Centrală Pe Gaz Sau Centrală Electrică? [Ce Să Alegi în 2024]Alegerea intre o centrala pe gaz sau centrala electrica, este o dilemă pentru mulți proprietari. Trebuie sa te gandesti bine ce varianta e mai buna pentru tine, deoarece de asta depinde costul la incalzire.

Blog de Instalații te ajuta să înțelegi cum funcționează ambele tipuri de centrale și îți va arăta care sunt avantajele și dezavantajele care trebuie luate în calcul.

Iar apoi iti va fi mai usor sa alegi intre o o centrala pe gaz sau o centrala electrica.

Centrala pe gaz sau centrala electrica BlogdeInstalatii.ro

De ce o centrală pe gaz?

Centrala pe gaz este un sistem de încălzire care folosește în procesul de ardere combustibil gazos pentru a încălzi si face apa calda in locuința ta. Apa caldă este transportată prin țevi la calorifere fie pentru a asigura încălzirea, fie într-un boiler sau direct la robinete pentru a furniza apă caldă (în funcție de tipul de centrală cu boiler sau instant).

Centralele pe gaz pot fi alimentate cu gaz natural sau cu GPL. Sistemele pe gaz natural se alimentează cu combustibil printr-o rețea subterană, în timp ce centralele pe GPL se folosesc de gazul depozitat în butelii sau rezervoare de diverse dimensiuni – în funcție de capacitatea de stocare, acestea vor trebui înlocuite la intervale regulate de timp.

Model de centrala termica recomandata: Am gasit ca acest model de centrala termica pe gaz are cele mai multe review-uri (72) si este una din cele mai vandute centrale.

centrala termica Ariston Cares Premium 30 kw

De ce o centrală electrică?

Spre deosebire de centralele pe gaz, sistemele electrice folosesc electricitatea pentru a încălzi caloriferele din locuință.

Circuitul electric pentru alimentare trebuie bine dimensionat. Incalzire propriuzisa se face prin rezistentele electrice din centrala. Daca nu vrei sa faci focul in soba sau in centrala pe lemne, poti alege o centrala electrica.

Model de centrala electrica recomandat: Daca folosesti o centrala electrica pentru apartament, iti recomand o centrala electrica de 4 kw (pana la 50 mp).

centrala electrica Bosch de 4 kw

Consum centrala pe gaz

Am facut un studiu de caz pentru a a fla cat consuma o centrala pe gaz. Practic am intrebat mai multi utilizatori, si am scris intr-un articol raspunsul lor. Poti vedea articolul aici.

O parte din raspunsuri le-am pus intr-un video. Te invit sa vezi video-ul mai jos, ca sa aflii cat consuma o centrala pe gaz.

Consum centrala electrica

Despre centralele electrice am facut mai multe materiale pe care le gasesti aici pe Blog de Instalatii. Dar pentru ca vorbim de consum, in acest articol gasesti detalii complete despre centrala electrica.

Sigur ca am facut si un video despre consumul centralei electrice. Te invit sa-l vezi mai jos:

Centrala pe gaz vs centrala electrică: avantaje și dezavantaje

Incepem cu centrala termica pe gaz si vedem ce avantaje si dezavantaje are.

Centrala pe gaz Avantaje

 • Costurile de funcționare au valori mai scăzute.
 • Opțiune foarte populară – majoritatea locuințelor sunt încălzite folosind gazul natural.
 • Foarte mulți producători fabrică centrale pe gaz, gasesti multe variante.
 • Alimentarea cu gaz este, în general, disponibilă fără întreruperi.
 • Satisface solicitări crescute de încălzire și apă caldă.
 • Înlocuirea centralei este o operațiune relativ simplă.
 • Centralele termice în condensare pe gaz sunt eficiente din punct de vedere energetic.

Centrala pe gaz Dezavantaje

 • Instalarea unei astfel de centrale pe gaz presupune cheltuieli mari si autorizari.
 • Risc potențial de scurgeri de gaze, dar acest lucru poate fi prevenit asigurându-te că instalația este realizată de un profesionist care este autorizat.
 • Nu toate locuințele sunt conectate la rețeaua de gaze.

Iar acum trecem la centrala electrica si vedem ce avantaje si dezavantaje are.

Centrala electrică Avantaje

 • Instalarea poate fi mai ieftină.
 • Poate fi mai eficientă din punct de vedere energetic, deoarece nu sunt arși combustibili fosili în timpul funcționării (deși, acești combustibili pot fi folosiți în procesul de generare a energiei electrice).
 • Dimensiune compactă.
 • Silențioasă în timpul funcționarii.
 • Este posibil să nu fie nevoie de întreținere anuală (cu toate că este o operațiune recomandată).
 • Nu trebuie să fie montată pe un perete exterior, deoarece nu este nevoie de o țeavă de ardere sau de eliminarea gazelor arse.

Centrala electrica Dezavantaje

 • Costurile de funcționare pot fi destul de ridicate.
 • Nu este o opțiune recomandată pentru locuințele cu suprafețe mari sau pentru cele care au un nivel crescut de consum de apă caldă și de căldură.

centrala electrica sau centrala pe gaz

Costurile de instalare și funcționare

Se vehiculează opinia cum că instalarea unei centrale pe gaz are costuri mai ridicate decât cea a unei centrale electrice. Este adevarat, cu toate acestea prețul de instalare depinde de complexitatea lucrării.

În privința costurilor de funcționare, centralele pe gaz sunt, în general, mai puțin costisitoare. Dacă facem o aproximare în kilowatt-oră, gazul poate fi de până la 4 ori mai ieftin decât energia electrică.

Gazul natural este cea mai ieftină opțiune disponibilă pentru consumatori (după lemn), așa că instalarea unei centrale pe gaz reprezintă o investiție care este rentabilă pe termen lung.

Eficiența energetică

Deoarece centralele electrice emit mai puține noxe, se poate considera că sunt mai eficiente din punct de vedere al poluării. În plus, se presupune că nu risipesc atât de multă energie, ceea ce le face fiabile din punct de vedere energetic.

Cu toate acestea, procesul de producere a energiei electrice care este folosită pentru alimentarea acestor centrale generează un nivel ridicat de carbon. Așa că, se poate concluziona că provoacă mai multă poluare decât centralele pe gaz.

Dacă este utilizată în mod eficient, o centrală pe gaz te-ar putea ajuta să economisești la factura ta anuală de energie.

centrala pe gaz vs centrala electrica Blogdeinstalatii

Revizia anuală și garanția

Centralele pe gaz necesită efectuarea unor lucrări anuale de mentenanță pentru a se asigura că totul funcționează în parametrii normali și în siguranță. Majoritatea producătorilor impun regula operațiunii anuale de întreținere ca o parte importantă a garanției pe care o acordă centralelor produse de ei.

Efectuarea unei revizii anuale îți poate oferi siguranța că sistemul tău de încălzire funcționează în mod eficient. În schimb, centralele electrice nu necesită o revizie anuală.

Acestea sunt realizate cu piese care au un rol static (nu sunt angrenate în mișcare ca la centralele pe gaz), așa că reparațiile sunt efectuate doar atunci când este nevoie. Ceea ce se pare că este cam singurul tip de revizie necesară pentru centrala electrică.

Gaz sau Electric ⚡?

In acest video o sa-ti spun diferentele dintre:

 • –              O centrala pe gaz
 • –              Si o centrala electrica.

Apasa mai jos sa vezi videoul:

Concluzie

Alegerea intre o centrala electrica si una pe gaz nu ar trebui sa fie una foarte grea. Nu vei gasi o centrala termica mixta gaz curent, asa ca uite ce te sfatuiesc eu sa faci.

Prima optiune ar trebui sa fie centrala pe gaz. Pentru ca este mai ieftin de folosit, gazul este mai ieftin. Asa ca daca ai acces usor la reteaua de gaz, alege o centrala pe gaz.

Sunt situatii cand nu ai gaz, si poate nu vrei sa folosesti o centrala pe lemne. Atunci te sfatuiesc sa alegi o centrala electrica. Doar sa fii constient de costuri si sa ai izolatie buna la casa.

Tu ce ai alege, o centrala pe gaz sau o centrala electrica?Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: