Brichete De Rumeguș Sau Lemne?

Aflam despre brichete de rumeguș si lemne din acest guest post scris de echipa de la kamou.ro

Există ceva special în ceea ce privește aprinderea unui foc într-o sobă cu lemne. Trostniturile lemnului cand arde, jocurile de lunimi provocate de valvataia focului si caldura emanata iti confera acel sentiment de siguranta si liniste. Dar este și cel mai ieftin combustibil pentru tine?

Sunt cativa factori care ne determina sa ne cantarim putin alegerea intre brichete de rumeguș sau lemn de foc. Pentru unii, brichetele de rumeguș ies din discuție deoarece nu sunt foarte estetice depozitate langa semineu, contrar lemnului de foc care poate deveni un decor in toata regula daca este aranjat cu gust.

Pentru alții, lucrul important este o sursa de caldura ieftina si cat mai eficienta. Dacă aparțineți celei de-a doua categorii, calculele arată că ar trebui să urmăriți achiziționarea de brichete din rumeguș.

In ceea ce implica curatenia, ambele tipuri de comsustibil tind sa lase putina mizerie in urma; provenita ori din ruperea aschiilor din lemn prin frecare, ori firimituri de rumegus de la brichete. In orice caz mizeria este sumara iar curatenia se intretine lejer cu orice tip de mop cu aburi sau cu conventionalul combo matura si faras.

Sunt mai ieftine brichetele de rumeguș?

Desi constiinta comuna ne spune ca brichetele de rumeguș sunt mai economice, nu avem nici un studiu concret, mai ales in Romania, care sa si demonsteze acest lucru.

De altfel daca n-ar fi mai economice de ce s-ar fi dezvoltat atat de exploziv ramura asta? Am cautat cateva informatii online la vecinii din Vest care sunt recunoscuti pentru meticulositatea cu care infaptuiesc orice lucru.

brichete de rumegus poza blogdeinstalatii

Este greu de calculat ce fel de combustibil este cel mai ieftin, si asta datorita multitudinii tipurilor de lemn. Unele tipuri de lemn au concentratia de umiditate mai mare si se usuca mai greu; altele din contra se usuca mai repede si ard mai bine (rasinoasele, lemnul de brad); site-ul danez fyrogspar.dk a cerut inginerului M.IDA Kurt Jacobsen să faca acest calcul.

Rezultatul calculelor este că veți obține o putere calorica mai mare cu 4% dacă cumpărați brichete din lemn și nu lemne de foc tăiate, despicate și stivuite. Aceasta putere calorica de 4% se transforma in 20-25% eficienta daca tinem cont de faptul ca brichetele ard mai mult timp, pastreaza un jar mai fierbinte si pe o perioada mai lunga de timp.

Un alt factor care ar mai putea influenta aceste procente in anumite cazuri, ar fi usurinta la transport si la depozitare. Pe de alta parte puteți citi detaliile calculelor in paragrafele urmatoare.

Brichete din rumeguș pret

Pret eMag.ro     Pret Romstal.ro

Calculul valorii de încălzire

Calculele se bazeaza pe preturile daneze pentru un palet de 2.1 metri cubi de lemn de foc (fag, stejar si frasin) care a fost taiat, divizat si stivuit in comparatie cu un palet de 960 kg de brichete regulate de rumeguș. Prețurile provin de la cei mai mari furnizori danezi și includ livrarea.

Un amanunt interesant ce s-a petrecut in primavara 2016: toata lumea astepta scaderea preturilor pentru metru cub de lemn dupa sezonul de iarna dar acest lucru nu s-a intamplat. Motivul? Cererea enorma de lemn pentru kendame dupa cresterea uriasa a trendului, unele dintre cele mai bune kendame fiind confectionate din lemn de fag, stejar si frasin.

In Romania preturile variaza in functie de perioada de achizitie ( cele mai mici preturi le gasiti in aprilie), dar si in functie de zona in care locuiti; de exemplu pretul unui metru ster de lemn in Constanta poate fi dublu fata de pretul lemnului in Botosani.

lemne de foc poza blogdeinstalatii

Prețurile variază în funcție de furnizor, dar în medie un palet de brichete de rumeguș este cu 6% mai scump decât un palet de lemn de foc. Dar o comparație reală ia în considerare cât de multă căldură va ieși din combustibilul pe care l-ați cumpărat. Aceasta este ceea ce numiți valoarea de încălzire.

De unde pot sa cumpar brichete de rumegus?

 • brichete de rumeguș dedeman
 • brichete de rumeguș praktiker pret
 • brichete din resturi vegetale praktiker
 • brichete de rumeguș leroy merlin

Valoarea de încălzire a lemnului de foc

Pentru a compara valoarea de încălzire a lemnului de foc obișnuit cu brichetele de rumeguș, trebuie să cunoasteti densitatea lemnului și conținutul de umiditate. Acest lucru vă va spune ceva despre conținutul energetic (materie uscată + apă) pe metru cub.

În acest exemplu, inginerul Kurt Jacobsen a estimat că greutatea totală a combustibilului este de 1053 kilograme – 842 kilograme de materie uscată și 211 kilograme de apă.

Valoarea încălzirii pentru substanța uscată este de 19 MJ / kg = 5.226, astfel că energia totală este de 4400 kWh pentru lemn de foc / palet. Trebuie să țineți cont de energia pierdută atunci când conținutul de apă se evaporă în timpul arderii. De aceea, valoarea încălzirii este de 4253 kWh.

Valoarea de încălzire a brichetelor din rumeguș

In cazul brichetelor din rumeguș calculul se face la fel cu cel pentru lemn. Conținutul de apă se presupune a fi de 6%, astfel că rumegusul presat va cântări 902 kilograme, iar conținutul de apă va cântări 58 kilograme. Aceasta corespunde unui conținut de energie de 4714 kWh și o pierdere de evaporare de 40 kWh. Astfel, valoarea de încălzire eficientă pentru brichetele din lemn este de 4674 kWh.

Compararea brichetelor de rumeguș cu lemn de foc

Calculele arată că un palet de brichete din lemn conține mai multă energie decât un palet de lemn de foc. Dar, înainte de compararea celor două, diferența de preț trebuie luată în considerare.

Se face acest lucru printr-o ecuatie simple: x / 100 + 1. X fiind diferenta de pret dintre brichete de rumeguș vs lemn. Astfel, atunci când conținutul energetic a fost ajustat, valoarea de încălzire este de 4414 kWh dacă cumpărați brichete din rumeguș care costă aceleași cantități ca lemnele de foc (care au un conținut de energie de 4253 kWh).

Lemnul de foc este mai ecologic

Dacă sunteți conștienți de mediul înconjurător atunci când faceti foc in soba, semineu sau centrala pe lemne, ar trebui să alegeți lemnul obișnuit.

Cercetarea realizată de Technologie – und Förderzentrum din Bavaria, arată că lemnul obișnuit oferă cea mai bună bază pentru arderea completă rezultand cea mai mica cantitate de noxe reziduale; atâta timp cât focul este realizat corect și întotdeauna folosiți lemn uscat în soba.

Click Here to Leave a Comment Below

Marius - last year Reply

Foarte util, multumesc.

octav - last year Reply

Nu mai bagati va rog scrisul in dreapta. Sunt inscris pe site-ul dvs. si nu pot sa citesc in dreapta.
de ce nu aveti o evidenta cu cei inscris sa nu le mai apara acest scris.

zoltybogata - last year Reply

Salut, tot lemnul e cel mai bun, cele mai bune esențe carpinul arde cel mai frumos cu o flacără albăstruie și dă căldură. Fagul uscat, e foarte bun. Nucul uscat dă foarte multă căldură. Acățul arde foarte bine și verde. Acestea sunt cele mai bune, părerea mea 😀 . Am încercat Brichete De Rumeguș, mai multe feluri, dar nici vorbă de cum sunt de lăudate, tot lemnul e mai bun, doar că sau cam terminat …… de furat pădurile. Multă sănătate

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Lemnul este bun, intr-adevar. Si stai linistit, nu se termina padurile.

Ionut - last year Reply

Foarte bune brichetele de rumegus in combinatie cu lemnul! 😉

Valentin Cristea - last year Reply

Articolul dvs.m-a bulverat putin.Citind alte articole si discutii pe diferite forumuri, cu referire la inlocuirea lemnului cu brichete de rumegus, initiatorii sustin ca 1 tona de brichete de rumegus inlocuiesc 6m steri de lemn(aprox. 4mc lemn)iar dvs spuneti ca este doar cu putin mai eficient decatg lemnul,putem spune ca 1 tona de bricheti= 1 mc lemn. Pretul unei tone de bricheti este dublu pretului unui mc.de lemn Unde este adevarul si unde este avantajul brichetelor de rumegus? Doar depozitare si curatenie? Toata lumea cauta sa iasa mai ieftin cu incalzirea.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Domnule Cristea,

  Nu cred ca brichetele sa fie chiar de 4 ori sau 6 ori mai eficiente decat lemnul.
  Mi se pare prea mult.
  Pretul brichetelor de rumegus este mai mare decat pretul pentru lemnul de foc pentru ca la acestea intra mai multa procesare si manipulare in faza de productie.
  Daca cautati cea mai ieftina varianta, aceasta ramane lemnul de foc.

FLORESCU GHIORGHI - 7 months ago Reply

STIMAȚI DOMNI,
Am o centrală termică cu gazeificare model ATTACK DP 45 PROFI. Timp de aprox. 7 ani am folosit pentru încălzire lemn. Vă rog să-mi spuneți dacă pot folosi și brichete în loc de lemn, sau combinat lemn+brichete. Am auzit mai multe opinii, dar doresc să aflu opinia specialistului.
Vă mulțumesc.
Cu stimă,
Gh. Florescu.

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  Domnule Florescu,

  Furnizorul de centrala Attack precizeaza ca puteti folosi lemne de esenta moale si tare cat si brichete de lemn.
  https://www.attack.sk/ro/attack-dp-45-profi/

   FLORESCU GHIORGHI - 6 months ago Reply

   Vă mulțumesc mult pentru răspuns. Probabil că la data când eu am achiziționat centrala (2011), nu se inventase brichetele. În cartea tehnică a centralei nu se pomenește de brichete. Am consultat saitul recomandat de Dvs. și m-am lămurit.
   Vă mulțumesc încă o dată.
   Cu stimă,
   Gh. Florescu.

  marcel timandi - 6 months ago Reply

  si eu am centrala attak cu gazificare sa stiti ca merg foarte bine si brichetele dar eu le combin cu lemne nu ca ar trebui dar am multe lemne eu cind alimentez pun prima data niste lemne si peste iele pun brichetele
  eu va spun ca iesiti mult mai ieftin cu brichetele si nu numai la pret dar aici mai intra si alti factori cum ar fi curatenia,depozitarea si multe altele, din pacate nu am timp sa va spun mai multe dar daca vreti mai multe informati ma puteti contacta la tel 0748452381 sau 0724360484

Leave a Reply: