Inainte Sa Alegi O Pompa De Caldura, Citeste Asta!Pregatirea casei cu imbunatatiri de eficienta energetica si un grad ridicat de izolare termica, este cheia pentru a obtine tot ce este mai bun dintr-o pompa de caldura.

Vedem tot mai multe case, hale industriale si chiar blocuri de locuinte care fac incalzire si apa calda menajera cu pompa de caldura renuntand la gaz sau lemne.

Elimina stresul alegerii pompei de caldura, stiind ce vrei si la ce sa te astepti de la ea dinainte.

Inainte sa te gandesti la montajul unei pompe de caldura, trebuie sa ai izolatie buna la casa. Poate chiar este necesar sa o imbunatatesti.

Pierderile de caldura prin pereti, tavan, podea, ferestre, trebuie reduse la minim. Pompa de caldura functioneaza la un randament bun cu temperatura scazuta pe tur.

Sunt multe criterii de luat in calcul pentru a ajunge la solutia perfecta. Proiectarea si integrarea in spatiul construit sunt doar cateva din ele.

In acest articol, Blog de Instalatii impreuna cu Trust Expert iti arata unele lucruri pe care e bine sa le stii, inainte sa cumperi o pompa de caldura.

Inainte Sa Alegi O Pompa De Caldura, Citeste Asta

Tipuri de pompe de caldura

Sunt mai multe tipuri de pompe de caldura din care poti sa alegi. Vezi in lista de mai jos care sunt acestea.

Pompa de caldura aer apa

Aceasta este un model de pompa de caldura ieftina (in comparatie cu alte tipuri). 

Foloseste aerul din exteriorul casei. Eficienta ei scade atunci cand temperatura exterioara scade sub nivelul temperaturii de inghet. 

Exemplu: pompa de caldura Aer Apa NIBE S2125

Temperatura pe tur la pompa de caldura aer apa BlogdeInstalatii.ro

Pompa de caldura apa apa

Acest tip de pompa de caldura foloseste ca sursa de apa lacuri, rauri sau alte intinderi de apa. 

Este ideala daca ai o astfel de sursa de apa in jurul casei tale.

Exemplu: Pompa de caldura Apa – Apa NIBE S1155

Pompa de caldura Apa - Apa NIBE S1155

Pompa de caldura sol apa

De multe ori este numita si pompa de caldura geotermala. Foloseste tempearatura constanta din pamant pentru a incalzi casa. Acestea sunt cele mai eficiente pompe de caldura dar au si cel mai mare cost de montaj.

Exemplu: Pompa de caldura Sol – Apa NIBE S1255

pompa de caldura sol apa apa apa

Spatiul de montaj – ce pompa de caldura se potriveste?

Alegerea pompei de caldura potrivita pentru casa ta depinde foarte mult si de spatiul disponibil in jurul casei.

Acum in Bucuresti si alte orase mari din tara cum sunt Cluj si Iasi, vedem multe case cu gradini extrem de mici si fara spatiu de camera tehnica.  

Din fericire vei gasi pompe de caldura NIBE care se pot monta si in bucatarie, pe gol sau sub scara pentru ca necesita un spatiu mic de montaj in interiorul casei. 

  • O pompa de caldura geotermala cu putere de 7 kW are nevoie de o suprafata de aproximativ 300 de m2 pentru colectorii de suprafata. 
  • Pompa de caldura sol apa extrage caldura din foraje adanci si economiseste spatiul, dar vei avea costuri mai mari cu lucrarile de foraj care nu sunt tocmai ieftine.
  • Iti trebuie cam acelasi spatiu pentru pompele de caldura apa apa care foloesec foraje. Sunt multe reguli si reglemantari de urmat. Trebuie avut in vedere distanta intre puturile invecinate si adancimea forajelor.
  • Pompele de caldura aer apa au o unitate exterioara ca cea de la aerul conditionat, si inseamna ca ocupa mai putin spatiu. Sunt usor de integrat si sunt alese de multe ori la casele existente.

Spatiul de montaj - ce pompa de caldura se potriveste

Zgomotul – cat de zgomotoasa va fi pompa mea de caldura?

Daca vrei sa alegi o pompa de caldura aer apa, va trebui sa te gandesti putin la zgomotul pe care-l va face. 

Zgomotul produs de pompa de caldura nu trebuie sa depaseasca un nivel acceptabil care variaza de la locatie la locatie si de la cladire la cladire.

Unele zone necesita un nivel de zgomot foarte scazut. Trebuie sa iei in calcul asta atunci cand alegi pompa de cladura pentru ca pompele de caldura fac o cantitate de zgomot diferita.

Zgomotul - cat de zgomotoasa va fi pompa mea de caldura

Controlul temperaturii – pot comanda de la distanta?

Multe din casele care se construiesc acum sunt case inteligente. Poti sa automatizezi aproape orice, temperatura, luminile, apa.

Are sens sa te gandesti de pe acum daca vrei ca pompa ta de caldura sa poata fi comandata de la distanta de pe telefonul mobil sau de pe tableta.

Aceasta conexiune mai poate insemna ca vei avea acces usor la diagnoza si la coduri de eroare in cazul unei probleme de functionare.

Se reduc sansele de a avea nevoie de un inginer de service la fata locului, daca poti vedea care este eroarea si problema cu pompa de caldura.

Pompele de caldura NIBE folosesc automatizarea myUplink si poti controla pompa de caldura din aplicatie cu abonamentul premium.

Un alt beneficiu este ca in casa poti folosi comenzi vocale. Integrezi telefonul cu Siri pentru iOS si cu Google Assistant pentru Android.

De pe canapea privind la televizor poti sa comanzi vocal: ‘’Hei Google, seteaza temperatura la 24 de grade’’.

Tot cu myUplink si pompa de caldura NIBE ai control meteo si poti face incalzire pe zone. De exemplu temperaturi diferite la parter fata de etaj sau pe fiecare camera in parte.

Controlul temperaturii - pot comanda de la distanta

Service – cine monteaza si repara pompa de caldura?

Acesta este un lucru la care proprietarii de case nu se gandesc de la inceput, ci doar cand apare o problema si anume service-ul pentru pompa de caldura.

Poate ca nu stiai, dar sunt unele firme in Romania de la care iei pompa de caldura si cand se strica trebuie sa o trimiti la ei pentru service. Nu suna foarte bine, nu?

Pentru multi clienti este important sa poata intra in contact cu cineva atunci cand au probleme cu pompa de caldura.

Fiind ca nimeni nu vrea sa stea in frig cateva zile si nici macar o zi atunci cand sunt defectiuni. Iti recomand sa alegi o firma care are echipe de service disponibile rapid.

Trust Expert este firma importatoare pentru pompele de caldura NIBE si a dezvoltat o retea nationala de service numita ‘’NIBE VIP Installer’’.

Oriunde in Romania ai un partener de montaj NIBE VIP Installer ce te poate ajuta si cu service-ul pentru pompa de caldura. Vei fi mai linistit cand stii ca ai montaj si service de la profesionisti.

Cand ai echipamentul conectat la internet, inseamna si ca poate fi accesat de la distanta. Unele probleme pot sa fie remediate inainte sa le observi sau sa creeze deranj.

Service - cine monteaza si repara pompa de caldura

Cum sa cumperi cea mai buna pompa de caldura?

Ai cateva informatii de baza si stii din ce optiuni poti alege pompa de caldura. Uite la ce sa te uiti atunci cand alegi cea mai buna pompa de caldura.

Eficienta si performanta pompei de caldura

Eficienta este marcata prin EER raport energie / eficienta sau prin alti indicatori. Un alt indicator este COP, coeficientul de performanta. Cu cat EER si COP sunt mai mari, cu atat echipamentul este mai eficient energetic.

Marca sau brandul pompei de caldura

Compara mai multe branduri pentru a determina care este potrivit pentru tine si pentru nevoile tale. Vei gasi si pompe de caldura ieftine, dara acestea nu sunt intodeauna cele mai bune cand vorbim de eficienta. 

Cauta o marca renumita sau un brand premium daca vrei o pompa de caldura cu durata mare de viata.

Incearca sa eviti pompele de caldura second hand, pompele de caldura de pe ebay, si in general denumirile de care n-ai mai auzit si nu inspira incredere cum sunt cele chinezesti.

Pretul pompei de caldura

Cand ne gandim la costuri, pretul pompei de caldura este doar o componenta. Trebuie sa adaugi montajul pompei de caldura si materialele de montaj.

Cum sa cumperi cea mai buna pompa de caldura

Merita sa pun pompa de caldura?

Montajul pompei de caldura la casa ta va necesita o investitie substantiala la inceput. Costa mai mult decat o centrala pe gaz de exemplu.

Cat de mult costa pompa de caldura depinde de factori cum sunt tipul pompei de caldura, cat de mare este casa ta, ce sistem de incalzire folosesti, calorifere sau incalzire in pardoseala.

In ciuda investitiei mai mari, vei avea cu pompa de caldura confort, fiabilitate si facturi reduse de energie.

Fiecare kilowat de electricitate consumat, pompa de caldura poate genera intre 3 – 4 kilowati de energie regenerabila adica eficienta de 300 – 400%.

Pompa de caldura va functiona eficient atunci cand casa este foarte bine izolata. Este clar ca decizia de a instala o pompa de caldura nu este una usoara sau ieftina.

Montajul poate perturba mediul de acasa iar costurile de instalare se pot adauga rapid caca nu esti pregatit.

Dar pe termen lung, instalarea unui sistem cu pompa de caldura merita din plin investitia.

Noua ta pompa de caldura te va servi pe tine si familia ta mult timp de acum incolo. Descopera aici pompele de caldura NIBE.

Merita sa pun pompa de caldura

Nu stii de unde sa incepi?

Da-mi voie sa te ajut. Trimite acest formular (cu mentiunea de la Blog de Instalatii) si unul din expertii in pompe de caldura de la Trust Expert te ca contacta pentru a discuta ce solutie de incalzire ti se potriveste. 

pompa de caldura aer apa NIBE BlogdeInstalatii.ro

Concluzie

Reducerea consumului de energie si a pierderilor de caldura ale casei tale este ceva ce trebuie luat in considerare fie ca montezi pompa de caldura sau nu.

Izolatia tavanelor, a peretilor, si podelei, pot aduce valoare casei in mai multe feluri si te ajuta sa imbunatatesti eficienta proprietatii.

Daca deja ai izolatie buna la casa, inseamna ca esti pregatit pentru o pompa de caldura.

Pompele de caldura devin foarte populare pentru casele noi construite. Cu masurile potrivite, si casele existente pot beneficia de incalzire din surse regenerabile.Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: