7 Probleme Cu Centrala Termică (Și Rezolvarea Lor)Cand apar din senin probleme cu centrala termica, asta ne poate strica foarte serios viața.

Nu este nimic mai neplăcut decat să ți se strice centrala termica atunci când ai nevoie de căldură.

Poate mai este si ger afară si rămâi fără apă caldă când ai casa plină de musafiri.

În acest articol Blog de Instalatii îți prezinta unele dintre cele mai frecvente probleme cu centrala cu care te poți confrunta.

Dar iti arat care ar fi si cauzele potențiale ale acestor probleme la centrala termica.

Vei gasi raspunsuri și soluții, așa că citește în continuare pentru a afla ce sa faci cand ai probleme cu centrala termica.

7 Probleme Cu Centrala Termică (Și Rezolvarea Lor)

1. Picură apă din centrală

Atunci când picură apă din centrală înseamnă că poate fi vorba despre o problemă cu o piesa internă, cum ar fi supapa de siguranta sau etanșarea pompei.

Dacă scurgerile vin pe la supapa de siguranta, se prea poate că presiunea în sistem să fie prea mare, adica peste 3 bar. La fel se întâmplă și în cazul în care picura apa pe la pompa sau aerisitor.

Coroziunea este problema care determină scurgerile pe la țevile de la centrală. De asemenea, ar putea exista o problemă cu modul în care a fost instalat sistemul de încălzire de la inceput.

Îți recomand să chemi un instalator sau o firma de service pentru centrale termice pentru a te ajuta la identificarea și remedierea acestei probleme.

Dacă scurgerea este cauzată de o defecțiune foarte gravă, service-ul îți poate recomanda chiar și schimbarea centralei cu una nouă.

Priveste acest video pentru a vedea de ce curge apa din centrala termica.

2. Scade presiunea la centrala termica

De obicei, poți observa dacă presiunea centralei este prea scăzută uitându-te la manometrul care se afla pe panoul centralei.

În mod ideal, presiunea centralei trebuie să fie între 1 si 1,5 bari.

Dacă valoarea presiunii in centrala termica este sub 0.8 bar, centrala nu va putea funcționa corect. Sau se poate opri in avarie si va afisa un cod de eroare.

Presiunea scăzută a centralei poate fi cauzată de probleme cum ar fi o scurgere de apa pe la tevile de incalzire, calorifere care picură, o piesa defectă ori o garnitură care trebuie înlocuită.

Dacă descoperi o scurgere, îți recomand să iei legătura cu un instalator pentru a remedia problema.

Dacă nu localizezi scurgerea, poți încerca represurizarea centralei, adica sa dai drumu la robinetul de incarcare pana ce presiunea ajunge din nou in parametrii.

Metoda hartiei pentru calorifere

De multe ori nu este usor sa gasim pe unde curge apa de la centrala. Mai ales daca scurgerea este pe la robinetii de calorifer sau la imbinari.

Motivul este ca vor curge cateva picaturi de apa care se vor evapora. Si este greu sa gasesti locul pe unde curge apa de la centrala.

Din fericire pentru tine am facut o metoda prin care sa gasesti pe unde pierde presiune centrala termica.

O gasesti aici si am numit-o metoda hartiei pentru calorifere.

In videoul care urmeaza o sa vezi 6 motive pentru presiune scazuta la centrala termica.

3. Centrala nu mai da căldură

Centrala termica este facuta pentru asta, sa dea caldura si apa calda menajera. E foarte frustrant cand centrala nu mai da caldura sau nu mai functioneaza.

Această problemă la centrala poate avea mai multe cauze, de la piese defecte, blocaje până la presiune scăzută sau un termostat stricat.

Pentru a verifica dacă această problemă este cauzată de presiunea scăzută in centrala, ar trebui să verifici manometrul. Presiunea centralei termice ar trebui sa fie in jur de 1 bar.

Dacă presiunea in centrala este mica, ai nevoie sa incarci instalatia. Dacă încălzirea și apa caldă sunt furnizate intermitent, problema poate sa fie cauzată de termostat.

Așa că verifica manualul termostatului, si schimba si bateriile lui, daca sunt mai vechi de 2 ani. Dacă nu reușești, atunci îți recomand să contactezi o firma de service pentru centrale termice.

Daca termostatul tau este vechi sau nu are programare, este timpul sa-l schimbi. Iti recomand sa iei acest termostat de camera.

Daca centrala termica nu mai functioneaza vezi aceste 7 sfaturi utile in acest video.

4. Condensul centralei inghetat

Această problemă este una frecventă iarna. Țeava de condens a centralei duce condensul la canalizare.

În perioadele cu vreme rece, condensul poate îngheța și poate bloca centrale termica.

Problema aceasta cu centrala o intalnim des la centralele care au condensul scos afara, sau trece printr-un spatiu neincalzit, cum ar fi un garaj.

Daca condensul ingheata, conducta de condens se blocheaza si centrala intra in avarie. Pentru a evacua condensul centralei atunci cand nu curge direct la canalizare, poti folosi o pompa de condens. Vezi acest model.

Cand ai teava de condens inghetata, trebuie s-o dezgheti ca sa elimini blocajul, si e bine s-o izolezi, ca sa nu mai ai probleme cu centrala.

pompa de condens pentru centrala termica

5. Probleme cu caloriferele

Caloriferul este rece jos, caloriferul nu se incalzeste deloc, si alte probleme de genul acesta pot sa apara.

Unele sunt cauzate de acumulari de aer sau de namol in calorifere, si asta face sa nu mai fie distribuita uniform caldura.

Pe Blog de Instalatii gasesti mai multe articole despre problemele la calorifere si despre aerisirea caloriferelor.

Pentru calorifere iti recomand acest model.

O parte din probleme se rezolva prin aerisirea caloriferelor. Mai ales daca caloriferul nu se incalzeste.

E simplu de facut, si poti s-o faci singur. Priveste:

6. Termostatul centralei

Dacă centrala nu reușește să răspundă așa cum trebuie comenzilor de la termostat, este posibil ca butoanele termostatului să fie defecte sau învechite.

Cu toate acestea, poți face câteva verificări care îți vor arăta dacă situația este gravă sau se poate remedia.

De exemplu, încearcă să înlocuiești bateriile. Nu trebuie să te mire sfatul acesta, pentru că este greșeală foarte frecventă!

De asemenea, poți încerca poziționarea termostatului de ambient mai aproape de centrală și să verifici dacă există interferențe care ar putea cauza o problemă.

Dacă problema cu termostatul persistă, consultă instrucțiunile din manual sau contactează producătorul pentru ajutor. Vezi acest video despre termostatul centralei.

7. Centrala termică nu mai funcționează

În cazul în care centrala nu pornește, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să verifici celelalte aparate și surse de alimentare din locuință pentru a vedea dacă ele funcționează.

Dacă acestea sunt funcționale, verifică panoul de siguranțe pentru a vedea dacă sunt unele care au declanșat. Dacă nici aici nu este vreo problemă, îți recomand să  iei legătura cu un instalator sau o firma de service pentru centrale termice.

Dacă centrala pornește, dar continuă să se oprească, presiunea ar putea fi scăzută sau ar putea există un blocaj care nu îi permite sistemului să funcționeze la capacitatea normală.

Uneori este de ajuns sa resetezi centrala. Verifică manometrul sistemului și represurizează centrala dacă presiunea este sub 1 bar.

Vezi in urmatorul video cum sa faci resetarea centralei.

Concluzie

Dacă nu rezolvi oricare dintre problemele prezentate mai sus, acest lucru poate duce la o oprire totală a centralei. În acest caz, trebuie să contactezi o firma de service autorizata ISCIR cât mai repede posibil.

Vechimea și ineficiența pot determina, de asemenea, defectarea centralelor termice chiar dacă se fac reparații.

În cazul în care centrala ta este una veche și ineficientă, îți recomand să investești într-o centrală nouă, astfel încât să poți avea parte de căldură și apă caldă de fiecare dată când ai nevoie.

O centrală modernă și eficientă din punct de vedere energetic te ajută și să economisești la facturile de la energia electrică!

Este esențial să reții faptul că tu trebuie doar să efectuezi verificările care sunt simple și presupun un risc minim la centrala ta.

Nu încerca niciodată să remediezi problema de unul singur, pentru că ar putea fi extrem de periculos.

Iti las acum un articol despre racordarea caloriferelor.

Pentru a vedea cum se racordeaza corect caloriferele, citeste mai departe acest articol.

Centrala termică nu mai funcționeazăClick Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: