7 Sfaturi Pentru Un Sistem De Ventilatie Cu Recuperare De Caldura
Hai sa definim pe scurt ce face un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Acesta aduce in mod constant aer proaspat filtrat in cladire, in timp ce retine energia care a fost folosita pentru a incalzi aerul din cladire.
Ventilatia cu recuperare de caldura extrage si recicleaza caldura din aerul care este evacuat si o transfera aerului care este introdus in casa.
Unul din marele avantaje este calitatea aerului imbunatatita si indepartarea alergenilor, cum ar fi polenul. Controlezi nivelul de umiditate si tii mucegaiul departe. Ventilatia controlata te ajuta sa inlaturi mirosurile neplacute, si vei avea mai putin zgomot de afara, pentru ca ferestrele vor ramane inchise.
Cateva caracteristici pentru un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura:
- aerul din casa este evacuat, si se inlocuieste cu aer proaspat filtrat
- caldura din aerul viciat evacuat, este recuperata
- ai mereu controlul ventilatiei din casa, fara sa sesizezi prezenta recuperatorului
- zgomotul ventilatiei este inexistent
- se folosesc filtre performante F7 pentru aerul introdus, si M5 pentru cel evacuat
- nu vei mai avea umezeala
- nu vei mai avea mucegai
- poti obtine certificare de casa pasiva
- automatizarea are functii de bypass si freecooling cand aerul de afara e mai rece decat cel din casa
- tubulatura de ventilatie folosita este antistatica si antibacteriana, nu va avea depuneri.
Nu toate casele sunt potrivite pentru ventilare cu recuperare de caldura (detalii mai jos) iar costul montajului depinde in functie de marimea casei.
Pentru beneficiarii interesati de un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, Blog de Instalatii iti prezinta mai multe lucruri si sfaturi de care sa ti cont cand montezi un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura Sabiana Energy Smart:
1. Cum functioneaza ventilatia cu recuperare de caldura
Daca crezi ca ventilatia cu recuperare de caldura este potrivita pentru tine, e folositor sa stii cum functioneaza sistemul si din ce este compus. Partea centrala este schimbatorul de caldura in placi conectat cu conducte de ventilatie.
- pe o parte a schimbatorului se extrage aerul din casa de obicei prin grile simple de ventilatie. Caldura din aer este recuperata inainte ca acest aer sa fie evacuat.
- pe cealalta parte separata, se aduce aer proaspat de afara, filtrata de poluare, praf si alergeni. Aerul proaspat e incalzit cu caldura recuperata de la aerul evacuat inainte de a fi introdus in camerele de locuit din casa.
Recuperarea de caldura inseamna ca nu trebuie reincalzita casa la fiecare schimbare de aer. Din asta rezulta economie, confort, si eficienta energetica.
2. Vezi daca este potrivita pentru tine
Pentru ca sistemul de ventilatie sa functioneze, trebuie sa avem o constructie cat de cat etansa. Daca sunt multe locuri cu aport de aer nefiltrat cum ar fi ferestre vechi, beneficiile ventilatiei vor fi reduse.
Este de preferat sa fie prevazut un recuperator de caldura inca din faza de proiectare si constructie a casei. Dar este perfect posibil sa instalezi sistemul si in cladiri existente.
Costul de montaj variaza. Pentru a stabili pretul sistemului de ventilatie cere o oferta de pret aici.
3. Dimensionarea sistemului de ventilatie cu recuperare de caldura
Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura trebuie sa fie proiectate si alese cu grija pentru a fi potrivite casei tale. Este nevoie de experti pentru alegere, proiectare si montaj.
Este intelept sa prevezi sistemul de ventilatie inca de la faza de proiect. Pentru a afla cat costa sistemul si pentru a-l alege dupa caracteristicile casei tale, ia legatura cu inginerii de la Trust Expert.
Ei folosesc softul de dimensionare a recuperatoarelor de caldura de la Sabiana si pot sa-ti ofere o solutie completa cu echipamente si montaj.
4. Alege recuperatorul de caldura potrivit pentru casa ta
Multi beneficiari fac gresala de a alege o unitare de recuperare mai mica decat trebuie, si se asteapta sa-si faca treaba bine. Dar nu merge asa. O unitate care se chinuie sa faca fata nu va fi eficienta si poate sa fie si zgomotoasa.
Este mai bine sa alegi o centrala de ventilatie cu recuperare de caldura care sa poata furniza debitul necesar la 50 – 60% din capacitatea sa maxima, altfel poate sa nu fie destul de eficient.
5. Gandeste-te la tot sistemul de ventilatie
Este necesar sa ai recuperatorul de caldura potrivit pentru casa ta. Dar sistemul de ventilatie este la fel de bun ca si cea mai slaba componenta a lui.
Trebuie sa dai atentie elementelor care compun sistemul de ventilatie: tubulatura de ventilatie, terminalele de introducere si evacuare aer si grilele de ventilatie.
Daca folosesti tubulatura de dimensiune gresita sau din material nepotrivit, functionarea poate sa fi zgomotoasa sau poti provoca defectarea sistemului centralizat de ventilatie.
6. Alege pozitia terminalelor de introducere si evacuare a aerului
In mod ideal, acestea nu ar trebui sa fie apropiate. Este important ca evacuarea aerului sa nu fie aproape de partea de introducere. Aerul evacuat este in general mai cald decat aerul exterior si are tendinta sa se ridice.
Trebuie atentie si la partea de introducere a aerului, pentru ca acesta e aerul pe care locuitorii casei o sa-l respire. Ar trebui protejata de vant direct, de surse de poluare si sa nu fie aproape de cosul de fum sau evacuarea centralei termice.
Gandeste-te si la locatia elementelor interne. De exemplu grila de extractie din baie trebuie sa fie cat mai aproape de dus. Centrala de ventilare cu recuperare de caldura se poate monta in pod daca este loc, in camera tehnica sau in garaj.
7. Lucreaza cu profesionisti pentru proiectare, alegere si montaj
Multe sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura sunt subdimensionate si montate gresit.
Pe termen lung este mai bine sa te consulti cu expertii de la inceput, si in special la partea de montaj.
Firma Trust Expert ofera sfaturi de specialitate si montaj pentru centralele de ventilare cu recuperare de caldura Sabiana Energy Smart.
Primul pas este sa trimiti o cerere de oferta pentru casa ta. Apoi vei fi contactat de un inginer expert in ventilatie care-ti va oferi o cotatie de pret.