O Scurta Istorie A InstalatiilorAi apreciat astazi toaleta pe care o ai in casa? Multi romani iau acest lucru ca pe ceva obisnuit si normal, dar ne bucuram de beneficiile instalatiilor si canalizarii de un timp relativ scurt in istoria omenirii.

Data viitoare cand te lupti cu o chiuveta infundata sau o teava inghetata, opreste-te un moment si fi recunoscator pentru confortul si igiena pe care ni le ofera instalatiile sanitare moderne, si cat de departe s-a ajuns. 

Apeductele si canalizarea

Sistemul nostru modern de alimentare cu apa si de canalizare nu au fost dezvoltate peste noapte. Defapt au fost mai multe civilizatii antice care au folosit o forma de instalatii sanitare.

Civilizatiile din India, China, America Centrala, Orientul Mijlociu si Marea Mediterana, au venit cu sisteme de a furniza apa curata cetatenilor si de a elimina apa uzata din zonele dens populate.

Roma antica a fost cea mai avansata in construirea de apeducte gigantice care au adus apa in centrele oraselor si in casele individuale, si folosind canale colectoare subterane eliminau apa uzata si o transportau departe.

Cu toate acestea, de cand imperiul Roman s-a prabusit in secolul al 5-lea, nu s-au mai folosit instalatii sanitare in Europa  timp de peste 1000 de ani.

Lipsa igienei si apa potabila murdara a dus la raspandirea unor boli cum ar fi febra tifoida, holera si ciuma, contribuind la decese in masa si nivel scazut de viata peste tot.

O Scurta Istorie A Instalatiilor

Raspandirea instalatiilor sanitare

Din fericire, tehnologia instalatiilor sanitare si-a revenit si a dus lumea occidentala intr-o era mai curata si mai luminata.

  • Londra a inceput experimentarea furnizarii de apa curata in oras in secolul 17, dar cele mai multe orase au ramas in urma.
  • Orase din Statele unite ale Americii si-au instalat treptat sisteme proprii de apa.
  • In 1833, Casa Alba a instalat alimentarea cu apa la primul etaj.
  • In 1855, Chicago a devenit primul oras american care are instalat un sistem cuprinzator de canalizare.

La inceputul secolului, multi oameni mai foloseau butoaie cu apa de ploaie si puturi de apa pentru a obtine apa, in timp ce fantanile publice si camioanele cu apa alimentau oamenii ce traiau la orase.

Dar accesul la apa potabila si canalizarea au trecut de la noutate la necesitate pe parcursul secolului al 20-lea.

Si toaleta? Au fost numeroase incercari de-a lungul istoriei pentru a construi o toaleta functionabila, dar nu au functionat pana cand designul lui Thomas Crapper de la sfarsitul secolului 19-lea a prins foarte bine la toata lumea. 

toaleta in fundul curtiiToalete ale viitorului

Astazi aproape toate casele din Romania sunt dotate cu apa si instalatii sanitare functionabile. Noile evolutii continua sa imbunatateasca sistemele pe care le avem.

Materialul folosit la tevi, a evoluat de la plumb la cupru si acum la materiale plastice. Inginerii proiecteaza capete de dus mai eficiente si robineti care ne ajuta sa economisim apa.

Urmatoarele inovatii pot fi in tehnologie inteligenta ce se integreaza in instalatiile sanitare si se conecteaza cu sistemul nervos central al casei pentru eficienta maxima.

Data viitoare cand ai o scurgere sau alta problema la instalatiile sanitare, poti sta linistit pentru ca sti ca poti apela la un instalator care-ti poate face reparatia imediat.

Aceasta a fost surta istorie a instalatiilor. Daca ai orice problema sau intrebare despre instalatii, poti sa-mi trimiti un email. Sunt aici pentru a te ajuta.

Si pentru a fi in legatura cu mine si sa primesti articolele noi direct in inbox, te invit sa te inscrii la newsletter

sursa poza: fineartamerica.comClick Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: