- in Review produse , Tehnologie
- |
- 7 comments
Ce Stingător De Incendiu Să Folosesc Pentru Casa Mea?
Acesta este ghidul tău pentru cumpărarea unui stingător de incendiu, utilizarea și amplasarea lui în casă.
Incendiile neintenționate din locuințe sunt teribil de înfricoșătoare, ca să nu mai vorbim de costurile de reconstrucție sau în unele cazuri, de moartea provocată de acestea.
Alegerea și amplasarea unui stingător de incendiu, dar și deprinderea utilizării lui devin de mare importanță. Mai ales pentru limitarea și stingerea încă din faza incipientă a incendiilor care pot aduce pagube imense.
Probabil ați trecut măcar odată printr-o situație de urgență privind un posibil incendiu în casa dumneavoastră.
Ai văzut vreodată o scânteie zburînd din șemineu pe un covor din apropiere?
Să aruncăm o privire asupra tipului de stingător de incendiu pe care ar trebui să-l aveți în casa dumneavoastră, câte bucăți ar trebui să aveți, unde ar trebui să le depozitați și cum să le utilizați.
Stingător de incendiu P6
- durata de viata: 10 ani
- masa: 6 kg
- refulare: furtun cu duza
- presiunea de lucru: 14 bar
- echipat cu manometru
- presiunea de incercare: 25 bar
- temperatura de functionare : – 30°C ÷ + 60°C
Atentie: stingatoarele cu pulbere nu se vor folosi asupra echipamentelor electrice cu relee sau contacte sensibile la praf!
Daca cauti o cutie de hydrant neechipata sau un hidrant, vezi pretul lor la Romstal.ro
Stingătorul portativ presurizat P6, incărcat cu 6 kg de pulbere, este destinat stingerii inceputurilor de incendii în următoarele cazuri:
- incendii de materiale solide – clasa A de incendiu;
- incendii de lichide sau de solide lichefiabile – clasa B de incendiu;
- incendii de gaze – clasa C de incendiu;
- incendii care implica instalatii si echipamente electrice sub tensiune, max. 1000 V.
- presiunea de lucru: 14 bar (poate fi citita direct pe cadranul manometrului);
Ce tip de stingător de incendiu trebuie să folosesc?
Alegerea corectă a stingătoarelor trebuie să se bazeze pe o evaluare temeinică a riscului de incendiu din spațiul protejat. Se ține seama de:
- natura materialelor combustibile (A, B, C, D, E sau F);
- caracteristicile de ardere în raport cu posibilele surse de aprindere;
- mărimea începutului de incendiu ce se poate dezvolta până la intervenția forțelor specializate;
- forma de manifestare a incendiului (viteza de ardere: lentă sau rapidă);
- mediul ambiant (temperatură, umiditate, posibile incompatibilități chimice);
- existența instalațiilor electrice sub tensiune (pericol de electrocutare).
Stingătoarele de incendiu au diferite dimensiuni, forme și formule pentru a combate diferitele tipuri de incendii pe care le-ați putea întâlni într-o situație la domiciliu.
Vezi AICI oferta de pret pentru toate modelele de stingătoare
De exemplu, incendii care implică medii de gătit (uleiuri și grăsimi vegetale sau animale) în aparate pentru gătit, se produc atunci când uleiul sau grăsimea (precum grăsimea de slănină, uleiul de gătit sau untul) intră în contact cu căldură mare.
De fapt, „gătitul” este cauza principală a cazurilor de incendiu în locuințe și reprezintă aproximativ 50% din incendiile clădirilor rezidențiale, potrivit statisticilor ținute de către Pompieri.
Incendiile sunt clasificate în funcție de natura materialelor sau substanțelor combustibile prezente în spațiile afectate de incendiu, care pot fi implicate în procesul de ardere.
Iată diferite clase de stingătoare de incendiu și scopul lor:
- Stingător de incendiu clasa A: incendii de materiale solide, în general de natură organică, a căror combustie are loc în mod normal cu formare de jar. Exemple: lemn, hârtie, materiale textile, rumeguș, piele, produse din cauciuc, materiale plastice care nu se topesc la căldură.
- Stingător de incendiu clasa B: incendii de lichide sau solide lichefiabile. Exemple: benzină, petrol, alcooli, toluen, lacuri, vopsele, uleiuri, gudroane, ceară, parafină, materiale plastice care se topesc ușor.
- Stingător de incendiu clasa C: incendii de gaze. Exemple: hidrogen, metan, acetilenă, butan, gaz de sondă etc.
- Stingător de incendiu clasa D: incendii de metale. Exemple: sodiu, potasiu, aluminiu, litiu, magneziu, zinc, titan etc.
- Stingător de incendiu clasa E: incendii care implică riscuri de natură electrică. Exemple: întrerupătoare, motoare, transformatoare. Menţionăm că E nu este o clasă de incendiu conform SR-EN, dar poate fi întâlnită pe eticheta unor stingătoare.
- Stingător de incendiu clasa F: incendii care implică medii de gătit (uleiuri și grăsimi vegetale sau animale) în aparate pentru gătit
Ce tip de stingător de incendiu se pretează spațiului dumneavoastră?
Atunci când apare un incendiu, majoritatea dintre noi tind să intre în panică mai întâi, de abia după aceea încep să se gândească. De aceea există extinctoare de uz general.
Căutați stingătoare etichetate „ABC”, ceea ce înseamnă că pot fi folosite pentru incendii de clasă A, B și C. Asigurați-vă că fiecare etaj al casei dumneavoastră este echipat cu un stingător ABC (nu uitați garajul) și totodată asigurați-vă că toată lumea știe unde se află amplasate acestea.
Procurați-vă, de asemenea, un stingător de clasă F în bucătărie.
Unde trebuie să amplasez extinctorul?
Distanța dintre un stingător și un focar posibil reprezintă drumul parcurs efectiv pentru folosirea stingătorului avându-se în vedere: separațiile, amplasamentul ușilor, coridoarelor, stâlpilor și al spațiilor de depozitare sau eventualelor împrejmuiri.
Distanța de la locul de amplasare la cel mai important focar posibil în perimetrul suprafeței protejate nu trebuie să depășească 15m în cazul focarelor din clasa B sau de 20m în cazul focarelor din clasele A, C și D de incendiu.
Distanța minimă de amplasare a unui extinctor față de eventuale focare posibile din zona protejată nu trebuie să fie mai mică de 2m pentru a evita ca el însuși să fie afectat de incendiu.
Amplasarea stingătoarelor de incendiu se va face de-a lungul căilor de acces la o înălțime de cel mult 1,4m față de podea pentru un acces adecvat și o manevrare comodă. Înălțimea este măsurată de la partea superioară a corpului stingătorului.
Nu trebuie să împiedice accesul și evacuarea în și din zona protejată. Fixarea stingătorului pentru incendiu în locurile destinate trebuie să permită desprinderea ușoară în caz de nevoie.
În cazul stingătoarelor mobile, pentru a nu favoriza răsturnările accidentale, acestea trebuie păstrate în poziție cât mai apropiată de verticală, în nici un caz sprijinite pe roți, pentru a fi mai ușor și rapid de manevrat în situația unei intervenții.
Se va evita amplasarea stingătoarelor în zone joase sau direct pe podea pentru a elimina riscul coroziunilor din cauza unor eventuale scurgeri sau depuneri de agenți corozivi, precum și răsturnarea accidentală sau folosirea în alte scopuri.
Este funcțional stingătorul de incendiu vechi?
Există mai multe modalități de inspectare a stingătorului de incendiu pentru a vedea dacă este bine să îl mai utilizați.
Deoarece este ușor de verificat data achiziționării acestora, este o idee bună să le verificați în mod regulat.
Sfat: verificați stingătoarele dvs. în aceeași zi în care efectuați verificarea detectoarelor de fum și alarmele de monoxid de carbon.
- Inspectați vizual extinctorul. Arată deteriorat? Este știftul încă intact? Deteriorarea oricărei părți a stingătorului (furtun, mâner, cap, etc.) indică înlocuirea imediat a stingătorului.
- Verificați manometrul. Este în intervalul „operabil” sau „normal” ? (care poate fi colorat verde) Dacă da, este indicat faptul că presiunea este încă bună.
- Verificați eticheta sau recipientul de hârtie. Eticheta de hârtie poate avea notații scrise cu privire la ultima dată a service-ului efectuat. Rezervorul poate avea informații de expirare. Dacă nu vedeți niciuna dintre aceste informații, este obligatorie inspectarea acestuia de către o persoană specializată, reumplerea sau înlocuirea.
- Reumplerea sau înlocuirea. Puteți să vă încărcați stingătorul de incendiu la o companie autorizată de stingere a incendiilor. În general, reîncărcarea costă mai puțin decât achiziționarea unui nou. Rețineți că anumite părți (în special cele din plastic) nu rezistă mult în timp ,și este posibil să fie necesară înlocuirea stingătoarelor mai vechi.
- Detașamentele de pompieri vă pot ajuta. Încă nu sunteți sigur de Stingătorul dvs. de Incendiu? Luați-l la cel mai apropiat detașament de pompieri și cereți-le să arunce o privire. Centrul local de pompieri este o resursă bună pentru toate aspectele legate de siguranța la incendiu. Ei adesea găzduiesc cursuri pentru a învăța oamenii cum să fie pregătiți pentru situațiile de urgență, și poate fi un loc minunat pentru a te deprinde cu utilizarea și manevrarea stingătoarelor de incendiu.
Cum să folosești un stingător de incendiu?
Stingătoarele de incendiu sunt concepute pentru ca toată lumea din familie să le poată folosi, și diferă în ceea ce privește capacitatea, dimensiunea și furtunul.
Este bine să investiți și să luați un stingător deiIncendiu pentru a lăsa toți membrii familiei dvs. (inclusiv îngrijitorii sau bunicii) să îl folosească și astfel să învețe funcționarea acestuia.
Un stingător de incendiu poate părea intimidant, dar toată lumea din familie trebuie să știe cum să-l folosească, mai ales atunci când este supus unui foc real.
Cumpara chiar acum un stingator cu pulbere!
Manevrarea stingătoarelor
- Se deblochează stingătorul trăgând de inelul de siguranţă.
- Se prinde cu mâna furtunul de refulare (când există), se apasă pârghia de acţionare şi se îndreaptă jetul agentului de stingere spre baza flăcărilor.
- Se alternează mişcarea de refulare (dreapta- stânga) pe întreaga lăţime a focarului pentru acoperirea întregii suprafeţe incendiate.
Cum să reciclezi vechiul stingător de incendiu?
Aveți mai multe opțiuni pentru vechile dvs. stingătoare de incendiu. Dacă nu reușiți să îl reumpleți, puteți contacta un centru de reciclare pentru predarea rezervorului. Uneori vechile stingătoare de incendiu se pot recicla, dar va trebui să goliți conținutul și apoi să consultați o stație locală de reciclare.
Conținutul stingătorului de incendiu este un deșeu periculos și este sub presiune. Nu puteți să-l aruncați la gunoi!