De Ce Platesti Mai Mult Din Septembrie Pentru Centrala Termica?

De Ce Platesti Mai Mult Din Septembrie Pentru Centrala Termica

Trebuie sa stii ca din septembrie 2015 au intrat in vigoare noi reglementari referitoare la centralele termice.

Printr-o directiva europeana se urmareste reducerea consumului de energie si cresterea eficientei energetice. Vei gasi pe piata doar centrala termica cu condensatie in loc de centrala termica conventionala.

Aceasta centrala termica in condensatie este mai economica dar si mai scumpa.

De la 26 septembrie 2015 intra in vigoare directiva europeana ce obliga vanzarea doar a centralelor cu condensare. Conform datelor statistice, in romania se vand anual 150.000 de centrale de apartament, dar numarul celor cu condensare este relativ redus, in jur de 5 – 10%.

Cum functioneaza centrala termica cu condensare?

La o centrala termica cu condensare o parte din caldura din gazele de ardere se reintroduce in sistem. Mai detaliat, prin schimbatorul de caldura principal, se recupereaza o parte din caldura latenta a vaporilor de apa din gazele de evacuare.

Randamentul poate ajunge confor fiselor tehnice ale producatorilor pana la 106% – 110% in timp ce la centrala termica conventionala este de 90 – 93%.

Avantaje si dezavantaje

Daca acum platesti pentru o centrala termica conventionala intre 1800 – 2500 lei, pentru centrala termica cu condensatie vei plati intre 3000 – 4000 lei. Instalarea completa adica centrala, termostat de ambianta, calorifere, teava, materiale si manopera poate costa circa 11.000 lei.

Alte avantaje:

 • randament foarte bun
 • consum mai mic de combustibil
 • protejeaza mediul inconjurator

Concluzia

Din pacate sistemul centralizat de incalzire nu este foarte performant si multi oameni au hotarat sa se debranseze. Doar in Timis au fost anul trecut 5000 de cereri de debransare, iar in alte localitati reteaua centralizata de incalzire s-a desfinat din cauza lipsei utilizatorilor.

Schimbarile acestea au avut loc si pentru alte echipamente in anii trecuti: aparate de aer conditionat (inverter), pompe de circulatie, becuri, si altele. Ne-am obisnuit cu ele si acum ni se par normale, si cred ca asa va fi si cu centralele termice.

Esti interesat si de alte echipamente de instalatii? Vezi selectia pe care am pregatit-o in pagina de oferte si reduceri.

Si esti invitat sa te inscrii la newsletter ca sa fii la curent cu ultimele aricole pe care le public pe blog.

Scrie in comentariile de mai jos parerea ta despre aceasta norma europeana si cum crezi ca va influenta piata de centrale termice din Romania.

Sursa foto: flickr.com/photos/philandpam

Produse recomandate:

Click Here to Leave a Comment Below

sil - 4 years ago Reply

Directiva spune ca e mai putin poluanta o centrala insa in multe tari s-a renuntat la aplicarea ei datorita faptului ca s-a dovedit ca de fapt este mult mai poluanta chiar da are consum mai mic.]
O centrala conventionala trimite toate noxele in atmosfera si sunt “prelucrate ” mult mai usor de natura. Cele in condensatie recupereaza odata cu condensul si noxele care sunt trimise la canalizare. De aici ajung in pamant poluind panza freatica , pamantul si lacurile in care ajung facand daune mult mai mari mediului decat o centrala conventionala.

  doinastela - 4 years ago Reply

  Interesant comentariul tau, la fel si concluzia. Insa as dori mai multe amanunte legat de afirmatia “in multe tari s-a renuntat la aplicarea ei..”

   sil - 4 years ago Reply

   Pai in Spania lucram pe service centrale termice exact intr-un moment de “pregatire” a populatiei cum este acesta de acum de la noi ( se intampla acum 4-5-6 ani cred), si acolo s-a aratat ca de fapt autoritatile urmareau doar sa introduca o taxa pentru cei cu centrale conventionale si pentru cei cu centrale mai vechi de 10 ani chiar daca acestea functionau in parametri mai buni decat una noua si in condensare.
   Logica stautului sau a uniunii este ca daca forteaza un an sa se cumpere centrale mai scumpe staul castiga mult mai mult din tva pe de o parte si apoi ca fiind salvatorii celor saraci renunta la obligativitatea celor in condensatie cu conditia introducerii de taxe la cele conventionale.
   Doi iepuri dintr-un foc.
   S-a mers pana acolo ca s-a sponsorizat de catre stat cumpararea de centrale in condensatie daca renunti la cea conventionala printr-o subventie.
   Insa daca calculam ca o centrala in condensatie e mai scumpa de trei ori ca si una conventionala iar statul iti ofera o subventie egala cu tva-ul unei parti din cele trei, obtine statul dublul de tva fata de cel obtinut daca cumperi una conventionala.
   Acolo specialistii care nu tineau de autoritati s-au sesizat si au reusit sa faca guvernul sa renunte la idee.

   Victor - 4 years ago Reply

   Sil, cum ai ajuns la concluzia că sunt mai poluante!??? Centrala cu condensare emană EXACT aceleași noxe ca și celelalte, doar sub formă de condens… Și da, înainte de a fi scurse la canalizare, trebuie neutralizate… Așa că în final poluarea este chiar mai redusă! Da, putem discuta despre costurile investiției care sunt sensibil mai mari, iar la centralele mici sub 32kw, nu prea vezi rentabilitatea financiară…
   Zici că ”… în multe țări s-a renunțat…”, care țări? Apropo, te-ai informat cum este aplicată directiva și de când, în Angia? Dar în Germania sau Franța?

    sil - 4 years ago Reply

    Mai poluante in sensul ca noxele sub forma de condens(deci lichide)ajung in canalizare si apoi in panza freatica de unde ajung mai lesne la consumul uman, animal,etc. Daca noxele ar fi eliberate in atmosfera ca cele produse de centralele conventionale, ar fi asimiilate mult mai usor de natura ajungand departe de aglomerari de populatii, in oceane, deserturi, sub forma de ploi ( fie ele si acide), ar fi distribuite pe o arie mult mai mare si prelucrate mult mai bine de natura. Stiu sigur ca in Spania s-a renuntat chiar pe aceste motive la legislatia care se pregateste acum in Romania, iar daca statul ar fi insistat cu legile respective ar fi trebuit ca fabricantul de centrale termice sa asigure la vanzarea centralelor in condesatie un kit de neutralizare a substantelor rezultate. Fabricantii au renuntat la presiuni si asa s-a terminat si odiseea legii care ducea lesne doar la introducerea unei taxe ptr cei care vor totusi sa cumpere centrale conventionale. Stiu ca in tarile enumerate sunt permise centralele cu tiraj fortat si etanse insa nu si cele cu tiraj natural. Dar ca o curiozitate, in orice depozit de materiale ptr instalatori gasesti toata gama de centrale termice . De la cele cu tiraj natural pana la cele in condensare.

    alpy - a couple of years ago Reply

    Și cine neutralizraza? !!!!!!!!

    alpy - a couple of years ago Reply

    Și cine e prost sa investeasca in neutralizare cu adevarat? !!!!!!!!

    Și unde mai pui ca și la mine și la mulți alții, actualele centrale convenționale sunt montate pe pereți unde nu se poate trage instalație de eliminare a condensului.
    Iar pentru a schimba locul centralei înseamnă un nou dosar la gaze și un nou șantier în casa (practic trebuie reluată 90% din investiția care oricum nu a fost încă amortizata în 15 ani de utilizare).

    Așa ca cel mai bine (si ieftim si curat) ar fi sa renunțăm la încălzirea cu gaze (când centralele actuale cedeaza, dar si pentru “incepatori”) și sa trecem pe panouri radiante – ca tot a avansat tehnologia și sunt din ce în ce mai performante. Iar pentru apa calda sa luam acele “aparate” a căror denumire incepe cu “deli” și se termina cu “mano” – sunt acceptate de cunoscuții care le-au cumpărat deja de ceva vreme.
    Și sa nu zică cineva de prețul gazului comparativ cu cel al curentului ca nu vreau sa intru în amănunte cu inerția termica și consum nejustificat de apa și etc….

     Sil - a couple of years ago Reply

     Mai bun ar fi sa se revina la situatia fara directiva si intre timp daca se investeste in infrastructura de energie electrica si se termina reactoarele de la Cernavoda sa se treaca la incalzirea cu energie electrica. Romania nu este pregatita acum pentru directive. S-a semnat aderarea Romaniei la UE dar aici nu s-a facut nimic pentru asta asa ca trebuie sa avem reguli diferite deocamdata.

Tanase Dragomir - 4 years ago Reply

Sil,

Ai dreptate. Mai ales ca sunt multi unici importatori care au facut lobby pt aceste noi centrale.
Trebuie sa vanda si cum lucrurile vechi sunt bine facute, foarte rezistente, etc trebuie sa faca ceva sa vinda. de cate ori nu a-ti ajuns la concluzia ca lucrurile vechi sunt mult mai rezistente?

o zi buna

Este Buna o Centrala Termica Immergas? Review blogdeinstalatii.ro - 3 years ago Reply

[…] pacate acest model nu se mai gaseste, pentru ca din 2015 se fabrica doar centrale termice in […]

ghita adrian - 3 years ago Reply

fa frate o lege pentru oamenii cu bani ! si o lege pentru oameni mai saraci (cu acte ,sa reiasa clar ) si atunci stam de vorba nu e corect asa ?”?????”

ghita adrian - 3 years ago Reply

dc ? sa plateasca ala amaritu pentru ala mai bogat ???? ala ar vrea sa plece in spatiu ca,are bani eu nu vreau ce facem platim la fel taxele ??????
nu e corect frate , mai avem putini ani cei din generatia mea 1959 si cu ce neam ales cu taxe toata viata ! si am muncit pentru furaciunile altora ! ajunge vrem si noi sa traim pentru noi ! cind ??/ vom face asta ????

  Blog de Instalatii - 3 years ago Reply

  Domnule Ghita, cred ca ati vazut pana acum ca viata nu este corecta…

cristi - a couple of years ago Reply

hai ca m-ai dat gata cu replica asta fumata
Cei imbuibati nu vor vrea niciodata ca viata sa fie corecta!
Mare noroc aveti!

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Salut Cristi,

  Ma bucur ca ti-a placut replica.
  Si vreau sa mai adaug un citat:
  “Daca te-ai nascut sarac nu e vina ta. Dar daca mori sarac e vina ta!” Bill Gates

Stan - last year Reply

Ce este raportul de modulare( ex:1:7) si ce reprezinta el?

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Raportul de modulare inseamna ca la centrala se poate regla puterea automat in functie de necesarul de incalzire.
  De exemplu, o centrala termica de 30 de kw cu raport de modulare 1/10, poate functiona la putere de 3 kw daca este nevoie.
  Asta inseamna un consum mai redus.

LUCIAN - last year Reply

buna seara um o caldaie din itaia modelul BAXI 310FI ESTE BUNA PENTRU UN APARTAMENT DE 3 CAMIRE LA PARTER ?
VA MULTUMESC

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Daca centrala are 24 de kw, este buna.
  O mica observatie doar. Baxi nu mai are reprezentanta in Romania. S-ar putea ca unele piese de schimb sa le gasiti mai greu.

   Adrian - last year Reply

   Salut!
   Mă poți ajuta si pe mine cu o schemă de instalare a unei centrale pe peleti în paralel cu panou solar pentru 8 radiatoare si 2 boilere cu serpentina.
   Mă intereseaza ca panoul să ajute si pe timp de iarnă la încalzire, iar vara să încălzească doar boilerele, iar în caz de vreme urâtă (adică ploioasa) să intre centrala în functiune.
   Multumesc anticipat.

    Blog de Instalatii - last year Reply

    O schema pentru centrala termica pe lemne si peleti poate sa fie aceasta:
    schema centrala pe lemne
    https://www.casadex.ro/wp-content/uploads/schema-arca-puffer-centrala.jpg

    Probabil ca nu aveti nevie de 2 boilere. Iar panoul solar este recomandat sa-l folositi doar la apa calda menajera. La incalzire are aport foarte mic.

     Lacibacsi - last year Reply

     Atentia la schema pentru centrala termica pe lemne si peleti:
     1.Nu are aport la incalzire de loc pentru ca nu are cum sa treaca din boiler in pufer din cauza clapetelor de sens. Apa incalzita in panou este utila numai si numai pt.apa calda menajera.
     2.In aceasta schema (gresita dupa mine)se poate intampla sa ai pufer cald, de care nu te poti folosi in boilerul din care s-a racit tot din cauza clapetelor prost amplasate. Incercati un racord de boiler direct din pufer, fara sa fie nevoie de foc in cazan pentru a avea caldura menajera.
     Salutare tuturor.

  Nelu - last year Reply

  Lucian, aici suntem in Romania, nu pot sa cred ca daca ai fost plecat in Italia si oricat ai fi stat acolo, nu mai sti sa vorbesti corect limba romana: “CALDAIE”

Adrian - last year Reply

Buna ziua m-ar interesa și pe mine o centrală ptr casa mea care are 75 mp la interior , puteți să-mi Spune-ți ce centrală ar fi buna ptr casa mea . Va mulțumesc și aștept un răspuns de la dv .

Vlad Simion - 9 months ago Reply

Care este cea mai buna centrala electrica trifazica? Eu am o centrala trtifazica , dar consumul este mare, casa este izolata .

paul - 7 months ago Reply

depinde de nevoia fiecaruia, depinde de zona tarii si altele instalatiile nu pot fi la fel.
De exemplu in zonele tarii unde perioada mai rece este cea mai mare parte a anului clar panoul solar nu are ce cauta in boiler… si de aici putem vorbi 2 zile..

o zi frumoasa.

bogdan - a few months ago Reply

Sa folosesti tu cu placere incalzirea electrica ! Succesuri !

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Multumesc frumos, asemenea si tie!

Leave a Reply: