Centrala Termică în Condensare, Un Avantaj pentru Fiecare

Centrala Termică în Condensare, Un Avantaj pentru Fiecare
5 (100%) 1 vote

Când înlocuiești o centrală mai veche de 8 ani cu o centrală termică în condensare, poți reduce factura de gaz cu pană la 25%. Dacă montezi și termostat de cameră programabil, economia va fii și mai considerabilă.

Ariston Thermo România, ne prezintă in acest articol câteva detalii despre centralele termice în condensație.

Atunci când cumperi o centrală termică, verifică eticheta energetică și alege un produs de clasă A, care îndeplinește cele mai înalte standarde de eficientă.

Ce este o centrală termică în condensare?

Dacă urmează să înlocuiești vechea centrală termică și cauți printre diferite modele, poate știi deja că datorită normativelor europene acum se comercializează doar centrale termice în condensație.

Principalul motiv pentru care o centrală termică în condensație este mai bună decât una convențională, este că are randamentul mai bun. Deci și consumă mai puțin.

Cu cât temperatură pe retur va fii mai joasă, cu atât centrală va lucra mai mult în condensație.

Dacă temperatură pe tur este ținută în jurul temperaturii de 55 de grade, centrala termică va putea funcționa în condensatie și să alimenteze sisteme cu temperatură joasă cum ar fi încălzire în pardoseală.

Când centrala termică cu condensare pornește, arde amestecul de gaz metan și aer în schimbătorul de căldură din oțel inox prin care circulă agent termic.

O parte din căldura produsă de centrala termică este pierdută la coș prin gazele arse. Eficiența unei centrale conventionale scade sub 80 % ceea ce inseamnă că o parte din căldura degajată prin ardere se pierde  impreună cu gazele evacuate.

Principiul de funcționare la centrala în condensație

O centrala termică în condensare este mult mai eficientă pentru încălzirea locuinței. Are un schimbător de căldură mai mare care extrage peste 90% din căldura degajată prin arderea gazului metan.

Asta o face mai eficientă și mai economică.  Ea extrage și căldura din gazele arse, care altfel ar fi pierdută în atmosferă, și o trimite în sistemul de încălzire.

Vaporii de apă din gazele arse ajung la o temperatură joasă și condensează când întâlnesc suprafața rece a schimbătorului de căldura.

Suma pe care o economisești când utilizezi o centrala termică cu condensare, depinde de cât de veche și eficientă este centrala termică pe care ai avut-o.

Centrala termică în condensație avantaje și dezavantaje

Centrala termică în condensație avantaje

 • Reduci valoarea facturii de încălzire. Centrala termică în condensare este mult mai eficientă ca urmare a randamentului crescut. Vei consuma mai puțin combustibil ca să încălzești casa și ca să prepari apă caldă menajeră.
 • Emisii de noxe mai mici.
 • Eficientă energetică și reducerea costurilor. Mulțumită eficienței energetice, o centrală termică în condensare oferă valoare pentru banii investiți, și are un impact scăzut asupra mediului față de centralele vechi.
 • Ușor de montat în locul centralelor vechi. Având dimensiuni compacte, sigur vei avea loc de montaj suficient iar condensul se poate evacua folosind o pompă de condens dacă este necesar.

Centrala termică în condensație dezavantaje

 • Eficiența energetică a centralei termice depinde de regimul de temperatură la care funcționează.
 • Costul de achiziție este mai ridicat în comparație cu o centrală termică convențională.

Concluzie

Fie că functionează în condensație sau nu, o centrala termică în condensare va fi intodeauna mai eficientă cu 15-30% fată de o centrală termică conventională.

Centralele termice în condensație au devenit foarte populare acum și înlocuiesc centralele convenționale vechi.

Tehnologia condensării ne ajută să reducem impactul asupra mediului și să reducem factura de gaz.

783 Vizualizări totale 5 Vizualizări azi

11 thoughts on “Centrala Termică în Condensare, Un Avantaj pentru Fiecare

 • Buna ziua,

  Doresc un punct de vedere de specialitate referitor la reparatia vs. inlocuirea unei centrale termice tip NOVA FLORIDA BALI 70 KW. Exista in piata si centrale care pot inlocui o asemenea centrala veche??? Costul unei centrale noi ar fi mai mic decat reparatia acestei centrele care conform unei constatari este in momentul de fata 4710.00 cu TVA inclus manopera

 • Buna ziua,
  Am cumparat un apartament „la alb” si am constatat faptul ca parti (ingropate in sapa) din instalatia de incalzire si din cea de ACM sunt din PEXAL, iar restul din PEX.
  As aprecia opinia dvs referitoare la riscurile pe care le implica mentinerea PEXALULUI in instalatie.
  Va multumesc anticipat!

  • Buna ziua,

   Depinde de mai multe lucruri, cum s-a facut instalatia, ce materiale sunt…
   Nu pot sa va spun exact.
   Este de preferat sa folositi materiale de buna calitate, mai ales pentru zonele ingropate in sapa la care nu este acces.

 • Buna ziua,
  Vreau sa achizitionez o centrala in condensare Ariston. C putere am nevoie la centrala pt un spatiu d 65mp*2,55inaltime =parter si pt etaj acelasi spatiu?? Am 6 calorifere parter si 6 la etaj.
  Cu ce dimensiune d teava plec din centrala pe tur si retur incalzire? La parter splitez 3 calorifere in stanga si 3 in dreapta.
  Cu ce dimensiune d teava trebuie sa urc la etaj pe tur si retur incalzire??
  Apoi la etaj pe orizontala as vrea sa merg cu teava telescopic.
  La ce presiune trebuie sa mearga centrala p incalzire??
  Pentru acest tip de centrala in condensare mai trebuie instalat altceva pentru a mentine presiunea din centrala avand in vedere ca avem parter +etaj??
  Va multumesc anticipat pentru ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *