- in Centrale Termice , Termice
- |
- 23 comments
10 Intrebari Despre Centrale Termice [Si Raspunsuri]
Bine ai venit la seria de 10 intrebari despre Centrale Termice si Instalatii.
Poti vedea mai jos o selectie de intrebari (si raspunsuri pentru ele). Unele sunt simple si usoare. Altele mai complicate si mai greu de rezolvat.
S-ar putea sa te ajute si pe tine, daca ai una din aceste probleme. Urmeaza sa public si Partea a 2-a, si chiar sa fac o serie mai lunga. Aboneaza-te la newsletter ca sa le primesti pe email.
Acum hai sa incepem si sa vedem care sunt cele 10 intrebari despre centrale termice si instalatii.
Intrebarea #1 despre presiunea centralei
Valentin: Buna, Centrala mea Immergas când funcționează pe încălzire, uneori, pierde presiunea ajungând la 0. Am incercat metoda hârtiei pentru calorifere adică:
- am oprit centrala
- am pus șervețele la fiecare calorifer (la racordurile de tur, retur și aerisitoare)
- am crescut presiunea aproape de 3 bari
- am lăsat-o așa peste o oră.
Dupa o oră și ceva am constatat că niciun servetel nu era ud si nici presiunea nu a scazut. De ce scade presiunea in instalație când centrala este in functiune pe încălzire pe agent termic? Mulțumesc anticipat.
Raspuns: Buna ziua, In cazul dumneavoastra, este posibil ca problemele cu presiunea centralei sa fie cauzate de vasul de expansiune.
Daca presiunea centralei se apropie de 3 bar, este o presiune prea mare. Nivelul normal de presiune este intre 1 – 2 bar.
Ce trebuie facut?
Va recomand sa verificati presiunea din vasul de expansiune folosind un manometru. Daca este necesar, refaceti presiunea.
Daca problema cu presiunea centralei mai reapare, va fi nevoie sa schimbati vasul de expansiune din centrala. Sau sa montati un vas de expansiune suplimentar in exteriorul centralei.
O sa gasiti mai multe detalii despre acest subiect in aceast articol. Sper sa va fie de folos.
Intrebarea #2 despre membrana vasului de expansiune
Dumitru: Va rog sa argumentati, in cazul cresterii presiunii in instalatia unei centrale termice de apartament, fraza exprimata de dumneavoastra, citez: ”vasul de expansiune nu mai are presiune in membrana, apa nu mai are loc sa se dilate”.
Daca presiunea in vasul de expasiune este mai mica, nu este logic ca apa are mai mult loc in compartimentul alocat ei, si deci nu are cum sa creasca presiunea in instalatie ??? Astept punctul dumneavoastra de vedere!
Raspuns: Vasul de expansiune are o parte in care este apa, si o parte in care este aer. Partile sunt despartite de membrana de cauciuc.
In timp, partea in care este aer dispare. Adica se pierde aerul de acolo. Si locul acela este luat de catre apa. Practic membrana este impinsa la maxim, pana se lipeste de peretele vasului de expansiune.
Apa cand se incalzeste, isi mareste volumul cu circa 5%. Daca nu mai are loc de expansiune, presiunea in circuitul de incalzire va creste mult. Pentru a remedia acest lucru trebuie refacuta presiunea in vasul de expansiune.
Intrebarea #3 caloriferele nu se incalzesc
Nicolae: Bună ziua, Am un traseu de 17 metri pe care am montat 5 calorifere. Plecarea de la centrala este pe ppr32 apoi l-am redus la ppr25 până la ultimul calorifer. Problema mea este că ultimul calorifer se încălzește cam trei sferturi.
Precizez că instalația este foarte bine aerisita și traseul nu este înfundat. Pompa de recirculare este Grundfos Alpha2 L 32-60 180. Oare ar trebui să pun o pompa mai mare sau ar trebui să reduc traseul la ppr20 pe ultimele 2 calorifere? Mulțumesc anticipat!
Raspuns: Nu este neaparat o problema daca caloriferul se incalzeste doar trei sferturi sau doar pe jumatate. Este normal ca partea de jos a lui sa fie mai rece decat partea de sus. Mai ales daca instalatia este facuta si pornita acum.
Trebuie sa lasati cateva zile si chiar saptamani pentru ca peretii sa se incalzeasca si casa sa ‘’intre in regim’’. Daca considerati ca acel calorifer nu se incalzeste bine, incercati asta:
- La caloriferele apropiate de centrala mai inchideti din robinet (echilibrare hidraulica)
- Asta ajuta sa ajunge mai mult debit la ultimul calorifer
- Si mai puteti creste si temperature pe tur la centrala termica.
- Daca nu functioneaza, e posibil sa fie o lipitura care obtureaza teava.
- Vedeti aici alte 20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor
Recomandare de centrala termica pe lemne: Vrei sa nu mai faci focul noaptea la centrala termica? Si sa nu te mai trezesti dimineata in frig? Cu centrala pe lemne Stropuva ai autonomie de pana la 30 de ore. Poti cumpara in rate si ai transportul inclus. Intra sa vezi detalii.
Intrebarea #4 despre boilerul cu 2 serpentine
Cristian: Buna ziua. In primul rand vreau sa te felicit in legatura cu blogul legat de instalatii. Nu am reusit sa-l rasfoiesc pe tot pentru ca sunt foarte multe informatii care merita retinute. Acum as avea o intrebare:
Detin un boiler Tesy de 150L cu doua serpentine si conform schitelor si indicatiilor, serpentinele pentru centrala si panoul solar au intrarile de apa (fierbinte) prin partea de sus si iesirile prin partea de jos. Astfel incalzirea apei din interiorul boilerului se face incepand de sus in jos.
Am observat ca intotdeauna partea de jos a apei ce urmeaza a fi consumata din boiler, ramane mai rece, efectiv injumatatind cantitatea de 150 litri care ar fi trebuit (teoretic) sa o am calda.
Intrebarea mea este, daca as lega invers tevile de alimentare cu apa, astfel incat apa fiarbinte de la surse (panou si centrala) sa intre prin partea de jos si sa iasa prin partea de sus, racita, ar fi gresit? Ma gandesc ca astfel as reusi sa incalzesc toata apa din boiler, nu numai partea de sus. Multumesc si inca o data felicitari pentru blog.
Raspuns: Salut Cristian, Multumesc pentru mesaj si pentru aprecieri.
La boilerul Tesy de 150 de litri cu 2 serpentine GCV7/4S 150 turul serpentinelor este in partea de sus. Este necesar sa incalzeasca partea de sus a boilerului, pentru ca de sus iese apa calda catre consumatori.
Un alt motiv este faptul ca apa se stratifica. Adica vor fi temperaturi diferite in partea de sus fata de cea de jos. Este un fenomen ce se intampla natural.
Se pot inversa directia serpentinelor, si sa vedeti daca e mai bine asa. Dar nu cred ca vor fi rezultate semnificative. Toate cele bune.
Intrebarea #5 Centrala in condensatie scoate abur
Marius: De ce scoate abur centrala termica in condensatie? Salut, am montat de curand o centrala Ariston Cares Premium24 prin condensare la temp de 6, 7 grade celsius scoate un abur (zici ca-i soba pe lemne). Este ok??
Asa se manifesta astea prin condensatie ?? Centrala termica veche ( normala ) foarte rar scotea abur… Multumesc, mi-ai fi de mare ajutor daca m-ai lamuri si pe mine.
Raspuns: Centralele termice in condensatie evacueaza gazele arse la temeraturi scazute de 60 – 80 grade. Datorita temperaturii mici si faptului ca au vapori de apa, ele condenseaza imediat ce ies afara.
Si astfel se produce aburul, care este ceva normal. La centralele termice conventionale, gazele arse ies la temperaturi mai mari (150 grade) si nu apare acest fenomen.
Intrebarea #6 UPS pentru centrala termica
Florin: Am cumpărat o centrală si am pus-o pe un ups. Când este taiat curentul si este pe ups, centrala termica nu se stinge, dar dupa mai multe incercari de aprindere arzator îmi apare eroarea f4. Mă puteți ajuta cu un sfat? Mulțumesc
Raspuns: La mai multe centrale Vaillant si Protherm apare eroare cand UPS-ul trece pe baterie. Este important ca UPS-ul sa fie dedicat pentru centrale termice, si sa nu fie pentru alt gen de echipamente.
La acest tip de centrale eroarea aparuta este F4 sau F04 si este o eroare de ionizare. Apare pentru ca nu se face ionizare dupa aprinderea flacarii, centrala termice nu detecteaza flacara.
Flacara poate sa existe si sa se auda cand se aprinde, dar se stinge dupa cateva secunde. Problema este cauzata de UPS pentru ca nu mai are faza si nul in modul invertor, si centrala are nevoie de nul pentru ionizare.
Cand se trece pe UPS acesta nu mai respecta polaritatea faza nul si centrala intra in avarie pentru ca nu detecteaza flacara. Nu cred ca exista o solutie in comert pentru asa ceva. Trebuie aleasa o centrala care merge cu UPS si UPS-ul sa fie un model potrivit pentru centrale termice.
- Cea mai buna solutie este un UPS cu sinusoida pura potrivit pentru centrale termice.
- Trebuie verificata priza electrica care trebuie sa aiva impamantarea legata.
- Puteti incerca sa rotiti stecherul in priza.
- La centralele Buderus in manual se recomanda legarea unui resistor de 1M Ohm intre impamantare si priza de nul. Pentru a se putea face verificarea de ionizare.
Diferentele intre UPS-uri este ca cele pentru centrale au unda sinusoidala pura, tensiunea la iesire este sinusoidala. De la ele se poate alimenta cam orice tip de consummator.
Daca nu se foloseste sursa potrivita, pot aparea probleme cum ar fi un simplu bazait sau chiar defectarea pompelor si componentelor electrice si functionarea in avarie.
Intrebarea #7 Despre centrala pe GPL
Gheorghe: Am o centrala Ariston pe butelii, si ingheata buteliile. De ce se intampla asta si ce pot sa fac?
Raspuns: In conditii de temperatura normala butelia de la centrala termica poate ingheta (in functie de consum). In butelie avem un amestec de gaze lichefiate (propan si butan) .
Trecerea butanului si propanului din stare lichida in cea gazoasa este un proces endoterm (cu absortie de caldura din mediu). Procesul invers lichefierii. Pentru ca se extrage o cantitate mare de caldura mai ales daca este un consum mai mare, se produce racirea efectiva a lichidului. Si se poat atinge temperature sub 0 grade.
Asta duce la formarea de gheata pe butelie. Un alt efect este reducerea procesului de evaporare si nu se mai face fata consumului. Butelia clasica de aragaz e incarcata cu un amestec de butan si de la 5 grade in jos nu mai functioneaza cum trebuie. E necesar sa folositi o butelie pe propan care rezista pana la – 25 grade.
Puteti gasi aici recomandari pentru centrale termice pe gpl.
Intrebarea #8 Cum incalzesc o hala?
Elena: Am o hala de 210 mp avem 2 aeroterme Volcano de 34w fiecare si o centrala de 34 kw si nu face deloc caldura turul intra fierbinte iar returul din aeroterma rece am si o pompa pe retur si degeaba hala nu este cu tavan direct tabla pe acoperis. O solutie gasesc sa incarzesc hala macar la 18 C?
Raspuns: Este necesar ca aerotermele sa mearga un timp mai lung pana vor creste temperatura. Ele probabil functioneaza. Dar cresterea temperaturii in interior se face lent.
Adica intr-o zi, e posibil sa creasca cu cateva grade temperatura. Poate 2-3 grade. Si tot asa. Asta inseamna ca ele trebuie sa mearga mai mult timp pentru a putea creste si mentine temperatura.
Izolatia este un alt factor care influenteaza timpul de incalzire. Daca aveti usi care se deschid de multe ori vor produce pierderi de caldura. Daca hala are inaltime foarte mare, aerul cald se va stratifica in partea de sus. Pentru asta de pun destratificatoare care sa uniformizeze aerul.
Incercati sa le lasati mai mult timp sa functioneze. Daca aveti un termostat programabil, setati-le sa porneasca cu cateva ore inainte de a incepe. Si pe viitor luati in calcul daca se poate izola intr-un fel.
Intrebarea #9 Apa calda vine tarziu la robinet
Mihai Am ocentrala Vaillant VU 356/(H-INT ll ecoTEC plus cu boiler de 125 litri. Ma deranjeaza ca apa calda la robinet vine foarte tarziu.
Se spune ca scula are un program special prin care apa calda este adusa foarte rapid, dar niciunul din mesterii chemati nu au stiut sa il programeze. Dumneavoastra ati putea sa ma instruiti pe mine sa pot sa il fac sa functioneze?
Am incercat de pe manualul de utilizare dar nu am reusit Urmand niste pasi poate reusesc, sau poate imi recomandati pe cineva mai specialist. Cu stima
Raspuns: Sunt unele modele de centrale Vaillant (cred ca modelul Plus) care au o functie de confort pentru apa calda menajera. Dar este valabila pentru centralele cu preparare apa calda menajera instant.
La acestea, cand e activata functia de confort, pastreaza o cantitate e apa calda in schimbatorul de caldura secundar. Si aceasta e livrata mai repede la robinet.
La centrala dumneavoastra nu aveti schimbator de caldura in placi. Si apa calda menajera se prepara prin boiler. Deci functia Confort nu este disponibila.
Este o alta solutie de a avea apa calda mai repede la robinet – si anume recircularea. E necesara inca o conducta legata la boiler pe langa conducta existenta de apa calda (vedeti daca se poate monta). Si boilerul ar trebui sa aiba un racord de recirculare.
Pe aceasta teava se monteaza o pompa de recirculare. Aceasta poate sa mearga temporizat, doar 3 ore cand este varf de consum (dimineata, seara). Sper sa va fie de folos. Toate cele bune.
Intrebarea #10 Centrala are consum mare de gaz
Marian Bună ziua, Am o centrala convențională Ferroli DivatechF 24 D, fabricatie 2013, dar am montat-o acum 2 săptămâni și are un consum foarte mare. Pornește 1 data pe zi și de 2-3 ori noaptea și consuma 7m de gaz pe zi.
Va rog să-mi spuneți la ce temperatura sa mențin apa în instalație și apa menajera și care ar fi cauza consumului excesiv. Menționez ca am termostat wireless și-l țin la 22,5 grade. Apartamentul are 63m și nu este un apartament pe colt. Va mulțumesc!
Raspuns: Buna ziua, Pentru centrala termica conventionala (fara condensatie) puteti sa tineti agentul termic la o temperatura in jur de 60 grade.
Consumul centralei termice este influentat de izolatia casei si de temperaturile interioare si exterioare. Un consum de gaz de 7m3 pe zi nu pare foarte mare. Inseamna ca centrala merge vreo 3 ore, ceea ce este ok.
Puteti sa comparati consumul de gaz al centralei termice cu alte consumuri de la case similare. Puteti vedea in video-ul de mai jos mai multe exemple. Apasati pe acest video pentru a vedea consumul centralei termice:
Concluzie pentru Partea 1
Sper ca ti-a placut aceasta serie de intrebari si raspunsuri despre centrale termice si instalatii.
Am selectat si am prezentat o parte din ele, pentru a vedea care este explicatia si remediul lor.
Ti-au placut? Daca da, scrie adresa ta de email aici, pentru a primii urmatoarea serie direct pe email-ul tau. Multumesc.