- in Calorifere
- |
- 66 comments
Calorifer Din Otel, Aluminiu sau Fonta? Avantaje si Dezavantaje
Vrei sa cumperi un calorifer nou sau mai multe, dar nu sti din ce material sa fie? Nu stii care material va fi cea mai buna optiune pentru bugetul si cerintele tale?
Daca este asa, atunci ai ajuns in locul potrivit.
Aici o sa discutam despre avantaje si dezavantaje pentru calorifere, o sa vezi care sunt cele mai bune marci de calorifere si chiar o recomandare de calorifere.
Care sunt cele mai bune calorifere pentru apartament?
Vrei sa gasesti cele mai bune calorifere? Ca sa faci asta, ar trebui sa stii de la inceput cum difera incalzirea in functie de tipul de calorifer folosit.
Acest ghid despre calorifere (numite si radiatoare) explica toate diferentele de material, ca sa fii sigur ca nu platesti mai mult decat trebuie.
Problemele tale legate de calorifere ar putea fi acestea:
- trebuie sa alegi tipul de calorifer pe care sa-l folosesti (calorifer de otel, calorifer de aluminiu, calorifer de fonta),
- trebuie sa alegi un finisaj, adica cum va arata caloriferul,
- si nu sti exact care sunt diferentele intre calorifere,
- dar vrei sa platesti cat mai putin posibil (un calorifer ieftin ar fi foarte bun),
- si nu vrei s-o dai in bara.
Vesti bune: este usor sa alegi un calorifer si materialul din care este facut, asa ca citeste mai departe.
Ce este un calorifer?
Conform definitiei data pe Wikipedia, un calorifer (radiator) este un schimbator de caldura folosit pentru incalzirea centrala cu apa calda.
O caracteristica a lor este faptul ca la suprafata de incalzire spre aerul din spatiul incalzit, caldra se transmite prin convectie libera. Adica aerul din camera ‘’spala’’ suprafata caloriferului, circuland natural.
Din ce sunt facute caloriferele?
Caloriferele sunt construite din metale conductive. Astfel putem intalni aceste variante::
- calorifer din otel
- calorifer din aluminiu
- calorifer din fonta
Diferite tipuri de calorifere: otel, aluminiu, fonta
Conductivitatea materialului este o caracteristica importanta. Un material mai conductiv inseamna ca cedeaza mai repede caldura.
La caloriferele de fonta de exemplu, dureaza mai mult sa se incalzeasca si mai mult sa se raceasca decat alte materiale – caracteristica cunoscuta ca inertie termica.
Aspectul caloriferului conteaza si este un motiv important de alegere, dar unele materiale sunt bune pentru anumite forme si design-uri.
Caloriferele de fonta nu trebuie sa arate ca niste modele vechi, dar asa se asteapta oamenii sa fie, si asa le fac proiectantii.
Calorifer de Otel
Caloriferele de otel sunt printre cele mai populare (si sunt preferatele mele) pentru ca sunt ieftine, pot avea diverse forme si stiluri. Pot deasemeni sa ai si calorifere colorate in aceasta varianta constructiva.
Evident, daca materialul este ieftin, inseamna ca pretul pe care-l platesti este mic, asa ca daca ai nevoie de multe calorifere ieftine si bune, caloriferele de otel sunt varianta castigatoare.
Ce n-o sa-ti spuna instalatorul:
Caloriferele de otel pot sa rugineasca, dar cu putina grija, si daca folosesti o solutie inhibitor, o sa fie bine.
Ar trebui sa cumpar un calorifer de otel?
Da, pentru ca sunt accesibile la pret, sunt disponibile intr-o varietate mare constructiva, mai multe culori, forme, multumita materialului ieftin.
Avantaje calorifere de otel
- Avantaje: sunt uor de fabricat, si poti sa gasesti forme si design-uri diferite, in loc sa alegi un calorifer standard.
- Dezavantaje: Durata de viata a caloriferelor de otel nu este chiar atat de mare. In medie, un calorifer de otel poate avea o durata de viata in jur de 30 de ani.
Calitatea caloriferelor de otel: Otelul dureaza mult in timp si este un metal de calitate. Depinde si de producator pentru ca sunt 150 de tipuri de otel, asa ca este important din ce material este facut.
Eficienta unui calorifer de otel: Otelul transfera foarte usor caldura si asta il face foarte eficient. Lucrul acesta te ajuta sa economisesti energie.
Atractiv: Finisajul caloriferului de otel este foarte atractiv, si este foarte simplu de intretinut. Trebuie doar sa-l stergi cu o carpa la cateva luni.
Calorifer de otel pret: Pretul caloriferelor de otel nu este unul mare. Ele se gasesc printre cele mai ieftine calorifere.
Calorifer de Fonta
Se gasesc in multe din apartamentele vechi din Bucuresti si alte orase din tara. Aceste calorifere de fonta au un aspect foarte robust si au reputatia de a fi eficiente.
Dar asa este? Sunt caloriferele de fonta cele mai bune calorifere sau cele mai eficiente?
Pai, nu chiar. Pentru ca datorita materialelor care se folosesc la izolatia caselor, caloriferele de fonta sunt la fel de eficiente ca si caloriferele de otel sau de aluminiu.
Pe timpuri, cand cand se faceau camere foarte inalte si izolatie deloc, un caloriferele de fonta erau foarte bune, pentru ca eliberau treptat caldura. In acel context, erau eficiente.
In ziua de azi nu se mai folosesc chiar asa de mult.
Oricum, un calorifer de fonta tot arata frumos, si sunt destule motive sa cumperi unul.
Ce n-o sa-ti spuna instalatorul:
Datorita faptului ca au volum mare de apa, caloriferele de fonta sunt grele. Adica foarte grele. Asa ca fi pregatit sa platesti mai mult pentru montaj. In unele cazuri trebuie si niplate mai multe elemente pentru a forma lungimea dorita.
Ar trebui sa cumpar un calorifer de fonta?
Ar trebui sa cumperi un calorifer de fonta daca vrei sa pastrezi amintirea caloriferelor vechi, si sa ai un calorifer cu inertie termica. Din toate tipurile de calorifere, acesta isi pastreaza cel mai mult caldura dupa ce s-a oprit centrala.
Avantaje calorifere de fonta
Aceste radiatoare de fonta sunt traditionale si au inca mare cautare. Inca se mai gasesc in apartamentele de bloc sau in casele vechi.
Avantaje calorifere de fonta
- Arata foarte bine. Sunt stilate, si au forme frumoase.
- Sunt foarte durabile. ar trebui sa tina o viata.
- Garantia lor este foarte mare, de obicei 10 ani.
- Au inertie termica, adica degaja caldura treptat in camera.
Dezavantaje calorifere de fonta
- Sunt grele
- In unele cazuri este greu sa le prinzi de perete (pentru pereti de rigips) dar le poti pune suporturi de pardoseala,
- Dureaza mai mult sa se incalzeasca la inceput fata de alte materiale,
- Manopera poate fi mai mare,
- Instalatori le cam ocolesc, pentru ca e mai usor sa montezi un calorifer de otel.
Calorifer de Aluminiu
Caloriferele de aluminiu sunt printre cele mai bune calorifere de pe piata. Materialul este foarte bun conducator de caldura, si astfel caloriferele de aluminiu se incalzesc repede si cedeaza caldura mediului.
Au cea mai mare putere, si cel mai rapid timp de raspuns, dar si pret mai mare decat cele de otel.
Dar merita fiecare banut. Insa daca echipezi o casa intreaga cu calorifere de aluminiu, probabil bugetul tau se va epuiza rapid.
Ce n-o sa-ti spuna instalatorul:
In timp ce caloriferele de fonta sunt foarte rezistente si suporta lovituri usoare, caloriferele de aluminiu sunt mai sensibile si trebuie tratate cu grija.
Ar trebui sa cumpar un calorifer de aluminiu?
Daca se incadreaza in bugetul tau, da. Nu pentru ca trebuie, si nu pentru ca este luxos, si nu ca sa-ti impresionezi prietenii, dar pentru ca o sa economisesti bani pe termen lung.
O sa simti beneficiile imediat, indiferent de tipul de casa.
Avantaje calorifere de aluminiu
In prezent, este un material comun si foarte folosit pentru constructia caloriferelor. Cateva motive pentru care sunt populare
Avantaje calorifere de aluminiu
- raspund repede la incalzire. Poti incalzi in 10 minute daca ai o centrala termica buna.
- sunt ‘’safe’’ pentru mediu ca productie, polueaza mai putin decat alte calorifere.
Dezavantaje calorifere de aluminiu
- pentru ca se incalzesc foarte repede, se racesc foarte repede,
- unii oameni prefera radiatoare care tin mai mult caldura
Conductivitatea caloriferelor de aluminiu. Aluminiul este un material conductor foarte bun. Are abilitatea de a raspunde foarte repede la schimbarile de temperatura, ceea ce-ti ofera un control mai bun.
Eficienta. Un calorifer de aluminiu este capabil sa emita caldura foarte usor si eficient. Cand pornesti o centrala termica care are legate calorifere de aluminiu, te astepti sa se incalzeasca casa foarte repede. Pentru ca aceste calorifere de aluminiu au nevoie de un volum mic de apa ca sa incalzeasca camera, ceea ce inseamna facturi mai mici.
Pentru ca sunt mai usoare, instalatorul poate taxa o manopera mai mica de montaj.
Calitatea caloriferelor de aluminiu. Aluminiu nu este un material coroziv, asa ca vei avea aceeasi calitate de material pentru mai multi ani.
Atractiv. Aluminiul poate fi turnat in diverse forme pentru a forma mai multe stiluri, finisaje si culori. Este un material foarte versatil.
Sunt multe avantaje si dezavantaje l care poti sa te gandesti cand alegi intre calorifere de aluminiu sau calorifere de otel. Rezultatul este decis in functie de ce vrei de la un calorifer sa faca.
Pretul caloriferului de aluminiu poate sa fie un factor important, dar depinde si de locatia unde-l montezi.
Concluzie
Asa cum poti vedea, caloriferele si materialele din care sunt facute au efect asupra performantei instalatiei de incalzire. Asa ca daca cauti cele mai bune calorifere pentru apartament, depinde de tine sa alegi materialul, avand in vedere aceste recomandari de calorifere.
Sper sa gasesti urmatorul ghid folositor. Poti vedea aici cum sa alegi un calorifer daca ai nevoie.
Te rog sa te inscrii la newsletter pentru a primi urmatorul articol interesant. Si distribuie acest articol pe facebook. Multumesc.
Orice intrebare pe care o ai, te rog sa o scrii la comentarii ca sa putem discuta.