5 Mituri Despre Pompele De Circulatie Si Explicatia Lor



Acesta este un guest post despre pompele de circulatie de Cosmin Nita, Senior Technical Specialist la Honeywell Romania. Mai multe detali despre el puteti gasi pe canalul lui de YouTube.

In acest articol, poti vedea un film de 6,32 minute in care afli care sunt principalele 5 mituri despre pompele de circulatie si explicatia lor.

Urmareste filmul de mai jos sau citeste articolul. In articol am transcris filmul, ca sa poti alege varianta care-ti place mai mult: film sau text. Dar hai sa incepem.

Iata care sunt cele 5 mituri despre pompe si explicatia lor:

5 Mituri Despre Pompele De Circulatie Si Explicatia Lor

Astazi voi vorbi despre cateva mituri fregvente referitoare la pompele de circulatie din sistemele de incalzire.

O parte din ele le-ati intalnit si in filmele mele anterioare, cel cu prezentare pompei Ferroli Energy Saving 1 si cele 3 greseli fregvente in alegerea si montarea pompelor, deasemene si in filmul noii pompe electronice Ferroli Energy Saving 2.

  • Mitul numarul 1 despre pompele de circulatie

Pompele electronice sunt relativ scumpe si nu sunt rentabile, intrucat investitia nu se amortizeaza si se recupereaza intr-un timp foarte indelungat.

Fals

Adevarul: Diferenta de pret intre o pompa clasica pentru incalzirea unei case medii (considerand o varianta foarte ieftina de pompa) si pompa electronica se amortizeaza in aproximativ 2 ani, iar durata de viata medie a unei pompe electronice este 5 – 10 ani.

Daca comparam consumul anual in kWh ale catorva echipamente electrice din gospodarie cum ar fi: aragaz electric, pompa de circulatie pentru incalzire (clasica), masina de spalat, congelator, frigider, masina de spalat vase, televizor, pompa electronica eficienta, se observa ca diferenta de consum anuala intre o pompa clasica si o pompa electronica, este de 400 – 450 kWh. La preturile actuale ale energiei electrice inseamna aproximativ 160 – 180 lei economie anuala cu pompa electronica.

Deci recuperare investitiei se face in circa 2 ani.

  • Mitul numarul 2 despre pompele de circulatie

Pentru a fi siguri ca incalzirea imobilului se face corespunzator in toate spatiile (camerele), este recomandata supradimensionarea pentru pompele de circulatie.

Fals

Adevarul: Pompele se dimensioneaza corect in functie de puterea termica a centralei termice (astfel obtinem debitul) si in functie de pierderile de presiune (sarcina) hidraulice ale instalatiei, care depind de lungimea si configuratia circuitului de incalzire (astfel obtinem inaltimea de pompare necesara).

Iata cateva consecinte ale supradimensionarii la pompele de circulatie:

  1. Zgomot in instalatie, deci disconfort, datorita vitezelor mari de circulatie a agentului termic.
  2. Investitie mai mare, pompa este mai scumpa si consumul electric mai mare.
  3. Uzura prematura a pompei datorita posibilitatii aparitiei fenomenului de cavitatie, distrugerea rotorului. Deasemenea motorul electric poate intra in regim de suprasarcina care duce la deteriorare in timp.
  4. Disconfortul termic prin racirea excesiva a cazanului. Intr-un film viitor voi prezenta metoda simpla si rapida de dimensionare a pompelor.
  • Mitul numarul 3 despre pompele de circulatie

Pompele se pot alege usor in functie de puterea electrica a motorului.

Fals

Adevarul: Pompele nu se aleg dupa puterea electrica a motorului (mai ales pompele electronice cu turatie variabila), ci dupa caracteristica hidraulica. Voi reveni cu amanunte in filmul viitor, asa cum spuneam.

5 Mituri Despre Pompele De Circulatie Si Explicatia Lor

  • Mitul numarul 4 despre pompele de circulatie

Inaltimea de pompare a unei pompe in mCA este egala cu inaltimea casei, acesta fiind un criteriu de alegere a pompei.

Fals

Adevarul: Inaltimea de pompare necesara in mCA (metri coloana de apa) nu este egala cu inaltimea casei, de regula este mult mai mica si este data de pierderile de presiune pe traseul hidraulic, care depind de lungimea si configuratia circuitului de incalzire.

Inaltimea casei nu are nici o influenta directa in cazul unui circuit inchis, ci numai indirect, prin cresterea lungimii circuitului.

Inaltimea casei influenteaza direct inaltimea de pompare numai in cazul circuitelor deschise, de exemplu o instalatie cu pompa de hidrofor care trebuie sa ridice apa rece pana la robinetul baii de la un etaj superior. In acest caz, la o diferenta de nivel de 10 metri, este nevoie de o inaltime de pompare de 10 metri coloana de apa.

  • Mitul numarul 5 despre pompele de circulatie

Pozitia in care se monteaza pompele de circulatie pentru incalzire nu are nici o importanta.

Fals

Adevarul: Toate pompele de circulatie se monteaza cu axul rotorului orizontal, niciodata in pozitie verticala, pentru a evita deteriorarea lagarelor (e vorba de pompele uzuale cu rotor umed, la care ungerea se face cu fluidul de lucru adica agentul termic vehiculat).

Pozitii de montaj corecte pentru pompele de circulatie

In incheiere, cateva recomandari referitoare la pompele de circulatie din sistemele de incalzire.

  1. Atentie la regimurile de presiune si temperatura, pentru ca pompa sa nu intre in cavitatie. Cresterea temperaturii de lucru, si/sau scaderea presiunii in aspiratia pompei, pot crea conditii de aparitie a fenomenului de cavitatie.
  2. Daca aveti nevoie sa reglati debitul prin inchiderea partiala a unui robinet, nu actionati niciodata asupra celui de pe conducta de aspiratie. Aceasta ar scadea presiunea in aspiratia pompei, deci ar favoriza aparitia vaporizarii fluidului si implicit a cavitatiei, ducand la distrugerea rotorului pompei. Folositi intodeauna robinetul de pe refularea pompei.
  3. In perioadele cand instalatia nu este in functiune, lasati-o plina cu apa daca nu sunt necesare interventii, reparatii, revizii care sa impuna golirea.
  4. Nu folositi pompa de circulatie cand instalatia este umpluta numai partial cu apa. Dupa umplerea completa. aerisiti instalatie.
  5. Nu folositi pompa de circulatie pentru golirea instalatiei.
  6. Nu montati pompa de circulatie pe tevi care sunt nealiniate, adica cele doua tevi sunt dezaxate.
  7. Citit cu atentie instructiunile de montaj si utilizare ale pompei.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi filme de pe canalul lui Cosmin Nita de YouTube, va invit sa va abonati cu un singur click pe butonul subscribe sau abonati-va din pagina de YouTube.



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: