Brichete De Rumeguș Sau Lemne?Aflam despre brichete de rumeguș si lemne din acest guest post scris de echipa de la kamou.ro

Există ceva special în ceea ce privește aprinderea unui foc într-o sobă cu lemne. Trostniturile lemnului cand arde, jocurile de lunimi provocate de valvataia focului si caldura emanata iti confera acel sentiment de siguranta si liniste. Dar este și cel mai ieftin combustibil pentru tine?

Sunt cativa factori care ne determina sa ne cantarim putin alegerea intre brichete de rumeguș sau lemn de foc. Pentru unii, brichetele de rumeguș ies din discuție deoarece nu sunt foarte estetice depozitate langa semineu, contrar lemnului de foc care poate deveni un decor in toata regula daca este aranjat cu gust.

Pentru alții, lucrul important este o sursa de caldura ieftina si cat mai eficienta. Dacă aparțineți celei de-a doua categorii, calculele arată că ar trebui să urmăriți achiziționarea de brichete din rumeguș.

In ceea ce implica curatenia, ambele tipuri de comsustibil tind sa lase putina mizerie in urma; provenita ori din ruperea aschiilor din lemn prin frecare, ori firimituri de rumegus de la brichete. In orice caz mizeria este sumara iar curatenia se intretine lejer cu orice tip de mop cu aburi sau cu conventionalul combo matura si faras.

brichete de rumegus pe palet de 1 tona Blogdeinstalatii.ro

Brichete din rumeguș pret

Pretul Emag Compara pretul Pretul Mathaus

Sunt mai ieftine brichetele de rumeguș?

Desi constiinta comuna ne spune ca brichetele de rumeguș sunt mai economice, nu avem nici un studiu concret, mai ales in Romania, care sa si demonsteze acest lucru.

De altfel daca n-ar fi mai economice de ce s-ar fi dezvoltat atat de exploziv ramura asta? Am cautat cateva informatii online la vecinii din Vest care sunt recunoscuti pentru meticulositatea cu care infaptuiesc orice lucru.

Este greu de calculat ce fel de combustibil este cel mai ieftin, si asta datorita multitudinii tipurilor de lemn.

  • Unele tipuri de lemn au concentratia de umiditate mai mare si se usuca mai greu;
  • Altele din contra se usuca mai repede si ard mai bine (rasinoasele, lemnul de brad);

Site-ul danez fyrogspar.dk a cerut inginerului M.IDA Kurt Jacobsen să faca acest calcul.

Rezultatul calculelor este că veți obține o putere calorica mai mare cu 4% dacă cumpărați brichete din lemn și nu lemne de foc tăiate, despicate și stivuite.

Aceasta putere calorica de 4% se transforma in 20-25% eficienta daca tinem cont de faptul ca brichetele ard mai mult timp, pastreaza un jar mai fierbinte si pe o perioada mai lunga de timp. Un alt factor care ar mai putea influenta aceste procente in anumite cazuri, ar fi usurinta la transport si la depozitare.

brichete de rumegus poza blogdeinstalatii

Calculul valorii de încălzire

Calculele se bazeaza pe preturile daneze pentru un palet de 2.1 metri cubi de lemn de foc (fag, stejar si frasin) care a fost taiat, divizat si stivuit in comparatie cu un palet de 960 kg de brichete regulate de rumeguș. Prețurile provin de la cei mai mari furnizori danezi și includ livrarea.

Un amanunt interesant ce s-a petrecut in primavara 2016: toata lumea astepta scaderea preturilor pentru metru cub de lemn dupa sezonul de iarna dar acest lucru nu s-a intamplat. Motivul? Cererea enorma de lemn pentru kendame dupa cresterea uriasa a trendului, unele dintre cele mai bune kendame fiind confectionate din lemn de fag, stejar si frasin.

In Romania preturile variaza in functie de perioada de achizitie ( cele mai mici preturi le gasiti in aprilie), dar si in functie de zona in care locuiti; de exemplu pretul unui metru ster de lemn in Constanta poate fi dublu fata de pretul lemnului in Botosani.

lemne de foc poza blogdeinstalatii

Prețurile variază în funcție de furnizor, dar în medie un palet de brichete de rumeguș este cu 6% mai scump decât un palet de lemn de foc. Dar o comparație reală ia în considerare cât de multă căldură va ieși din combustibilul pe care l-ați cumpărat. Aceasta este ceea ce numiți valoarea de încălzire.

De unde pot sa cumpar brichete de rumegus?

  • brichete de rumeguș dedeman
  • brichete de rumeguș praktiker pret
  • brichete din resturi vegetale praktiker
  • brichete de rumeguș leroy merlin

Valoarea de încălzire a lemnului de foc

Pentru a compara valoarea de încălzire a lemnului de foc obișnuit cu brichetele de rumeguș, trebuie să cunoasteti densitatea lemnului și conținutul de umiditate. Acest lucru vă va spune ceva despre conținutul energetic (materie uscată + apă) pe metru cub.

În acest exemplu, inginerul Kurt Jacobsen a estimat că greutatea totală a combustibilului este de 1053 kilograme – 842 kilograme de materie uscată și 211 kilograme de apă.

Valoarea încălzirii pentru substanța uscată este de 19 MJ / kg = 5.226, astfel că energia totală este de 4400 kWh pentru lemn de foc / palet. Trebuie să țineți cont de energia pierdută atunci când conținutul de apă se evaporă în timpul arderii. De aceea, valoarea încălzirii este de 4253 kWh.

brichete rumegus ieftine blogdeinstalatii.ro

Valoarea de încălzire a brichetelor din rumeguș

In cazul brichetelor din rumeguș calculul se face la fel cu cel pentru lemn. Conținutul de apă se presupune a fi de 6%, astfel că rumegusul presat va cântări 902 kilograme, iar conținutul de apă va cântări 58 kilograme. Aceasta corespunde unui conținut de energie de 4714 kWh și o pierdere de evaporare de 40 kWh. Astfel, valoarea de încălzire eficientă pentru brichetele din lemn este de 4674 kWh.

Compararea brichetelor de rumeguș cu lemn de foc

Calculele arată că un palet de brichete din lemn conține mai multă energie decât un palet de lemn de foc. Dar, înainte de compararea celor două, diferența de preț trebuie luată în considerare.

Se face acest lucru printr-o ecuatie simple: x / 100 + 1. X fiind diferenta de pret dintre brichete de rumeguș vs lemn. Astfel, atunci când conținutul energetic a fost ajustat, valoarea de încălzire este de 4414 kWh dacă cumpărați brichete din rumeguș care costă aceleași cantități ca lemnele de foc (care au un conținut de energie de 4253 kWh).

brichete rumegus Blogdeinstalatii.ro

Lemnul de foc este mai ecologic

Dacă sunteți conștienți de mediul înconjurător atunci când faceti foc in soba, semineu sau centrala pe lemne, ar trebui să alegeți lemnul obișnuit.

Cercetarea realizată de Technologie – und Förderzentrum din Bavaria, arată că lemnul obișnuit oferă cea mai bună bază pentru arderea completă rezultand cea mai mica cantitate de noxe reziduale. Atâta timp cât focul este realizat corect și întotdeauna folosiți lemn uscat în soba.

Pentru preturi bunela brichetele de rumegus, vezi aceasta oferta.Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: