Cel Mai Bun Antigel Pentru Centrala Termica



Dacă vrei să folosesti antigel pentru centrala termica, este important să iei în considerare următoarele informații.

Majoritatea centralelor sunt instalate fără antigel.  De asemenea, nici atunci când centrala este lăsată nesupravegheată pentru perioade îndelungate de timp (3-5 zile sau mai mult) iar utilizatorul nu anticipează acest lucru, nu o să adauge antigel.

Glicolul dispune de o multitudine de caracteristici care îl fac ideal pentru utilizarea în sistemele de incălzire, pentru a proteja împotriva înghețului. Printre aceste proprietăți se regăsesc:

  • punct de fierbere ridicat;
  • punct de îngheț scăzut;
  • stabilitate pe o scală largă de temperaturi;
  • conductivitate termica bună.

Monoetilenglicolul (MEG) nu este o substanta „sigura”, este una toxica! NU este destinat consumului uman! Se regaseste in majoritatea antigelurilor auto si termotehnice conventionale (vezi TERMO PROTECT sau GLICOGEL)

Propilenglicolul (MPG) este un glicol non-toxic putand fi considerat o „substanta sigura” insa bineinteles ca nici acesta nu este destinat direct consumului uman. Fiind un glicol deosebit de stabil si non-toxic, se regaseste in antigeluri specifice unor aplicatii precum pompe de caldura (GEO PROTECT), panouri solare (SOLAR PROTECT) sau industria alimentara (GLICOGEL ECO)


Cel Mai Bun Antigel Pentru Centrala Termica BlogdeInstalatii.ro

Concentrația antigelului în sistemul de încălzire

  • nu se recomanda să fie mai mică de 30%, dar
  • nici mai mare de 50%.

Antigelurile sunt aditivate cu inhibitori de coroziune pentru protectia elementelor din instalatie, nu sunt aditivate cu biocid impotriva microorganismelor. O concentratie prea redusa a antigelului conduce la pierderea pachetului de aditivi si implicit o protectie scazuta impotriva coroziunii, plus protectie scazuta la inghet.

În timp ce soluțiile de antigel de calitate superioară pot rezista pentru mulți ani, întreținerea necorespunzătoare sau contaminarea biologică va reduce semnificativ durata de viață a fluidului.

De ce să folosești antigel pentru centrala termică?

Din când în când se dovedește necesar să folosești antigel pentru centrala termica într-un sistem de încălzire. Motivele pentru utilizarea antigelului diferă de la o situație la alta.

Există cazuri în care locuințele sunt neocupate pentru o perioadă de timp îndelungată, așa cum se întâmplă în situația caselor de vacanță. Acest lucru se cuantifica în termeni de pierderi energetice, de combustibil sau la expunerea sistemului de conducte (în caz de îngheț).

Prezența antigelului în sistemul de încălzire se datorează avantajului oferit la nivel de protecție împotriva înghețului. Pentru a realiza această operațiune cu maximul de beneficii, iată câteva mici trucuri:

  • Prea puțin antigel înseamnă o protecție inadecvată împotriva înghețului;
  • Prea mult antigel echivalează cu o serie de costuri de operare inutile și posibilitatea apariției unor probleme suplimentare.

Din ce este format antigelul pentru centrală

Tipul de antigel utilizat pentru centrale include de foarte multe ori un aditiv anticoroziv si un stabilizator de pH. Diferenta dintre antigelul auto si cel termotehnic consta in:

– puritatea glicolilor de baza

– pachetul de aditivi

De obicei antigelul termotehnic este aditivat cu un pachet organic pentru a reduce conductivitatea fluidului si implicit electrocoroziune materialelor, cel mai expus fiind aluminiul. Schimbatoarele de caldura din diverse centrale pot fi afectate si producatori chiar interzic utilizarea antigelului, deoarece nu se complica sa indice ce fel de aditivare ar fi necesara pentru o utilizare sigura.

Care este cel mai bun antigel?


1.   Antigel pentru centrala termica Termo Protect superconcentrat

  • Se foloseste in amestec cu apa demineralizata
  • Dilutie 1:1 pentru -36 C
  • Dilutie 2:3 pentru -26 C
Cumpara de la Chemstal

Antigel pentru centrala termica Termos Protect superconcentrat blogdeinstalatii.ro


2.   Antigel industrial Glicogel superconcentrat

  • Se foloseste in amestec cu apa demineralizata
  • Dilutie 1:1 pentru -33 C
  • Dilutie 2:3 pentru -25 C
Cumpara de la Chemstal


Antigel industrial Glicogel superconcentrat


Cum și de ce se adaugă antigel într-o centrală?

Antigelul destinat centralei termice este, de obicei, un amestec din monoetilenglicol și apă. Această soluție este destinată centralelor cu apă caldă și sistemelor de instalații sanitare.

Scopul utilizării este acela de a reduce riscul de deteriorare a conductelor sistemului de încălzire în caz de îngheț. De asemenea ajută la evitarea contaminării apei și la prevenirea apariției mucegaiului (apare atunci când locuința este lăsată nesupravegheată și au loc scurgeri ale conductelor).

Chiar dacă un sistem de încălzire se află într-o stare de funcționare bună și este fiabil, întreruperea alimentării cu energie electrică sau lipsa de combustibil înseamnă pierdere de căldură care, în condiții de îngheț, înseamnă conducte sparte și deteriorarea locuinței.

Cum adaugi antigel la centrală și ce tip se folosește?

Procedura de bază implică folosirea pompei de încărcare a instalației pentru a se adăuga antigel în amestecul de apă din cazan până când indicatorul de nivel arată că avem suficient antigel în sistem.

Acesta va proteja centrala chiar și până la un nivel mai jos decât temperatura cea mai scăzută ce este așteptată.

Ce fel de antigel se utilizează la sistemele de încălzire și centrale?

În general sunt folosite produsele de antigel pe baza de monoetilenglicol, glicerina sau mix de glicoli.

De cât de mult antigel este nevoie pentru ca o centrală să fie protejată de îngheț?

Răspunsul depinde de:

  • volumul total de apă care se află în sistemul de încălzire;
  • volumul de consumatori, calorifere, conducte, pompe, rezervor de expansiune și de centrală în sine.

Cum se măsoară nivelul de protecție al antigelului împotriva înghețului la o centrală?

Utilizează un glicomat sau densimetru care va citi o densitate si eventual ar putea sa indice si o temperatura corecta, doar daca se stie cu exactitate care este glicolul care sta la baza formularii antigelului va citi temperatura de protecție împotriva înghețului cu cea mai mare precizie.

Trebuie să golești centrala pentru a adăuga antigel?

Nu. Este posibil să adăugi antigel folosind o pompă de incarcare a instalatiei. Numai în situația în care sistemul trebuie curățat mai întâi, atunci va fi necesară golirea instalației.

Ce trebuie să știi atunci când cumperi antigel pentru centrală

  • Concentrația – Atunci când achiziționezi antigel pe baza de monoetilenglicol brut, asigură-te că pe etichetă poate fi identificat procentul, deoarece unele soluții sunt diluate în prealabil. Monoetilenglicolul se vinde în concentrație de 100% sau în concentrații pre-diluate (30% -50%).
  • Nivelul de protecție împotriva înghețului – Eticheta trebuie să identifice și cantitatea de antigel necesară pentru atingerea nivelul optim de protecție împotriva înghețului. Concentrația amestecului de glicol trebuie să protejeze în mod adecvat unitatea până la temperatura minimă la care se preconizează că sistemul va fi expus.
  • Verifica concentratia functie de protectia pe care o ofera in amestec de 1:1.

Despre Laborex Romania si Chemstal

Laborex Romania Chemstal - blogdeinstalatii

Laborex este o companie romaneasca infiintata in 1994. Produce substante chimice pentru intretinerea sistemelor HVAC si furnizeaza utilaje pentru curatarea si monitorizarea operatiunilor.

Cu experienta acumulata in domeniu, a dezvoltat gama de produse Chemstal pentru intretinerea instalatiilor.

Vezi produsele comercializate de Laborex pe https://www.chemstal.ro/

Priveste acest video despre antigel:

Citeste si:

Pachete De Intretinere Instalatii Incalzire, Pardoseala și Curatare Centrale

Cum Si Unde Se Monteaza Un Filtru Antimagnetita?

Cum Fac Curatarea si Intretinerea Instalatiei Termice



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: