Centrala Termică în Condensare, Un Avantaj pentru Fiecare

Centrala Termică în Condensare, Un Avantaj pentru Fiecare
4.5 (90%) 4 votes

Când înlocuiești o centrală mai veche de 8 ani cu o centrală termică în condensare, poți reduce factura de gaz cu pană la 25%. Dacă montezi și termostat de cameră programabil, economia va fii și mai considerabilă.

Ariston Thermo România, ne prezintă in acest articol câteva detalii despre centralele termice în condensație.

Atunci când cumperi o centrală termică, verifică eticheta energetică și alege un produs de clasă A, care îndeplinește cele mai înalte standarde de eficientă.

Ce este o centrală termică în condensare?

Dacă urmează să înlocuiești vechea centrală termică și cauți printre diferite modele, poate știi deja că datorită normativelor europene acum se comercializează doar centrale termice în condensație.

Principalul motiv pentru care o centrală termică în condensație este mai bună decât una convențională, este că are randamentul mai bun. Deci și consumă mai puțin.

Cu cât temperatură pe retur va fii mai joasă, cu atât centrală va lucra mai mult în condensație.

Dacă temperatură pe tur este ținută în jurul temperaturii de 55 de grade, centrala termică va putea funcționa în condensatie și să alimenteze sisteme cu temperatură joasă cum ar fi încălzire în pardoseală.

Când centrala termică cu condensare pornește, arde amestecul de gaz metan și aer în schimbătorul de căldură din oțel inox prin care circulă agent termic.

O parte din căldura produsă de centrala termică este pierdută la coș prin gazele arse. Eficiența unei centrale conventionale scade sub 80 % ceea ce inseamnă că o parte din căldura degajată prin ardere se pierde  impreună cu gazele evacuate.

Principiul de funcționare la centrala în condensație

O centrala termică în condensare este mult mai eficientă pentru încălzirea locuinței. Are un schimbător de căldură mai mare care extrage peste 90% din căldura degajată prin arderea gazului metan.

Asta o face mai eficientă și mai economică.  Ea extrage și căldura din gazele arse, care altfel ar fi pierdută în atmosferă, și o trimite în sistemul de încălzire.

Vaporii de apă din gazele arse ajung la o temperatură joasă și condensează când întâlnesc suprafața rece a schimbătorului de căldura.

Suma pe care o economisești când utilizezi o centrala termică cu condensare, depinde de cât de veche și eficientă este centrala termică pe care ai avut-o.

Centrala termică în condensație avantaje și dezavantaje

Centrala termică în condensație avantaje

 • Reduci valoarea facturii de încălzire. Centrala termică în condensare este mult mai eficientă ca urmare a randamentului crescut. Vei consuma mai puțin combustibil ca să încălzești casa și ca să prepari apă caldă menajeră.
 • Emisii de noxe mai mici.
 • Eficientă energetică și reducerea costurilor. Mulțumită eficienței energetice, o centrală termică în condensare oferă valoare pentru banii investiți, și are un impact scăzut asupra mediului față de centralele vechi.
 • Ușor de montat în locul centralelor vechi. Având dimensiuni compacte, sigur vei avea loc de montaj suficient iar condensul se poate evacua folosind o pompă de condens dacă este necesar.

Centrala termică în condensație dezavantaje

 • Eficiența energetică a centralei termice depinde de regimul de temperatură la care funcționează.
 • Costul de achiziție este mai ridicat în comparație cu o centrală termică convențională.

Concluzie

Fie că functionează în condensație sau nu, o centrala termică în condensare va fi intodeauna mai eficientă cu 15-30% fată de o centrală termică conventională.

Centralele termice în condensație au devenit foarte populare acum și înlocuiesc centralele convenționale vechi.

Tehnologia condensării ne ajută să reducem impactul asupra mediului și să reducem factura de gaz.

8329 Vizualizări totale 44 Vizualizări azi

55 thoughts on “Centrala Termică în Condensare, Un Avantaj pentru Fiecare

 • Buna ziua,

  Doresc un punct de vedere de specialitate referitor la reparatia vs. inlocuirea unei centrale termice tip NOVA FLORIDA BALI 70 KW. Exista in piata si centrale care pot inlocui o asemenea centrala veche??? Costul unei centrale noi ar fi mai mic decat reparatia acestei centrele care conform unei constatari este in momentul de fata 4710.00 cu TVA inclus manopera

 • Buna ziua,
  Am cumparat un apartament „la alb” si am constatat faptul ca parti (ingropate in sapa) din instalatia de incalzire si din cea de ACM sunt din PEXAL, iar restul din PEX.
  As aprecia opinia dvs referitoare la riscurile pe care le implica mentinerea PEXALULUI in instalatie.
  Va multumesc anticipat!

  • Buna ziua,

   Depinde de mai multe lucruri, cum s-a facut instalatia, ce materiale sunt…
   Nu pot sa va spun exact.
   Este de preferat sa folositi materiale de buna calitate, mai ales pentru zonele ingropate in sapa la care nu este acces.

 • Buna ziua,
  Vreau sa achizitionez o centrala in condensare Ariston. C putere am nevoie la centrala pt un spatiu d 65mp*2,55inaltime =parter si pt etaj acelasi spatiu?? Am 6 calorifere parter si 6 la etaj.
  Cu ce dimensiune d teava plec din centrala pe tur si retur incalzire? La parter splitez 3 calorifere in stanga si 3 in dreapta.
  Cu ce dimensiune d teava trebuie sa urc la etaj pe tur si retur incalzire??
  Apoi la etaj pe orizontala as vrea sa merg cu teava telescopic.
  La ce presiune trebuie sa mearga centrala p incalzire??
  Pentru acest tip de centrala in condensare mai trebuie instalat altceva pentru a mentine presiunea din centrala avand in vedere ca avem parter +etaj??
  Va multumesc anticipat pentru ajutor.

 • Buna ziua,
  Am o intrebare, as vrea sa cumpar o centrala termina in condensare dar din pacate unde am locul pt montat, nu pot face scurgere a furtunului de condensare la scurgerea blocului si voi fi nevoit sa scot furtunul afara. Cum as putea face ca la temperaturi scazute sa evit inghetul furtunului si formarea dopului. Izolarea cu vata minerala a furtunlui de curgere ar fi o solutie?Sau daca aveti vreo idee in privinta asta!
  Multumesc

 • Buna ziua,

  Imi puteti recomanda un specialist din orasul Ploiesti pentru remedierea unei erori la centrala termica tip ARISTON, AN DE FABRICATIE 2014, model EVO 24 FF, PUTERE 24KW, SERIE 330048023141280000250? Imi da o eroare E10 . Ea este functionala si furnizeaza doar apa calda la robinet(chiuvete). In momentul in care pornesc caldura la calorifere se opreste. Ce parere aveti?

  Multumesc anticipat
  Cristina

 • Doresc sa fac o instalatie de incalzit pe gaz si nu sunt decis ce centrala sa cumpar, nici ce calorifere, nici ce tip de teava? Ma ajuta cineva? Dar dimensionarea caloriferelor, cum se face? Am aprox 370 metri cubi. Ce marime trebuie sa fie centrala? Multumesc!

 • Exemplu concret: bucataria este de 4.15 x 4.10 x 2.45 inaltime. Ce calorifer am nevoie daca este din otel si de cati elementi am nevoie daca este din aluminiu? In ce priveste centrala, instalatorul spune ca am nevoie de una de minim 28 kw. Daca o cumpar mai mare, de 30-35 kw, nu este mai bine? Multumesc!

 • Buna ziua,
  Pentru o centrala Ariston Genus Premium Evo 24, care este temperatura optima la care at trebui setata apa din circuitul de incalzire?
  Ca am „auzit” unele voci ca daca setezi temperatura la mai mult de 50grC, centrala nu mai functioneaza in condensare sau ca nu mai are randamentul mai mare de 100% …

  Multumesc

 • Buna seara care este timpu de functionare la o centrala termica in condensare fara termostat,adica setezi temp AT,cate minute arde gazu si cate minute sta?

 • Buna ziua din ce cauza caloriferele sunt numai in partea de sus calde iar in partea de jos sunt reci si nu pot ridica temperatura la 22* in camera , centrala merge incontinu , este o centrala Ariston in condensati de 24 kw , mi sa spus ca nu sunt aerisite a_m aerisit caloriferele dar se aude borborosind in ele cum se face o aerisire corecta

 • Buna ziua,

  As dori sa achizitionez o centrala termica pentru o suprafata de 180m , la parter incalzire in pardoseala + 4 calorifere, la etaj calorifere, 3 calorifere k33 600/1600 si 2 calorifere de baie.
  As dori niste sfaturi.
  Multumesc.

 • Bună ziua, am o nelămurire şi eu, vă rog dacă se poate un răspuns. La centrala nu se poate seta o anumită temperatură ptr a nu se mai răcii calorifere de tot şi dupa se face f cald.Casa este pe două nivele şi la parter avem si termostat(nu stiu daca corectă denumîrea),este reglată centrala la 55.

  • Ce face termostatul pentru dumneavoastra, este sa mentina constanta temperatura aleasa.
   Daca puneti 23 de grade la el, va porni si opri centrala termica, ca sa mentina aceasta temperatura.
   La duneavoastra, poate este nevoie sa setati o temperatua mai mare la termostat.

   • Mulțumesc frumos pentru răspuns,dar eu aș vrea să știu dacă la toate centralele de apartament calorifere se răcesc de tot ca apoi să se reîncălzească când pornește centrala(așa funcționează aceste centrale?)
    O zi bună vă doresc.

 • Buna seara!! De 3 luni de zile am achiziționat o centrală termică in condensare Ariston Class One. Ma îngrijorează faptul ca, consuma prea mult sau la fel ca cea pe care o aveam de 15 ani tot un Ariston!! Apartamentul are 4 camere, centrală este pe 55 grade, termostat ambiental wireless, mai vechi cei drept, temperatura pe programe noaptea 21,ziua 20, seara 22,5. Consum citit 10.12.2017-10.01.2018= 330 mc. La fel ca cea veche!! Va rog un sfat, sau ce trebuie sa fac! Mulțumesc!!

  • Consumul de gaz depinde de mai multe lucruri printre care:
   – temperatura exterioara
   – temperatura interioara
   – cata apa calda menajera se foloseste si la ce temperatura
   – la ce temperatura este agentul termic.
   In mod normal, cred ca ar fi trebuit sa fie o economie de 10 – 15% daca conditiile ar fi aceleasi.

 • buna ziua ,as dori sa stiu ce dimensiuni au tevile de ppr sau cupru ptr.o ct. pe gaz la casa cu lungimea de la centrala la ultimul calorifer de 50 m pe tur. sunt necesare 9 calorifere.datorita traseului din casa trebuiesc multe coturi.in acest caz ar fi buna teava de pexal ?

 • Buna ziua am cumparat o centrala viessman vitodens 100 si nu stiu la cat sa setez temperatura optima la calorifere pt un radament cat mai bun. Sa o setez la 45. 50 sau 55 sau mai mult?Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *