Aș vrea să aflu părerea dumneavoastră despre centralele termice electrice Ella System.
Am o casă de locuit cu două nivele, din BCA, construită în anul 1995, iar în 2006 am efectuat izolarea pe exerior cu pilistiren de 3 cmde Isop, densitate 18.
Deasemenea, am înlocuit tâmplăria exterioară cu geamuri termopan din lemn stratificat de esență molid.
Dețin o centrală termică Atmos de 40 kw pe lemne, cu instalația făcută aparent, cu calorifere normale de oțel, 11 la număr și fără încălzire în pardoseală sau distribuitoare.
Acum aș vrea să-mi cumpăr o centrală electrică, lemnul e tot mai scump, greu de procurat…..plus munca cu el.
Mulțumesc !

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua,

  Daca lemnul vi se pare scump, stati sa vedeti cat costa curentul electric!
  Este bine totusi sa puneti o centrala electrica pe care o puteti folosi doar noaptea de exemplu, dupa ce se termina lemnul.
  Iar ca marca va recomand Prothem.

Siliste Elena - a couple of years ago Reply

Am o garsoniera construita dintr-un punct termic. Are 32 m patrati, izolata interior si exterior cu polistiren. Ce-mi recomandati pentru incalzire: centrala electrica Protherm de 6 kw sau convector electric? Nu e gaz tras.
Va multumesc frumos!

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Puteti incerca mai intai cu un convector electric.

Stelu - a couple of years ago Reply

Buna seara,
Credeti ca pot lega o centrala electrica de 9kw la 220V? Teoretic am văzut că e posibil,dar practic? Duce un bransament normal asa ceva plus alti consumatori din casa?
Multumesc!

Dumitra - a couple of years ago Reply

Bună ziua, Vă mulțumesc pentru sfaturile date, a fost adus un specialist și într-adevăr vasul de expansiune era spart( așa cum ați diagnosticat și dv)
Am hotărât să schimb centrala, să cumpăr o centrală Viessmnn Vitodens 050-24 W.Acum am o dilemă cu evacuarea. Mi s-a propus să evacuez afară- centrala fiind pe balcon.
O altă persoană nu este de acord spunând că debitul de evacuare este 1 l/h. Nu am găsit o informație asupra debitului apei provenite din condens. Pentru mine ar fi mai comodă prima solutie, căci ar trebui să străbată întreaga bucătărie până la conducta de scurgere a apei din bucătărie.
Dv ca specialist. ce propunere aveți , ce să fac , căci săptămâna viitoare vine să instaleze noua centrală? Vă mulțumesc anticipat și-mi cer scuze că v-am deranjat.

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua,

  Varianta de evacuare a condensului afara nu este cea mai potrivita.
  Puteti incerca, dar s-ar putea sa aveti neplaceri.
  – condensul poate sa inghete si centrala sa intre in avarie
  – cantitatea de condens este mai mare decat la un aparat de aer conditionat, si poate fi deranjanta.
  Cel mai sanatos ar fi sa duceti condensul la canalizare,

Aron - a couple of years ago Reply

Buna ziua, am o casa de vacanta de 150 mp parter + mansarda izolata la exterior cu polistiren de 10 cm/densitate de 80, peretii exteriori din caramida porotherm sau structura usoara (15 cm vata bazaltica + doua placi osb + folie de aluminiu + gipscarton) am instalata centrala pe lemne. Problema este ca, in weekend cand mergem acolo, iarna e frig in casa / 4-5 grade si incalzirea casei la o temperatura acceptabila dureaza 3-4 ore. Ma gandesc sa imi instalez o centrala termica electrica de 18 kw pe care sa o comand on line astfel incat vineri sa imi faca 20 de grade pana la ora 18.00, cand ajung, apoi trec imediat pe lemne, practic as folosi centrala doar in zilele de vineri – deci maxim 5 zile pe luna, sa zicem 8 ore/zi. Puteti sa imi faceti o estimare de cost a facturii lunare si sa imi confirmati daca optiunea mea este corecta/suficienta? Sau credeti ca exista alternative mai bune pentru a asigura un confort termic pentru momentul sosirii la casa, in week-end ? Exista o solutie complet automatizata pe peleti? Va multumesc.

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua,

  Ati putea incerca cu o soba pe peleti la care se poate lega un termostat de camera (comandat prin internet).

  Plesea Georghe - last year Reply

  fOLOSITI O CENTRALA CU INDUCTIE ELECTROMAGNETICA, E MAI EFICIENTA CU 30%.

Tony - a couple of years ago Reply

Buna ziua,c.t. protherm linx 23kw creste presiunea peste 2,9 cand da caldura robinetul de umplere este inchis si da afara pe la supapa de siguranta vreau sa stiu posibile defecte?

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Probabil nu aveti presiune in vasul de expansiune din centrala.
  Verificati presiunea cu un manometru.
  Daca e nevoie refaceti presiunea cu o pompa de bicicleta.

mihaila - last year Reply

buna ziua, intentionez sa cumpar o centrala electrica “ELLA “ionizare; ceea ce se prezinta ,consum…. este interesant dar si ademenitor’aceasta centrala poate produce si ACM sau poate fii folosita doar pentru incalzire; va multumesc.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Probabil este doar pentru incalzire.
  Sunt putine centrale electrice care faca si apa calda menajera (si sunt mai scumpe).

  Plesea Georghe - last year Reply

  Cel maibine e cu o centrala cu inductie; eu am una e 12KW si mi-a dus iarna asta o casa de 150 mp la doar jumatate din putere(treapta de 6KW) . cu un boiler cu 2 serpantine, o parte din apa incalzita pentru calorifere mi-a incalzit si apa menajera. P_e lunile de iarna totalul de consulm pe casa, in medie a fost e circa 1300 de RON pe luna, va dau si contactul cu furnizorul pe facebook (asigura si instalarea dar o sa asteptati pina ce vine comanda din import. https://web.facebook.com/centernetdc.ro/?_rdc=1&_rdr

Krauss Ungureanu - 10 months ago Reply

Buna ziua. Ce imi recomandati la un apartament cu 2 camere si suprafata de 40m2, izolat termic? Pentru apa calda menajera un instant electric iar pentru incalzire convectoare? nu doresc sa ma racordez la instalatia de gaz, pentru ca ar fi costuri pre ridicate. Multumesc.

  Blog de Instalatii - 9 months ago Reply

  Pentru incalzire puteti folosi convectoare electrice.
  As allege un model mai performant si care sa poata fi programat. Sunt convectoare electrice Tesy care se conecteaza prin wifi.
  La baie puteti folosi un dus electric / instant electric. Sau un boiler electric de 80 – 100 litre.
  La bucatarie puteti monta un boiler electric cu montaj sub chiuveta.

Leave a Reply: