Dezumidificator Sau Purificator de Aer Pentru Alergie [Care e Mai Bun]? 



Te trezești dimineața și strănuți de mai multe ori. Simți că o migrenă este pe care să-ți dea bătăi de cap și te gâdilă și nasul.

Mii de ace îți străpung gâtul în timp ce bei cafeaua în drum spre serviciu, iar cearcănele de sub ochi „se uită la tine” din oglinda retrovizoare.

Începi să iei medicamente pentru a-ți controla secrețiile nazale pe timpul zilei.

Iar ai tăi s-au săturat să te tot audă cum strănuți în mod constant chiar în timpul filmului pe care îl urmăriți împreună.

Și chiar dacă nu-ți curge nasul, tot te simți amețit și ai dureri de cap. Iar limba și obrajii îți sunt atât de umflate încât nici să te hrănești cum trebuie nu mai poți.

Iar ceea ce este și mai grav – nu este un început de răceală, ci suferi de alergie. Ți se pare că ți-am descris o zi din viața ta?

Dezumidificator Sau Purificator de Aer Pentru Alergie [Care e Mai Bun] Blogdeinstalatii.ro

Remedii pentru curs nasul și strănut

Fie că suferi de alergii ocazionale, fie sunt unele de sezon, este imposibil să nu te gândești ce ai de făcut ca să atenuezi simptomele.

Să te trezești în fiecare dimineață cu nasul incarcat, cu stări de agitație sau cu dureri în gât nu este o modalitate prea plăcută de a trăi.

Dacă deja ai făcut tot ce se putea pentru a-ți ameliora simptomele alergice (ai șters praful, ai măturat și ai aspirat în mod regulat, nu ai lăsat animalele de companie să intre în dormitor, ai evitat să ieși în aer liber în timpul sezonului de alergii și ai luat medicamentele prescrise pentru alergii) și totuși nu ai scăpat de această problemă sâcâitoare…

Poate că este timpul să te orientezi către folosirea tehnologiei pentru a rezolva această situație.

Cele mai utilizate două tipuri de aparate de uz casnic pentru ameliorarea alergiilor sunt purificatoarele de aer și dezumidificatoarele.

Aceste dispozitive au ca obiectiv eliminarea alergenilor din aer în diferite moduri:

Purificatorul de aer captează fumul, polenul, acarienii din praful și alți alergeni și efectuează o mișcare de recirculare a aerului din încăpere, împrospătându-l și crescându-i nivelul de puritate.

Dezumidificatorul, pe de altă parte, extrag particulele de apă din aer, ceea ce elimină factorii ce favorizează apariția și menținerea mucegaiului și a acarienilor, astfel încât aceștia să nu poată rezista în încăpere.

Care ar fi cea mai potrivită soluție pentru tine și pentru alergiile tale? Hai să le luăm pe rând și să vedem despre ce este vorba.

Remedii pentru curs nasul și strănut blogdeinstalatii.ro

Dezumidificator și purificator pentru alergie

Care este dispozitivul care îți oferă cele mai mari beneficii: purificatorul de aer sau dezumidificatorul?

Răspunsul la întrebare este destul de simplu (chiar dacă îți voi răspunde tot cu o întrebare):

  • Umiditatea din locuința ta este mai mare de 50%? Atunci ai nevoie, mai degrabă, de un dezumidificator.
  • Nivelul de umiditate din locuință se încadrează în limitele recomandate? Atunci îți va fi mult mai util un purificator de aer.
  • Aerul de acasă îți creează o senzație de uscăciune? În cazul în care valoarea este de 40% sau mai mică (procentul exact depinde de temperatura exterioară), atunci vei avea nevoie de un umidificator.

Dezumidificator și purificator pentru alergie blogdeInstalatii.ro

Dar care este diferența între dezumidificator și purificator de aer? Ca sa raspundem la intrebare, trebuie sa vedem ce face fiecare si in ce situatii este bun.

Purificatoare de aer pentru alergii

Purificatoarele de aer pot fi utile atunci când alergiile sunt stimulate de acarieni, polen și părul animalelor de companie.

Acești iritanți din aer pot fi filtrați cu ajutorul unui purificator, efectele utilizării acestuia fiind un aer mai curat de respirat.

Argumente Pro Purificator:

  • Poate elimina alergenii care se găsesc in aer.
  • Versiunile portabile de mici dimensiuni sunt mai convenabile și mai ieftine.
  • Eficientizează controlul asupra alergiilor din mai multe surse (polen, praf, părul animalelor de companie).

Argumente Contra Purificator:

  • În timp ce filtrarea aerului este recomandată persoanelor care suferă de alergii, această nu este o soluție în sine.
  • Iritanții precum părul animalelor de casă și polenul pot cădea pe podea și se pot lipi de mobilier, unde un purificator de aer nu poate ajunge.
  • Chiar dacă utilizezi un purificator de aer, va trebui să iei măsuri pentru a reduce iritanții din locuință, inclusiv să faci curățenie în mod regulat – măturat, aspirat și șters praful.
  • Filtrarea aerului nu se realizează instant. In funcție de capacitate și dimensiunea ventilatorului, majoritatea purificatoarelor de aer au nevoie de 15-20 de minute pentru a curăța aerul dintr-o cameră.
  • Nu este o soluție de controlare a umidității, mucegaiului și a acarienilor de praf.
  • Este necesară o întreținere riguroasă – curățarea și schimbarea filtrului în mod regulat.

Unul dintre cele mai bine evaluate purificatoare de aer pentru alergii este modelul P40 SMART cu filtru HEPA si carbune activ.

Pentru un apartament, este un aparat potrivit. Filtrează bine aerul. E ușor de administrat prin intermediul aplicației. Sistemul de ionizare pare să își facă treaba. Stefan P

Purificatoare de aer pentru alergii BlogdeInstalatii.ro

Dezumidificatoare pentru alergii

Dezumidificatoarele pot fi utile dacă locuiești într-o zonă cu o climă umedă și în care este favorizată umiditatea. Mucegaiul, acarienii de praf și alți alergeni prosperă în medii umede.

Reducerea umidității din locuință (în special din subsol și din spațiile de acces) poate face imposibilă dezvoltarea acestor alergeni.

Dacă în casa ta miroase a mucegai, observi condens la geamuri sau pe vasul de toaletă, un dezumidificator poate fi soluția de care ai nevoie.

Argumente Pro Dezumidificator:

  • Poate limita creșterea și extinderea alergenilor
  • Întreținerea are costuri relativ reduse

Argumente Contra Dezumidificator:

  • Poate provoca uscarea aerului ceea duce la iritarea căilor nazale
  • Mucegaiul se poate dezvolta în bazinul de drenaj, ceea ce implică o curățare frecventă a acestuia.
  • Modelele de dimensiuni mai mici se pot umple rapid și vor necesită o golire mai frecventă.

Un model recomandat de dezumidificator este D12 Junior cu higrostat si timer.

Este un aparat de dimensiuni mici, aspect plăcut ,ușor de deplasat datorită mînerului, silențios și eficient. Este tot ce ai nevoie la un spațiu de 16-20 M2. Se descurcă de minune, plus că are și filtru de carbon. O investiție necesară dacă nu vrei să ai probleme cu umiditatea. Adrian A.

Dezumidificator AlecoAir D12 Junior, 12 litrizi, Uscare Rufe, Debit Aer 80 mch, Higrostat, Timer blogdeinstalatii.ro

Umidificatoare pentru alergii

În cazul în care alergiile tale sunt agravate (căi nazale uscate, mai predispuse la infecții și iritații și care nu pot să filtreze în mod corespunzător bacteriile, murdăria și alergenii) poate fi necesar să crești puțin nivelul de umiditate din aerul locuinței tale cu ajutorul unei alte soluții – un umidificator.

Umidificatorul eliberează aburi sau vapori de apă în aer și poate ajuta la hidratarea și umezirea cailor nazale.

Asa le permie să funcționeze corespunzător pentru a preveni infecțiile cauzate de alergii. Oferă două beneficii:

  1. Aerul umidificat reduce inflamația și astfel ajută la ameliorarea simptomelor precum iritația nazală, congestia și inflamația mucoasei cauzate de alergii și efecte secundare ale tratamentului medicamentos.
  2. Țesuturile nazale sunt ajutate să acționeze mai bine contra alergenilor și iritanților, reducând astfel simptomele alergice.

Spitalele folosesc umidificatoare pentru a ajuta pacienții cu probleme la plămâni.

Dar și pe ceilalți pacienți, ca să poată să respire mai ușor.

Argumente Pro Umidificator

  • Sunt benefice în zonele cu o climă caldă și uscată sau într-o locuință care este încălzită în cea mai mare parte a anului
  • Pot preveni iritarea și infecțiile cauzate de inhalarea aerului uscat

Argumente Contra Umidificator

  • Unii alergeni prosperă într-un mediu umed, astfel încât este esențială găsirea unui echilibru între uscat și umed.
  • Atunci când sunt utilizate în medii deja umede, acestea pot agrava simptomele alergice. Umiditatea trebuie menținută între 30% și 45-50% – unele aparate dispun de un indicator de umiditate ceea ce este foarte util.
  • Curățarea periodică este necesară pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului și pentru a împiedica eliberarea alergenilor în apă din aer.
  • Tratează problemele periferice, dar nu elimină alergenii din aer.

Poți reduce simptomele alergice cauzate de acarienii din praf menținând nivelul de umiditate sub 50%.

Un model recomandat de umidificator este U30 Ionic cu ionizare, higrostat si timer.

Il folosesc de aproximativ 2 saptamani si sunt foarte multumit. Este simplu si usor. Ca si constructie si design este un aparat robust si de calitate superioare care mi-a lasat o impresie foarte placuta .Absolut nimic de reprosat. Adrian T

Umidificator cu ultrasunete AlecoAir U30 IONIC, Ionizare, Higrostat, Timer, Telecomanda blogdeinstalatii.ro

Tipuri de dispozitive antialergice

Acum că știi ce dispozitiv ți se potrivește pentru alergii și cum îți poate afecta simptomele alergice, este timpul să afli ce tip de purificator, dezumidificator sau umidificator îți este mai util.

Iată câteva lucruri pe care este bine să le știi despre aceste echipamente:

Tipuri de purificatoare de aer

1. Filtrele HEPA (aer cu particule de înaltă eficiență) sunt fabricate dintr-o fibră foarte fină care captează efectiv 99,97% din particule mai mari de 0,3 microni. Un filtru HEPA are o durată de viață între 2 și 4 ani și este cel mai eficient purificator de aer de sine stătător.

2. Filtrele de aer ionizante utilizează un câmp electric și particule invers încărcate, care se atașează de polen și praf și care cad pe podea sau se lipesc de un perete, unde sunt mai puțin susceptibile de a fi inhalate. Cu toate acestea, particulele pot recircula în aer mai târziu.

3. Purificatoarele electrostatice de aer folosesc sarcinile pentru a atrage alergenii și a-i depune pe plăci. Aceste dispozitive necesită o curățare riguroasă și, în general, nu sunt la fel de eficiente precum filtrele HEPA.

4. Purificatoarele de aer cu carbon activ utilizează filtre de carbon pentru a capta poluanții fără a-i mai elibera înapoi în aer. Acestea funcționează cel mai bine în cazul fumului, mirosurilor și a emisiilor chimice, dar sunt mai puțin eficiente în cazul alergenilor.

5. Purificatoarele de aer UV folosesc razele ultraviolete pentru a distruge bacteriile și virușii. Cele mai eficiente purificatoare UV pentru persoanele care suferă de alergii sunt cele care au integrate și un filtru HEPA sau cu carbon, deoarece razele UV de unele singure nu sunt eficiente în distrugerea alergenilor.

6. Purificatoarele de aer cu ozon produc ozon pentru a reduce mirosurile și a împrospăta aerul, dar nu filtrează praful sau polenul decât dacă sunt combinate cu un ionizator sau cu un filtru. Ozonul este un iritant pentru plămâni, ceea ce poate duce la apariția altor probleme de sănătate.

Cel mai bun purificator de aer pentru alergii sunt este cel cu cărbune activ și filtre HEPA Pentru că le permit să elimine o gamă extinsă de poluanți, inclusiv gaze, particule și substanțe chimice.

Pentru majoritatea gospodăriilor, un dispozitiv care combină mai multe tehnologii de filtrare ar fi cea mai eficientă opțiune.

Dispozitivul P40 SMART cu filtru HEPA si carbune activ oferă astfel de avantaje. Folosește un filtru HEPA și ajută la reducerea mirosurilor prin curățarea aerului din interior.

Tipuri de purificatoare de aer blogdeinstalatii

Tipuri de dezumidificatoare

1. Dezumidificatoarele mecanice sau frigorifice trag aerul printr-un ventilator și îl trec peste niște bobine răcite și încălzite. Umiditatea din aer se condensează și se scurge într-un sistem de drenaj atașat, aerul uscat fiind eliminat. Aceste dispozitive produc uneori căldură ca efect secundar și nu funcționează bine la temperaturi scăzute. Tipul acesta este cel mai frecvent întâlnit și, în general, este cel mai eficient.

2. Dezumidificatoarele de absorbție sau desicante trec aerul printr-un material rotativ, care absoarbe apa și recirculează aerul uscat înapoi în cameră. Partea umedă a materialului absorbant este apoi încălzită pentru a se usca. Aceste dispozitive sunt adesea mai ușoare decât dezumidificatoarele mecanice și sunt potrivite pentru a funcționa la temperaturi mai scăzute.

3. Aparatele de aer condiționat acționează și ca dezumidificatoare, răcind și îndepărtând umezeala.

4. Dezumidificatoarele termoelectrice folosesc o pompă Peltier care răcește o placă și condensează vaporii de apă. Aceste dispozitive nu au părți în mișcare și sunt mai silențioase decât alte tipuri, dar pot îngheța și nu s-a dovedit că ar funcționa la fel de bine precum celelalte.

5. Dezumidificatoarele cu membrană ionică elimină aerul prin electroliză, separând hidrogenul și oxigenul. Nu implică părți în mișcare și nici apă în stare lichidă. Aceste dispozitive sunt utilizate în general în spații mici – în muzee, pentru a proteja exponatele, pentru protecția echipamentelor electrice sau a dispozitivelor medicale, mai degrabă decât în locuințe.

Alegerea dezumidificatorului depinde în mare măsură de capacitatea acestuia. Pentru probleme simple legate de umiditate, un dezumidificator precum este cel mai bine vândut model D12 Home cu higrostat, reprezintă o soluție la îndemâna oricui.

Tipuri de dezumidificatoare blogdeinstalatii.ro

Tipuri de umidificatoare

1. Umidificatoarele evaporative folosesc un fitil poros pentru a absorbi apa; apoi, un ventilator suflă printr-un material tip tampon, dispersând apă în aer. Funcționarea acestor umidificatori depinde de umiditatea camerei – pe măsură ce umiditatea crește, producția lor scade și viceversa. Dacă materialul tip tampon nu este uscat și curățat în mod corect, acesta poate face mucegai și / sau se poate îmbibă cu depuneri de minerale și bacterii.

Sunt cele mai des utilizate tipuri de umidificatoare.

2. Umidificatoarele cu abur / vapori pot produce vapori de apă calzi sau reci. Aceste unități fierb apa și produc abur cu un nivel ridicat de puritate, care va fi degajat fie în mod direct, fie va fi răcit și mai apoi emis. Fierberea apei necesită mai multă energie decât alte modele și, uneori, poate duce la topirea materialului sau la scurgeri. Necesită o curățare regulată, deoarece mineralele tind să se adune în jurul elementului de încălzire.

3. Umidificatoarele cu ultrasunete folosesc unde de înaltă frecvență pentru a crea și disipa picăturile de apă într-un mod silențios, uneori fiind dispersate cu ajutorul unui mic ventilator. Aceste unități necesită apă curată în faza de pornire și o curățare minuțioasă pentru a împiedica dispersarea bacteriilor. În cazul lipsei unui filtru este posibil să apară un praf fin de minerale pe suprafețele din cameră.

4. Umidificatoarele cu rotor utilizează un disc rotativ pentru a trece apa printr-un difuzor. Difuzorul dispersează mai apoi picăturile fine de apă în aer. Acest tip de umidificator nu are filtru, prin urmare necesită apă curată, trebuie curățat în mod regulat și poate favoriza depunerile de minerale pe mobilierul din apropiere.

Un model recomandat de umidificator este U30 Ionic cu ionizare, higrostat si timer.

Tipuri de umidificatoare blogdeinstalatii

Prin urmare, care este cel mai bun dispozitiv pentru alergii? Un umidificator, un dezumidificator sau un purificator de aer?

După cum am văzut, depinde de situație și de tipul de alergie pe care îl manifești.

Dacă este prea umed în locuința, atunci ți-aș recomand să optezi pentru un dezumidificator.

Reduci umiditatea sub 50% și scapi de acarieni și de mucegaiul care îți amenință sănătatea.

Descarca aceasta carte gratuita care te ajuta cu metode de scadere a umiditatii:

Cum Sa Reduc Umiditatea In Casa [Blog de Instalatii] 2

Concluzie

Cheia succesului este să reduci umiditatea relativă în casa ta.

  • Umiditatea relativă scăzută îngreunează procesul de supraviețuire a mucegaiului și a acarienilor și poate reduce poluarea aerului din interior.
  • Un nivel mai ridicat de umiditate este benefic pentru căile nazale și pentru gâtul tău.

Acest video te va ajuta cu informatii despre alegerea dezumidificatorului:

Asigură-te că în locuința ta valoarea umidității relative este între 40 și 50%.

Acest lucru va reduce numărul coloniilor de acarieni în timp ce creează un aer destul de umed, care este confortabil pentru respirație și nu îți usucă nici pielea.

De ce să nu folosești un dezumidificator cu purificator de aer? Adică 2 aparate în unul singur.

Cum este D23 CLASSY cu Wifi, Hepa si Carbon.

Pentru a cunoaște care este nivelul de umiditate din locuința foloseste un higrometru. Multe umidificatoare si dezumidificatoare dispun de un higrometru si poti vedea nivelul umiditatii din camera.

Asta a fost totul despre dezumidificatoare si purificatoare. Aboneaza-te la newsletter, pentru a primii articolele noi pe email.



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: