Cum Aleg Un Termostat, Si Ce Face Un Termostat Programabil?Vrei sa stii ce este un termostat programabil si cum alegi un termostat pentru centrala?

Primesc mai multe intrebari de la cititorii din comunitatea Blog de Instalatii pe email sau pe facebook, despre ce este si cum se alege un termostat programabil. Una din intrebari a fost de la Maria din Bucuresti si suna cam asa:

“Draga Blog de Instalatii,

Locuiesc intr-o casa noua si incerc sa gasesc modalitati de a scadea valoarea facturilor de gaz. Am auzit ca un termostat programabil ma poate ajuta, dar ce este mai exact un termostat programabil? Ce trebuie sa caut cand vreau sa cumpar un termostat programabil?”

Din fericire pentru Maria, mie imi plac termostatele programabile si o s-o ajut cu raspunsuri mai jos. Haide sa vedem acest ghid despre termostate de la Blog de Instalatii.

Ce este un termostat programabil

Ce este un termostat programabil?

Un termostat programabil este un termostat de ambianta facut sa modifice automat temperatura din camera in functie de programul stabilit. Termostatele programabile iti permit sa faci un program pentru centrala termica pentru a incalzi doar cand ai nevoie, si economisind astfel sute de lei pe durata de viata a termostatului centralei.

Acest termostat programabil te lasa sa faci un program pentru a evita sa risipesti energie pe incalzirea casei atunci cand nu esti acasa.

Cum sunt clasificate termostatele:

Dupa tipul constructiv termostatele sunt:

Dupa modul de legare la centrala termica:

Dupa modul cum comanda centrala

 • termostat centrala programabil;
 • termostat centrala neprogramabil;

Pe eMAG.ro poti gasi termostate de centrala termica programabile Salus sau Computherm, cu transport gratuit. Intra acum sa vezi oferta.

Cum alegi un termostat programabil potrivit pentru casa ta

Cum aleg un termostat programabil potrivit pentru casa mea?

Cand alegi un termostat programabil, cel mai important lucru de luat in considerare este tipul de program de care ai nevoie. Cat de des lipsesti de acasa? Pleci in fiecare zi la aceasi ora sau programul se schimba?

Termostatele programabile pot avea programul de mai multe feluri: pe 7 zile, 5+2 zile sau 5+1+1 zile. Vei lua in considerare tipul de program pe care tu si familia ta il ai, si cata flexibilitate ai nevoie, inainte de a alege termostatul de ambianta potrivit pentru casa ta.

Alege un termostat programabil, folosind calculatorul de alegere pentru termostate.

Tipuri de programe pentru termostatul centralei termice:

– Termostatul centralei programat pe 7 zile, iti permite pentru fiecare zi mai multe nivele de temperatura. Este cel mai flexibil mod de programare pentru centrala termica si se potriveste proprietarilor de casa cu program foarte ocupat.

– Termostatul centralei programat pe 5+2 zile, iti permite sa setezi un program pentru zilele lucratoare din saptamana si un alt program pentru zilele de weekend. Este potrivit daca  ai un program stabil.

– Termostatul centralei programat pe 5+1+1 zile, este similar cu programul 5+2 zile cu exceptia programarii pentru weekend. In acest fel programezi separat sambata si duminica.

Cauti un termostat programabil pentru centrala termica care sa-ti aduca beneficii? Vezi oferta de termostate de ambient.

Ce setari iti recomand sa cauti la un termostat programabil de centrala

Ce sa caut cand aleg un termostat programabil de centrala?

 • Setare de vacanta – iti permite setarea termostatului pe temperatura redusa pentru a face economie de combustibil pe perioada cand casa nu este locuita. La intoarcere se revine la programul stabilit printr-o singura apasare de buton.
 • Programre pe internet a termostatului – iti permite sa setezi temperatura din casa de la laptop/pc, tableta sau telefon. In Romania poti folosi termostatul Salus iT500 care se conecteaza la internet printr-un router si poate primi comanda de la distanta.
 • Program adaptiv– porneste incalzirea mi devreme pentru a fi sigur ca in casa este temperatura setata la ora dorita. Daca programezi sa ai 24 de grade la ora 18:00, vor fi 24 de grade la ora 18:00 fara a fi nevoie sa astepti pana la 18:45 ca sa ai temperatura dorita. Trebuie sa fi si atent pentru ca acesta functie nu este chiar economa si implica un consum mai mare de energie.
 • Memorie a programelor – iti asigura salvarea programelor in termostatul programabil si pastrarea lor intacte in caz de pana de curent.

Poti sa obtii eficienta foarte buna a centralei termice facand setari care sa optimizeze consumul si folosind un termostat programabil. Folosind un termostat ambient Computherm, care sunt accesibile la pret si le gasesti in oferta la eMAG, poti face programare pentru perioada rece a anului ca sa nu mai fie nevoie sa faci ajustari manuale.

Fa-ti timpul necesar si seteaza un program pentru cronotermostatul de ambianta ca sa reduci tentatia de a-l atinge mereu ca sa maresti temperatura si apoi sa uiti de ea, ceea ce duce la facturi de gaz mai mari.

Daca il butonezi tot timpul si modifici temperatura programata, impiedici termostatul sa te ajute la reducerea energiei consumate, si il impiedici de la indeplinirea scopului sau.

Termostat programabil pe internet

Cum setezi termostatul cand esti acasa?

Seteaza temperatura la 20 – 22 grade celsius atunci cand esti acasa. S-a dovedit ca aceasta este temperatura optima ce trebuie folosita in cele mai multe cazuri. La aceasta temperatura spatiul interior se va simti cald si tu vei face economie, comparand cu ridicarea temperaturii la 25 de grade sau mai sus.  

Fa economie cu termostatul de centrala

Studiile facute de cercetatorii americani de la U.S Department of Energy, ne arata ca setarea temperaturii la termostat cu 10 – 15 grade mai putin pentru 8 sau mai multe ore cand nu suntem acasa, pot duce la o economie de 15% la factura de incalzire pentru iarna.

Este usor sa aplici aceasta setare pentru timpul cand esti la serviciu sau la scoala, sau oricand nu este nimeni acasa. Daca ajungi acasa cam la aceasi ora in fiecare zi, programeaza termostatul de ambient la temperatura dorita cu 15 minute inainte de a ajunge acasa, si casa ta va fi confortabila cand ajungi.

Cand dormi este o idee foarte buna sa reduci temperatura folosind un termostat programabil pentru economie. Atunci cand dormi nu esti foare receptiv la schimbarile de temperatura. Daca totusi simti diferente mici de temperatura pe timpul noptii, mai pune o patura pe tine ca sa fi confortabil fara a consuma energie in plus.

Regleaza termostatul ambient al centralei sa creasca temperatura cu 15 minute inainte de a te trezi dimineatapentru a avea casa incalzita cand iti incepi ziua.

economie cu termostatul de centrala

Ce beneficii are un termostat programabil?

Daca ai obosit sa reglezi manual termostatul tau de ambianta, si sa ti minte intodeauna sa dai temperatura mai mica inainte sa pleci de acasa, atunci chiar ti-ar fi de folos un termostat programabil. Si daca vrei sa platesti mai putin factura de gaz si sa folosesti mai putina energie, din nou termostatul programabil de ambient este solutia potrivita.

 • vei economisi bani pentru ca poti programa centrala termica sa mearga cand esti acasa
 • controland centrala termica cu termostatul de ambient cand esti plecat, vei folosi mai putine resurse
 • Termostatele de camera sunt ecologice si nu folosesc mercur
 • nu iti mai faci griji sau sa te intorci din drum pentru ca ai uitat sa dai temperatura mai mica cand ai plecat de acasa – termostatul programabil va face asta pentru tine
 • nu trebuie sa intri intr-o camera inghetata cand te intorci dupa o lunga zi de lucru, un termostat programabil poate comanda centrala termica sa incalzeasca casa inainte sa ajungi tu acasa.
 • in acelasi fel poti seta termostatul sa inceapa incalzirea casei inainte sa te trezesti dimineata pentru a bea cafeaua la caldurica
 • majoritatea termostatelor de ambient programabile ofera posibilitatea de a seta intervale de temperatura diferite pe cele 7 zile ale saptamanii. Asta inseamna ca zilele in care mergi la serviciu si zilele cand stai acasa pot avea program complet diferit.
 • poti controla nu numai incalzirea cu un termostat programabil, poti comanda si aparatul de aer conditionat.

Este clar ca sunt multe avantaje in folosirea unui termostat programabil de ambient incluzand economisirea de bani si de energie. Poti vedea pe eMAG oferta de termostate Computherm sau pe Mathaus.ro oferta de termostate Salus.

Sfaturi pentru economie folosind un termostat programabil

Studiile ne arata ca ne putem bucura de economii la costul gazului daca folosim corect un termostat programabil. Cu toate aceste jumatate din termostatele de ambient ale centralelor termice sunt folosite pe modul manual fara a beneficia de programare.

Termostatul programabil pentru centrala termica iti permite sa obti automat cea mai buna temperatura conform programului tau zilnic.

Cum sa folosesti eficient un termostat programabil

Cum sa folosesti eficient un termostat programabil?

Ca sa ai cele mai bune beneficii si potentiale economii, urmeaza aceste sfaturi:

 • seteaza programe de temperatura pentru intervale mari de timp. Optim este sa setezi temperatura pentru cel putin 8 ore. De exemplu fa un program pentru noapte cand dormi si un program pentru zi cand nu esti acasa.
 • alege o temperatura in jurul valorii de 22-23 grade. Pentru fiecare grad in plus, costul cu incalzirea pote sa creasca cu pana la 6%. Seteaza termostatul de ambient sa faca temperatura dorita cu ceva timp inainte sa te intorci acasa.
 • Nu sterge setarile programului daca vrei temporar o alta temperatura. Toate termostatele programabile pentru centrale termice, au optiunea de a devia temporar de la program si sa revina ulterior.
 • Rezista tentatie de a modifica manual temperatura setata la termostatul programabil de ambient pentru a obtine modificari extreme de temperatura. Acest lucru duce la folosirea de energie in plus pentru obtinerea temperaturii dorite.

Pentru mai multe detalii despre montarea unui termostat programabil poti vedea articolul in care gasesti si schemele necesare: Cum Montez un Termostat la Centrala Termica? 10 Pasi + Scheme de Montaj

Daca folosesti un termostat programabil fara fir pentru centrala termica, acesta iti permite sa-ti pui casa pe autopilot. Spre deosebire de termostatele cu reglaj manual, un termostat programabil iti permite sa setezi intervale zilnice si orare odata care se ajusteaza automat. 

Pot sa fac economii cu un termostat programabil wireless?

Ca regula generala poti economisi cam 1% din factura anuala de gaz (sau alt combustibil) pentru fiecare grad pe care-l scazi la termostat pentru o perioada de 8 ore.

De exemplu daca setezi o temperatura cu 5 grade mai mica pe timpul cand dormi noaptea (de obicei cam 8 ore) vei vedea o reducere de 5% la factura de incalzire pe perioada anului.

Cum sa programazi termostatul centralei termice

Cum programazi termostatul centralei termice?

Sa economisesti bani si energie este grozav, dar tot trebuie sa te simti confortabil in casa. Pentru asta ai termostatul de ambianta al centralei termice. Urmeaza aceste recomandari pentru termostatul programabil si poti economisi pana la 10% anual.

 • oricand esti acasa: 21 – 23 grade
 • oricand dormi: 18 – 20 grade
 • oricand esti plecat de acasa: 15 – 16 grade

Desigur, poti obtine aceste setari si cu un termostat neprogramabil. Dar marele beneficiu la un termostat programabil cu radiofregventa sau cu fir este ca ii faci odata programul si economisesti bani fara sa te mai gandesti la el.

Ce au termostatele programabile si nu au cele neprogramabile? Asigura confortul in locuinta si economisesc energie. Daca inca mai folosesti un termostat cu rotita sau un termostat neprogramabil iata cateva idei care te pot convinge sa faci un upgrade:

 • Setezi temperatura automat. Cu un termostat programabil poti schimba temperatura automat reducand temperatura atunci cand casa nu este folosita.
 • Scazi valoarea facturii de gaz. Daca este folosit la intregul lui potential, un termostat digital programabil iti va economisi bani pentru ca centrala termica nu va lucra sa incalzeasca o casa goala. Poti economisi de la 5 la 15% din factura de incalzire.
 • Ai setari precise. Termostatele electronice programabile ofera abilitatea de a seta temperaturi mai precise decat modelele vechi de termostate de ambient.
 • Poti primi alerte de intretinere. Unele termostate inteligente pot sa-ti amintesca despre intervalele de intretinere ale centralei termice sa semnalizeze probleme cu sistemul de incalzire sau racire.

Concluzie

Un termostat programabil poate sa-ti salveze din banii cheltuiti si unele iti dau libertatea de controla temperatura din casa din orice loc din lume.

Acum ca sti ceva mai multe lucruri despre diferitele modele de termostat si optiuni disponibile, poti gasi termostatul programabil de centrala potrivit pentru tine.

Care optiuni ale termostatului programabil crezi ca sunt cele mai importante pentru tine? Spune-mi parerea ta in sectiunea de comentarii.Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: