Cum Funcționează Centrala Pe LEMNE Cu Gazeificare? [Ghid 2024]



O centrală pe lemne cu gazeificare folosește acest proces cu denumire ciudată (gazeificarea lemnului) și la prima vedere pare că ai nevoie de o calificare în inginerie chimică pentru a-l înțelege pe deplin.

Dar ca să alegi cea mai buna centrala termica pe lemne cu gazeificare, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi.

Cum funcționează gazeificarea?

În gama de temperatură de  la 200 C la 275 C (adică foc obișnuit) majoritatea gazelor sunt evacuate din lemnul ars în combinație cu fumul. Aceste gaze conțin între 50% – 80% din energia conținută de lemn.

Din procesul de ardere rezultă un mixt numit și gaz de sinteză, syngas sau în cazul lemnului – woodgas (gaz produs de lemn). Dacă procesul de ardere se oprește la acest punct, gazul rezultat din arderea lemnului poate fi folosit pentru mai multe scopuri.

Poate chiar să fie răcit, curățat pentru a înlătura particulele solide și folosit ca și combustibil pentru unele aplicații, inclusiv pentru motoare.

cum functioneaza gazeificarea lemnului intr-un cazan
Cum are loc gazeificarea lemnului în centralele cu gazeificare?

Dacă intenționezi să-ți achiziționezi  o centrală pe lemne, ideea de bază este că acest tip de centrale (cu gazeificare a lemnului) asigură o combustie completă și sunt mai bune decât centralele tradiționale care funcționează cu lemn. Aceste cazane pe lemn sunt concepute pentru a fi instalate într-o cameră auxiliară.

Dispun de o putere de generare a căldurii mult mai ridicată, iar camera de ardere îți permite să încălzești cu ușurință locuința, dar și să obții, în același timp, apă caldă menajeră daca ai boiler. În esență, nu trebuie decât să alimentezi camera de ardere cu combustibil (bușteni sau alt tip de lemne) și apoi să-ți vezi de treburi- centrala cu gazeificare are grijă de restul operațiunilor.

Centralele cu gazeificare  presupun încărcarea camerei cu cantitatea corespunzătoare de combustibil, arderea întregului volum până când lemnul ajunge cenușă și apoi reîncărcarea camerei de ardere, dacă este nevoie.

Acesta este un mod foarte eficient de ardere a lemnului, care produce și un nivel scăzut de emisii / fum. Căldura din lemn este adesea depozitată într-un puffer sau acumulator de căldură, aceasta putând fi folosită atunci când este nevoie si astfel va creste autonomia.

gazeificarea lemnului in centrala pe lemne cu gazeificareConceptul de gazeificare înseamnă că lemnul este supraîncălzit și transformat în mare parte în gaz, acesta fiind elementul care arde. Sobele moderne reușesc acest lucru într-o oarecare măsură, dar de cele mai multe ori nu ating nivelul de temperatură ridicată din camera de ardere a unei centrale cu gazeificare pe lemn.

O astfel de centrală generează  și un flux suplimentar de aer pentru a face procesul de ardere și mai efficient (aer secundar), ceea ce determină obținerea unui nivel de eficiență ridicată, de peste 80%.

Toate aceste centrale de gazeificare a lemnului sunt solide, fiabile și de calitate, rezultatul fiind un echipament care va fi folosit pentru o perioadă îndelungată.

Atmos, Arikazan, Arca, Viessmann, Vigas, Termofarc, Orlan promovează centralele cu combustie inversă, ceea ce înseamnă că gazele fierbinți din procesul de ardere sunt trase într-o cameră de ardere aflată sub foc și apoi sunt trecute prin fumurile centralei.

O centrala pe lemne cu gazeificare oferă o eficiența mai mare a procesului de ardere, o producție de căldură mai mare și un nivel redus de emisii.

Cum aleg o centrala pe lemne cu gazeificare?

Pentru a putea alege usor o centrala pe lemne cu gazeificare, am pregatit pentru tine un calculator care te ghideaza sa alegi centrala termica pe lemne.

Este gratuit si-l gasesti aici: Cum Aleg O Centrala Pe Lemne?

Sau poti face click pe poza de mai jos.

Cum sa alegi o centrala termica pe lemne

Avantaje și dezavantaje pentru centrala pe lemne cu gazeificare

  • Aceste tipuri de centrale sunt concepute pentru a fi durabile și a funcționa fără nicio eroare pentru o perioadă de timp foarte îndelungată.
  • Centralele cu gazeificare presupun încărcarea camerei cu cantitatea corespunzătoare de combustibil, arderea întregului volum până când lemnul ajunge cenușă și apoi reîncărcarea camerei de ardere, dacă este nevoie.
  • Gazeificare înseamnă că lemnul este supraîncălzit și transformat în mare parte în gaz. Sobele moderne reușesc acest lucru într-o oarecare măsură, dar de cele mai multe ori nu ating nivelul de temperatură ridicată din camera de ardere a unei centrale cu gazeificare pe lemn
  • Dezavantajul este dat de faptul că nivelul de căldura produs de o astfel de centrală depinde de cat de uscat este lemnul și de calitatea lemnului.

Centrala cu gazeificare are nevoie de un spațiu de amplasare mare pentru păstrarea lemnelor, iar aceste lemne de foc trebuie să fie uscate pentru a produce o ardere bună.

Recomandare de centrala pe lemne


Centrala pe lemne cu gazeificare Atmos Centrala pe lemne cu gazeificare Atmos

  • Poate arde lemn de dimensiune mare
  • Camera mare de ardere
  • Schimbator tubular
  • Termostat pentru gazelle de ardere
  • Eficienta peste 90%
  • Serpentina de rasire pentru protectie
  • Calitate foarte buna
Vezi pretul

Locul de montaj al cazanului pe lemne

Zonele din jurul locului în care este amplasat cazanul trebuie să fie libere de orice materiale cu potențial ridicat de combustie. În cazul în care cazanul este poziționat pe pardoseală, sub acesta trebuie constituită o zonă tampon, de izolație.

Aceasta va fi confecționată dintr-un material cu proprietăți ignifuge (se recomandă ca materialul să fie încadrat în categoria de combustibilitate „A”).

Trebuie ținut cont și de dimensiunile zonei libere din jurul cazanului: distanță minimă de 1 metru în partea frontală și de 0,5 metri în părțile laterale și în zona din spate. Totodată, raportat la partea de deasupra, distanța între cazan și plafon/tavan trebuie să fie de cel puțin 1 metru.

Este strict interzisă poziționarea cazanului în zonele de locuit din locuință, chiar dacă este vorba de holuri sau vestibule.  În privința racordului destinat admisiei de aer este recomandat ca acesta să fie raportat la capacitatea cazanului, dar să nu fie mai mic de 200 cm².

distante de montaj centrala pe lemneCoșul de fum pentru centrala pe lemne

Trebuie ținut cont de recomandările legale de specialitate. Accentul se pune pe tirajul coșului, acesta trebuind să aibă o capacitate suficient de ridicată pentru a se realiza o evacuare eficientă. Modul de racordare trebuie să fie atent verificat.

Tirajul influențează în mod direct nu doar nivelul de evacuare a gazelor, ci și rezistența în timp și durata de viață a cazanului. Iată care sunt elementele care influențează în mod direct tirajul:

  • Diametrul coșului;
  • Înălțimea coșului de fum;
  • Asperitatea la interior a coșului.

De exemplu acest cos de fum poate fi folosit pentru centrala pe lemne de 24 – 30 kw.

Coșul de fum pentru centrala pe lemne nu trebuie îngrădit în niciun fel. În privința diametrului, acesta trebuie să se potrivească cu cel al racordului (nicidecum să fie mai mic). Specificațiile tehnice ale coșului de evacuare sunt determinate prin norma SR EN 15287-1, si Normativul I 13:

  • 20 x 20 cm sau Ø 200 pentru o înălțime minimă de 7-8 metri
  • 15 x 15 cm sau Ø 160 pentru o înălțime minimă de 11 – 12 metri

Racordul flexibil pentru coșul de fum

Un alt element care contribuie la siguranța coșului de evacuare. Este recomandată racordarea directă a coșului cu conducta de evacuare. În situațiile în care acest lucru nu este posibil, conducta trebuie:

  • izolată foarte bine;
  • nu trebuie să fie lungă (maxim 1 mtru);
  • poziționat ascendent către coșul de evacuare;
  • etanșeizată corespunzător;
  • ușor de curățat la interior.

Pentru sporirea nivelului de siguranță din locuință nu trebuie montate coturi pe conductă. În plus, conducta nu trebuie să tranziteze zonele locuite și nici dependințele locuinței.

Protejarea cazanului de coroziune

Coroziunea este unul dintre principalii inamici ai cazanului. De aceea, pentru obținerea unui mai bun control asupra temperaturii din interior este montat un ventil termic de amestec. Acesta are rolul de a ajuta la:

  • sporirea eficienției;
  • creșterea duratei de viață a cazanului;
  • prevenirii apariției gudronului;
  • prevenirii manifestării de condens cu efecte acide;
  • prevenirii manifestării șocurilor termice (dacă agentul termic este rece).

vana termica de amestec esbe vtc 510 51161°C este valoarea temperaturii la deschidere. Pentru ca această valoare să fie atinsă, una dintre soluțiile disponibile este de montarea unei pompe de bypss și a unui termostat de contact. Aceste dispozitive vor fi montate pe returul cazanului. Îți ofer câteva recomandări în acest sens:

  • ventil DN32 (1 1/4”) – pentru o centrală de 25 Kw;
  • ventil DN32 (1 1/4”) – pentru o centrală de 35 Kw;
  • ventil DN 40 (1 1/2”) – pentru o centrală de 50 Kw.
  • vezi aici pretul si mai multe detalii

Termostatul din vana termica de amestec se poate schimba cu unul care are o temperatura de deschidere diferita, de exemplu 55 grade sau 50 grade.

Uite cum se poate schimba:

Schema de montaj pentru centrala pe lemne cu gazeificare

Hai sa vedem mai jos doua scheme de montaj pentru centrale pe lemne de la Ferroli si de la Arca Caldaie.

a) schema de montaj centrala termica pe lemne varianta 1: cazan si boilerschema de montaj cazan pe lemne ferroli blogdeinstalatii

b) schema de montaj centrala termica pe lemne varianta 2: cazan cu boiler si puffer

schema de montaj centrala pe lemne cu puffer, boiler panouri solare

De ce este trebuie puffer pentru centrala pe lemne?

Îți recomand ca la montajul unui puffer pentru centrala pe lemne să ții cont de faptul că volumul trebuie să fie de CEL PUȚIN 25 litri/kW. În acest fel vei beneficia de următoarele avantaje din partea acestei combinații (cazan + puffer):

  • Un nivel de consum cu 30% mai redus;
  • Procesul de ardere va fi total și optimizat la maxim, ceea ce va crește puterea;
  • Reducerea nivelului de reziduri (gudron), dar și volumului de condens (crește rezistența în timp a cazanului și durata de viață);
  • Crește nivelul autonomiei de ardere – se asigură un confort mai ridicat;
  • Rezultate excelente pentru locuințele care au încălzirea prin pardoseală (chiar în condițiile în care temperatura este redusă);
  • Posibilitatea de a funcționa în tandem cu surse de încălzire adiționale (panourile solare în tandem cu pufferele cu serpentină).
  • Monteaza un puffer pentru centrala pe lemne Austria Email de cel putin 1000 de litri.

Cum se curăță cazanul pe lemne?

Reține că este foarte important ca operațiunea de curățare să se efectueze săptămânal (după 3-5 zile de funcționare). În acest fel vei preveni formarea de gudron  și de condens acid.

Acest lucru înseamnă că rezistența în timp a cazanului va crește. Cumpara de aici o perie de sarma pentru curatat centrala pe lemne.

Ce mai trebuie să știi despre montarea cazanului pe lemne

Este nevoie și de o pompă by-pass (de recirculare) ori de un ventil termic pentru amestec. Aceste dispozitive reduc riscul de manifestare a condensului acid (la cazanele pe lemn). În plus, astfel de dispozitive îți sunt de ajutor în privința șocurilor termice (scade vertiginos riscul manifestării acestora).

O să-ți mai spun că multe dintre cazanele din fontă (așa cum sunt cele de le Ferroli, Viadrus, Vision sau Sime) au probleme tocmai pentru că nu este montată o pompă by-pass. Gândește-te că lipsa acestui dispozitiv va avea efecte financiare destul de ridicate (un element din fontă costă aproximativ cât jumătate din prețului unui cazan).

Dacă nu poți monta o pompă by-pass, atunci ai la îndemână soluția ventilului termic (cunoscut și ca Laddomat). Efectele sunt aceleași (siguranță, calitate și eficientizarea costurilor).

laddomat esbe pentru centrala pe lemne

La ce temperatura se tine centrala pe lemne?

Centrala pe lemne ar trebui tinuta la temperaturi ridicate de 80 – 90 de grade.

Iar temperatura pe retur sa fie de 60 – 65 grade. Asta pentru a nu se produce gudron si condens.

Gudronul si condensul se observa ca un lichid negru ce curge din centrala sau depuneri in interior.

Are un caracter deosebit de acid asupra centralei pe lemne. Indiferent ca este o centrala pe lemne de otel sau centrala pe lemne de fonta.

Pentru asta se monteaza pompa de recirculare bypass, vana termica de amestec termoventil sau laddomat.

La ce temperatura se tine centrala pe lemne

Cu ce se curata centrala pe lemne de gudron

Daca cauti cu ce se curata centrala pe lemne de gudron, e posibil sa ai aceasta problema la centrala ta.

Dar de ce apar depuneri de gudron la centrala pe lemne?

1) Gudronul din centralele pe lemne apare datorita arderii încete si mocnite a focului.

2) Un alt motiv pentru gudron la centrala pe lemne este folosirea de lemne vezi ce au umiditate mare.

3) Cosul de fum al centralei pe lemne trebuie sa fie suficient de inalt si sa depaseasca coama casei cu cel putin jumatate sau un metru.

4) Centrala trebuie sa aiba o pompa de recirculare sau un dispozitiv anticondens cum este o vana termica de amestec.

Cel mai des trebuie curatat cazanul pe lemne de gudron pentru ca lemnu este ud si temperatura mi mica de 70 de grade in centrala.

Acel gudron nu este deact condens de la arderea lemnului si funingine de pe cos.

Dar cum se curata gudronul de la centrala pe lemne?

Foloseste o solutie de curatat gudron.

Aceasta solutie Cleanex Gudron este o solutie dezincrustanta pentru curatarea gudronului si a funinginii.

Curatarea cosului de fum cu naftalina

Aceasta este o solutie mai babeasca la fel cum este curatarea cosului de fum cu coji de nuci.

Dimineata pe jarul din centrala pe lemne se arunca 3- 5 pungute cu naftalina.

Se inchide usa centralei si tirajul se deschide la maxim.

Dupa ce arde naftalina, funinginea si gudronul sunt transformate intr-o crusta casanta care se curata usor.

Curatarea gudronului cu peria de sarma

Foloseste aceasta perie de sarma pentru centrala termica. Curatarea mecanica nu este usor de facut dar da cele mai bune rezultate.

Cu aceste recomandari de la Blog de Instalatii vei gasi cum se curata centrala pe lemne de gudron.

smoala si condens centrala pe lemne

Concluzie

Centralele cu gazeificare pe lemn au o combustie completa in comparative cu centralele standard, pentru ca gazelle de ardere sunt supra incalzite si arse in camera de ardere.

Căldura este mai apoi transferată în cazan pentru o distribuție eficientă. Un beneficiu suplimentar al procesului de gazeificare este faptul că arderea completă generează foarte puțină cenușă.

Iată ce inseamna gazeificarea:

  • În general, gazeificarea este foarte eficientă în extragerea energiei din diferite tipuri de materiale organice, inclusiv din lemn.
  • Eficiența de combustie extrem de ridicată obținută prin gazeificare, creează un nivel minim de emisii.

În ceea ce privește centralele pe lemn, gazeificarea înseamnă:

  • Cantitate mai scăzută de combustibil lemnos în procesul de funcționare;
  • Volum mic de emisii / fum;
  • Mai puțină cenușă.

Iti las acum un articol din care aflii 10 lucruri importante despre centrala pe lemne.

Intra aici si citeste articolul pentru a afla noutaile despre centrala pe lemne.

Cu ce se curata centrala pe lemne de gudron



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: