8 Cele Mai Comune Probleme Cu Pompa Centralei Termice

4.6
07

Cea mai frecventă problemă a centralei termice este strâns legată de defecte la pompa centralei termice. Aici intră o multitudine de simptome, cum ar fi scurgerile, sunete ciudate sau chiar caloriferele care nu mai funcționează.

Dacă ai o întrebare referitoare la problemele ce pot apărea la o pompă a centralei termice te rog să lași un comentariu la sfarsitul articolului.

Cum funcționează pompa de încălzire a centralei termice?

Pompa captează apa caldă din centrala termică și o pompează în țevi peste tot în casă. Astfel sunt alimentare caloriferele, robinetele, caloriferele verticale ori dușurile.

Dacă pompa nu funcționează corect, sau și mai rău, deloc,  poate provoca daune serioase și costisitoare asupra întregului sistem de încălzire.

Unde este localizată pompa?

Pompa centralei termice se află în spatele carcasei metalice. În continuare vom acoperi cele mai des întâlnite probleme ale pompei și cum se pot rezolva (sau cât te costă).

 probleme cu pompa centralei termice

Problema 1: Pompa centralei termice funcționează dar nu pompează apă în cadrul sistemului

Atunci când pompa centralei termice funcționează corect aceasta vibrează foarte puțin. Cauza cea mai probabilă ar fi aceea că arborele sau elicea s-a blocat.

Uneori (mai ales atunci când motorul este foarte fierbinte), motorul pompei centralei termice este problema. Pompa de circulatie se încălzește dar poate fi fi atinsă fără nicio problemă. Aceasta este o problemă uzuală a sistemelor de încălzire care nu au funcționat de ceva vreme.

Soluția:

Dacă o componentă a pompei centralei termice se blochează și pompa nu mai funcționează în parametrii normali, câteodată dacă o bați puțin e posibil ca unele componente să se pună în mișcare.

Dacă această problemă e uzuală e un semn că pompa de încălzire se va strica și că centrala termica nu va mai funcționa. Înlocuirea pompei este cea mai bună soluție și costă în jur de 800-1400 lei, inclusiv instalarea. Exemplul dat face referire la o pompă de calitate, cum ar fi o pompa Grundfos sau o pompa Wilo.

Recomandare de pompa pentru centrala termica:

 1. Pompa recirculare DAB – pompa apa calda Dab 
 2. Pompa recirculare Romstal – pompe de schimb pentru centrala Romstal
 3. Pompa recirculare Wilo – pompa Wilo Yonos Pico 25/1-6

Problema 2: Pompa centralei termice este blocată de mizerie

Pe măsură ce propria centrală termică îmbătrânește, mizeria și particulele de metal din calorifere și țevi se desprind și încep să circule prin alte componente importante, cum ar fi pompa de încălzire. Această mizerie și mâzgă se adună în piesele importante și duc la defectarea centralei. Din fericire, blocajele la nivelul pompei sunt destul de ușor de remediat și trebuie doar să le cureți.

Este ceva normal ca în pompa centralei termice să se acumuleze mizerie și să nu mai funcționeze corect. Când se întâmplă vei vedea că centrala va încălzi mai greu, nu va atinge temperatura dorită sau chiar nu va mai  mai încălzi deloc.

Soluția:

Un prim pas ar fi să speli sistemul de încălzire cu substanțe chimice. Este un procedeu diferit diferit de aerisire, pentru că nu influențează nivelul presiunii în sistem. Atunci când într-un sistem vechi crește presiunea, îmbinările, garniturile și celelalte componente se slăbesc și pot apărea scurgeri.

După ce sistemul a fost spălat și pompa centralei termice curățată, o măsură de prevenție recomandată ar specialiști este să folosirea un filtru magnetic. Acest filtru va capta toate resturile și va împiedica apariția altor probleme la nivelul pompei centralei termice.

Întotdeauna este bine să rogi  un specialist să verifice pompa de încălzire atunci când vine să facă inspecția tehnică anuală a centralei.

Problema 3: Blocaje de aer și zgomote ciudate

O altă problemă destul de comună ce apare la pompa centralei termice este acumularea de aer. Atunci când intră aer în pompă aceasta nu mai funcționează corect.

Majoritatea centralelor termice au un capac sau un aerisitor care poate fi scoasă pentru a elimina aerul. După aceea nu ar trebui să mai fie probleme și nici nu mai este nevoie să fie înlocuite alte piese.

Dacă observi că pompa centralei termice scoate sunete ciudate atunci cel mai probabil este vorba despre o acumulare de aer. Foarte mulți clienți au spus că atunci când au auzit că centrala face un murmur constant cauza a fost acumularea de aer.

Recomandare de pompa pentru centrala termica:

 1. Pompa recirculare DAB – pompa apa calda Dab 
 2. Pompa recirculare Wilo – pompa Wilo Yonos Pico 25/1-6
 3. Pompa recirculare Romstal – pompe de schimb pentru centrala Romstal
 4. Pompa recirculare Grundfos- pompa Alpha2L 25-60 Grundfos

Soluția:

După ce pompa centralei termice a fost localizată uită-te de un mic capac sau aerisitor. Deșurubează acel capac foarte puțin – un sfert de rotație. Te rog să ții cont că pompa este plină de apă și e posibil ca aceasta să se scurgă puțin atunci când aerul este evacuat.

Dacă problema persistă, e posibil ca centrala ta să fi făcut așa încă de când ai cumpărat-o. Unii producători au scos pe piață racorduri antivibrate care sunt ușor de instalat. Montându-le, problemele de această natură vor dispărea.

Problema 4: Instalarea pompei greșit

Nu se poate da vina pe pompa centralei termice de fiecare dată. Dacă sistemul nu a funcționat niciodată corect atunci există o mică șansă ca pompa să nu fie instalată bine. În cel mai rău  scenariu, pompa a fost montată greșit.

Soluția:

Aceasta este o problemă care se întâmplă foarte rar. Dacă pompa a fost instalată invers, trebuie scoasă și fixată corect. Să nu uiți că sistemul trebuie golit de tot înainte de a fi reinstalat și pornit din nou.

După ce ai terminat reinstalarea pompei, instalația trebuie reumplută la loc cu apă. La fel trebuie procedat și dacă ai un calorifer simplu ori un calorifer vertical.

Problema 5: Pompa este setată greșit

Modelele mai noi de pompe (cum ar fi Grundfos 25/60) au setări de viteză și de presiune care sunt foarte ușor de setat.

De obicei valorile sunt cuprinse între 1 și 3 bari. 1 bar este valoarea cea mai mică și 3 cea mai mare. De cele mai multe ori, atunci când specialiștii au fost acasă la client pentru remediarea unei probleme de acest fel, au observat că termostatul, deși era setat la o anumită temperatură, centrala nu încălzea mediul ambient până la acea valoare ori caloriferele nu se încălzeau suficient.

Soluția:

Vezi unde se află pompa centralei tale termice. Deasupra pompei vei vedea un întrerupător. Dacă acesta este la 1 sau 2, atunci e foarte probabil ca presiunea să fie prea mică. Poți încerca să o mărești la 3 bari – cea mai mare valoare.

De asemenea îți recomandăm să iei legătura cu un specialist înainte. Este posibil ca pompa centralei termice să fie setată la 1 bar sau 2 bari dintr-un anumit motiv. Dacă vei mări presiunea unui sistem care nu o suportă poți să pornești o inundație sau să strici anumite piese ale centralei, întrucât nu a fost proiectată pentru a funcționa și rezista la presiuni atât de mari.

Problema 6: Scurgeri la nivelul pompei

Centralele termice prezintă scurgeri din foarte multe motive. Unul dintre cel mai frecvent este acela că pompa are o problemă, deci e defecta.

Asta se poate datora instalării greșite, pompa s-a slăbit sau chiar un filet s-a rupt pentru că nu s-a montat corect pompa.

Soluția:

Verifică dacă pompa este bine strânsă. Dacă nu, strânge-o și asta ar trebui să fie îndeajuns pentru a opri scurgerea. Verifică toate fittingurile pompei. Coroziunea  poate cauza scurgerii. Dacă este cazul, va trebui să instalezi o nouă pompă.

În ultimul rând verifică îmbinările pompei centralei termice. Dacă observi scurgeri, atunci e destul de mare șansa ca racordul să se fi deteriorat.

Opțiunile sunt așadar înlocuirea olandezului sau înlocuirea pompei centralei termice. Dacă pompa este veche, cel mai bine ar fi să fie schimbată.

Problema 7: Lipsa curentului

Dacă pompa centralei termice nu are curent, dar restul aparaturii din casă are, atunci cel mai probabil este o problemă a placii electronice. Din fericire, centrala are curent. Dacă doar pompa centralei termice nu are curent (sau nu pornește) atunci cel mai probabil este o problemă electrică. Câteodată, unele mici scurgeri pot distruge cablurile electrice ale pompei.

Soluția:

Prima dată începe cu ce e mai ușor și evident. Ca orice altă piesă, pompele au siguranțe. Verifică dacă siguranțele nu sunt arse.

De asemenea verifică dacă nu sunt scurgeri. Dacă nu sunt, cheamă un inginer și roagă-l să verifice cablajele pompei centralei termice. Dacă pompa este veche și corodată exisă mari șanse ca și alte părți să se defecteze așa că cel mai bine ar fi să le înlocuiești.

Problema 8: Pompa nu se mai oprește

De multe ori când un specialist este chemat să repare o centrală termică s-a constatat că în pompa a fost cea care s-a defectat.

Cu toate acestea, rareori s-a întâmplat ca un client să spună că pompa funcționează non-stop și orice ar face, nu se mai oprește.

Soluția:

Trebuie făcută o verificare amănunțită a pompei. În trecut, au fost pompe care funcționau încontinuu pentru că:

 1. Aveau o eroare a plăcuței electronice
 2. Pompa s-a defectat din cauze necunoscute și trebuie înlocuită.
 3. Un robinet s-a înțepenit (poate fi lubrifiată cu WD40).

Recomandare de pompa pentru centrala termica:

 1. Pompa recirculare DAB – pompa apa calda Dab 
 2. Pompa recirculare Wilo – pompa Wilo Yonos Pico 25/1-6
 3. Pompa recirculare Romstal – pompe de schimb pentru centrala Romstal
 4. Pompa recirculare Grundfos- pompa Alpha2L 25-60 Grundfos

Ce urmează?

Dacă ai întrebări legate de probleme legate de pompa centralei termice, te rugăm să lași un comentariu mai jos și te voi contacta în curând. Mai am cateva articole ce acoperă problemele legate de pompa centralei termice aici:

Click Here to Leave a Comment Below

Bogdan Angheluta - 11 months ago Reply

Buna ziua, va cer un sfat.
Construiesc o casa de 160-170mp (utili) intr-o localitate unde nu este gaz. Ce recomandati dintre Centrala pe lemne vs peleti vs electrica? Pompa de caldura iese din calcul pentru ca investitia initiala este foarte mare si cu amortizare intr-un termen de aproximativ 10 ani.

Din categoria recomandata de dvs, care ar fi cea mai buna centrala pe care o pot achizitiona calitate-pret?

Multumesc!

  Blog de Instalatii - 11 months ago Reply

  Eu as alege o centrala termica electrica.
  Pentru ca este mai comoda. si nu trebuie sa faci focul.
  Doar ca va fi mai scumpa exploatarea.
  Centrala pe lemne si peleti este si ea o alegere buna.
  Avand in vedere ca o centrala electrica nu e asa de scumpa, puteti mnta o centrala pe peleti, si o centrala electrica.

Letitia - 11 months ago Reply

Buna ziua!! Eu as dori un sfat in legatura cu centrale pe gaz si calorifere la o suprafata de 105 m.
Ce ma sfatuiti? Ce tip de centarala imi recomandati si am inteles ca sunt si calorifere de mai multe feluri( sunt total paralela)
va multumesc, cu respect Letitia

Ioan - 10 months ago Reply

Buna ziua domnu Cosmin,
Balasa Ioan, ma numesc, sunt din Campina, jud. Prahova.
In luna mai 2018 am schimbat centrala termica de apartament,am montat si 5 calorifere noi din otel. Tehnicianul care mi-a pus in functiune centrala termica mi-a recomandat spalarea chimica a caloriferelor inainte de prima utilizare in sept.- oct. 2018.
Va rog, as vrea cateva sfaturi in legatura cu aceasta spalare, substante folosite si cum se face.
Multumesc mult domnu Cosmin.

  Blog de Instalatii - 10 months ago Reply

  Este bine sa spalati caloriferele pentru a indeparta impuritatile din ele.
  Cel mai bine este sa chemati un instalator care sa faca asta.

Florin - 8 months ago Reply

Din ce cauza îmi intra apa în vasul de expansiune pana se umple și scade și presiune în centrala.

  Blog de Instalatii - 8 months ago Reply

  Este posibil sa fie membrana sparta si sa trebuiasca schimbat vasul de expansiune.

Robert - 8 months ago Reply

Buna ziua
Am 3 pompe Grundfos Alpha 2 instalate pe un sistem centrala peleti. Una pentru boiler apa calda este 25-40 pe care am setat-o pe PP2 cea mai mare curbă de presiune proporţională. Este ok. Boilerul este foarteaproape deci aproape nu ma deranjeaza. A doua pompa 25-60 este pe parter pentru 9 calorifere sistem doua conducte cu robineti normali pentru ca este comandat de termostat. Aceasta pompa este setata tot pe PP2. Inainte de aceste doua pompe este instalata o vana cu 3 cai care deschide pompelela 45 de grade. A treia pompa este tot 25-60, linie direct din centrala, care porneste tot la 45 de grade si deserveste etajul, pentru 8 calorifere cu capete termostat. In afara de cel de la baie, deci ii permite recircularea apei. Problema este ca temperatura pe retur nu urca de 35-40 grade. Toate tevile pleca din centrala cu Cu de 20 si se termina spre ultimele calorifere cu 15. Uitandu-ma pe specificatiile producatorului am incercat si o alta setare si am mutat deocamdata numai pompa de la etaj pe CP2 adica pe cea mai mare curbă de presiune constantă. Returul a ajuns pana la 71 de grade, aproape egal cu turul. Caloriferele se incalzeau rapid.
Sa trec si pompa de la parter pe aceeasi setare ? Ce parere aveti? Care sunt totusi setarile fiabile la cele doua pompe care deservesc caloriferele in acest sistem.?

Va multumesc si apreciez un raspuns la obiect

Robert

  Blog de Instalatii - 8 months ago Reply

  In mod normal, regimul de presiune proportionala este recomandat pentru circuitul de incalzire cu calorifere.
  Pentru ca in acest caz debitul poate sa varieze.
  Puteti folosi si presiune constanta, iar daca merge mai bine, folositi-o asa.

Sorin Branza - 7 months ago Reply

Am o centrala termica viessman Vitoligno 100 S 40k. Pompa de recirculare DAB a functionat anul trecut, anul acesta nu a mai functionat. Am legat-o direct la priza si functioneaza. Sa inteleg ca este o problema a automatizarii?
Pompa centrala si ce de apa calda fuctioneaza.
Toata centrala functioneaza normal, cu exceptia acestei pompe.

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  Depinde, ar trebui vazuta de un instalator.
  Poate porneste dupa o anumita temperatura.

Alex Radu - 7 months ago Reply

Buna ziua,
In urma pornirii centralei, pentru încălzire, am constatat că aceasta funcționează aprox 15 secunde după care se oprește flacăra, ciclul repetandu se permanent. In afara de caloriferul cel mai apropiat, celelalte sunt “călâi”. In opinia mea, apa nu este împinsă complet pe circuit, astfel ajungând la 80 grade in 15sec. Îmi puteți spune, care ar putea fi cauzele ?
Mulțumesc.

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  Trebuie vazuta de service pentru ca pot fi mai multe probleme posibile.
  Poate fi de exemplu defecta placa electronica.

FLORIN BARBUSU - 7 months ago Reply

Buna.
Am o centrala pe lemne de 35 kw si am schimbat de 3 zile pompa de recirculare pentru ca cea veche cu toate ca se auzea ca merge nu tragea apa din calorifere inspre centrala si crestea temperatura la 120 grade. .Am luat aceasi marca doar ca cea veche tragea de la 4,5 m iar aceasta pomp noua BRH 25-60 -180 6 PE 4 trage de la 6 m ( este luata de la leroy merlyn) si aceasta merge bine pt cele 7 calorifere si un boiler de 120 l de incalzit.. Oare este bine ca se incalzeste pompa in timp ce merge centrala?Nu pot sa tin mana mai mult de 3 secunde pe ea.Oare se poate strica? poate ami recomandati o alta pompa daca nu e bine ca se incalzeste.
Va multumesc pentru intelegere .
O
seara placuta
Cu stima Florin .

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  Domnule Florin,
  Este normal ca pompa sa fie calda. Racirea ei se face cu lichidul din conducte.
  Daca temperatura ei nu e mai mare decat temperatura agentului termic, este bine.

alin - 7 months ago Reply

Buna as avea o intrebare la dumneavoastra de 2 zile am montat de fapt instalatorul 2 centrale vissman vitodens 100 w sau legat in cascada prin butelia de egalizare apoi distribuitorul si imediat dupa distribuitor doua pompe ,reglez centralele pe 50 ex. reglez termostatele ambientale 2 bucati una pe fiecare centrala si pompa exterioara dupa ce setez ex. pe termostatul ambiental 15 grade pornesc pompele si centralele pana aicea ok sa ajuns la temperatura setata pe termostate 15 grade pompele cele dupa distribuitor se opresc flacara de la centrale se opresc dar pompele din centrale nu stiu ca ele ar trebui sa functioneze inca nu stiu exact cat dar tin sa spun ca nu vor ssa se opreasca niciodata ajungand apa si la 18 grade ele continua sa mearga asta fiind dupa 7 ore eu zic ca posibil electricianul ce mi a facut o cutiecu relee de pornire oprire sa fie rau gandite ?? astept o parere de la dumneavoastra va multumesc.

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  Nu cred ca este o problema asta. Ar fi bine sa luati legatura cu firma de service care a facut punerea in functiune, si sa vedeti parerea lor.

Mida Antoneta - 6 months ago Reply

Buna dimineata si “La multi ani!. Am de cateva zile o problema la centrala Motan, anume ca nu se mai invarteste elicea aceea, pana acum o desfaceam si o fortam sa se invarteasca apoi trei zile a amers, acum insa nu mai vrea deloc. A fost oprit curentul azi dimineata dupa revelion si ne-am trezit in frig. Multumesc.

Mariana Porcarasu - 6 months ago Reply

Am o centrala Bereta,nu por sa folosesc apa la 2 robinete o data pt.ca vine apa mai mult rece decat calda. Scoate un urlet ciudat uneori chiar daca nu folosesc apa de la robinet.
Este a doua centrala Bereta in 10 ani. Aceasta nu are trei ani de la montare .
Ce credeti ca ar putea sa fie cauza ?
Multumesc

  Blog de Instalatii - 6 months ago Reply

  Daca aveti apa dura, posibil sa fie depuneri in schimbatorul secundar de caldura.

Ioan - a few months ago Reply

Locuiesc la et superior si nu am presiune la apa ,dealtfel toți vecinii de la etaj ne confruntăm cu această problemă de mai mulți ani.As întreba dacă există o posibilitate să montez o pompa pentru a ridica presiunea pentru a putea folosi apa.

Radu - a few months ago Reply

Buna seara! Imi cer scuza ca deranjez la ora aceasta, dar am o problema cu o centrala viadrus pe lemne, aceasta problema constand in faptul ca se incalzesc primele 2 calorifere din casa la parter(adica la baie si la bucatarie) iar celalalte 3(living si dormitor) sunt reci, aceasta chestie repetandu-se si la etaj. Va rog foarte mult sa imi spuneti cum as putea sa remediez situatia. Multumesc!

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Verificati pompa mai intai si apoi toata instalatia. Pot fi mai multe cauze probabile: filtru infundat, robinet inchis, sau poate trebuie facuta echilibrarea hidraulica.

Raducu madalin - a few months ago Reply

Salutare,daca temperatura apei in centrala este peste 60-65gr,de ce caloriferele sunt doar caldute,pe toata suprafata,viteza de circulatie are scop??

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Incercati functionarea pe o treapta mai mica a pompei.
  Se poate sa fie si alte cauze: filtru infundat, robineti inchisi.

Serban - a few months ago Reply

Buna seara,
Am o centrală viadrus pe lemne si in 2 luni am ars 5 pompe de recirculare, prima un grundfos m-a ținut 3 ani, acum am cumparat fermo si s-au ars 4, pompele in 2 luni,sunt trecute prin stabilizator de tensiune și ups, circuitul l-am verificat este curat, presiune în instalație 1.2 bari. Ma puteti ajuta cu un sfat? Sa cumpăr o altă marcă de pompa? Nu mai stiu ce sa ii fac.

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  De obicei pompele nu se ard asa de usor si de repede. Este posibil sa fie din alta cauza poate.

szasz - a few months ago Reply

Buna ziua. am o centrala Wiessman Vitoligno S100 – 40 kw, cu gazeificare functioneaza foarte bine de 8 ani.Ieri a aparut o problema. cu toate ca focul ardea si tempertura in centrala era de 75 grade, temperatura in radiatoare era f. mica, acestea fiind aproape reci. Cele de la etaj care erau legate fara termostat functionau doar normal. Am verificat fiecare calorifer. Erau aerisiti, tur, retur, deschis.Turul (teava de tur ) era fierbinte la fiecare radiator, dar radiatorul era rece nu intra apa calda in el. Pompa Dab functiona. Acesta are trei pozitii. Cum schimbam pozitiile asa se simtea ca circulatia scadea sau crestea ( simteam cu mana pe carcasa pompei ). la un final dupa o ora s-au incalzit putin doar radiatoarele de la etaj, parterul de loc! ( doar teava de tur era fierbinte? a desfacut si surubul din fata de la pompa, dar nu era decat apa fierbinte! Ma ajutati si pe mine ce e de facut? Eu cred totusi ca pompa ar fi de vina, dar aceasta functioneaza?!

Gabriel - an hour ago Reply

Buna ziua, am o centrala termica in condensatie Aeterna 25 alimentata pe GPL. Dorind sa o pornesc, am constatat ca presiunea apei in instalatie e prea mica; am descshis surubașul acela dar mai mult ca sigur am bagat prea multa presiune in instalatie (trebuia 1 bar… asa am văzut apoi că scria in cartea centralei). A inceput sa imi scoata apa din calorifere prin furtunul de condens si sa scoata miros urat si fum dens si umed pe cosul de evacuare. Se auzea si o bolboroseală si multi vapori. Am oprit-o. Am scazut presiunea dar si dupa aceasta centrala continua sa imi scoata lichidul din calorifere pe furtunul de condens In plus mai picura apa tot din instalatie si de sus, de nu stiu unde. Ce ar putea avea si cum as putea remedia? Am intrebat pe un “specialist” si imi propunea, fara multe cuvinte, sa schimb jumatate din piesele centralei sau chiar sa cumpar altă centrală. Totusi, nu cred că o greseala ca si cea făcuta de mine este chiar fatală pt o centrală. Vă multumesc!

Leave a Reply: