10 Sfaturi Pentru Cel Mai Bun Gratar De Gradina [In 2024]
Cand vine vorba de facut gratar in gradina, multi dintre noi nu se descurca foarte bine.
Si ca sa va spun drept, nici eu nu sunt un bucatar deosebit la gratar. Sotia imi spune de multe ori ca ard carnea, dar mie asa imi place.
Este un pic ciudat pentru ca acesta metoda de a gati necesita cea mai putina concentrare posibila. Poti sa te relaxezi linistit si sa bei o bere in timp ce astepti sa se faca gratarul.
Multi dintre cititorii blogului sunt barbati. Cred ca acest subiect este de interes pentru ei dar nu numai. Este important sa ai un gratar de curte din fier, ca sa fii in rand cu lumea.
Cred ca barbatii au imprimat in creier gatitul carnii la foc inca din epoca de piatra.
Atunci probabil prajeam carne de dinozaur la focul din fata pesterii.
Sfaturi pentru gratar
Trebuie sa mentionez doua persoane care au influentat acest articol si experienta mea cu gratarul de carne:
- una este Jamie Oliver un bucatar englez de la care am adaptat sfaturile de mai jos.
- a doua este cumnatul meu Laurentiu care este persoana care probabil face cele mai multe gratare din cati oameni cunosc. In fiecare saptamana fara exeptie face gratar. Si de la el am mai invatat diverse trucuri, de exemplu cum sa aprind carbunii mai bine.
Pregatirea si facerea gratarului cere sa fi un pic priceput si sa ai cea mai buna carne pentru gratar.
Daca inveti aceste abilitati, o sa fii un bucatar bun si recunoscut intre prieteni.
Vrei un gratar de gradina romanesc, asa cum se faceau odata? Le gasesti la fabrica de gratare si poti alege intre standard, mare sau family.
Uite care sunt top 10 sfaturi pentru gratarul de gradina, si ce echipamente si tehnici sa folosesti. Hai sa le vedem impreuna.
1. Alege cel mai bun gratar pentru tine
Poate suna ca un sfat general, dar sunt doua elemente importante pe care trebuie sa le aiba un gratar pentru a face ceva bun.
- Primul este ca trebuie sa folosesti carbuni pentru gratar (sau lemne).
Nu este nimic gresit cu gratarele care folosesc gaz pentru ardere, dar nu o sa ai nici o aroma de fum. Ai putea la fel de bine sa gatesti in cuptorul de la aragaz.
- Al doilea este ca iti trebuie un capac la gratar.
Acesta capteaza aroma inauntru si tine temperatura constanta. Si-l poti inchide si ca sa stingi flacarile ce pot sa arda carnea. De exemplu eu foloseam un tip de gratar ca acesta iar acum am ceva de genul asta.
2. Foloseste carbune pentru gratar de calitate
De obicei atunci cand faci gratar, cumperi carbunii in fuga de la o benzinarie. La tara chiar mai faceam si cu coceni de porumb sau ii foloseam la inceput sa aprindem focul.
Dar daca esti pregatit cu ce trebuie, asta va face o diferenta majora deoarece carbunii sau lemnul pe care-l folosesti, pot sa schimbe gustul carnii. Poti alege:
- carbune pentru gratar din lemn de esenta tare care nu schimba gustul carnii
Sau preferatele mele:
- carbune pentru gratar tip brichete de carbune
3. Pune carne si mici pe gratar atunci cand trebuie
Trebuie sa astepti momentul potrivit. Cand faci gratar trebuie sa ai rabdare si sa-ti pastrezi concentrarea, in aceasta ordine. Atentie la numarul de beri, da? 🙂
Trebuie sa astepti ca flacarile sa se stinga. Carbunii trebuie sa fie de un alb incins. Adica de culoare alba cenusie si la temperatura mare. Caldura lor trebuie sa fie raspandita uniform.
4. Obtine temperatura optima pentru gratar
Gratarul este asemanator cu un cuptor. Si la fel ca la cuptor, trebuie sa controlezi temperatura. Pentru a obtine temperatura optima pentru gratar, trebuie sa o testezi cu mana inainte de a pune carnea.
Cand se pune carnea pe gratar?
Tine mana deasupra gratarului si vezi cat de mult poti sa o tii acolo (fara sa tipi sau fara sa te arzi).
- 6 secunde = caldura slaba
- 4 secunde = caldura medie
- 2 secunde = foarte fierbinte
- 0 secunde = prea fierbinte
Sfat pentru gratar: O tehnica pentru a controla caldura de-a lugul gratarului, este metoda jumate / jumate. Strangi toti carbunii incinsi intr-o parte, si vei avea o parte mega fierbinte, si cealalta cu caldura indirecta.
5. Foloseste cele mai bune accesorii pentru gratar
Cateodata mai pierzi cate un mic prin gratar sau dai cu o bucata de carne pe langa… Ar trebui sa folosesti un set de accesorii pentru gratar, o pereche de manusi ca sa nu te arzi, si un gratar pentru prajit peste,
Cel mai important accesoriu pentru gratar, pe care trebuie sa te asiguri ca-l ai, este un cleste de inox pentru gratar. Pentru ca-ti dau foarte mult control si reduc sansa de a-ti cadea carnea in interiorul gratarului.
6. Fa-ti singur carnea pentru burgeri
Burgerii facuti in casa sunt cei mai buni. Chiar daca-i faci doar cu sare, piper si carne tocata, tot sunt mai sanatori decat cei din magazin.
Cumpara carne cu destula grasime sau cere la macelarie carne tocata dupa preferinta. Apoi poti sa faci burgeri asa cum doresti.
7. Pestele pe gratar este delicios
De ce oamenii uita de peste? Pestele si fumul sunt asa de buni prieteni. Asa ca hai sa luam niste peste (macrou, pastrav sau somon) si sa-l prajim bine pe gratar.
Poate sa-ti fie de folos acest gratar care sustine pana la 3 pesti si il poti folosi si la legume.
8. Foloseste carne marinata la gratar
Este o vorba despre carnea marinata care zice: ‘’ las-o cateva ore, ideal toata noaptea’’. Asta se aplica si pentru carnea marinata la gratar.
Poti sa folosesti lichidul sau sosul de la carnea marinata si sa adaugi la fiecare 10 minute peste carne si peste pestele la gratar. In felul asta carnea iese mai suculenta, strange aroma de fum in interior si se caramelizeaza la suprafata.
9. Adauga si legumele la gratar
Stiu ca atunci cand faci un gratar in gradina, este o scuza sa ne transformam in carnivori. Dar focul transforma si legumele in ceva foarte gustos, nu doar carnea.
Ceea ce vrei este acel aspect de ‘’dungi de gratar’’ pe legume. Arata super si gustul este la fel. Taie pe lung legumele, si pune-le direct pe gratar. Dupe ce sunt gata, adauga peste ele niste ulei de masline, sare si piper.
10. Langa gratar adauga si o salata
Salata nu trebuie sa fie ceva pe care sa-l lasi la urma. Ea formeaza doua treimi din masa ta, daca vrei sa ai o masa cat de cat echilibrata.
Poti sa alegi o salata clasica de rosii si castraveti, sau o salata de varza.
Acum o sa-ti arata cateva gratare din care poti sa alegi. Hai sa le vedem impreuna.
Cel mai bun gratar pe carbuni
1. Gratar de gradina pe carbuni reglabil tabla 3mm, Made in Romania
Are cele mai multe review-uri pe eMag. Uite ce spune lumea despre el:
‘’ Merita fiecare banut, super aspect, super functional, robust, etc foarte bine proiectat si executat, am vrut sa gasesc un defect dar nu am reusit. Dupa 1 an de folosire.
Vreau sa va prezint UN GRATAR de calitate superioara care dupa un an de folosire intensiva (ne place absolut tot ce se face pe gratar) este ca si nou fara nici un fel de probleme ( fara deformari sau rugina) doar un pic afumat.”
2. Gratar de gradina din caramida placat cu piatra
Acest gratar din piatra naturala e bun pentru o familie cu 2 adulti si 2 copii sau chiar mai multe persoane. Gratarul vine ambalat pe europalet si are schita de montaj.
Pentru Bucuresti poti comanda si montajul lui.
3. Gratar cu carbune Landmann 0566
Asta este modelul de gratar pe care vreau sa mi-l iau si eu 🙂 Gratarele Landmann sunt bune calitativ, si imi place la acest gratar dreptunghiular ca se poate regla inaltimea la care poti sa pui grilajul. Si este si destul de ieftin.
4. Gratar de la fabrica de gratare
Potrivit pentru toata familia si pentru picnic. Calitate superioara romaneasca. Model usor de montat si de folosit.
5. Gratar de gradina simplu Brisbane de la Vivre
Suprafata de gatit este destul de generoasa. Modelul acesta de gratar este portabil, cu inaltimea mica. Arata foarte bine in poza si pare sa fie calitativ. Avantajul este ca nu ocupa mult spatiu, si poti sa-l iei de exemplu in portbagaj la masina.
Cateodata la gratar mai pot sa apara si surprize.
Cum ar fi sa vina ploaia pe neasteptate. Sper sa nu ti se intample asta.
Concluzie
Acestea au fost sfaturile mele ca sa faci cel mai bun gratar. Sper sa-ti fie de folos. Daca mai ai si altele de adaugat, sau vreo reteta de gratar, scrie-le mai jos.
Tu ce gratar ai ales, ce folosesti pentru foc si ce pui pe gratar? 🙂
1. Prima data se pune carnea putin procesta: cotlet, ceafa, pulpe, piept.
2. Urmeaza carnea procesata: mici, carnati sau frigarui.
3. La sfarsit se pun legumele si pestele.
Temperatura optima la care trebuie sa ajunga bucata de carne in interiorul ei cand este pe gratar, e in jur de 60 – 75 grade (in functie de tipul de carne).
Tine mana deasupra gratarului si vezi cat de mult poti sa o tii acolo (fara sa tipi sau fara sa te arzi).
* 6 secunde = caldura slaba
* 4 secunde = caldura medie
* 2 secunde = foarte fierbinte
* 0 secunde = prea firbinte
1. Fa niste aschii, le aprinzi si dupa ce ard pui carbuniii peste ele.
2. Foloseste aprinzatoare de gratar pentru a da foc carbunilor.
3. Aprinde lemne subtiri pana faci jar, si apoi pune carbunii.