7 Pasi pentru a afla cum aerisesti caloriferul

7 Pasi pentru a afla cum aerisesti caloriferul
4.5 (90.79%) 139 votes

Cum aerisesti caloriferul?

Daca ai un calorifer ce trebuie aerisit, lasi fereastra deschisa pana iese aerul 🙂 . Sa sti ca glumeam, poti sa aerisesti deschizand fereastra dar nu vei scoate aerul din calorifer, ci doar pe cel din camera.

In acest articol iti voi explica care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi daca vrei sa sti cum aerisesti caloriferul.

Cateva intrebari la care raspunde acest articol:Robinet de aerisire calorifere

  • De ce nu se incalzesc caloriferele pana jos?
  • Cum se aeriseste un calorifer?
  • De ce nu se incalzesc caloriferele?
  • De ce fac caloriferele zgomot?

Trebuie sa te asiguri inainte de toate ca la caloriferul tau este montat un robinet de aerisire. Un model comun de robinet de aerisire este cel din poza de mai sus.

Poti vedea aici mai multe detalii despre acest model de aerisitor de calorifer. Se monteaza la calorifere cu racord de 1/2″.

Principalul avantaj la robinetul de aerisire cu rozeta este faptul ca permite aerisirea caloriferelor fara sa fie necesara o cheie speciala de aerisire. Rozeta lui se roteste pana iese aerul si apoi se inchide. Caloriferele vor fi astfel aerisite.

In calorifer circula apa prin tevi si impreuna cu ea sunt antrenate si bule de aer. Acestea se ridica in partea de sus a caloriferului si produc un dezavantaj pentru ca transferul termic de la apa la calorifer nu se mai face cu un randament bun.

O sa-ti dai seama ca ai aer in calorifere daca “caloriferele nu incalzesc” sau daca “caloriferele bolborosesc”.

Alte cauze posibile: nu toate problemele de incalzire se rezolva cu aerisirea caloriferelor. Pot fi alte cauze cum ar fi tevi infundate (turul sau returul), calorifer infundat, sau echilibrarea instalatiei.

* Vezi aici oferta de termostate pentru centrala termica marca Computherm si Salus pe eMAG.ro

Cum aerisesc caloriferul

Cum se aerisesc caloriferele?

 1. Ca sa faci corect aerisirea caloriferelor, opreste centrala termica daca aeste pornita acum. Opreste si robinetii de la calorifer, atat robinetul de tur cat si robinetul de retur.

2. Inarmeaza-te cu o cheie de aerisit calorifere sau o surubelnita, un castron sau borcan si o carpa.

3. Incepe aerisirea de la cel mai apropiat calorifer de centrala si continua cu urmatoarele. Roteste la stanga surubul aerisitorului cu cheia sau surubelnita. Va iesi aer sau aer cu apa la inceput, si poti lasa sa curga vreo 10 secunde pana curge doar apa. De asata trebuie sa ai castronul sau borcanul, ca sa strangi apa ce curge.

4. Poti ajuta aerul sa iasa din calorifer mai usor, deschide putin robinetul de retur. Asa apa intra prin partea de jos in calorifer si impinge aerul sa iasa in sus si afara.

Fa click pentru a vedea ofertele de la Altex.ro (cel mai mic pret din Romania).                

5. Inchide aerisitorul rotindu-l spre dreapta. Apoi deschide robinetii de tur si retur.

6. Muta-te la urmatorul calorifer si repeta pasii 3, 4, 5. E bine sa incepi de la primul calorifer si sa continui in ordine cu celelalte.

7. In timp ce scoti apa din calorifere, presiunea in instalatie scade. Poti vedea la manometrul centralei daca presiunea variaza mult. Daca presiunea centralei termice pe gaz scade sub 0,8 bar, va trebui sa deschizi robinetul de umplere al centralei ca sa incarci instalatia.

La centrala pe gaz, presiunea in instalatie trebuie sa fie de 1,4 – 1,5 bar in stationare iar cand functioneaza sa nu depaseasca 2,5 bar.

Citeste si articolul: Cum Montez un Termostat la Centrala Termica? 10 Pasi + Scheme de Montaj

Cum sa am un calorifer mai eficient?

 – Aeriseste caloriferul. Daca nu se incalzeste complet sau se aud zgomote din el, este foarte probabil sa aiba nevoie de aerisire.

– Foloseste folie de aluminiu. O metoda folosita demult in tari precum Danemarca sau Suedia, este de a pune folie de aluminiu in spatele caloriferelor. Asa se reduc pierderile de caldura prin perete.

– Nu acoperi caloriferul. Perdelele sau draperiile pot bloca caldura degajata de calorifere. O mare parte din caldura este transferata prin convectie, deci aerul trebuie sa circule prin calorifer pentru a se incalzi. Alte obiecte precum piese de mobila sau glafuri nu trebuie asezate la mai putin de 10 cm .

Cum aerisesc un calorifer care nu are aerisitor

Ca sa aerisesti un calorifer care nu are aerisitor, cum pot fi unele cazuri de calorifere din fonta la blocurile vechi, trebuie sa opresi mai intai centrala. Ia o carpa pe care o infasori in jurul piulitei olandeze.

Rolul carpei este de a colecta apa care curge pe care sa o directioneze in jos, intr-un lighean sau castron. Slabesti piulita cu atentie si departezi robinetul de calorifer ca sa aiva loc aerul sa iese.

Dupa ce termini refaci presiune din instalatie actionand robinetul de incarcare aflat sub centrala termica.

O curiozitate despre aerisire

Mai exact despre cuvantul aerisirea.  Acesta este un palindrom, (aici definitia wikipedia) adica un cuvant care citit de la stanga la dreapta, sau de la dreapta la stanga, ramane neschimbat.

 

Ce fac daca nu ma descurc?

Daca nu ai aerisitoare montate la calorifer, poti vedea aici un model de robinet de aerisire cu rozeta, care are avantajul ca poti aerisi fara sa-ti trebuiasca cheie de aerisire.

Daca nu te descurci sau nu sti cum aerisesti caloriferul, suni un prieten. Un prieten instalator 🙂.  Sau pe cineva care a mai facut acest lucru.

Fii atent la pasii pe care-i face si data viitoare vei sti singur cum aerisesti caloriferul.

Esti interesat si de alte echipamente de instalatii? Vezi detalii pe pagina de oferte si reduceri!

Pentru a fi la curent cu noutatile si ca sa primesti pe email articolele noi, te invit sa te inscri la newsletter.

7 Pasi pentru a afla cum aerisesti caloriferul?
Cum aerisesti caloriferul este o intrebare la gasesti aici raspunsul. Fi atent la acesti pasi si vei putea face si tu aerisirea caloriferelor.
Cum aerisesti caloriferul?
Written by: www.blogdeinstalatii.ro
Date Published: 10/01/2015
In acest articol iti voi explica care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi daca vrei sa sti cum aerisesti caloriferul.
4.75 / 5 stars

Produse recomandate

147565 Vizualizări totale 2 Vizualizări azi

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: