5 Probleme Cu Centrala Termică Ferroli (Și Rezolvarea Lor)

5 Probleme Cu Centrala Termică Ferroli (Și Rezolvarea Lor)
4.8 (96.67%) 6 votes

Dacă te afli aici, înseamnă că poate ai o probleme cu centrala termică Ferroli. În cadrul acestui articol vom parcurge cele mai frecvente probleme cu centrala Ferroli (unele cu rezolvări rapide).

Este foarte important să apelezi la un instalator autorizat pentru a remedia defecțiunea.

Acesta te poate consilia dacă centrala trebuie reparată sau, în cazul în care reparația este prea costisitoare, te va informa cu privire la costurile instalării unei noi centrale termice.

Dacă centrala ta prezintă o defecțiune care nu apare în această listă, poți lăsa un comentariu mai jos.

probleme cu centrala termica Ferroli si rezolvari

sursa foto: boilerguide.co.uk

Defecțiunea 1 a centralei Ferroli: Centrala se opreste

Opririle centralei termice pot fi foarte frustrante. Este ca și cum ar încerca să pornească, apoi se oprește brusc. În unele cazuri, poate porni pentru câteva secunde pentru ca apoi să se deconecteze.

Există câteva mecanisme de protecție ale centralei Ferroli care nu o vor lăsa să pornească (și astfel să se deconecteze).

De cele mai multe ori, problema are legătură cu placa electronică a centralei, care reprezintă un dispozitiv esențial al centralei termice.

Remedierea deconectărilor centralei

Un instalator va face un test electronic cu ajutorul unui multimetru. Acesta va verifica dacă există vreo întrerupere a circuitului. În cel mai bun caz, se va identifica o mică problemă de cablaj care poate fi ușor rezolvată, iar în caz contrar defecțiunea va fi mult mai costisitoare.

Dacă cablurile sunt într-o stare optimă, atunci este nevoie de o nouă placă electronică. În general, aceasta nu este o veste prea bună.

O căutare rapidă pe Google vă va arăta că placa electronică pentru Ferroli  poate costa peste 1000 lei, plus costurile de instalare între 200 și 500 lei.

La fel ca în cazul mai multor probleme ale plăcii electronice, cea mai potrivită opțiune este de a înlocui centrala termică.

Costul unei noi plăci electronice pur și simplu nu se justifică pentru a schimba o centrală veche și nesigură.

centrala ferroli se opreste

sursa foto: youtube.com

Defecțiunea 2 a centralei Ferroli: Centrala pornește, apoi se oprește imediat

Această defecțiune la centrala termică Ferroli este foarte des întâlnită la modelele mai vechi Sigma, precum Sigma 50 și Sigma 60. După deconectare, centrala afișează de obicei un cod de eroare A01 sau A06.

Dacă centrala ta pornește pentru câteva secunde sau dacă face un zgomot și apoi se oprește, atunci este posibil să fie o problemă cu sistemul de evacuare a gazelor.

Acesta poate funcționa defectuos din cauza uzurii pieselor de-a lungul timpului sau din cauza blocajelor. Pe scurt, centrala ta termică nu poate evacua gazele corect.

Remedierea problemelor de evacuare

Mai întâi verificați ca sistemul de evacuare a gazelor să nu fie blocat. Există riscul ca frunzele sau reziduurile să intre în coșul de evacuare și să împiedice ventilarea corectă.

Dacă întreaga tubulatură este liberă, este posibil ca sistemul de evacuare a gazelor să se fi corodat de-a lungul timpului. Trebuie să apelați la un instalator pentru a-l înlocui.

Costul remedierii acestei probleme poate varia. Principala diferență va apărea în funcție de tipul de sistem de evacuare pe care îl aveți.

De exemplu, un kit de evacuare gaze arse va costa 150-250 lei. Un coș vertical de evacuare va avea un preț în intervalul 450-600 lei.

Dacă veți avea nevoie de racorduri, acestea costă în general 100-150 lei bucata. În plus, bineînțeles, trebuie să includeți și costurile cu manopera.

Per total, înlocuirea sistemului de evacuare a gazelor poate ajunge la 400-1000 lei.

kit de evacuare ferroli

sursa foto: gumtree.com

Defecțiunea 3 a centralei Ferroli: Centrala pierderea presiune și se opreste

Unele centrale termice Ferroli se vor opri dacă presiunea scade prea mult. Creșterea presiunii din centrală reprezintă cu siguranță o remediere provizorie, însă cu siguranță nu rezolvă problema.

Pentru a scăpa de codurile de eroare A23 și A37, aveți nevoie de o remediere permanentă.

Scurgerile sunt cea mai frecventă cauză a problemelor cu pierderea presiunii. De obicei, aceste scurgeri vor apărea pe la robineții caloriferelor sau suporturilor pentru prosoape.

Totuși, problema poate proveni uneori și de la aerisirea automată a centralei sau de la vasul de expansiune.

Dacă nu a fost identificată nici o scurgere, cauza poate fi reprezentantă de acumularea de aer în calorifere. Vezi aici cum poti sa faci aerisirea caloriferelor.

Remedierea pierderii presiunii

Cel mai ușor lucru pe care îl puteți face este să verificați dacă nu există scurgeri vizibile. Dacă scurgerea provine de la o supapă sau un robinet, încercați să îl strângeți ușor.

Dacă nu există scurgeri, aveți în vedere aerul din calorifere. Puteți utiliza o cheie potrivită pentru a face aerisirea. Închideți aerisitorul atunci când nu mai iese aer și începe să curgă apă.

Dacă nici unul dintre aceste lucruri nu rezolvă problema, este posibil să existe o pierdere de presiune în vasul de expansiune.

Un instalator poate verifica vasul de expansiune pentru a se asigura că nu există alte defecțiuni cu sistemul de încălzire. Aveți în vedere înlocuirea vasului de expansiune dacă este cazul.

presiunea centralei ferroli

Defecțiunea 4 a centralei Ferroli: Centrala prezintă scurgeri de apă

Multe probleme cu centrala termică Ferroli provin de la probleme ale supapelor de siguranta. Un simptom tipic este acumularea picăturilor de apă sub centrală.

Totuși, există și alte probleme care pot cauza scurgerile. De exemplu, o pompă slăbită. Pompa poate să prezinte scurgeri care afecteaza multe alte piese învecinate.

Remedierea scurgerilor de apa din centrală

Dacă problema este izolată la supapa de sigurantă a centralei dvs. termice Ferroli, atunci soluția este înlocuirea ei. În majoritatea cazurilor, supapele de siguranta trebuie înlocuite, neputând fi reparate.

Dacă problema se referă la pompa de circulatie, încercați să o fixați mai bine de carcasă. Acest lucru rezolvă de obicei problema. Totuși, există riscul ca garnitura să fie supusă unei tensiuni mai mari decât de obicei. Dacă pompa este în continuare funcțională, atunci trebuie schimbată doar garnitura.

curge apa din centrala termica - probleme cu centrala

sursa foto: villageheating.co.uk

Defecțiunea 5 a centralei Ferroli: Centrala pornește sau se oprește brusc

Nu este vorba neapărat despre o defecțiune a centralei. De multe ori când clienții se plâng că centrala funcționează ciudat, de fapt problema este cu termostatul de ambianta.

Înainte de a cheltui bani pe reparații inutile, poate fi o idee bună să apelați la un instalator care să verifice dacă termostatul funcționeaza.

Câteva dintre codurile de eroare care se referă la această problemă a componentelor electronice includ A34, A35, A36 și A62.

Remedierea problemelor centralei

Cea mai la îndemână remediere este înlocuirea termostatului cu un termostat nou, poate chiar un termostat cu comanda prin internet.

Țineți cont de faptul că există și alte motive din cauza cărora centrala termică poate acționa astfel. Centralele cuprind diverși senzori de presiune și de flacără. Dacă aceștia sunt acoperiți cu reziduuri, nu mai pot funcționa corespunzător. Acest lucru ar putea explica comportamentul ciudat.

Centrala pornește sau se oprește brusc - probleme cu centrala Ferroli

sursa foto: propertyheatingsolutions.com

Resurse utile

Cumpara echipamente Ferroli: vezi pretul pe eMag.ro

Centrala termice cu condensatie de la Romstal.ro

Firme de service Ferroli: ferroli.ro/parteneri/service

Coduri de eroare Ferroli: superwarm.co.uk ferroliboilerguide.co.uk plumbheat.info boilerguide.co.uk

Concluzie

Acestea sunt cele mai frecvente probleme cu centrala termica Ferroli.

Te invit să scrii mai jos comentariile și întrebările tale, si sa te inscrii la newsletter pentru a primii urmatoarele articole noi.

1874 Vizualizări totale 34 Vizualizări azi

Click Here to Leave a Comment Below

Irimie - last week Reply

Buna dimineata. Citesc frecvent articolele tale, buna treaba faci! Indraznesc sa cer o recomandare de ambient(2-3 modele daca se poate) pentru o ct. electrica Ferroli LEB 9. Am citit si art. tau cu termostatele si nu stiu ce ar fi mai indicat sa cumpar. Salutari si spor la treburi.

Dan - last week Reply

Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti ce filtre trebuie sa montez la un hidrofor ( ma refer la filtre de particule si la filtre de calcar ) sa protejez instalatia (centrala pentru incalzire si boilerul pentru ACM pentru ca am doua circuite separate(incalzire si ACM).
Ma gandesc ca trebuie montate in caminul unde este hidroforul. Am put de 25 metri adincime cu 9-10 metri oglinda de apa. Asa mi-a spus constructorul casei.
Va multumesc anticipat.

  Blog de Instalatii - last week Reply

  Buna ziua Domnule Dan,

  Puteti monta urmatoarele filtre:
  Pentru impuritati:
  – Un filtru de plastic lavabil. Acesta are in pahar o sita care poate fi spalata si curatata.
  – Si un filtru cu tesatura. Acesta este mai fin, si se inlocuieste cand s-a murdarit. 
  Pentru calcar:
  – Solutia buna si sigura este o statie de dedurizare
  – Ca varianta puteti monta filtre magnetice inainte de boiler si de centrala termica.

  Sper sa va fie de folos.

  Toate cele bune,

  Cosmin

DAN - last week Reply

Buna ziua,
Am o casa P+M 120mp locuibil cu 7 calorifere. In momentul de fata am totul pe electric. Am facut contract pentru gaze, s-a facut bransament, urmeaza lucrarea de la poarta in casa. Am inceput sa studiez piata pentru o centrala in condensare.
Ma gandesc la una de 28kw.
Ce parare aveti despre: Saunier Duval Semiatek Condens 28kw sau Immergas Victrix Exa 28 1 ERP. Pe care ma sfatuiti sa o iau?? Sau ce ma sfatuiti??
Multumesc

Adrian - last week Reply

Bună ziua,
Folosesc o centrala murală pe gaz 4000 W model ZWA 24-2
A 23. Vroiam doar să întreb de ce nu se menține apa calda mai mult timp când
fac duș? (după aproape un minut vine apa rece și trebuie sa opresc/pornesc
robinetul sa aștept 1 minut sa revină apa calda ce pot sa fac?

O zi mai bună!

  Blog de Instalatii - last week Reply

  Ar trebui vazuta de service. Poate fi vorba de setarile ei, sau poate este o defectiune.

Adrian - last week Reply

Am o centrală pe peleti Ferroli si vreau să o instalez la părinții mei,  dar vreau să leg si un panou solar care să-mi aducă un aport de căldura în instalație iarna, iar vara să-mi încălzească două boilere cu dubla serpentina ptr apă caldă la baie si la bucătărie. Nu am pufar (ptr că am văzut multe schițe de instalare prin pufar), ce schema-mi recomanzi care să fie utilă ținând cont că vreau să fac o rampă de distribuire către radiatoare si boilere, dar neclaritatea mea este unde racordez panoul solar si ce senzori mi-ar trebui si de asemeni repartitor automat comandat de senzor.
Te rog dacă mă poți ajuta cu o schemă de instalare detaliata ptr acest sistem…..
Îți mulțumesc mult 
Cu stimă Adrian 

  Blog de Instalatii - last week Reply

  Buna ziua Adrian,

  Daca centrala termica Ferroli prepara apa calda menajera instant, aceasta nu este compatibila cu un boiler.
  Un panoul solar nu este suficient pentru aport la incalzire. Poti sa-l folosesti pentru apa calda menajera, si atat.
  Puffer-ul se foloseste pentru acumulare la centrale pe lemne, sau pompe de caldura. La centrala pe gaz nu este necesar.

Leave a Reply: