Panouri Solare Pentru Apa Calda – Ce Trebuie Sa Stii Despre EleInstalatiile facute cu panouri solare pentru apa calda, constituie o solutie optima de preparare a apei calde menajere si aport la incalzire.

Beneficii pentru incalzirea cu panouri solare

 • Apa calda pe toata durata anului. Sistemul de panouri solare functioneaza atata timp cat este soare afara. Totusi in lunile de iarna trebuie suplimentat cu centrala termica sau cu o rezistenta electrica.
 • Reducerea facturii la incalzire. Lumina soarelui este gratis. Asa ca dupa ce ai platit montajul panourilor solare si pretul sistemului solar, factura ta de gaz va fi mai mica.
 • Vei polua mai putin. Cand folosesti panouri solare pentru apa calda, ai o sursa de energie verde si regenerabila, care reduce emisiile de dioxid de cabon in aer.

Introducere in incalzirea solara

Sistemele de incalzire cu panouri solare captureaza energia provenita de la soare si o folosesc pentru a incalzi casa. Procesul este destul de simplu:

 • Panourile solare montate pe acoperisul casei capteaza radiatia solara. Mai sunt denumite si colectori solari.
 • Apa din panoul solar se incalzeste.
 • Aceasta apa este pompata prin serpentina din boiler.
 • Aici se transfera caldura la acumularea de apa.

panou solar cu tuburi vidate

Cata apa calda face un panou solar?

Cat de mult vei folosi panourile solare depinde de mai multi factori:

 • Cata apa calda foloseste casa ta. Daca evaluezi consumul de apa calda de la inceput, poti alege un boiler solar potrivit nevoilor tale.
 • Depinde de cat interes acorzi sistemului solarsi cum te adaptezi sa folosesti energia solara. De exemplu vei avea mai multa apa calda menajera pentru dus seara, decat dimineata.
 • Cat de mare este boilerul solar. Multe boilere acumuleaza apa calda pentru o zi, si daca vor fi una sau doua zile cu nori sau ploaie, insemna ca trebuie sa pornesti centrala termica sau rezistenta electrica.
 • Izolatie foarte buna pentru boiler si pentru tevile de legatura.
 • Daca nu folosesti apa calda la temperaturi foarte mari, vei avea nevoie de mai putin ajutor de rezerva de la centrala. Oricum, este important ca cel putin odata pe saptamana boilerul sa aiba o temperatura mai mare de 60 de grade, pentru a preveni ricul de aparitie a Legionella.

Cum Aleg Un Panou Solar Pentru Apa Calda?

Panouri solare pentru apa calda – sunt bune pentru mine?

Trebuie sa ti cont de mai multe lucruri printre care:

Ai un loc insorit ca sa montezi panouri solare? Vei avea nevoie de vrei 5 metri patrati de acoperis cu orientare de la Est la Vest sau Sud si care sa primeasca direct lumina de la soare pe perioada zilei. Dar acoperisul nu este singurul loc unde poti monta panouri solare pentru apa calda.

Ele pot fi montate si pe un suport pe un acoperis plan sau sunt unele modele cu montaj pe perete.

Ai loc sa montezi un boiler solar de apa calda? Daca nu exista deja un boiler bivalent sau un boiler cu doua serpentine, de obicei va trebui sa inlocuiesti boilerul existent, sau sa adaugi un boiler cu serpentina solar.

Centrala termica pe care o ai este compatibila cu panourile solare? Majoritatea centralelor termice si boilerelor se pot folosi in combinatie cu panuri solare cu tuburi vidate sau plane. Daca centrala ta termica este una instant si nu ai un boiler pentru apa calda, un panou solar de apa calda s-ar putea da nu fie compatibil.

Ce randament are un panou solar de apa calda?

Randamentul unui panou solar inseamna procentul de radiatie solara ce ajunge pe suprafata lui si se transforma in energie termica.

Printre altele randamentul panourilor solare depinde si de starea de functionare a panourilor. Atunci cand se incalzeste panoul emana  o parte din caldura in mediul ambiant prin conductie termica, radiatie si convectie.

Randamentul maxim al panoului solar se obtine daca diferenta intre temperatura panoului solar si a mediul ambiant si pierderile termice este zero. Cu cat creste mai mult temperatura colectorului, cu atat mai mari sunt pierderile de caldura si cu atat mai mic randamentul.

Mentenanta si service la panul solar

Costul cu mentenanta panoului solar este in general foarte mic. Panourile solare au garantie in functie de furnizor de 1, 2 sau mai multi ani si necesita putina interventie.

Daca ai pierderi de antigel, in general sunt insotite de un miros puternic. Daca observi asta, trebuie sa chemi instalatorul.

Antigelul pentru panoul solar rezista mai bine daca sistemul este folosit intreg anul, si nu este lasat nefolosit in perioadele calde ale anului.

In afara de completarea periodica cu antigel, trebuie verificata si pompa solara atunci cand se face revizia sistemului.

panouri solare plane

Panouri solare plane sau cu tuburi vidate?

Panourile solare sunt adecvate pentru prepararea de apa calda menajera, incalzirea apei din piscina si sustinerea incalzirii.

Panourile solare de apa calda cu tuburi vidate au spre deosebire de panourile plane nevoie de un spatiu de montaj mai mic.

Mai poti vedea aici alte avantaje si dezavantaje ale panourilor solare prezentate de GreenPower (in engleza).

Tuburile vidate pot fi rotite axial si daca nu sunt orientate spre sud, se poate compensa in acest fel.  Vidul care se afla in tuburi asigura termoizolatia optima si se poate folosi si o radiatie redusa a soarelui.

Deci cu randament mai bun si cu utilizare potrivita pentru aportul la incalzire sunt panourile solare cu tuburi vidate.

sursa foto: toppanourisolare.ro solahartsc.com.auClick Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: