Soba Cu Acumulare De Caldura De 3 Tone



Acest articol este un guest post scris de Andrei Lesan de la ARCSIB

In acest august din nou s-au aliniat astrele si a devenit posibil de materializat inca un proiect comun Csomi – Lesan

Proiect realizat de doi colegi, membri ARCSIB (Asociația Română a Constructorilor Sistemelor de Încălzire cu Biomasă), proiect in care au fost implicati incepand cu anul 2015, cladirea fiind deja ridicata si acoperita.  

Este vorba despre un sistem de incalzire cu biomasa, independent total de energia electrica. 

Inima sistemului il reprezinta soba cu acumulare de caldura, a carei masa de acumulare, fara a tine cont de finisaj, este de peste 3 tone. 

Soba cu plita si cuptor BlogdeInstalatii.ro

Constructia sobei

Soba cu lemne este racordata la un cos de fum ceramic (sistem certificat), avand diametrul  de 20 cm si inaltimea utila de aproximativ 7m. 

Focarul este tip tunel, incarcatura maxima 20 kg de lemne sau echivalentul acesteia, cu admisia aerului in focar prin rama usii mari, usa orientata catre camera de zi. 

Deservirea focarului se va realiza prin usa mica, din bucatarie. 

Ambele usi sunt cu doua randuri de sticla termorezistenta, menite sa reduca transferul de caldura prin suprafata vitrata. 

Astfel mai multa caldura va fi directionata catre suprafetele de captare si redare a caldurii in timp. 

Soba teracota pe lemne BlogdeInstalatii.ro

Admisia aerului pentru ardere 

Deoarece au fost implicati in proiect (in 2015) dupa ce imobilul era ridicat si acoperit nu a mai fost posibil de prevazut un canal expres pentru alimentarea cu aer a focarului. 

S-a decis ca de fiecare data cand se va face focul se va rabata una din ferestrele bucatariei (cea mai apropiata de focar).

La proiectele noi, in care suntem implicati din faza de proiect, se prevad obligatoriu canale de alimentare cu aer care nu permit sa fie perturbata arderea de catre atmosfera si de presiunea din imobil.

Focare pentru seminee pe lemne BlogdeInstalatii.ro

Arderea focului in soba

Sistemul convectiv este unul combinat. Este dotat cu cale directa pentru ‘’amorsarea’’ facila a cosului de fum in perioade de dupa vacante sau in perioade cu zile mai posomorate si mai putin geroase. 

Din bucatarie beneficiara se va putea bucura de magia cuptorului alb, care se va lasa accesat indiferent daca in focar mai arde focul sau s-a stins. 

Dupa ce gazele de ardere au avut impact asupra cuptorului, acestea vor ajunge sa “spele” schimbatorul de caldura menit sa prepare agent termic folosind tehnica condensatiei. 

Agentul termic va incalzi restul suprafetei pana la 180 mp folosind calorifere dimensionate pentru temperaturi reduse (50 ºC pe tur si 30 ºC pe retur) si dotate cu robineti termostatati. 

Schema de functionare a sobei

In schema de functionare a sobei se vede reteaua pentru agentul termic care va circula natural, adica fara pompe, fara dependenta de energia electrica.

Zona este una mai izolata, desi este in Ilfov, pe malul unui lac, foarte frumoasa si linistita.

soba pe lemne BlogdeInstalatii.ro

Placarea sobei

Momentan inca nu s-a placat cu nimic soba. Dar de principiu se poate placa cu orice piatra care sa aiba conductibilitatea nu mai mica de 0,65 W/(mK). La ‘”piatra'” se incadreaza si gresia, si faianta.

Invelisul exterior este zidarie din caramida ceramica, dar s-a aplicat o tencuiala armata pentru a genera stratul suport pentru placare. 

Ceea ce vedeti de culoare gri – este tencuiala. Peste acest strat suport se poate aplica si ‘’piatra de sapun’’ (steatit).

Soba teracota cu plita BlogdeInstalatii.ro

Cat s-a muncit la constructia sobei

Am incercat sa aducem si sa propunem cat mai multe imbunatatiri in vederea reducerii consumurilor energetice.

Focarul este pentru 20 kg lemne, dar  una este sa alimentezi focarul o data pentru 24h sau de trei ori.

Beneficiarul a sugerat ca a doua locuinta, pe care intentioneaza sa o construiasca undeva in Bucovina si care neaparat va fi tot cu soba incalzita, va fi considerabil mai performanta energetic.

Orele investite in manopera: au fost 9 zile lucratoare a cate 10 ore pe zi in doua persoane (sobarul si ajutorul sobarului). Asadar 9x10x2 = 180 ore.

Multumim gazdei pentru increderea acordata si ii uram ”Iarna geroasa cu caldura in casa!”  



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: