Pot Folosi Pompa De Caldura Cu Calorifere?Este un mit pe care-l intalnim des despre faptul ca pompele de caldura merg doar cu incalzire in pardoseala.

Adevarul este ca merg bine cu ori ce sistem de incalzire, desi s-ar putea sa trebuiasca sa maresti dimensiunea caloriferelor.

Pompele de caldura sunt mai eficiente decat sistemele de incalzire conventionale si sunt una din cele mai folosite alternative la centralele pe gaz, lemne sau electrice.

Asta pentru ca functioneaza la temperatura mai mica pe tur. Dar trebuie sa ai calorifere dimensionate corect ca sa poti distribui caldura la fel ca si cu o centrala termica.

In acest articol Blog de Instalatii impreuna cu Trust Expert te ajuta sa intelegi mai clar daca poti folosi o pompa de caldura NIBE cu calorifere.

Pot Folosi Pompa De Caldura Cu Calorifere

Ce este o pompa de caldura aer apa?

O pompa de caldura aer apa este un echipament de incalzire ce functioneaza dupa principiul unui frigider inversat.

Extrage caldura din mediul exterior si o duce la agentul refrigerant. Apoi freonul este incalzit si se transforma in gaz. 

Se foloseste un compresor pentru a creste presiunea ceea ce duce la cresterea temperaturii gazului pana cand devine fierbinte.

Gazul fierbinte trece printr-un schimbator de caldura unde incalzeste apa ce este circulata ca agent termic in casa.

Apoi refrigerantul se raceste si condenseaza inapoi in lichid inainte de a lua ciclul de la inceput.

Ce este o pompa de caldura aer apa

Avantaje si dezavantaje pentru pompa de caldura

Un mare avantaj pentru pompa de caldura este ca are emisii de carbon reduse. In alte tari se tine cont foarte mult de acest lucru pentru ca vor sa ajunga cu emisiile de carbon la 0 in cativa zeci de ani. 

Probabil ca si la noi se va urma acest trend. Chiar daca ne convine sau nu, probabil se va cere asta de la uniunea europeana in viitor.

Pe langa asta pompa de caldura are eficienta foarte buna iar costurile pentru incalzire sunt apropiate de cele ale centralelor pe gaz sau lemne.

Dezavantajul principal este costul mare al investitiei initiale. Poate cu ceva ajutor de la guvern prin programe de tipul ‘’casa verde’’ acestea vor fi mai reduse.

Un alt aspect in avantajul lor este mentenanta foarte redusa. Durata de viata la pompele de caldura este mare si asta inseamna ca nu vei avea prea multe de platit dupa ce ai montat pompa de caldura.

Pompa de caldura sol apa are nevoie de un spatiu mare de montaj in gradina pentru serpentine sau foraje scumpe ceea ce este un dezavantaj

Iar in unele cazuri pompele de caldura aer apa pot sa fie putin zgomotoase. De obicei cand isi fac degivrarea se pot auzi mai tare ventilatorul unitatii externe. 

In ultimul rand puterea termica relativ redusa poate parea un dezavantaj. Dar faptul ca putem folosi calorifere cu pompa de caldura ar trebui sa rezolve problema schimbarii centralei termice pentru multi beneficiari.

Avantaje si dezavantaje pentru pompa de caldura

Pot sa folosesc calorifere cu pompa de caldura?

Caloriferele pot sa fie folosite cu pompa de caldura si continua sa fie preferate ca solutie de incalzire. 

Pana la urma apa calda de la pompa de caldura trebuie sa circule prin tevi si sa ajunga in camere unde sa faca incalzirea prin calorifere.

O alta intrebare mare pe care o au benficiarii de case, este daca caloriferele existente pot sa mearga cu pompa de caldura? Asta este una din acele situatii in care depinde.

Temperatura apei calde care circula prin tevile de incalzire este mai mare cand folosesti centrala termica fata de atunci cand folosesti pompa de caldura.

Este unul din motivele pentru care pompele de caldura sunt considerate mai eficiente decat centralele termice. 

La pompele de caldura agentul termic nu este necesar sa fie incalzit la temperatura mare cum se face la centrala termica.

Pot sa folosesc calorifere cu pompa de caldura

Calorifere supradimensionate

Caloriferele tale au fost montate pentru a asigura ca puterea lor termica este destul de mare sa incalzeasc camera atunci cand agentul termic de la centrala vine de obicei la 65 – 70 grade C.

Atunci cand folosesti pompa de caldura pentru incalzire, temperatura agentului termic este mult mai joasa de obicei la 40 – 50 grade C. 

Asa ca trebuie sa te asiguri daca caloriferele mai sunt capabile sa incalzeasca cum trebuie.

In unele cazuri trebuie sa upgradezi radiatoarele la o dimensiune mai mare ca sa asiguri ca au suficienta putere termica ca sa incalzeasca confortabil camera.

Dar in ultimii ani a fost o practica comuna a instalatorilor de a supradimensiona caloriferele cand au fost calculate si alese.

Asta inseamna practic ca radiatoarele pe care le ai acum sunt capabile sa incalzeasca un spatiu mult mai mare si ca sunt potrivite sa incalzeasca o camera chiar daca functioneaza la temperatura mica pe tur.

Daca ai calorifere supradimensionate, atunci este foarte posibil ca sa nu fie nevoie sa le schimbi cand montezi pompa de caldura. 

Cel mai bun mod sa aflii asta este sa vorbesti cu o firma profesionista ce se ocupa de montajul pompelor de caldura.

Iti recomand firma Trust Expert ce are reteaua de instaltori NIBE VIP Installer in toata Romania. Ii gasesti la trust-expert.ro 0730.206.206 office@trust-expert.ro 

Calorifere supradimensionate pentru pompa de caldura

Pompa de caldura este teapa?

In teorie totul suna fantastic cu pompa de caldura. Poti sa incalzesti casa mai eficient si cu emisii reduse de carbon intr-un mod prietenos cu mediul.

Probabil ca cea mai mare obiectie a oamenilor fata de pompele de caldura este costul mare initial pe care multi oameni nu si-l permit.

Guvernul a incercat sa ajute cu TVA redus la 5% pentru fotovoltaice si pompe de caldura dar este asta suficient?

Un dezavantaj la parte de montaj este faptul ca unitatea exterioara a pompei de caldura impreuna cu unitatea interna ocupa mai mult spatiu decat o centrala termica pe gaz.

Sunt unele case cu suprafata mica sau apartamente de bloc unde nu va fi spatiu suficient de montaj pentru pompa de caldura.

Sunt unele tari in care centralele termice pe gaz urmeza sa nu mai fie permise in urmatorii 10 – 20 de ani.

Pompa de caldura nu este o teapa. Este mai degraba o alternativa la care oamenii urmeaza sa apeleze in mod voluntar in viitorul apropiat.

Pompa de caldura este teapa

Pompa de caldura aer apa cu calorifere

Multi oameni cred ca pompa de caldura trebuie folosita cu incalzire in pardoseala pentru ca agentul termic nu este la o temperatura atat de mare ca la centrala termica.

Se crede ca radiataorele nu sunt destul de mari sa dea caldura in casa. Totusi nu este asa.

Poti sa folosesti o pompa de caldura pentru  calorifere. Pentru multe case mai ales cele izolate bine, caloriferele existente sunt suficiente.

Chiar daca centrala termica poate face temperatura mare pe tur, in general merge la 65 de grade. Daca e mai mult de atat exista pericol de a te arde cand atingi caloriferele.

Unele pompe de caldura sunt capabile de a face aceasta temperatura dar le scade eficienta la temperaturi mari. In schimb sunt foarte eficiente la temperaturi de 40 – 45 grade C.

Cele mai multe calorifere din Romania sunt supradimensionate. Pentru a merge cu centrala termica la 60 de grade celsius sau 65 de grade celsius.

Asta pentru ca este mai sigur sa montezi calorifere mai mari decat sa risti cu calorifere mici care sa nu incalzeasca suficient.

Ca rezultat chiar daca pompa de caldura livreaza 40 de grade celsius pe tur, cu caloriferele supradimensionate in multe case se poate folosi pompa de caldura fara a face modificari.

Pompa de caldura cu calorifere

Agent termic pana la 75°C cu NIBE S2125

NIBE S2125 este o pompa de caldura aer apa are compresor scroll cu invertor inteligent. temperatura pe tur ajunge pana la 75°C.

Cand sunt -25°C afara tot poate da agent termic pana la +65°C. Poti avea control compelt al sistemului de pe telefon sau tableta.

Impreuna cu modulele interioare din seria NIBE S vine cu conexiune wifi incorporata si posibilitate de accesorii wireless. 

Ai confort ridicat si consum redus de energie si in acelasi timp faci un bine naturii. 

Vezi aici pretul si detaliile pentru pompa de caldura aer apa NIBE S2125 https://www.trust-expert.ro/produse/pompe-de-caldura-aer-apa/nibe-s2125 

Agent termic pana la 75°C cu NIBE S2125

pompa de caldura aer apa cu calorifere

Pompa de caldura cu radiatoare

In comparatie cu centrala termica pe gaz care face agent termic pana la 70 – 80 °C, pompa de caldura are o temperatura pe tur optima de 35 – 50°C. 

Ca sa stii ce radiatoare iti trebuie cu pompa de caldura tine cont de acesti factori:

  • marimea si forma camerei,
  • necesarul termic
  • temperatura interioara.

In unele camere trebuie sa fie mai cald cum sunt dormitoarele si livingul, iar in altele pot sa fie mai reci cum este holul.

Sunt situatii cand caloriferele vor fi schimbate cu altele mai mari. Daca nu sunt suficient de mari sau daca casa nu are izolatie destula.

In medie un calorifer costa intre 350 – 500 de lei in functie de marimea lui. Dar in multe cazuri sunt deja supradimensionate pentru camera unde sunt montate.

S-ar putea sa te ajute mai mult sa imbunatatesti izolatia decat sa schimbi caloriferele. De exemplu poti aduce imbunatatiri ale izolatiei in aceste locuri:

  • usi si ferestre bune
  • izolatia tavanelor
  • izolatia exterioara a casei.

Radiatoare cu pompa de caldura

Cum stiu daca caloriferele mele sunt bune pentru pompa de caldura?

Cele mai bune moduri de a afla daca caloriferele pe care le ai sunt suficient de mari pentru pompa de caldura este sa vorbesti cu o firma de instalatii care sa calculeze necesarul termic.

Inginerii proiectanti vor putea sa calculeze exact necesarul termic pentru fiecare camera. Pot sa-ti spuna daca vor putea sa functioneze la capacitatea necesara pentru a incalzi casa ta.

Consideram ca agentul termic vine la o temperatura mai mica de la pompa de caldura decat de la centrala termica. In acest caz ar trebui suplimentata suprafata caloriferelor pentru a emite mai multa caldura.

Daca ai calorifere mari si supradimensionate, nu vei avea probleme. In general cand instalatorii recomanda un calorifer pentru o camera il aleg cu minim 10 – 20% mai mare ca sa fie acoperiti.

Si mai sunt si unele cazuri extreme, cand se alege un calorifer cat lungimea ferestrei sub care este montat. Chiar daca nu trebuie sa fie atat de mare.

Cum stiu daca caloriferele mele sunt bune pentru pompa de caldura

Calorifere sau incalzire in pardoseala?

Si caloriferele si incalzirea in pardoseala sunt compatibile cu pompa de caldura. Dar de multe ori incalzirea in pardoseala este preferata cu pompa de caldura.

Asta pentru ca incalzirea in pardoseala este mai eficienta energetic fata de calorifere. Ocupa o suprafata mai mare si foloseste mai putin aenergie.

Chiar daca incalzirea in pardoseala are avantaje fata de calorifere, in multe case nu se poate monta sau deranjul si investitia ar fi mult prea mari.

Din fericire caloriferele sunt usor de schimbat si de montat. Si daca esti norocos poti folosi aceleasi calorifere pe care le ai.

Calorifere sau incalzire in pardoseala

Concluzie

Pompa de caldura aer apa NIBE poate sa mearga cu calorifere.

Configuratia finala trebuie proiectata bine. Sunt unele variabile ca marimea caloriferelor si temperatura maxima pe care o da pompa de caldura.

Foloseste pompa de caldura NIBE F2125 care poate face agent termic la +65C si atunci cand sunt -25C afara. Temperatura pe tur poate ajunge pana la +75 de grade.

Daca trebuie sa schimbi o centrala pe gaz, lemne, peleti sau electrica si ai calorifere, monteaza o pompa de caldura.

Iti las acum un video despre pompa de caldura aer apa cu calorifere. Apasa acum pe video si hai sa-l vedem impreuna. 

Citeste mai departe acest articol pentru a afla cum functioneaza o pompa de caldura aer apa: https://blogdeinstalatii.ro/pompa-de-caldura-aer-apa-nibe/ Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: