Pompa De Caldura Sau Centrala Pe Peleti [Vezi Ce Sa Alegi]
Pompa de caldura este recomandata ca fiind prietenoasa cu mediul. Dar si centrala pe peleti este eficienta si economica.
Intrebarea se pune pe care s-o alegi pentru casa ta, ce optiune este mai buna?
In articolul de astazi, Blog de Instalatii iti prezinta o comparatie intre pompa de caldura vs centrala pe peleti.
Comparatie pentru pretul de achizitie fara manopera (la o casa de aproximativ 150mp, pentru 2020 – 2021):
- Centrala pe peleti cu toate accesoriile ≅ 20.000 lei
- Pompa aer-apa tip split ≅ 32.000 lei
- Pompa aer-apa monobloc premium ≅ 48.000 lei
- Pompa sol-apa, apa-apa ≅ 35.000 lei
- Foraj vertical ≅ 12.000 lei
- Serpentina orizontala ≅ 5.000 – 6.000 lei
Pretul de montaj
Pretul montajului depinde de mai multi factori. De marimea casei, de tipul de accesorii montate, tipul si puterea echipamentului.
Centrala pe peleti va avea o manopera de montaj cuprinsa intre 2000-3000 de lei la care se adauga pretul materialelor. Este necesar un cos de fum (inox sau ceramic) care costa intre 4000 – 6000 de lei, iar pentru montajul lui 600 – 800 lei.
Pentru pompa de caldura, pretul pentru montaj si materiale este de la 7500 de lei si include tot ce este nevoie.
Preturile sunt aproximative si pot sa varieaze. La pompa de caldura apa apa se adauga costurile pentru foraje, care pot sa fie in jur de 12.000 de lei pentru un foraj. Pompa de caldura aer apa nu necesita foraje si are o unitate exterioara ca cea de aer conditionat.
Deoarece pompele de caldura sunt mai eficiente cu incalzire prin pardoseala, e bine sa tii cont de asta din faza de proiect a casei.
Consumul
Centrala pe peleti va consuma peleti, iar pompa de caldura va consuma electricitate. Pretul la amandoua sursele poate sa varieze in functie de cum fluctueaza piata.
Pretul peletilor variaza mai mult. Dupa anotimp e posibil sa-i gasesti mai ieftini vara si mai scumpi iarna. Si daca cumperi cantitate mai mare (mai multi paleti) poti obtine un pret mai bun.
O centrala pe peleti de 25 kw are un consum aproximativ de 4,7 kg de peleti pe ora. Si la o medie de 6-8 ore de functionare pe zi va consuma intre 1 – 1,2 tone de peleti pe luna. Adica 1300 – 1600 lei pe luna.
Trebuie sa cumperi o cantitate mare de peleti odata, adica 1 – 3 tone sau mai mult. Si trebuie sa ai bugetul pregatit pentru asta. Spre deosebire de pompa de caldura unde facturile de incalzire vin lunar, sunt mai mici si usor de platit.
O pompa de caldura pentru 150 – 180 m2 va avea un consum electric mult mai mic, intre 1900 – 4700 lei pe intreg sezonul de iarna.
Intretinerea si service-ul
Atunci cand sunt montate de profesionisti, pompele de caldura necesita mentenanta putina sau deloc. Doar obisnuita revizie anuala a instalatiei interioare.
La centrala pe peleti, lucrurile stau diferit. Va trebui sa o cureti periodic, poate la cateva zile. Si sa scoti cenusa saptamanal sau mai des.
Daca schimbi peletii si nimeresti unii mai slab calitativi, e posibil sa se blocheze arzatorul de peleti si va trebui sa-l cureti.
In arzator pot sa apara depuneri de la peletii de slaba calitate. Acestia daca au multa coaja de lemn in componenta, vor avea si nisip care nu arde ci se topeste formand un fel de sticla topita. Cosul de fum la cazanul pe peleti trebuie verificat si curatat anual.
Usurinta in folosire
La pompa de caldura se face punerea in functiune de o firma specializata. Dar dupa ce s-au facut setarile poti sa controlezi temperatura in camera destul de simplu de la termostat.
Combustibilul este una din marele probleme la centrala pe peleti. Necesita incarcare manuala. Adica trebuie sa ridici un sac de 15 kg si sa-l versi in buncar (rezervorul de peleti). Apoi inca unul, si inca unul… Dupa cat de mare este rezervorul de peleti, in fiecare zi sau la cateva zile trebuie sa alimentezi cu peleti.
Daca esti mai in varsta si nu foarte mobil (sau un pic mai lenes si comod) vei avea o problema cu aceasta munca fizica. Nu este pentru cei care vor confort.
Se poate monta termostat de camera de la care setezi temperatura, dar alimentarea cu peleti trebuie facuta manual.
Spatiul de montaj
In functie de tipul de pompa de caldura, vei avea nevoie de spatiu de montaj, dar nu foarte mare. De exemplu poti sa montezi o pompa de caldura aer apa in bucatarie.
Pentru centrala pe peleti este necesara o camera tehnica separata si constructia unui cos de fum. Camera tehnica trebuie sa aiba loc pentru cazan si buncar, si spatiu de service in jurul lor, adica sa fie destul de mare.
Peletii trebuie depozitati in interior pentru a nu trage umezeala. Asa ca va trebui sa ai un loc si pentru ei unde sa nu traga umezeala si sa fie pastrati bine pentru a ramane uscati.
Centrala pe peleti sau pompa de caldura?
Pompa de caldura este un echipament foarte eficient care necesita putina mentenanta. Sunt o alegere excelenta pentru casele noi si proprietarii care tin la confort si vor o solutie eficienta.
Centrala pe peleti este o alternativa pentru unii beneficiari care poate au avut o centrala pe lemne inainte si vor ceva mai automatizat.
Pana la urma alegerea intre centrala pe peleti si pompa de caldura trebuie facuta pe baza criteriilor tale de selectie. Asa ca vezi care se potriveste cerintelor si care se incadreaza in buget.
Pompe de caldura Nibe de la Trust Expert
Fiecare sistem de incalzire vine cu argumente pro si contra. O modalitate buna de a decide ce este mai bun pentru casa ta este sa iei legatura cu specialistii.
Daca vrei oferta pentru o pompa de caldura Nibe sau ai nevoie de mai multe detalii, trimite aici un mesaj la Trust Expert.
Tu ce alegi intre pompa de caldura si centrala pe peleti?