Centrala Termica Nu Mai Functioneaza – 7 Sfaturi Utile [video]Cand centrala termica nu mai functioneaza sau ai probleme cu ea, reactia naturala este sa te panichezi. 

Nimeni nu vrea sa stea intr-o casa fara incalzire, si fara apa calda. Este o experienta mizerabila. Mai ales daca se intampla iarna.

Inainte sa suni la service sau pe instalator, vezi aceste 7 sfaturi utile cu lucruri simple pe care le poti face chiar tu.  

Vezi video-ul acesta cu sfaturi utile (si un invitat surpriza la final).

 

Sfatul 1: Verifica daca ai gaz

Vorbim in special despre centralele termice de apartament in acest video, si acestea functioneaza de obicei pe gaz. 

Prima data verifica daca ai gaz. Cel mai simplu de facut asta, este sa aprinzi aragazul din bucatarie. Daca flacara de la aragaz nu merge, probabil ca nu ai gaz. Sau ai uitat sa platesti factura.

Dar n-am terminat cu gazul inca. Detectorul de gaz din casa, este legat la o electrovana de gaz ce se afla in exteriorul apartamentului. Daca aceasta a oprit gazul, trebuie sa-i apesi butonul ca sa o rearmezi. 

Si daca in continuare nu ai gaz, e posibil sa fie o avarie in zona ta. Verifica si la vecini.

Sfatul 2: Verifica daca ai curent

Daca ai avut o cadere de tensiune de curand, poate a sarit siguranta fuzibila din tabloul electric. Sau poate termostatul centralei a fost afectat de caderea de tensiune. 

Verifica daca ora setata la termostat este corecta. Cel mai bine e sa folosesti un manual pentru termostat, si daca nu ai unul cauta pe internet dupa numele lui, si o sa gasesti.

Sfatul 3: Verifica daca ai apa

Verifica robinetii de apa rece si de apa calda, si vezi daca la amandoi curge apa. Daca ai probleme, suna la furnizorul de apa. 

Centrala ar trebui sa mearga in continuare pe incalzire, si doar pe apa calda sa nu functioneze.

Sfatul 4: Verifica presiunea centralei.

Centrala ta afiseaza presiunea din circuitul de incalzire. Fie ai un manometru care arata presiunea, fie aceasta e afisata pe ecran la modelele mai noi. 

O setare din fabrica, face ca unele centrale sa nu mearga daca presiunea este mai mica de 0,8 sau 0,5 bar. Pentru ca exista pericol de supraincalzire la functionare fara apa.

Ca sa refaci presiunea sau sa incarci cu apa instalatia, trebuie sa identifici si sa deschizi usor robinetul de incarcare de sub centrala, pana cand presiunea ajunge intre 1 – 1,5 bar.

Daca presiunea a crescut mai mult de atat, o poti scadea aerisind caloriferele. S-ar putea sa fie nevoie sa resetezi centrala apoi ca sa porneasca.  Daca in continuare pierzi presiune, asta indica ca ai o scurgere de apa pe undeva.

Sfatul 5: Verifica termostatul de camera

Poate setarile termostatului s-au schimbat, sau cineva a apasat pe butoane. Centrala termica nu va functiona daca temperatura la termostat e prea mica, si in casa este cald.

Termostatele cu unde radio si cele comandate prin internet pot sa creeze cateodata probleme datorita comunicarii intre module.

Si este recomandat sa schimbi si bateriile de la termostat, odata la 1-2 ani.

Sfatul 6: Reseteaza centrala

Cateodata poti scapa usor cu un simplu reset. Butonul de reset este pe panoul centralei. Daca nu-l gasesti, verifica manualul. 

Inainte sa apesi pe reset, scrie pe ceva codul de eroare pe care-l afiseaza centrala termica. Asta te poate ajuta sa repari centrala daca este nevoie.

Daca nu merge dupa reset, incearca sa o opresti de la alimentarea electrica, si sa o pornesti din nou.

Sfatul 7: Cheama instalatorul

Daca centrala termica nu mai functioneaza, ai probleme cu centrala termica, si nici unul din sfaturile de mai sus nu te-au ajutat, e timpul sa chemi un instaltor sau o firma de service.

Tine cont ca este bine sa faci doar verificari minore la centrala, nu este recomandat sa o repari tu singur. Asa ca daca nu esti sigur de ce trebuie sa faci, cheama un profesionist.

Fa o revizie anuala a centralei termice ca sa nu ai surprize neplacute iarna. 

 

Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?

De Ce Scade Presiunea In Centrala Termica?

4 Probleme Cu Centrala Vaillant (Si Rezolvarea Lor)

20 De Probleme Cu Caloriferele (Și Rezolvarea Lor)

5 Probleme Cu Centrala Termică Ferroli (Și Rezolvarea Lor)Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: