- in Calorifere
- |
- 25 comments
De Ce Nu Se Incalzesc Caloriferele? [7 Sfaturi Utile]
Caloriferul nu se incalzeste, sau ai probleme cu caloriferele? Poate caloriferul tau nu se incalzeste complet si e rece in partea de jos. Sau ultimul calorifer nu se incalzeste deloc. Salut dragi prieteni, eu sunt Cosmin de la Blog de Instalatii. In acest articol, te invat ce sa faci daca nu se incalzesc caloriferele. Citeste pana la sfarsit si o sa aflii ce sa faci daca ai caloriferul rece. Si cum il faci sa se incalzeasca din nou. Inainte sa incepem, esti invitat sa te abonezi la newsletter (e gratuit). Asa vei fi notificat cand public articole noi. Fac acest articol pentru tine, si vorbesc despre problemele pe care le poti avea la calorifere. Multi oameni au probleme cu caloriferele care nu se incalzesc. Iti prezint cateva din cele mai comune probleme pe care le poti avea cu caloriferele si cum sa le rezolvi. Esti gata? Hai sa incepem!
1. Aeriseste caloriferul
Primul meu video pe YouTube a fost despre aerisirea caloriferelor. In el am vorbit despre 7 pasi pentru aerisire caloriferelor. Si am primit mai multe comentarii in care oamenii spuneau ca sunt prea multi pasi… Si pentru ca avem fast food, fast cars si totul este fast adica repede… O sa facem aerisire fast in 2 pasi. Si pasii sunt acestia:
- iei cheia de aerisit caloriferul si slabesti usor aerisitorul,
- dupa ce iese aerul inchizi aerisitorul.
A fost repede? Doar 2 pasi usori pentru aerisirea caloriferului. Daca nu ai o cheie pentru aerisit caloriferele, poti cumpara una de aici. Si acum trecem la urmatoarea problema la calorifere.
2 De ce caloriferul este rece jos?
Ok, ai probleme cu caloriferele sau poate doar cu unul din ele. Sa zicem de exemplu ca se incalzesc toate caloriferele, dar un calorifer este rece in partea de jos, Si poti sa simti ca are o zona rece in partea de jos. Sus este cald, dar simti cum caloriferul este rece jos. In acest caz sunt depuneri de namol si de magnetita care inseamna ca sistemul corodeaza la interior Si sunt impuritati si oxizi care se depun in straturi la baza caloriferului. Din acest motiv apa nu mai poate sa treaca in zona de jos. Daca nu este foarte grav, si nu sunt depuneri mari, poti folosi substante pentru curatarea namolului si a magnetitei care curata instalatia in interior. Lasi substanta sa circule in instalatie cateva saptamani, apoi golesti si cureti instalatia ca sa scapi de impuritati si de namol. Daca nu poti sa faci asta, atunci urmatorul lucru de facut este sa demontezi caloriferul. Il duci in curte sau in gradina, si il speli bine la interior. S-ar putea sa rezolvi asa. Daca nici asta nu merge, singurul lucru pe care mai poti sa-l faci este o spalare chimica a instalatiei de incalzie. Asta este o lucrare mai scumpa, dar va curata toata mizeria din sistem, si-ti va lasa o instalatie de incalzire curata, la fel ca una noua. Cateodata poti avea probleme din cauza spalarii chimice, mai ales daca caloriferele si centrala termica sunt foarte vechi si sunt corodate. In cel mai nefericit caz s-ar putea sa se perforeze si sa curga pentru ca sunt vechi.
3. Caloriferul nu se incalzeste
O alta problema pe care o poti avea, este aerul care se acumuleaza in instalatie si in partea de sus a caloriferului. Poti observa ca partea de jos este calda, iar partea de sus a caloriferului este rece. Motivul pentru care caloriferul este rece, este ca aerul este mai usor decat apa, se ridica si se acumuleaza in partea de sus. In aceasta situatie, trebuie sa faci aerisirea caloriferului. Iei o cheie de aerisit caloriferele, si slabesti usor aerisitorul, dar nu foarte mult. Lasi deschis pana iese tot aerul din calorifer, si cand incepe sa curga apa, inchizi la loc. In felul acesta aerul iese, si caloriferul ar trebui sa se incalzeasca. Daca trebuie sa faci aerisirea caloriferelor foarte des, inseamna ca intra aer in circuit pe undeva, si trebuie sa identifici cauza.
4. Caloriferul se incalzeste doar pe jumatate
In unele situatii caloriferul se incalzeste doar pe jumatate, sau o alta situatie comuna este ca tevile sa fie calde, iar caloriferul rece. Daca ai montat un robinet termostatic la calorifere, cum este acest model, si peste vara centrala nu a fost folosita pe incalzire, ele se pot infunda cu mizerie. Ca sa il curatam, demontam capul termostatic, care se poate desfileta cu mana. Ajungem la pinul robinetului termostatic. Acum este bine sa nu tragi de acest pin in exterior, pentru ca te poti trezi cu o fantana arteziana in fata ta. Si nu misca de el, pentru ca il poti stramba. Ce poti face cu el, este sa-l apesi in sus si-n jos usor, ca sa-si elibereze cursa pe care o face. Cand se elibereaza, ar trebui sa simti caloriferul ca se incalzeste. Apasa pe video-ul de mai jos, ca sa vezi cum se face:
5. Robinetul termostatic este blocat
Daca tot nu se incalzeste caloriferul si crezi ca este din cauza robinetului termostatic,, aplicam o solutie un pic mai neortodoxa. Lovim robinetul termostatic, dar nu cu ciocanul, cu ceva mai usor, lovim usor de cateva ori. Si cateodata aceste vibratii sunt de ajuns pentru a face agentul termic sa circule si sa incalzeasca din nou caloriferul.
6. Verifica robinetul de retur
Mergem acum la robinetul de retur al caloriferului, care se gaseste de obicei in partea cealalta fata de robinetul termostatic. Trebuie sa verifici si sa te asiguri ca robinetul de retur este deschis. De obicei robinetii de retur se folosesc la echilibrarea hidraulica a caloriferelor, asa ca daca inchizi de tot robinetul de retur, numara cate filete ai inchis, ca sa-l deschizi apoi in aceeasi pozitie.
7. Ultimul calorifer nu se incalzeste
In unele situatii cand avem un circuit mai lung, putem vedea ca ultimul calorifer nu se incalzeste. Daca ai unul sau mai multe calorifere ce nu se incalzesc, si sunt la capatul circuitului de incalzire, poate sa fie o problema de echilibrare hidraulica. Incearca acest lucru ca sa faci o echilibrare hidraulica simpla:
- la caloriferele apropiate de centrala termica inchide cateva filete la robinetul de retur
- si la ultimele calorifere din circuit, lasa robinetii deschisi de tot.
Asta va face sa ajunga mai mult debit la ultimele calorifere, si sa se incalzeasca mai bine.
Video: calorifer rece jos
Am facu t pentru tine acest video. In el poti vedea de ce sunt caloriferele reci jos. Apasa pe el si hai sa-l vedem impreuna: https://youtu.be/JHjlvPT-sNU
Concluzie
Sper sa-ti fie de folos aceste sfaturi, si sa te ajute sa economisesti bani. Daca ai nevoie cheama un instalator sa te ajute, dar daca esti un pic indemanatic, poti sa faci chiar tu. Aboneaza-te la newsletter pentru mai multe articole despre calorifere si centrale termice