Cum Aleg O Sobă Pe Lemne? Ghidul Cumpărătorului De Sobe Pe Lemn
O sobă pe lemne este cu 77% mai economică per kilowat oră (kWh) decât o centrală electrică, cu 29% decât o centrală pe gaz și cu 50% decât o centrală pe GPL.
Nimic nu poate fi mai relaxant decât căldura unei sobe în mijlocul unei nopți friguroase de iarnă. Există ceva incredibil de frumos – primordial chiar – în a aprinde vreascurile, a înteți focul și a asculta lemnele trosnind.
Îți dorești să te bucuri de o sobă pe lemne în confortul propriei case? Atunci citește mai departe, pentru că îți voi oferi câteva recomandări foarte utile.
Cât mă costă o sobă pe lemne?
O sobă pe lemne nu este chiar atât de ieftină, însă cu siguranță în timp îți vei recupera investiția. Costurile principale vor fi cu soba propriu-zisă, instalarea și lemnele.
Costurile unei sobe variază foarte mult, de exemplu poți plăti începând de la 300 lei (deși s-ar putea să fie de o calitate sau eficiență mai scăzută) și până în 4500 lei. Nu uita inainte de de a face focul sa faci curățarea coșului de fum.
Odată ce soba este instalată, vei avea nevoie de lemne. Este posibil să te afli printre oamenii norocoși care își procură lemnele pe gratis, însă în majoritatea cazurilor va fi nevoie să le cumperi.
La fel ca în cazul sobelor, și prețul lemnelor poate varia destul de mult, fiind diferit în cazul în care cumperi la un preț mai mic lemn ud pe care să îl usuci singur, sau lemn de foc deja uscat și gata pentru a fi utilizat.
Mai jos îți prezint câteva variante de sobe pe lemne ieftine spre care poți să te îndrepți:
Sobă pe lemne de încălzit Termosistem:
- Dimensiuni: 465x390x790mm
- Putere: 7-8Kw
- Greutate: 57Kg
- Evacuare de 120mm
- Plită din oțel
Cumpara azi cu transport gratuit de la eMag.ro
Soba pe lemne cu calorifere tip Termoșemineu PRITY:
- Putere: 22 kw
- Volum boiler: 22 litri
- Dimensiuni: 57x93x53 cm
- Greutate: 118 kg
- Suprafață încălzită: 196 mp
Termoșemineu pe peleți Burnit:
- Produs nou din gama ecologică
- Fără risc de intoxicare
- Sistem controlat electronic
- Autoaprindere
- 5 trepte de reglare a vitezei de ardere
In caz ca nu ai lemne, o soba pe gaz pe care o poti lega la butelie poate sa fie solutia perfecta.
Si un convector electric sau aeroterma pot incalzi foarte bine camerele in sezonul rece.
Vezi ce peicole pot aparea la centrala cu GPL in acest interviu pe care l-am dat la Radio Romania Constanta
Ce ar trebui să urmăresc cand cumpăr?
Asigură-te întotdeauna că vei cumpăra o sobă cu marcajul CE. Acest lucru înseamnă că respectă standardele corespunzătoare UE privind siguranța, sănătatea și mediul.
Ce dimensiune trebuie să aibă soba?
Aceasta este o întrebare foarte importantă!
Mărimea sobelor este dată în funcție de câtă căldură oferă în kilowați (kW) și variază între 3kW și peste 15kW. Dacă vei alege o sobă care este prea mare pentru încăperea respectivă, atunci va fi nevoie să lași geamurile deschise pentru a se răcori.
Într-un mod similar, dacă alegi o sobă prea mică, camera nu se va încălzi suficient de bine.
Pentru a avea o idee asupra mărimii sobei de care ai nevoie, îți recomandăm să înmulțești înălțimea, lățimea și lungimea camerei în metri, apoi să împarți la 14. Deși acest calcul te poate ajuta pentru a face o estimare, totuși nu este foarte precis. Un instalator îți va spune exact mărimea de care ai nevoie.
Sobe pe lemne ieftine
Fie că alegi de exemplu o sobă de teracotă, o sobă tip centrală sau o sobă pe lemne cu calorifere, ai la dispoziție o gamă largă de opțiuni.
De asemenea, în funcție de buget, poți lua în considerare cumpărarea unei centrale noi sau chiar a unei centrale second-hand în măsură în care aceasta se află bineînțeles într-o stare foarte bună de funcționare.
Cine îmi poate instala soba pe lemne?
Teoretic, poți instala și singur soba pe lemne. Însă, pentru majoritatea persoanelor, este mult mai simplu și mai sigur să apeleze la un instalator. Aceasta este varianta cea mai recomandată.
Voi face economii cu ajutorul unei sobe pe lemne?
60% dintre persoane au afirmat că au făcut economii cu ajutorul sobei pe lemne, utilizate împreună cu sistemul de încălzire.
Acest lucru s-a întâmplat probabil din cauză că în general soba a fost folosită pentru a încălzi o singură încăpere, nu întreaga casă. Așadar, în acest fel, vei economisi bani din moment ce nu irosești căldura pe camerele în care nu stai.
Totuși, când vine vorba despre încălzirea întregii case, o centrală termică pe gaz este de obicei cea mai ieftină variantă de încălzire.
Prin urmare, deși sobele pe lemne nu se pot compara cu încălzirea pe gaz, există tendința de a fi mai ieftine decât alte surse de încălzire.
Ce fel de lemn ar trebui să cumpăr?
Lemnul din copacii care au fost tăiați recent pot conține între 35% și 60% apă, însă nu este benefic pentru ardere. Așa cum am menționat anterior, poți cumpăra lemn ud pe care să îl usuci singur (fiind și cel mai ieftin) – însă nu toate persoanele au la dispoziție o magazie sau un hambar pentru a face acest lucru.
Cel mai bun lemn va rămâne întotdeauna cel de esență tare. Acești bușteni vor fi bine uscați și foarte potriviți pentru a arde. Poți cumpăra de asemenea lemn uscat la cuptor, însă această variantă nu este prietenoasă cu mediul.
Pot avea o sobă pe lemne dacă nu dețin un coș de fum?
Nu există fum fără foc – și nici foc fără fum! Iar acest fum trebuie să fie evacuat cumva… Dar cum? Printr-un coș de fum.
Bineînțeles, instalarea va fi mai ieftină și mai ușoară dacă ai deja un coș de fum la casă, însă nu e neapărată nevoie. Îți poți instala un coș special de evacuare din oțel inoxidabil, care va ieși din acoperișul sau peretele casei pentru a evacua fumul.
Cum fac focul în sobă?
Citeste: Cum Fac Focul in Soba? 12 Sugestii Folositoare Pentru Soba pe Lemne
Multe persoane fac greșeala de a folosi ziare pentru a face focul, însă acestea creează doar fum și foarte puțin foc. Este ușor să faci focul dacă ții cont de recomandările de mai jos:
- Pune jar încins în interiorul sobei, pentru a ajuta la aprindere.
- Lasă ușița de aerisire deschisă.
- Pune surcele astfel încât să formeze un pătrat în mijloc. Începe cu două bucăți, apoi altele două la un unghi de 90°. Repetă până formezi o stivă cu o înălțime de 4 sau 5 bucăți.
- Aprinde o bucată mică de lemn cu o brichetă și las-o în spațiul gol din mijlocul surcelelor.
- Apropie ușița de aerisire astfel încât să intre doar puțin aer înăuntru.
- Când surcelele trosnesc, pune deasupra câteva bucăți mai mari de lemn.
- Păstrează ușița deschisă până lemnul se aprinde, apoi închide-o treptat când focul este deja constant.
Îți mulțumesc că ai citit tot articolul. Public 1 articol nou în fiecare săptămâna. Te rog să te abonezi că să-l primești pe email.
surse foto: ironstrike.us.com ehow.com tuckerbbq.com.au money.usnews.com