8 Verificări Ca Să Nu Ai Probleme Cu Încălzirea Prin Pardoseală

Daca ai probleme cu încalzirea prin pardoseală, aceasta este perioada ideală pentru a efectua verificările necesare menținerii în stare perfectă de funcționare. În situația în care dorești ca sistemul tău de încălzire să fie verificat, este bine sa contactezi instalatori specializați în instalații de încălzire.

Astfel de verificări nu ar trebui să dureze mai mult de o oră, de aceea instalatorii îți vor putea oferi cu ușurință un deviz estimativ de preț.

Sau de ce nu ar putea sa le ofere clienților gratuit acest serviciu de verificare sau reglare a temperaturii pentru incalzirea prin pardoseala? Si, în timp ce sunt cu clientul, să vadă dacă nu mai există și alte lucruri de făcut?

Desigur, cu încălzirea în pardoseală mergi aproape la sigur pentru ca nu sunt multe componente de manevrat sau îmbinări pe unde să poată curge apă. Chiar daca este legata la o centrala pe gaz, la o centrala pe lemne sau la o pompa de caldura, functionarea ei este aceeasi.

Îți voi prezenta o listă de verificare la incalzirea prin pardoseală în 8 pași simpli, care le este de folos instalatorilor pentru a le oferi un serviciu excelent clienților.

Si pentru a putea evita acele telefoanele panicate, care sună târziu, într-o seară de duminică. Iar dacă ești unul dintre clienți, să știi ce să urmărești atunci când are loc verificarea instalației tale de încălzire prin pardoseală.

Urmărește aici ghidul de la Blog de Instalații pentru a verifica să nu fie probleme cu încălzirea prin pardoseală.

Iată și lista cu verificările necesare, oferită de Blog de Instalații.

8 Verificări Ca Să Nu Ai Probleme Cu Încălzirea Prin Pardoseală sfaturi

Probleme cu încalzirea prin pardoseală

#1. Verifică presiunea din circuitul de încalzirea prin pardoseală. Aceasta ar trebui să fie de aproximativ 1 bar, deși unele centrale termice pot solicita o presiune mai ridicată. Poti vedea aici ce presiune trebuie sa aiba o centrala termica.

#2. Verifică daca merge pompa de recirculare pentru incalzirea in pardoseala. Pornește sistemul și creează o solicitare de căldură de la termostat. Verifică dacă pompa pentru încălzirea prin pardoseală funcționează, prin simplă atingere a acesteia. Si mai apoi verifică dacă debitmetrele distribuitorului sunt circulate de apă.

#3. Verifică dacă încalzirea prin pardoseală se oprește. Atunci când sistemul și termostatul de cameră sunt pornite, oprește fiecare termostat din fiecare cameră, astfel încât să nu existe nicio solicitare de căldură. Pompa pentru încalzirea prin pardoseală ar trebuie să se oprească.

Centrala termica ar trebui sa fie oprita, cu excepția cazului în care există o solicitare de apă caldă sau o cerere de la un circuit de calorifere, caz în care le oprești și pe acestea. Nu trebuie să fie debit prin distribuitor sau prin debitmetrele distribuitorului de la încalzirea prin pardoseală.

#4. Verifică dacă fiecare zonă este pornită. Mergi în fiecare cameră sau zonă și rotește termostatul la cea mai ridicată temperatură sau până când îl simți că a ajuns la maxim. Revino la distribuitor. Pompa de pardoseală ar trebui să funcționeze acum, centrala termică ar trebui să fie pornită și în aproximativ un minut, indicatorul de debit ar trebui să înceapă să indice debit.

Asta înseamnă că zona sau camera funcționează. Revino din nou în cameră, rotește termostatul în jos pentru a dezactiva zona de încălzire. Întoarce-te la distribuitor. Pompa ar fi trebuit să se oprească. Indicatorul de debit ar trebui să nu prezinte nici un debit (sau unul redus), iar centrala ar trebui să fie oprită (deși unele vor funcționa mai mult ca o opțiune de siguranță). Procedează în același mod și pentru camera următoare.

#5. Verifică dacă termostatele sunt configurate corect. Copiilor și soțiilor le place să se joacă cu termostatul de încălzire prin pardoseală. Stabileste ce temperaturi dorești să ai în fiecare cameră și când dorești ca aceste temperaturi să pornească. Programează setările de temperatură la termostat. Dacă reduci temperatura la o valoare mică și reduci timpul în care sistemul este în funcțiune, poti ajuta la reducerea facturilor.

Dacă ai termostate simple, atunci poți instala termostate complet programabile sau a unora controlate prin internet.

#6. Uită-te după eventualele scurgeri. Repornește întregul sistem și lasă-l să-și desfășoare activitatea obișnuită în timp ce bei o ceașcă de cafea și mai vezi câteva tutoriale de la Blog de Instalații. Observă cu mare atenție toate componentele vizibile. Uită-te după orice nu arată normal sau dacă sunt semne de scurgeri pe la îmbinări și supape.

#7. Aerisește circuitul. Este timpul să aerisești sistemul în conformitate cu instrucțiunile corespunzătoare. Cele mai multe sisteme de încalzirea prin pardoseală dispun de un mod de aerisire manual sau automat pe distribuitor, dar într-un sistem mixt de tip încălzire în pardoseală pe retur la calorifere, va trebui să acționezi în punctul cel mai înalt al sistemului, de obicei caloriferul dintr-un dormitor. Desigur, într-un sistem mixt, asigură-te că toate capetele termstatice sunt deschise.

#8. Verifică din nou presiunea din sistem.

Produse recomandate ca sa nu ai probleme cu încălzirea prin pardoseală

Vana de amestec pentru pardoseala

 • reglare a agentului termic 20 – 43 grade C
 • racorduri de 1″
 • necesara pentru încălzirea în pardoseală
Cumpara de la eMag.ro

Vana de amestec pentru pardoseala

Grup de amestec pentru incalzire in pardoseala

 • se monteaza la distribuitor colector
 • mentine temperatura prin amestec
 • necesar pentru functionarea sistemului
Pretul Romstal   Pretul eMag

Grup de amestec pentru incalzire in pardoseala Vision

Posibile probleme de încălzire prin pardoseală și cum să le rezolvi

8 Verificări Ca Să Nu Ai Probleme Cu Încălzirea Prin Pardoseală blogdeinstalatii

Ca orice sistem de încălzire, pot exista momente în care încălzirea în pardoseală nu pare să funcționeze așa cum ar trebui.

Echipa tehnică de la Blog de Instalații te ajută să ajungi la rădăcina problemei, indiferent că este de natură electrică sau este doar o problemă din cauza unei piese defecte, astfel încât să poți reporni sistemul și să-l faci  funcțional.

Să aruncăm o privire asupra câtorva dintre posibilele probleme încălzire pardoseală pe care le poți întâlni  și cum putem să le rezolvăm.

Incălzirea in pardoseală nu se încălzește într-o camera

Dacă o singură zonă nu se încălzește așa cum era de așteptat, ar putea fi cauzată de o serie de mici probleme care sunt destul de simplu de rezolvat:

Un robinet blocat la actuator

Trebuie să scoți actuatorul din zona afectată pentru a verifică dacă bolțul robinetului este înțepenit. Dacă este blocat, poate fi desfăcut cu ajutorul unui spray cu silicon. Sau foloseste spray lubrifiant WD 40.

Actuatorul de la încălzirea prin pardosealăeste defect

Dacă actuatorul e defect, acest lucru se datorează cel mai probabil unei probleme electrice care ar putea avea legătură cu un termostat sau cu cablajul electric. Cel mai bine este să consulți un electrician calificat pentru a verifica circuitele. Un actuator defect poate provoca, de asemenea, pornirea permanentă a sistemului de încălzire prin pardoseală.

Actuatorul de la încălzirea prin pardosealăeste defect

Termostatul de pardoseală defect

Poți reseta cu ușurință un termostat urmând ghidul utilizatorului. Dacă sistemul folosește termostate fără fir, pe bază de baterii, este, de asemenea, o idee bună să verifici dacă nu sunt descărcate bateriile. Dacă nici una dintre aceste opțiuni nu funcționează, ar putea fi o defecțiune de natură electrică, ceea ce înseamnă că trebuie să contactezi un electrician calificat. De asemenea, un termostat defect poate determina pornirea permanentă a sistemului de încălzire prin pardoseală.

Cumpara un termostat pentru incalzire prin pardoseala

Aer în teava sistemului de încălzire prin pardoseală

Ar putea fi bule de aer în tubulatura încălzirii prin pardoseală. De îndată ce bulele de aer au fost îndepărtate, sistemul va functiona la parametrii maximi din nou. Un instalator calificat este cel mai bun pentru a îndeplini această sarcină.

Probleme la cabluri: conexiune defectuoasă

Această problemă poate avea legătură cu un actuator, un termostat sau cablajul electric. Fiind o problemă electrică, cel mai bine este să contactezi un electrician calificat pentru a rezolva problema.

Termostatul nu este setat corect

Cele mai multe erori ale termostatului vor fi afișate pe display-ul sistemului. Pur și simplu setează termostatul în conformitate cu ghidul de utilizare pentru o functionare corecta.

Debimetrele nu au fost deschise corect pe distribuitor

Va trebui să reglezi debimetrele. Pentru a face acest lucru, consulta manualul sistemului de încălzire prin pardoseală, deoarece distribuitoarele pot varia (apoi poți face reglare la temperatura de la încălzirea în pardoseală).

Încălzirea în pardoseală nu se încălzește. Reglare temperatura incalzire in pardoseala

Încălzirea în pardoseală nu se încălzește. Reglare temperatura incalzire in pardoseala

De asemenea, te poți afla în fața unor probleme în care vei observa că mai multe zone sau chiar întreg sistem de încălzire prin pardoseală nu se încălzește așa cum ar trebui. Există câteva motive pentru care se întâmplă acest lucru:

Pompa de circulație la incalzirea prin pardoseala

Este posibil ca pompa de circulație pentru pardoseala să fie defectă. Aceasta este o problemă de natură electrică, așa că este recomandat să consulți un electrician calificat sau să schimbi pompa.

Cumpara o pompa pentru incalzire prin pardoseala.

Defecțiune la conexiunea electrica a pompei

Aceasta este o altă problemă electrică care ar trebui verificată de un electrician calificat.

Robinetii de izolare închisi pe distribuitorul de pardoseala

Mânerul robinetului de izolare trebuie să fie aliniat cu conductele distribuitorului, fiind amplasat în poziția deschis.

incalzire prin pardoseala cu centrala pe gaz

Aerisitorul pentru incalzirea prin pardoseala este blocat

Pentru a rezolva această problemă, ar trebui să îndepărtezi capacul aerisitorului automat și să verifici dacă aerisitorul este blocat. Dacă este blocat, poate fi desfăcut cu ajutorul unui spray cu silicon. Sau poti sa-l inlocuiesti ca sa fii sigura ca nu vei mai avea probleme.

Cumpara un aerisitor automat cu valva de izolare.

Centrala termica nu porneste (nu primeste comanda de pornit) 

În această situație, va trebui să consulți un instalator autorizat sau un electrician care va verifica conexiunile electrice.

Pompa de încălzire în pardoseală

Pompa de încălzire în pardoseală nu se opreste

Dacă întâmpini această problemă, s-ar putea datora uneia dintre următoarele probleme încălzire pardoseală:

 • Termostat de pardoseala defect

După cum am menționat mai devreme, poți reseta cu ușurință un termostat urmând ghidul utilizatorului. Este, de asemenea, o idee bună să verifici bateriile termostatului de camera dacă sistemul utilizează un termostat fără fir, alimentat cu baterii.

 • Actuator defect

Dacă un actuator este defect, acest lucru se datorează cel mai probabil unei probleme electrice care ar putea avea legătură cu un termostat sau cu placa electronica. Ar trebui să consulți un electrician sau un instalator.

temperatura apei pentru incalzirea in pardoseala

Presiune crescuta in circuitul de încălzire în pardoseală 

Există câteva aspecte potențiale care ar putea determina creșterea presiunii în sistem:

Robinetul de încărcare al instalației este deschis

Verifica robinetul de incarcare al instalatiei. Acesta trebuie sa fie in pozitia inchis. Daca este vechi, sau a fost folosit de multe ori, poate sa nu mai functioneze bine si sa trebuiasca inlocuit.

Există un blocaj în teava sau la filtre

Dacă presiunea rămâne ridicată chiar și atunci când sistemul este oprit, este puțin probabil ca blocajul de pe conducte să fie cauza. Cu toate acestea, dacă presiunea variază la schimbarea vitezei pompei (sau la oprirea pompei), este posibil să existe o restricție – fie un blocaj, fie niște goluri de aer.

Vasul de expansiune defect (membrană deteriorată)

Dacă apa iese din vasul de expansiune, membrana din interiorul vasului este ruptă și va trebui să înlocuiești întregul vas (în materie de încălzire în pardoseală dezavantajele pot fi uneori majore). Cu toate acestea este foarte posibil ca membrana să fie pur și simplu lipsită de aer, ceea ce înseamnă că nu există spațiu pentru ca apa să înainteze pe măsură ce se încălzește, rezultând o presiune în creștere. Reumple vasul cu aer până la presiunea normală de lucru.

Pierdere de presiune pe sistem (cazanul se blochează la presiune joasă)

Pierdere de presiune pe sistem (centrala se opreste la presiune joasă)

Mai degrabă decât să observi o creștere a presiunii în sistem, poți constata că sistemul pierde din presiune (temperatura apei pentru încălzirea în pardoseală nu mai este la valorile normale). Există câteva modalități prin care poți identifica cauzele acestei probleme:

 1. Verifică sistemul de eventualele scurgeri ale conductelor, distribuitoarelor și cilindrului. Aceasta include și o examinare rapidă asupra supapei de siguranta, a orificiului de aerisire automat și a vasului de expansiune (schema încălzire pardoseală și calorifere îți este foarte utilă în acest caz). Poti folosi metoda hartiei pentru calorifere.
 2. Re-presurizează sistemul (consulta manualul centralei termice) și izolează toate distribuitoarele. Verifică din nou daca scade presiunea. Acest lucru te va ajuta să identifici zona în care există scurgeri.
 3. Verifică dacă vasul de expansiune de pe partea cazanului nu are scurgeri.
 4. Verifică dacă supapa de evacuare a cazanului nu are pierderi.

Toate operațiunile de mai sus ar trebui să fie efectuate de către un instalator calificat.

Ce Trebuie Luat în Considerare Înainte de Instalarea unui sistem de încălzire prin Pardoseală

Ce trebuie luat în considerare inainte de montajul unui sistem de încălzire prin pardoseală

În cele din urmă, eficiența și succesul unui sistem de încălzire prin pardoseală depinde de calitatea produselor și de montaj.

In materie de încălzire în pardoseală părerile sunt aproape unanime în acest sens. De aceea, alegerea unui furnizor care oferă un bun serviciu de proiectare și mentenanță ulterioară este un aspect foarte important. O firmă specializată în încălzire prin pardoseală este adesea cea mai potrivită pentru a realiza acest lucru, mai ales că există o serie de păreri cum că încălzirea în pardoseală dăunează sănătății.

Dacă designul este unul necorespunzător, este foarte puțin probabil ca proprietarul casei să își dea seama unde este problema – și se prea poate să fie prea târziu pentru a mai face ceva. În cele din urmă, dacă alegi să folosești în tandem un sistem de încălzire prin pardoseală cu o pompă de căldură, este o idee bună să alegi și o firma care să se ocupe de furnizare și instalare.

Ambele sunt sisteme complexe și pentru a face întregul sistem de încălzire să lucreze într-o armonie perfectă poate fi o operațiune dificilă. Gândește-te numai la ce înseamnă încălzire mixtă pardoseală și calorifere pentru cineva care nu știe nimic despre instalații.
Merită să-ți Instalezi un Sistem de Încălzire prin Pardoseală

Merită să-ți instalezi un sistem de incălzire prin pardoseală?

Caloriferele ne-au servit bine timp de mai mulți ani: sunt mai ieftine de achiziționat; mai ușor de amplasat și sunt disponibile într- o gamă variată atunci când vine vorba de dimensiune, stil și instalare. Dar ele sunt mai puțin eficiente și ocupă spațiu.

Poate că una dintre problemele majore este legată de faptul că în încăperile mai mari poate exista o diferență de temperatură de până la 4 ° C de-a lungul întregii camere.

Oamenii își doresc case cât mai eficiente din punct de vedere energetic și un sistem care oferă o reducere cu 15% a nivelului de energie (în comparație cu un sistem de calorifere) este un aspect care nu poate fi ignorat. Și asta, ca să nu mai amintesc nimic despre confortul superior pe care îl obții și de spațiul amplu pe care îl vei avea la dispoziție.

Daca ti-a placut articolul, te invit sa te inscrii la newsletter, si sa vizionezi Tutorialele de la Blog de Instalatii.

Ai avut probleme cu incalzirea prin pardoseala? Scrie la comentarii.

surse: nu-heat.co.uk homebuilding.co.uk installeronline.co.uk

Click Here to Leave a Comment Below

Carmen - 7 months ago Reply

Bună ziua!
Multumesc mult pentru mesajele trimise, ne sunt foarte utile informațile dvs.
As dori să vă întreb referitor la centrala termică “viessman vitodens 050 ” de 24kw, la ce temperatura ar trebui setată apa menajeră ( de la robinet)și apa termică ( din calorifere) pentru a avea o temperatură de 20 – 21 grade celsius si totdeodată a face economie.
Va multumesc.

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  Buna ziua,

  Temperatura optima pentru centrala termica in condensatie este 55 de grade sau mai putin.
  Iar temperatura pentru apa calda de la robinet, in jur de 49 grade.

Annemarie - 7 months ago Reply

Buna ziua!
Am o rugaminte la dvs. As dori sa imi schimb centrala veche, Ariston, de 15 ani, deoarece necesita reparatii dese si costisitoare.
Va rog, recomandati-mi o centrala buna, chiar daca e la un pret mai mare, pt un aparament, 4 cam, 2 bai, bucatarie, situat la parter, deci rece
Intentionez sa montez incalzire in pardoaseala, dar numai in bai, bucatarie si hol. . Apartamentul are 92 mp, din care 35 cu incalzire in pardoseala, baile pastrand si radiatorele scarita

Va multunesc mult!
Am citit foarte multe pareri, pro si contra, despre tipurile de centrale. In momentul asta sunt forarte derutata si imi doresc recomandre unui profesionist

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  Buna ziua,

  Daca v-a placut centrala Ariston, puteti sa luati tot aceasta marca.
  Daca doriti alta marca, v-as recomanda Viessmann sau Vaillant.
  Vedeti detalii in acest articol: https://blogdeinstalatii.ro/cea-mai-buna-centrala/

  Pentru incalzirea prin pardoseala, este bine sa o montati in toate camerele daca puteti. Este confortabila si o sa va placa.

  Toate cele bune,

  Cosmin

Dimitrie - 7 months ago Reply

Buna.As avea si eu o antrebare:Am cumparat o centrală pe lemne GUNTAMATIC de 40kw clasica pentru casa mea.Instalatia termică va avea 16 calorifere si va deservi peste 200 m\2 de locuit parter+etaj.Ce mi-ati recomanda pentru centrală?Butelie de egalizare cu 2 pompe de recirculare pe tur pentru etaj si parter sau pufar(ce capacitate ar trebui să aibă pufarul?)Dacă se poate o schemă de montaj(centrală cu pufar nu am mai montat).Multumesc.

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  Buna ziua,

  Butelia de egalizare nu este neaparat necesara in cazul dumneavoastra.
  Dar este recomandat sa montati un puffer.
  Despre puffer puteti vedea detalii aici:
  https://blogdeinstalatii.ro/puffer/

Romica - 7 months ago Reply

Am o cenrala pe gaz natural Vaillant turbo tec plus,fara condensatie, de 8 ani , fara apsolut nici cea mai mica problema pana acum, sau revizii .
De la un timp daca este an functiune ancalzirea si pornesc si acm ,sau invers,da o eroare si se opreste,dupa ce sterg eroarea merge iarasi fara probleme.Deserveste o casa la tara ,bine izolata termic,cu o suprafata de 90 m/2 si doua persoane.Ce ma sfatuiti ,merita sa o mai repar,sau si-a trait traiul ,si-a mancat maliul si trebuie schimbata.

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  Buna ziua,

  Depinde de cat de scumpa este reparatia. Si de ce piesa trebuie schimbata.
  Daca nu e mai scump de 1000 de lei, ar trebui s-o reparati si sa mai tineti centrala.

Emanuel - 7 months ago Reply

Buna ziua,

In present intro casa pe doua nivele (P+E) de 120mp utili, 270 m3, izolata cu polistiren de 5cm, caramida tip porotherm de 20cm, ferestre pvc, am instalata o centrala pe lemne si carbuni viadrus de 30kw. Din cauza disconfortului si a multor inconveniente doresc sa inlocuiesc aceasta centrala cu una pe GPL, in idea ca in viitorul apropiat, 2-3 este foarte probabil sa am gaze.
Va rog sa imi spuneti ce variante sunt pe piata si aproximativ ce costuri ar reprezenta. dasemenea orice sfaturi imi puteti da, imi vor fi foarte utile.

Dorel - a few months ago Reply

Comentariu: Am nevoie de o centrala de 40 de kw sau 45 kw . Fara gazeificare . Ce centrala as putea cumpara, pe lemne Sa fie va rog .Mulțumesc

Mateescu Mihai - a few months ago Reply

Bună ziua! Am încălzire în pardoseala iar manometrul de la centrala termică îmi indică pierderi de presiune de aprox 1 barr/10 zile! Cred că pierderile de apă sunt la parter, în zona băii, unde este un perete umed! Va rog să-mi spuneți cum pot închide complet circuitul de încălzire de la baie, apoi sa refac presiunea necesară la manometru, pentru a vedea dacă mai scade presiunea! Mulțumesc anticipat!

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Trebuie vazut daca se poate inchide doar o parte din circuit.
  E bine sa chemati un instalator.

Cecan Loredana - a few months ago Reply

Buna ziua,

suntem in proces de constructie casa pe un nivel, momentan nu este gaz (urmeaza sa fie in toamna), vrem sa punem incalzire in pardoseala si sa finisam casa inainte sa fie trasa reteaua de gaz. cum se poate verifica instalatia de incalzire daca inca nu este gaz si nu se poate incalzi? multumesc

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Dupa finalizarea lucrarii, se face proba de presiune.
  Asa vedeti ca instalatia nu are pierderi.

Claudiu - 3 weeks ago Reply

Buna ziua.am o instalatie de incalzire in pardoseala,inca in verificari-astept sa tragem sapa.Cum se face verificarea instalatiei…mesterii pun presiune peste 4 dar scade usor cam 0,2 bar pe zi pana la 2,6 bar dupa aprox 0 sapt…este aerul ce iese din instalatie?nu se vede apa pe nicaieri .Ce credeti ca putem face?este ok sa trag sapa?

  Blog de Instalatii - a couple of weeks ago Reply

  Nu este ok sa turnati sapa daca la proba de presiune instalatia nu rezista.

Leave a Reply: