Cel Mai Bun Antigel Pentru Centrala Termica

149 Shares

Dacă vrei să folosesti antigel pentru centrala termica, este important să iei în considerare următoarele informații.

Majoritatea centralelor sunt instalate fără antigel.  De asemenea, nici atunci când centrala este lăsată nesupravegheată pentru perioade îndelungate de timp (3-5 zile sau mai mult) iar utilizatorul nu anticipează acest lucru, nu o să adauge antigel.

Glicolul dispune de o multitudine de caracteristici care îl fac ideal pentru utilizarea în sistemele de incălzire, pentru a proteja împotriva înghețului. Printre aceste proprietăți se regăsesc:

 • punct de fierbere ridicat;
 • punct de îngheț scăzut;
 • stabilitate pe o scală largă de temperaturi;
 • conductivitate termica bună.

Monoetilenglicolul (MEG) nu este o substanta “sigura”, este una toxica! NU este destinat consumului uman! Se regaseste in majoritatea antigelurilor auto si termotehnice conventionale (vezi TERMO PROTECT sau GLICOGEL)

Propilenglicolul (MPG) este un glicol non-toxic putand fi considerat o “substanta sigura” insa bineinteles ca nici acesta nu este destinat direct consumului uman. Fiind un glicol deosebit de stabil si non-toxic, se regaseste in antigeluri specifice unor aplicatii precum pompe de caldura (GEO PROTECT), panouri solare (SOLAR PROTECT) sau industria alimentara (GLICOGEL ECO)


Concentrația antigelului în sistemul de încălzire

 • nu se recomanda să fie mai mică de 30%, dar
 • nici mai mare de 50%.

Antigelurile sunt aditivate cu inhibitori de coroziune pentru protectia elementelor din instalatie, nu sunt aditivate cu biocid impotriva microorganismelor. O concentratie prea redusa a antigelului conduce la pierderea pachetului de aditivi si implicit o protectie scazuta impotriva coroziunii, plus protectie scazuta la inghet.

În timp ce soluțiile de antigel de calitate superioară pot rezista pentru mulți ani, întreținerea necorespunzătoare sau contaminarea biologică va reduce semnificativ durata de viață a fluidului.

De ce să folosești antigel pentru centrala termică?

Din când în când se dovedește necesar să folosești antigel pentru centrala termica într-un sistem de încălzire. Motivele pentru utilizarea antigelului diferă de la o situație la alta.

Există cazuri în care locuințele sunt neocupate pentru o perioadă de timp îndelungată, așa cum se întâmplă în situația caselor de vacanță. Acest lucru se cuantifica în termeni de pierderi energetice, de combustibil sau la expunerea sistemului de conducte (în caz de îngheț).

Prezența antigelului în sistemul de încălzire se datorează avantajului oferit la nivel de protecție împotriva înghețului. Pentru a realiza această operațiune cu maximul de beneficii, iată câteva mici trucuri:

 • Prea puțin antigel înseamnă o protecție inadecvată împotriva înghețului;
 • Prea mult antigel echivalează cu o serie de costuri de operare inutile și posibilitatea apariției unor probleme suplimentare.

Din ce este format antigelul pentru centrală

Tipul de antigel utilizat pentru centrale include de foarte multe ori un aditiv anticoroziv si un stabilizator de pH. Diferenta dintre antigelul auto si cel termotehnic consta in:

– puritatea glicolilor de baza

– pachetul de aditivi

De obicei antigelul termotehnic este aditivat cu un pachet organic pentru a reduce conductivitatea fluidului si implicit electrocoroziune materialelor, cel mai expus fiind aluminiul. Schimbatoarele de caldura din diverse centrale pot fi afectate si producatori chiar interzic utilizarea antigelului, deoarece nu se complica sa indice ce fel de aditivare ar fi necesara pentru o utilizare sigura.

Care este cel mai bun antigel?


1.   Antigel pentru centrala termica Termo Protect superconcentrat

 • Se foloseste in amestec cu apa demineralizata
 • Dilutie 1:1 pentru -36 C
 • Dilutie 2:3 pentru -26 C
Cumpara de la Chemstal


2.   Antigel industrial Glicogel superconcentrat

 • Se foloseste in amestec cu apa demineralizata
 • Dilutie 1:1 pentru -33 C
 • Dilutie 2:3 pentru -25 C
Cumpara de la ChemstalCum și de ce se adaugă antigel într-o centrală?

Antigelul destinat centralei termice este, de obicei, un amestec din monoetilenglicol și apă. Această soluție este destinată centralelor cu apă caldă și sistemelor de instalații sanitare.

Scopul utilizării este acela de a reduce riscul de deteriorare a conductelor sistemului de încălzire în caz de îngheț. De asemenea ajută la evitarea contaminării apei și la prevenirea apariției mucegaiului (apare atunci când locuința este lăsată nesupravegheată și au loc scurgeri ale conductelor).

Chiar dacă un sistem de încălzire se află într-o stare de funcționare bună și este fiabil, întreruperea alimentării cu energie electrică sau lipsa de combustibil înseamnă pierdere de căldură care, în condiții de îngheț, înseamnă conducte sparte și deteriorarea locuinței.

Cum adaugi antigel la centrală și ce tip se folosește?

Procedura de bază implică folosirea pompei de încărcare a instalației pentru a se adăuga antigel în amestecul de apă din cazan până când indicatorul de nivel arată că avem suficient antigel în sistem.

Acesta va proteja centrala chiar și până la un nivel mai jos decât temperatura cea mai scăzută ce este așteptată.

Ce fel de antigel se utilizează la sistemele de încălzire și centrale?

În general sunt folosite produsele de antigel pe baza de monoetilenglicol, glicerina sau mix de glicoli.

De cât de mult antigel este nevoie pentru ca o centrală să fie protejată de îngheț?

Răspunsul depinde de:

 • volumul total de apă care se află în sistemul de încălzire;
 • volumul de consumatori, calorifere, conducte, pompe, rezervor de expansiune și de centrală în sine.

Cum se măsoară nivelul de protecție al antigelului împotriva înghețului la o centrală?

Utilizează un glicomat sau densimetru care va citi o densitate si eventual ar putea sa indice si o temperatura corecta, doar daca se stie cu exactitate care este glicolul care sta la baza formularii antigelului va citi temperatura de protecție împotriva înghețului cu cea mai mare precizie.

Trebuie să golești centrala pentru a adăuga antigel?

Nu. Este posibil să adăugi antigel folosind o pompă de incarcare a instalatiei. Numai în situația în care sistemul trebuie curățat mai întâi, atunci va fi necesară golirea instalației.

Ce trebuie să știi atunci când cumperi antigel pentru centrală

 • Concentrația – Atunci când achiziționezi antigel pe baza de monoetilenglicol brut, asigură-te că pe etichetă poate fi identificat procentul, deoarece unele soluții sunt diluate în prealabil. Monoetilenglicolul se vinde în concentrație de 100% sau în concentrații pre-diluate (30% -50%).
 • Nivelul de protecție împotriva înghețului – Eticheta trebuie să identifice și cantitatea de antigel necesară pentru atingerea nivelul optim de protecție împotriva înghețului. Concentrația amestecului de glicol trebuie să protejeze în mod adecvat unitatea până la temperatura minimă la care se preconizează că sistemul va fi expus.
 • Verifica concentratia functie de protectia pe care o ofera in amestec de 1:1.

Despre Laborex Romania si Chemstal

Laborex este o companie romaneasca infiintata in 1994. Produce substante chimice pentru intretinerea sistemelor HVAC si furnizeaza utilaje pentru curatarea si monitorizarea operatiunilor.

Cu experienta acumulata in domeniu, a dezvoltat gama de produse Chemstal pentru intretinerea instalatiilor.

Vezi produsele comercializate de Laborex pe https://www.chemstal.ro/

 

Citeste si:

Pachete De Intretinere Instalatii Incalzire, Pardoseala și Curatare Centrale

Cum Si Unde Se Monteaza Un Filtru Antimagnetita?

Cum Fac Curatarea si Intretinerea Instalatiei Termice

149 Shares
antigel centrale termiceantigel concentrat centrale termicechemstalconcentratie antigel centralalaborextermoprotect
Comments (4)
Add Comment
 • Ion

  Salut.
  In primul rand trebuie sa-mi cer scuze daca scris prea mult dar am dorit sa ofer toate detaliile necesare.
  Am o centrala termica cu probleme.
  Este modelul Viadrus 5D 25KW. Am cumparat-o de la un magazin local ( Dedeman Braila ).
  Trec peste faptul ca la achizitionarea centralei vanzatorii nu mi-au dat toate componentele necesare pentru montaj decat la a 3-a vizita la magazin. Si asta pe bajbaite ! Fiind mai multe modele de Viadrus mi-au dat si ei componentele pe care le-au gasit in depozitul magazinului ca sa-mi inchida gura.
  Centrala pe lemne a fost recomandata si montata de constructorul casei.
  Este vina noastra ca am mers pe mana lui dar nici nu am stiut daca exista o firma autorizata in Braila pentru montarea centralei.
  Mentionez ca este vorba de o casa noua din caramida Porotherm cu suprafata de 50 m.p.
  In locuinta avem instalate 5 calorifere ( bucatarie, baie, dormitor si 2 holuri ).
  Presiunea apei reci de la reteaua nationala de distributie este de 1 bar.
  Am mai multe intrebari :
  – in momentul in care alimentam centrala se incalzesc doar primele 2 calorifere,
  – desi casa este izolata pe exterior si in pod incalzirea caloriferelor se face greoi ( temperatura in prima camera ajunge la 24 grade Celsius dupa 2 ore de la pornire ) in schimb creste foarte repede temperatura apei din centrala ( de la momentul aprinderii in max. 25 de minute apa din centrala ajunge la 100 grade Celsius ), nu stiu pe nimeni care sa puna lemnele in centrala cu gramul ( nici sa fie prea multe lemne sa fiarba apa in cazan dar nici prea putine lemne sa nu se incalzeasca caloriferele ),
  – in boilerul montat la instalatia de incalzire apa este tot timpul rece.
  Constructorul ne-a recomandat initial sa montam hidrofor, apoi in locul hidroforului sa montam 2 pompe ( una pe retur si una la bolier ), nici eu nu stiu ce sa mai cred …
  Regret alegerea pe care am facut-o si sunt constient ca montajul centralei cu o persoana neautorizata m-a facut sa pierd garantia dar trebuie sa rezolv problema.
  Daca venea vara poate nu era o urgenta.
  Faceti service si la distante mai mari ?
  S-au puteti sa-mi recomandati un instalator PRICEPUT SI SERIOS din zona Braila Galati ?
  Sau macar puteti sa-mi dati un sfat ?
  Asa am mai cautat si noi meseriasi in Braila dar numai cand le-am spus de Viadrus se uita noi ca matza la calendar. Pe internet am gasit firme dar despre Viadrus nu am gasit.
  Nu vreau sa mai chem inca unul dupa constructor ca sa lucreze la nimereala.
  Eu sper sa remediez situatia pana la venirea iernii.
  Altfel o sa trebuiasca sa cumpar alta centrala ( cel putin o firma mai cunoscuta in Romania ), sa o monteze o firma autorizata cu personal calificat, sa pot beneficia si de garantie in eventualitatea unor probleme pe viitor.

  P.S. Am cautat pe site-ul Viadrus si am observat ca nu au reprezentant service in Romania ( exista doar reprezentant de vanzari ).
  Cum e posibil sa comercializezi un produs in Romania fara sa asiguri si service ? Sau macar sa oferi o lista cu firmele din Romania care asigura montaj, intretinere, reparatii post-garantie.
  Astept informatii din partea dvs.

  Va multumesc anticipat

  • Blog de Instalatii

   Buna ziua,

   Faptul ca se incalzesc doar primele calorifere poate sa fie din mai multe cauze. Poate trebuiesc aerisite, echilibrate sau poate doar ca centrala nu ajunge la temperatura necesara sa functioneze pompa un timp mai indelungat.
   Pentru boiler, trebuie vazut cum este legat in instalatie. Daca este legat ca si un calorifer, adica nu are pompa separata, atunci inseamna ca nici la el nu ajunge apa calda de la centrala.
   Nu cred ca este o problema de garantie, si nu trebuie sa dati vina pe Viadrus. Centralele Viadrus sunt bune si rezistente, dar e important sa fie montate bine, sa aveti cosul bun, si sa folositi lemn uscat.

   Vedeti cateva detalii de montaj ale cazanelor pe lemne in acest articol. Se aplica si la Viadrus, chiar daca nu este cu gazeificare.
   https://blogdeinstalatii.ro/gazeificare/
   Posibile rezolvari:
   – Trebuie vazut cum este facut montajul si cate pompe aveti montate.
   Daca nu aveti pompa de recirculare sau de bypass, sau vana termica de amestec, e posibil ca din cauza asta sa nu functioneze bine.
   – Verificata temperatura la care e setat termostatul care comanda pompa.
   – Verificat ce lemne folositi. Daca aveti lemne verzi sau cu umiditate crescuta, e posibil ca temperatura in cazan sa nu creasca suficient. Deci sunt necesare lemne mai uscate.

   Deci nu e o problema de garantie. Cred ca nu aveti un montaj prea reusit.

   Resurse utile:
   Puteti posta cateva poze cu montajul in Grupul Instalatorilor din Romania (grup pe Facebook) si veti primii mai multe opinii. Poate gasiti si un instalator bun.

   Dupa ce o sa mearga centrala bine, veti avea o alta provocare: autonomia. S-ar putea ca focul sa tina doar 3-4 ore.
   Pentru asta vedeti acest model de centrala pe lemne: https://blogdeinstalatii.ro/centrala-pe-lemne-stropuva-avantaje/

   • Ion

    Va multumesc pentru sfaturile oferite.
    Am chemat acasa un coleg de servici sa-si dea o parere si s-a speriat ce a vazut.
    1. Teava de alimentare cu apa rece in casa este subdimensionata ( PPR de 25 mm ).
    Nu pot sa o schimb deoarece este incastrata in fundatia casei si vom suplimenta montand un hidrofor in camin imediat dupa contor.
    2. Tot circuitul de incalzire de la centrala si pana la ultimul calorifer este pe teava PPR de 25 mm.
    Colegul mi-a recomandat sa caut un instalator si sa refac tot circuitul de incalzire, sa plec de la iesirea din centrala cu teava de 1 tol si jumatate urmand ca pe parcurs sa scada in diametru.
    3. La intrarea in casa teava actuala are un traseu in forma de S ( si asta afecteaza fluxul de apa spre calorifere ) era mai simplu de montat un cot L.
    4. Tot circuitul de incalzire are montat doar o pompa ( pe tur ) setata sa porneasca la temperatura de 20 grade Celsius.
    Nu exista montata pompa pe retur sau vana termica de amestec. Sper ca la refacerea circuitului sa conving instalatorul sa tina cont de sfatul dvs.
    5. Nici boilerul nu are montata o pompa. Banuiesc ca si aici trebuie refacut traseul.
    As vrea la final sa chem constructorul si sa-i arat unde a gresit. Sa se ocupe de ceea ce stie ( constructii ) si sa mai lase si pe altii sa manance o paine.
    Decat sa ma laud ca stiu 20 de meserii si sa-i dau rasol mai bine stiu numai una dar la perfectie.

    Va multumesc inca o data pentru ajutor, va sunt recunoscator pentru sfaturi si va felicit pentru site-ul dvs bine documentat.