- in Calorifere
De Ce Se Aude ZGOMOT In Calorifere [Chiar Daca Sunt Aerisite]
De ce se aude zgomot in calorifere chiar daca le-ai aerisit? Acest articol de la Blog de Instalatii te ajuta sa rezolvi problema.
Caloriferul poate face zgomot din mai multe motive. In general cauzele sunt aer in instalatie sau depuneri in calorifere.
Aici vei afla de ce se aude zgomot in calorifere. Hai sa aruncam o privire detaliata in acest ghid complet pentru a afla de ce se aude zgomot de la calorifere si cum sa rezolvi asta imediat.
6 Motive pentru care se aude zgomot in calorifere
Multe lucruri s-au scris despre zgonotul in calorifere si de asta vei gasi multa informatie disponibila pe internet.
Cu toate astea, informatiile se refera la motivele generale pentru care se aude zgomot in calorifere.
Insa nu gasesti discutii pe forum sau Facebook despre motivele pentru care caloriferul continua sa emita sunete ciudate imediat dupa ce a fost aerisit.
Asa ca hai sa ne concetram in principal pe zgomotul de dupa aerisirea caloriferului.
De ce se aude zgomot in calorifere?
Sigur ca vom vorbi si de motivele zgomotului in calorifere, dar ne concentram pe motivele si solutiile pentru cand caloriferul face zgomot dupa aerisirea lui.
Iti arat acum cele 5 motive pentru care un calorifer este zgomotos dupa aerisire si solutiile pentru aceasta problema cu caloriferul.
1. Intra aer cand aerisesti caloriferul
Daca un calorifer face zgomot imediat dupa ce l-ai aerisit, lucru; asta poate sa fie din cauza faptului ca aerul a intrat iar in sistemul de incalzire.
Asta este cea mai simpla si usor de rezolvat problema cu caloriferul. Imediat dupa aerisirea caloriferlor, sistemul trebuie umplut cu apa si este posibil sa intre aer in acel moment.
In acest caz solutia este sa aerisesti din nou, iar de data asta sa o faci metodic su cu mai multa grija, nu doar caloriferele ci si centrala daca poti.
Aeriseste fiecare calorifer pe rand, incepand cu cele de la centrala. Opreste centrala cand faci aerisirea. Fa prima data parterul, apoi etajul.
Aicea poți sa vezi cum sa faci corect aerisirea calorferelor.
2. Zgomot de la magnetita
Orice material si piesa ce este in contact continuu cu apa, mai ales apa calda, va genera saruri si minerale (in special magneziu si calciu). Acestea raman in suspensie in apa si se plimba sau se vor ingloba in pereti.
Cand reziduurile minerale se depun pe pereti, capacitatea de incalzire a caloriferului se reduce mult. Consumul va creste pentru ca centrala trebuie sa munceasca mai mult pentru aceeasi cantitate de caldura.
Daca particulele minerale impreuna cu magnetita si particule de rugina raman suspendate, se misca cu apa si se lovesc de peretii caloriferului generand zgomot.
Asta nu-i ceva ce poti sa rezolvi cu aerisirea caloriferului. Dar este unul din motivele principale pentru caloriferul face zgomot chiar daca l-ai aerisit.
Solutia este sa demontezi caloriferul si sa-l cureti de mizerie si impuritati spaladu-l cu apa sub presiune.
Poti face si o spalare chimica a instalatie de incalzire pentru care se foloseste o pompa speciala si solutii acide.
Iar alta solutie este sa montezi un filtru antimagnetita (obligatoriu la centralele in condensatie) care are un magnet ce opreste impuritatile iar unele modele au si sita de impuritati.
3. Caloriferul de aluminiu face zgomot
Asta-i un motiv mai greu de reparat in sensul ca s-ar putea sa nu ai alta solutie decat sa inlocuiesti caloriferele de aluminiu cu calorifere de otel sau de fonta.
caloriferele de aluminiu au unele avantaje cand vorbim de viteza si eficienta incalzirii.
Dar sunt si dezavantaje la caloriferele de aluminiu pentru ca sunt mai putin rezistente si apare reactie intre caloriferle de aluminiu si teava de cupru care genereaza hidrogen si zgomot.
Asta-i o cauza ce se gaseste in interiorul caloriferului si nu se datoreaza unor motive esterne.
Adica nu mai este vorba de aer in instalatie si chiar daca aerisesti caloriferele e posibil sa se faca iar din cauza reactiei ce produce hidrogen si alte gaze.
4. Descompunerea deseurilor organice produc gaze
Uneori după montaj sau după lucrari de întreținere, s-ar putea să auzi zgomote ciudate în calorifere.
Asta nu înseamnă că e ceva făcut greșit. E posibil ca în sistem să fi intrat niște impurități, cum ar fi resturi organice microscopice organice.
Acestea în timp se descompun și eliberează gaze mai ales în circuitul de încălzire, care e închis și funcționează sub presiune.
Solutia pentru asta este una simpla, ti se poate intampla asta si la o instalatie noua. Acum ori astepti ca deseurile sa se termine de descompus, ori poti face o curatare a instalatiei.
5. Debit prea mare de apa
Daca ai observat ca ai caloriferele zgomotoase chiar daca le-ai aerisit si zgomotul este ca un suierat al apei, trebuie sa-ti spun ca asta este normal si se intampla din cauza debitului de apa din conducte.
Suieratul apei in tevi si zgomotele din calorifere pot sa nu fie normnale daca nu scapi de ele prin aerisirea caloriferelor.
In unele cazuri solutia poate sa fie reducerea debitului de apa din sistemul de incalzire pentru ca este prea mare.
6. Zgomote de la robineții termostatici
Uneori caloriferele pot deveni zgomotoase din cauza robineților termostatici. Robinetul termostatic controlează debitul apei calde în calorifer, el menține temperatura setată în camera.
Dar dacă aceștia nu funcționează corect sau sunt reglați greșit, pot face zgomote cum ar fi vibrații, șuierături sau bătăi metalice în calorifere.
Asta se întâmplă mai ales atunci când robinetul este setat aproape de pozitia închis, iar presiunea apei este mare.
Apa încearcă să treacă printr-un spațiu prea îngust iar asta genereaza zgomot. În alte cazuri, robinetul poate fi blocat parțial cu impurități sau depuneri de calcar ceea ce provoaca astfel de sunete.
Cum rezolvi problema cu robinetii termostatati?
- Încearcă să schimbi setarea robinetului termostatic. Nu-l lasa aproape închis, pune-l la o setare medie, de exemplu intre 3 si 4.
- Dacă nu rezolvi prin reglaj, demontează și curăță robinetul termostatic de impurități și depuneri sau chiar schimba-l dacă.
De cele mai multe ori după aceste intervenții simple, zgomotele dispar complet.
Ghid pas cu pas pentru eliminarea zgomotului din calorifere
Când caloriferul începe să facă zgomote neobișnuite e bine să începi verificările cu cele mai simple soluții înainte să treci la lucruri mai complicate.
Uite câteva tipuri comune de zgomote la calorifere și soluțiile lor:
- Zgomote ca de „clic” sau mici pocnituri – sunt normale atunci când centrala pornește sau se oprește pentru că metalul caloriferului se dilată și se contractă. În acest caz nu trebuie să-ți faci griji.
- Bolboroseli sau sunete de apă curgătoare – înseamnă că ai aer în instalație și trebuie să aerisești caloriferul ca să elimini bulele de aer.
- Bătăi puternice sau lovituri metalice – pot indica o problemă mai serioasă cum ar fi apa care lovește in conducte sau distribuția neuniformă a agentului termic. În cazul acesta poate fi necesară o curățare completă a instalației sau spălare chimică.
Pentru întreținere și ca să eviți zgomotele neplăcute verifică periodic filtrul centralei termice și curăță-l daca trebuie. Așa ai șanse mai mari să previi problemele cu zgomotul din calorifere înainte să apară.
2 tipuri de zgomote normale pe care le fac caloriferele
E important să știi care sunt zgomotele normale ale caloriferelor și ce le produce ca să nu intri în panică inutil. Uite două dintre ele care sunt absolut normale:
- Pocnituri ușoare când pornești căldura:
Când caloriferul începe să se încălzească presiunea din sistem crește. Metalul se dilată puțin și apar mici pocnituri care dispar odată ce caloriferul s-a încălzit. E normal și nu trebuie să-ți faci griji. - Zgomote metalice mai puternice:
Acestea apar frecvent la caloriferele din aluminiu și sunt cauzate de reacția chimică între aluminiu și apa din instalație. De obicei sunt normale pentru caloriferele din acest material.
Ce faci dacă caloriferul face zgomote?
Dacă ai un calorifer care face constant zgomote ca niște boabe de popcorn când pornește încălzirea și deja ai încercat să-l aerisești problema poate să fie alta.
De obicei zgomotul acesta apare pentru că debitul apei din calorifere este prea mare și apa circulă cu viteză prea mare.
Cea mai simplă soluție este să reglezi robineții de retur ai caloriferelor și să reduci puțin debitul de apă în instalație.
Caloriferele se vor încălzi puțin mai lent dar zgomotul va dispărea complet. Merită să faci asta pentru liniștea ta, este un fel de echilibrare hidraulica.
La final
Zgomotul caloriferelor poate fi enervant dar nu trebuie să te sperii pentru că cele mai multe probleme au soluții simple.
În articolul acesta de la Blog de Instalatii ți-am arătat clar care sunt cauzele principale și cum să le rezolvi repede si usor.
Cum scapi rapid de zgomotul caloriferelor?
Începe întotdeauna cu aerisirea corectă a instalației și verifică robineții și debitul apei. Dacă zgomotele persistă treci la curățarea sistemului și eventual la montarea unor filtre.
Important e să acționezi rapid și să nu ignori problema pentru că în timp poate duce la pierderi de căldură și costuri mai mari la gaz.
Dacă ai încă întrebări scrie mai jos și te ajutam să rezolvi.
Dar mai este o problema cu caloriferele care nu se incalzesc. Iti las acum un articol in care vezi 7 sfaturi pentru asta. Intra acum sa vezi de ce nu se incalzesc caloriferele.