Vezi Asta Inainte Sa Cumperi Un Termostat De Ambient [video]



Poate sa fie destul de greu sa alegi un termostat de ambient pentru acasa sau la birou.

Inainte sa alegi un termostat pentru centrala termica sunt mai multe lucruri pe care ar trebui sa le iei in considerare.

Vei fi surprins sa vezi cat de puternic poate sa fie un termostat. Si cum acest mic dispozitiv poate sa-ti salveze o gramada de bani si de energie, mai ales daca alegi un termostat smart.

Alegerea corecta a unui termostat de camera este cruciala pentru a te asigura ca sistemul de incalzire functioneaza in cel mai bun mod posibil.

Adica usor si eficient, in timp ce te ajuta sa economisesti bani la factura de incalzire.

Sfatul 1: Alege un model cu fir sau fara fir.

Termostatul pentru centrala termica poate sa comunice prin fir sau prin unde radio. In functie de momentul cand montezi termstatul, trebuie sa vezi care este potrivit pentru tine.

  • Termostatul cu fir – alege acest model daca acum construiesti, sau daca ai posibilitatea sa tragi un cablu electric de la centrala pana la locul de montaj. Cablul de legatura trebuie sa aiba 2 fire 2×0,75 sau 2×1. Recomandare: Termostat Siemens RDD cu fir
  • Termostat fara fir – e de preferat daca casa este finisata, si ar fi foarte complicat sa mai tragi firul prin camere. Este mai comod, si poate fi asezat pe masa in living sau pe perete, dar este mobil si poate fi mutat. Recomandare: Termostat ieftin Conter fara fir

Pe Blog de Instalatii,ro la categoria recomandari, am facut un calculator care te ajuta sa selectezi termostatul de camera potrivit pentru tine. Sunt cateva intrebari care te ghideaza sa faci alegerea potrivita.

Sfatul 2: Alege termostat neprogramabil, programabil sau smart.

Trebuie sa iei o decizie referitoare la tipul de termostat pe care-l vrei. Chiar daca ai o centrala pe gaz sau o centrala termica pe lemne. Hai sa vedem ce poate sa faca fiecare termostat.

Termostatul Smart – este termostatul care poate fi comandat prin internet, si este cel mai avansat tip de echipament disponibil.

Conexiunea lui la internet, impreuna cu aplicatia pe telefon si serviciul de localizare permit termostatului smart sa controleze automat sistemul de incalzire. Dar face asta asigurant tot timpul in casa ta temperatura ideala folosind cat mai putina energie.

Termostatul programabil – schimba temperatura camerei automat in functie de temperature dorita si in functie de timp. Poti programa incalzirea sa fie pornita sau oprita setand un program de functionare.

Termostatul de camera programabil se ocupa de restul, asigurand temperature dorita, la momentul potrivit.

Termostat neprogramabil – care ofera un control de baza al temperaturii, cu posibilitati limitate de a economisire. Un exemplu pentru aceste termostate, sunt termostatele cu rotita sau termostatele mecanice.

Ele sunt bune daca nu e necesara schimbarea temperaturii pe timpul zilei si al noptii, sau daca e cineva acasa tot timpul.

Priveste acum acest video despre termostatul de ambient:

Sfatul 3: Verifica daca termostatul e compatibil cu centrala

Cand vine vorba de compatibilitate, trebuie sa verifici daca termostatul se poate lega la centrala. Un termostat uzual ar trebui sa se potriveasca la majoritatea centralelor. Daca nu esti sigur, intreaba instalatorul.

Sau daca esti pe Facebook, intreba in Grupul Instalatorilor din Romania, un loc unde vei gasi mai multi specialist gata sa te ajute cu o informatie cand ai nevoie.

Gasesti informatii folositoare si aici: Cum Montez un Termostat la Centrala Termica? 10 Pasi + Scheme de Montaj

Sfatul 4: Cum montezi termostatul pentru centrala?

Daca alegi un model cu fir, vei avea un cablu electric de la centrala pana la locul de montaj al termostatului.

Acest cablu trebuie sa aiba 2 fire de 2 x 0,75 sau 2×1. Iti recomand sa chemi firma de service ca sa monteze termostatul, sau instalatorul.

Mai ales ca centralele in garantie pot avea un sigiliu ce nu trebuie desfacut.

Chiar daca trebuie sa platesti 200  sau 300 de lei pentru montaj, este mai sigur sa-l faci cu o firma de instalatii, pentru ca risti sa strici centrala daca nu faci legaturile bine, sau sa te electrocutezi daca-l montezi singur.

Sfatul 5: Unde sa montezi termostatul de ambient?

Iti recomand sa montezi termostatul pentru centrala termica pe un perete intern in living sau in dormitor. Inaltimea la care se monteaza termostatul pe perete este de 1,5 metri.

Fereste termostatul de surse directe de caldura sau de lumina directa a soarelui, care pot afecta functionarea normala a lui.

Acestea au fost sfaturile mele pe care e bine sa le stii inainte de a cumpara un termostat de ambient.

Multumesc ca m-ai urmarit. Citeste mai departe unul din aceste articole:

Ce Inseamna NUMERELE La Un Robinet Termostatat?

Daca Ai Robineti TERMOSTATATI, Trebuie Sa Faci Asta!

10 Lucruri Importante Despre un Termostat de Camera

 



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: